Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   131 / 3965
(#) gabikft válasza fongab hozzászólására (») Okt 21, 2007 /
 
Helló fongab!

A mellékelt képen pontosan látszik hogy mi hova megy. A KÉK vezetéken bevan jelölve hogy merre folyjon az áram iránya(a kék nyíl mutatja), és hogy merre ne folyjon vissza az áram(kék nyíl áthúzva egy nagy piros X-el.) Na oda kelene kitalálni valamit, viszont azt nevegyétek figyelembe ami oda ceruzával van berajzolva, mert az csak prbóálkozás hogy ezt amit mondtam meglehessen csinálni, köszi a segítséget!

ÜDv!
gabikt

P2050062.JPG
    
(#) titi válasza bancsi15 hozzászólására (») Okt 21, 2007 /
 
Szóval az UAA180 jónak tűnik (mondjuk én egyenfeszre gondoltam), akkor az 555-nél keresendő a hiba.

Az 555 tápja rendben? Diódák jó irányban vannak?
Ellenőrizd le, nem kötöttél-e el valamit.
(#) ensium hozzászólása Okt 22, 2007 /
 
Bocs offolok kicsit.

Az AT táp kapcsolóját kicserélhetem 5A-es 250V-os kapcsolóra? Csak mert a táp gyári kapcsolója 8A 250V viszont a táp 2.5A vesz fel. Legalábbis az volt ráírva.
(#) szabi83 válasza ensium hozzászólására (») Okt 22, 2007 /
 
mért ne?

viszont 2.5A-t nem vehet fel... max 1A-t, nem lehet több 200-250W-osnál a tápod!


Idézet:
„viszont a táp 2.5A vesz fel. Legalábbis az volt ráírva.”

véletlen nem így:

"230VAC/110VAC 1,25A/2,5A"

sztem hassonlóan..


Üdv
(#) ensium válasza szabi83 hozzászólására (») Okt 22, 2007 /
 
Tényleg az van ráírva, hogy "Bemenet 230V/2.5A" a 110es nincs ráírva, hátul a kapcsoló is le van ragasztva egy 230V AC feliratú sárga ragasztócsíkkal. De akkor rendben, átkötöm és kösz.
(#) bancsi15 válasza titi hozzászólására (») Okt 22, 2007 /
 
Sziasztok!!
Örülök, hogy úgy néz ki az UAA 180 jó. Megnéztem amit írtál: a diódák biztosasn helyesen állnak a zéner és a sima is. Megnéztem az ellenállásokat és a kondikat is!
Azok is jók csak az zavar, hogy ami az Eagle-s nyákomon az R1 annak elvileg 3,6Kohmnka kellene lenni és a multiméter 2,8-at mutat, szóval nincs túl közel még a kb.3,6Kohm-hoz se. Nyáknak viszont egy kezdetlegesebbet küldtenm véletlen, most felteszem a jó nyákot, amire kerültek a dolgok!! Ezt többször is átnéztem és a maratásnál az alámarásokat, kipótoltam. az NE555N -nek jó a tápja, mert minden úgy van ahogy a nyákon.

Nos így állunk várom a következő lépést.
(#) fongab válasza gabikft hozzászólására (») Okt 22, 2007 /
 
Szia gabikt
Itt keresd meg a GIK kapcsolót vigyázz neked a 24…230V AC/DC –re van szükséged, ami tudja a 3 percet ( 0,3s – 6 min ).
Ganz KK
Amit rajzot adtál, abból nem nagyon értem. pl.: a mágnes kapcsoló, és a relé között, mi van?
Valami típust, vagy fényképet, mert így nehéz
A kötés nálam így néz ki.
(#) titi válasza bancsi15 hozzászólására (») Okt 22, 2007 /
 
Ezen az UAA180 3.lába nincs bekötve!
Szerintem alaposan ellenőrizd le a nyákodat, összehasonlítva az eredeti kapcs.rajzzal.
Egyébként ne haragudj, de lehet érdemesebb lenne az egész nyákot áttervezni, mert szerintem egy kicsit jobban is el lehetne rendezni az alk.részeket.

Az ellenállást kiforraszva mérted, vagy az áramkörben? Nem mindegy, de egyébként nem ez lehet a gond.
(#) titi válasza titi hozzászólására (») Okt 22, 2007 /
 
Ja, vagy vezetékkel kötötted át?
(#) bancsi15 válasza titi hozzászólására (») Okt 22, 2007 /
 
Sziasztok!!

Igen a 3-as láb vezetékkel van átkötve!!
Tudom, hogy nem a legjobb az elrendezés, de ez az első olyan munkám, amelyikhez programmal magam tervezek nyákot. Ez sikeredett elsőre, még amatőr vagyok, ha azt nézzük!
Az ellenállást, pedig az áramkörben mértem le.

Üdv.
(#) gabikft válasza fongab hozzászólására (») Okt 22, 2007 /
 
Hali!

A mágneskapcsoló és relé között egym ásik relé van, mivel 2 relét használunk benne. De ez a kapcsolás működik amit küldtél? Mert olyan kell amit mondtál hogy keringeti a vizet mondjuk a kazán leállta után 3 percel még. NA köszi!

Helló!
(#) Directors válasza zuisti hozzászólására (») Okt 22, 2007 /
 
igen köszi
Egyébként ezt tanuljuk és azért kellene hogy ezt tanuljam meg.
Szóval hogy nelegyen 2 oldal hanem kicsit egyszerűbb mert a tanár megfog 1 könyvet és ami bennevan azt mindent leírat velünk.
(#) bancsi15 válasza bancsi15 hozzászólására (») Okt 22, 2007 /
 
Hali!

Az előzőhöz(#134079) még valami: Az mitől lehet, hogy ha ford.szmámmérő +12V és GND kivezetéseire adok 12V egyenáramot, akkor az összes Led ég?
(#) fongab válasza gabikft hozzászólására (») Okt 22, 2007 /
 
Igen működik a GanzKK GIK időzítővel.
A szoba termosztát, ha kicsi a hőfok, indítja a kazánt, és a időzítőt a B1 csatlakózón.
ami meghúzza a keringtető szivattyú reléjét, ami ki is hagyható mert a időzítő relé 2A bír.
Tehát a keringtető szív. két vezetéke, mehet a GanzKK GIK 15 és a 18 csatlakózási pontba. De ekkor nem kell, az A1 és a 18 pont közötti összekötés. ami a rajzon szerepel.
Ha a termosztát kikapcsol onnan kezdi a időzítést, a GanzKK GIK ami be van állítva. Ha a időzítés nem jár le, és a termosztát újra kapcsol, a keringtető szivattyú nem áll le.
Ami furcsa a általad adott rajzba: miért ~24V kap a szoba termosztát?
A mechanikus termosztátokat ~230V gyártják és van bennük ellenállás, hogy a kapcsolást segítse. Esetleg kettő hogy éjszaka 2-3°C kisebb hőmérsékletet legyen, ezt az elején lévő kapcsolóval, lehet ki/bekapcsolni.
Ezt márt meg építettem. Amiért beüzemelés után nem lett használva, a keringtető szivattyú nem índúlt újra. Sok szemét volt a csővezetékbe, és ez meg fogta. Nem elektromosan volt rossz. Azt nem tudom, hogy kitisztították –e, a csővezetékeket, vagy használják -e.
(#) gabikft válasza fongab hozzászólására (») Okt 22, 2007 /
 
Helló!

Ez Remek!!! Nagyon sokat segítettél apunak És nekem is! Köszi szépen, majd áttanulámnyozzuk a dolgot, és szerintem apu összerakja és jó is lesz neki, mert ugye 24v~ feszültségről tudja a cégnél üzemeltetni, ezért fontos, de mostmár így nagyon jó lesz . Ez nem szobatermosztát, és a termosztát az teljesen máshogy van . Apu azt tudja, de ez a lényeg hogy ez működni fog, és így örülök neki. És a kapcsoló lényegében mit csinl az elején? Ki és be lehet vele kapcsolni az áramkört? Köszi!
(#) titi válasza bancsi15 hozzászólására (») Okt 22, 2007 /
 
Hali!

Na most már kezdesz egy kicsit összezavarni!
Most akkor tulajdonképpen mi a helyzet, mikor mit csinál, és az UAA180 külön, egyenáramról (a korábbi próbára gondolok,csak nem válótárammal) mit csinál?

Hány Volt van az UAA180 3-as lábán?

De ezekután egyre inkább érdekelne egy kép a nyákról.
(#) Parázs Gábor hozzászólása Okt 23, 2007 /
 
Szia Norberto
A multkor a relés védelemel kapcsolatban kérdeztem, hogy lehet megoldani hogy sztereo erősítő egy relét vezéreljen.Pontosabban ennél a védelemnél csak a DC hangszorora jutást kell megoldani mert a többi lehet közös.A rossz ötletek ellenére most született egy jó (szerintem).Mégpedig az, hogy a müveleti erősítő áramkörét megdupláztam.D8 ig dupláztam.Igy függetlenül tudja figyelni a két oldalt és egy relét vezérel ha bármelyik is el
lbilen.A zéner diodákat nem dupláztam, másnem nagyobbat teszek be.Szerinted ez már jó megoldás?
(#) Parázs Gábor válasza Parázs Gábor hozzászólására (») Okt 23, 2007 /
 
Ja most nézem R5 R6-ot se dupláztam meg.Szerintem nem szükséges mert a leírás azt mondja ,hogy pozitiv és negativ referencia feszültséget állitja be az ic-nek a diodák segítségével.
(#) Norberto válasza Parázs Gábor hozzászólására (») Okt 23, 2007 /
 
Még akár jó is lehet így...
(#) petike82 hozzászólása Okt 23, 2007 /
 
Hello!
Honnan tudok beszerezni egy olyan szervós potmétert,ami az én Genius 5.1-es hangfalszettemnek az erősítőjében található,mint hangerő szabályzó?Sajnos az a hiba áll fenn,hogy túlságosan halkan szól a többi Geniushoz képest.ha kicsit mozgatom a tekerőt,akkor hol hangosabban szól hol halkabban.konktaktsprét már próbáltam,nem használt.Sajonos szétszedni nem tudom,de nem is szeretném.Megnéztem a potmétert,ez egy DELTA gyártmányú 10kohm-os szerkezet,egy pontosan ugyanilyet kéne beszereznem vagy ehhez hasonlót.Annyi extra van rajta,hogy szervós,tehát távirányítóval is lehet irányítani a hangerőt.Ez mennyire dobja meg az árát?Ha kell,képet is tudok róla készíteni.
Segítségeteket előre is köszönöm!
(#) sanya974 hozzászólása Okt 23, 2007 /
 
Sziasztok.

Kérdésem a következő lenne: PIONEER kazettás autórádióhoz(v.bármely más típ.) ami rendelkezik CD tár bemenettel "hardveresen" lehet-e megoldást találni MP3 lejátszó vagy USB pendrive csatlakoztatására?
(#) Norberto válasza petike82 hozzászólására (») Okt 23, 2007 /
 
Hát ez nem egy mindennapi típusú potméter...

Ha teszem azt, egy minőségibb sima potméter 2000 Ft, akkor annak a motorral vezérelhető kivitele minimum ennek a duplája vagy triplája lesz. Tehát nem egy olcsó mulatság, az tuti.

Ha jól tudom, az ALPS gyárt ilyen fajta motoros potmétert. Iszonyú drágák, viszont nagyon jó minőségűek. (Nem tudom, hogy merre lehetne ilyet beszerezni. )
(#) bancsi15 válasza titi hozzászólására (») Okt 23, 2007 /
 
Hali!!

Nos az a helyzet, hogy ha a +12V és a GND kivezetésekre adok 12V egyenáramot ég az egész Ledsor. Ha ezekután a potin keresztül, kiforrasztva a 22Kohm-os ellenállást az UAA180 17-es lábára adok 5V egyenáramot, akkor csak az utolsó 4 led ég és ahogy tekerem a potit kigyullad a többi led is egyszerre. Az UAA180 3-as lábán, pedig 8V-ot mértem.

Üdv.
(#) Stadi válasza sanya974 hozzászólására (») Okt 23, 2007 /
 
Ha IP-busz van rajta, ez kell Neked! :yes:

AUX bemenetre is lehet kötni sima sztereo jelet a busz-csatin keresztül, és nem kell hozzá a gyári tizen-huszonezer forintos átalakító.Bővebben: Link
(#) Stadi válasza Stadi hozzászólására (») Okt 23, 2007 /
 
Illetve itt egy leírás képekkel is illusztrálva az AUX bemenethez.
(#) sanya974 válasza Stadi hozzászólására (») Okt 23, 2007 /
 
Nagyon szépen köszönöm Stadi!

Valóban erre gondoltam!
(#) titi válasza bancsi15 hozzászólására (») Okt 23, 2007 /
 
Hali!

Hát akkor itt valami nagyon nem stimmel!
A 3-as lábon nem lehet 8V, tekintve, hogy az 1,1kohm -os ellenállás előtt egy 5,1V-os zéner van.
Biztos, hogy jó a nyák? Nem a tükörképe kellene?
Jó lenne egy fénykép!
(#) petike82 válasza Norberto hozzászólására (») Okt 23, 2007 /
 
Hát ez nem jó hír,de azért köszi az infókat!
(#) zoz11 hozzászólása Okt 23, 2007 /
 
Sziasztok
Nagyon nagy kéréssel fordulok hozzátok, már egy két forumba leírtam a problémámat de eddig semmit nem tudtam meg. Ahol dolgozom van egy telefon központ és annak a Telepítési kézikönyvére lenne szükségem a központ típusa KX-TA308. vagy ha esetleg valakinek már volt vele dolga és konyít is hozzá valamit az is jó lenne.
Segítségeteket előre is köszönöm.
(#) Gery válasza petike82 hozzászólására (») Okt 23, 2007 /
 
Itt találsz motoros potikat :yes: Ez pl csak 700huf
Következő: »»   131 / 3965
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem