Fórum témák
» Több friss téma |
Tartottam tőle, hogy kicsi lesz a memó. Most vettem 10 db-ot. 628A-t. Percenként elég kiolvasni.
A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2012
Idézet: Mondjuk ha FC-ben programozol akkor mindenhez kicsi lesz a memo. Talan at kellene terni mar egy kis ASM es C programozasra. Nem egy nagy ordongosseg, de viszont rogton megszunnenek a kinlodasok, mert mint latom amit en megcsinaltam szabalyzot egy 30-40 soros programban, ahhoz FC-ben nem eleg az isten memoriaja sem. QAjanlottam mar, de most ujra: doksik, mintapeldak ASM es C nyelven (CCS C). Demo panelek. Egy kis C leiras. Mellekletben meg egy kis C irodalom. ASM-re pedig a hires Dr Konya fele konyvet ajanlanam, valamint a mar sokszor belinkelt T es T PIC ASM segedje. Ezeken a dolgokon el lehet indulni, es sok turelemmel hamarosan Te sajat magad fogsz irni egyszeru programokat. Itt mindig segitunk. „Tartottam tőle, hogy kicsi lesz a memó.”
Tudjuk hogy segíteni akarsz ! Csak azt nem értjük miért akarsz mindig megtéríteni valakit ?
Aki úgy érzi hogy kinőtte a flow kereteit előbb utóbb úgyis áttér más nyelvre (én is otthagytam a parsic ot) Akinek meg elég amit ez a program nyújt , miért kéne megtanulnia más nyelvet ? És ezt tényleg nem azért írtam mert vitatkozni van kedvem
Sziasztok!
Most kezdtem PIC-ekel foglalkozni és szeretnék egy PIC égetőt készíteni. ALLPIC programátor-ra gondoltam. Lenne valakinek egy mértet arányos nyák terve? Előre is köszönöm a segítséget.
En megertem vilmosd-t.
Ha ismered a viccet: - Mester, miert festette az eget zoldnek, a fuvet meg keknek? - kerdezi a tarlatlatogato. - Mert en igy latom - feleli a muvesz onerzetesen. - Jo, de akkor miert ment eppen festonek? Szoval lehet a Porscheval tragyat hordani a mezore, de nem arra valo. Idézet: Erre nem igazán jó a Porche-s hasonlat .... De tényleg nem akarok vitatkozni ! off vége „Csak azt nem értjük miért akarsz mindig megtéríteni valakit ?” A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2012
Szia!
Erre gondolsz? Akkor olvasd el ezt! Az utóbbi oldalon javaslatokat és programozó leírásokat is találsz. A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2012
Teljességgel igaza van. És neked is. Még nem sokat csináltam a Flow-ban de már sejtem a korlátait. Azért kicsit még jobban szeretném megismerni.
Idézet: Csak addigra mar teljesen maskepp forog az agya az embernek, es vert izzadva fog atterni mas (normalis) programozasra. Volt mar szerencsem ilyen emberkevel megertetni az ASM es C programozas alapjait. Mindig blokkokban gondolkozott. „Aki úgy érzi hogy kinőtte a flow kereteit előbb utóbb úgyis áttér más nyelvre” A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2012
És mi evvel a probléma ? Ez hobbi ! Ha valaki meg akarja tanulni megtanulja ha nem akkor nem
nem értem minek a "hittérítés" Idézet: Ez bizony nem egeszen hobbi! Ez nem hiitterites. Es talan pont itt a problema. Aki most kezdi a programozast, es Ti elterititek mint hitteritok a helyes utrol ezekkel az ugymond "konnyu programozasokkal" az majd akkor jon ra hogy elszurt par evet az eletebol, amikor meg kellene elni a programozasbol. Akkor bizony sokkal nehezebben tud beletanulni a munka mellett. Gondolom nem csak en vagyok ezen a velemenyen. Vagyunk itt egy paran ilyen "hitteritok". Hadd ne soroljam fel oket szemely szerint. Kulonben is ez nem a flowcode totyik, hanem a PIC kezdoke. „És mi evvel a probléma ? Ez hobbi !” A hozzászólás módosítva: Dec 4, 2012
Idézet: Valóban, ebben a topikban fontos kötelességünk hangsúlyozni, hogy nincs királyi út! Mindennek ára van. A "hagyományos" programozásnál a kezdet nehéz, a könnyű kezdést ígérő megoldásoknál viszont a továbblépés lesz keservesen nehéz. Ha ezt tisztáztuk, utána viszont tiszteletben kell tartani a választás szabadságát „Kulonben is ez nem a flowcode totyik, hanem a PIC kezdoke.” A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2012
Belefutottam egy problemaba.
PIC25K80, timer1, orakvarcrol jar, aszinkron. Tulajdonkeppen egy pontos 1/128-ad masodperces idoalapot kellene eloallitanom, megszakitashoz. Felprogramozom, megszakit, OK. Viszont ugy tunik, hogy utana nem szamol tovabb, hanem a 0000-nal megall (16 bites mod). Melyik bittel tudom ravenni, hogy megszakitas MELLETT szamoljon tovabb? Az adatlapot atfutva nem talalom. (kollegam szerint eleve ilyen modban van, de nem igy tunik). Tehat most szemmel lathatolag egy futasra van allitva en meg azt szeretnem, hogy amellett, hogy generalja nekem a megszakitas bitet, ujbol szamoljon tovabb orajel-kihagyas nelkul.
Tudsz mutatni egy lecsupaszított kódot, amin láthatjuk a dolgot?
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2012
Soros aszinkron adatátvitelt szeretnék megvalósítani 2 Stop bit felhasználásával.
A PIC adás és vétel oldali felkonfigurálása nem okoz gondot, csak azt nem értem a TRMT bit vagy BackToBack módban a TXIF miért áll be 1 re, még a STOP bit kiküldése előtt? Mivel nekem két Stop bitet is ki kell küldenem zavart okoz. Azt tapasztaltam, ha hagyományos TXIF pollingolás után teszem bele a TXREG be a kiküldendő byte ot, majd a következőt szintúgy csak a pollingolás után akkor az első nem megy ki. Talán lemarad a 2. Stop bit? Ha a két kiküldés közé iktatok időzítést mindkét byte kimegy. Hogyan van ez? Miként lehet meggyőződni, hogy a 2. Stop bit is biztonsággal elhagyta a PIC et? Kell ide valami időzítés is? (igaz e fenti problémát nem tapasztaltam ha csak 1 Stop bittel kellett dolgozni, habár elvileg akkor is felmerülhetett volna a probléma)
Szia!
Állítsd be 9 bites módba, a 9. bit mindig legyen 1. A következő adat beírható a TXREG -be, ha TXIF 1, a TRMT jelzőbittel nem kell törődni, azt viszont vedd figyelembe, hogy a beírás után a TXIF nem azonnal törlődik (2 -3 utasítással késik).
Köszi a választ. Kérdésemben kicsit másra gondoltam. Szerinted a STOP bit kiléptetése előtt miért áll már magasra TRMT? Lehet ideologizálni azzal, hogy csak teszi a dolgát, és megmutatja, hogy üres a TSR reg. Viszont ha erre pollingolunk (tudom nem törődünk TRMT -vel ) akkor még nem ment ki a STOP bit, máris töltjük TXREG -et, ami hamarosan átlép TSR -be, de ennyi idő alatt nem megy ki a STOP bit (!) és megkezdődne a START bit adása is.
Jó akkor ne törődjünk TRMT -vel, tudom jobb is a TXIF használata. De ekkor mi van? Ha ritkán adunk semmi gond, kilép a STOP bit, mire ujra adnánk a következő byte -ot. A STOP bit lényegében a TTL vonal üresben hagyása (1). De ha megnyomjuk az adást, és BackToBack módba kerülünk, a diagramok szerint TXIF magasra vált akkor, mikor még nem ment ki a STOP bit. (most nem részletezve a belső két regiszterlépcsőből eredő közbenső TXIF magasra állását). Tehát ott tartunk, hogy TXIF magas, ismét tölthető TXREG, (most indul a STOP bit is). Viszont a TXREG feltöltése után szinte azonnal átlép TSR be, am egy TTL 0 val (START) indítja az adást. Itt úgy tűnik valahogy a START - STOP bitek kiléptétése el van nagyolva a rajzokon. Az egyébként látszik, hogy a TSR reg része a START bit, és a 9. bit is, de a STOP nem. Azért foglalkozom vele ennyire behatóan, mert nekem a 2 STOP bit kilépését mindig meg kell várnom, és mint fent kérdeztem arra keresem a végső választ, hogy mi garantálja nekem hogy meg is történt ez már? A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2012
Idézet: „Azért foglalkozom vele ennyire behatóan, mert nekem a 2 STOP bit kilépését mindig meg kell várnom, és mint fent kérdeztem arra keresem a végső választ, hogy mi garantálja nekem hogy meg is történt ez már?” Az garantálja, hogy az aszinkron soros egységet 9 bites módba állítod. Ekkor a TXREG -ből a léptető regiszterbe való átíráskor a TXSTA -ból a 9. adatbit is átkerül a léptető regiszterbe. Az adás során ez az adat is kilép. A TXIF nem jelez többet, mint azt, hogy a ( 8 bites kontrolleren a TXSTA 9. adatbitje) és a TXREG írható - onnan az adatátvétel már megtörtént. Az, hogy milyen időzítéssel kerül majd át a léptető regiszterbe, és onnan a kimenetre az az illesztő belügye. Lényeg az, hogy 9 bites módban 9 darab adatbit megy ki a stopbit előtt. Hogy a 9. adatbit mit jelent, az a felhasználótól függ, lehet paritásbit és lehet konstans 0 vagy 1. Az értékét a program írja be, csak arra kell vigyázni, hogy mindig a TXREG írása előtt kell beállítani. 16 vagy 32 bites kontrollereken a 9. adatbit is a TXREG (vagy a neki megfelelő SFR) regiszteben adható meg. Minden blokkvázlat elnagyolt... A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2012
Próbapanel PIC16F628A -hoz. A portokba lefelé álló tüskesort kell forrasztani. A dugdosós panelba beledugható.
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2012
lássuk valami más formátumban , nem mindenki használja a layoutot Talán pdf ..
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2012
Tegnap kuldtem egy par demo panel rajzot mindenfele tokokhoz. PDF formatumban vannak. 18, 8-14-20, 28, 40 labasok. Dolgozni sem kell a tervezessel, csak kinyomtatni es vasalni.
Idézet: „A dugdosós panelba beledugható.” A dugdosós panelba maga a DIP tok is beledugható... Akkor minek a panel? Ha egy olyan típushoz készítesz ilyen konverter panelt, ami csak SMD tokban kerül forgalomba, azt még megértem... Egyébként a dugdosós panel kontaktusai kilazulnak a vastag jumpertüskétől...
A dugdosos panel mindentol kilazul. Egyszer hasznaltam veletlenul, de el is bucsuztam tole gyorsan. Annyi kontakthiba volt, hogy inkabb gyorsan csinaltam egy rendes probapanelt. Ugy nem lehet dolgozni, hogy nem vagy biztos a panelban. Orakig keresheted a SW hibat mire rajossz hogy a panelnel van KH.
Ha nem tüskesort hanem hüvelysort forrasztasz rá , tökéletes fejlesztőpanelod lesz !
A 628 hoz én is hasonlót csináltam , és vagy másfél évet használtam (tanulásra kísérletezésre szupi ) A hüvelysorokba bármilyen külső hardvert (ledsor-lcd-nyomógombdor-cstlakoztatható) A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2012
Ezt már megrajzoltam. azokkal a rajzokkal az a bajom, hogy nem azt tudják, amit én szeretnék. Ez meg univerzális.
Én évek óta használom gond nélkül... Vastag lábakat nem dugok bele, tüskesor helyett vezetékekből forrasztom az "öcsipanelekre" a csatlakozó sávot és így nincs gond ( "csak" az öcsipanelek tárolásánál kell vigyázni, de az is megoldható). Így gyorsan tudom a hardware-t átkonfigurálni!
Steve
Sziasztok! Van egy 18F2550-em és egy 20Mhz-es kristály oszcillátorom hozzám. Szeretném 48Mhz-en működtetni a PIC-et, nem USB végett, nem is akarok USB-t rákötni. A config jól be van állítva. Igazság szerint nem tudom, hogy működik-e, Isis 7.0-t használok szimulálásra, és amikor ott beizzítom az oszcillátort nem ír ki semmit az LCD-mre, előtte viszont igen. Mondjuk alapvető problémáim vannak, hogy hogy döntöm el, mekkora frekvencián működtessem a PIC-et (azt tudom hogy van ami hardver függő). Aztán amire gondoltam miután nem ment rendesen a teszt... hogy 1.) az Isis modellezi rosszul 2.) az LCD-hez kisebb frekvencia kell (bár, ez így most, ahogy leírtam marhaságnak tűnik). Szóval az érdekelne, hogy tudom működésre bírni 48Mhz-en a PIC-em, úgy hogy az LCD-n is megjelenjen a szövegem.
Mert miert nem univerzalisak? Mert van rajta 5 nyomogomb, 8 LED, 1 7 szegmenses kijelzo, sajat stabler, kikapcsolhato kvarc, resetgomb? Mi kell ennel univerzalisabb? Errol eszembe jut a regi mondas: A szegenyember nem engedheti meg maganak csak az angolszovet oltonyt. Miert? Mert az soka kitart. A kezdo sem engedhet meg maganak egy rossz probapanelt, mert eloszor is magat szivatja, utana pedig minket. Volt itt olyan ujhus kollega aki napokon keresztul szivatta magat es minket, mert a dugdosos panel kontakthibas volt. Mar minden SW problemat felsoroltunk neki es megsem mukodott.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |