Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1868 / 3988
(#) mindenes válasza jdani hozzászólására (») Dec 5, 2012 /

Szia! Ha jól látom Bővebben: Link ez a vezérlő áramkör van benne (az oldal közepe S576). Adatlapja szerint a 8 láb a kimenet ami általában egy ellenáláson vagy diódán keresztűl vezérli a triakot . Ez megy a triak G re.
A hozzászólás módosítva: Dec 5, 2012
(#) mindenes válasza kadarist hozzászólására (») Dec 5, 2012 /

Idézet:
„A biztosítékra kötött csatlakozás a kimenet”
nem feltétlen ,sőt(t), a biztit általában még a vezérlő chip(p) előtt alkalmazzák, ami meg a triak előtt van.

Egy is elég.
(#) kadarist válasza mindenes hozzászólására (») Dec 5, 2012 /

De én meg tudom, hogy a kimeneten van a bizti. Az IC egy 720kohm-os ellenálláson keresztül csatlakozik a nulla felé ezért nem szükséges az IC zárlata ellen védeni a hálózatot.
(#) mindenes válasza kadarist hozzászólására (») Dec 5, 2012 /

Lehetséges hogy a fotón így van, nem tudom mert nem igazán látni bele. Azt tudom hogy amikkel én találkoztam azokban a bizti mind az IC előtt volt, hogy hány fordult meg nálam? kb. egy tucat.
(#) zolika60 válasza mindenes hozzászólására (») Dec 5, 2012 /

Szerintem pedig kadarist-al ne vitatkozz, mert ő érti a dolgát. Kevés ilyen szakember van itt.
(#) gordonfreemN hozzászólása Dec 5, 2012 /

Sziasztok!

Egy ideje már filózgatok, nem tudom egyáltalán el tudom-e magyarázni mi az amit nem értek.
Szóval hogy is van ez című rész következik:

látjuk a rajzokat sémákat az egyenirányításról.Bővebben: Link
Mindenhol ezt az ábrát lehet látni. Rendben is van.
De engem az érdekelne, hogy a két vezetőn mi történik egy időben?
Tehát ha a pozitív hullámot átengedő diódákon megjelenik a pozitív félhullám, akkor ezzel egy időben mi történik a tekercs másik végén és a hozzá kötött negatív hullámot átengedő diódákkal?
Kicsit bonyolult vagyok, magam sem értem pontosan mi a hiba a képletben
köszi előre is!
(#) mps válasza gordonfreemN hozzászólására (») Dec 5, 2012 / 1

Szia!
Nézd, ez itt elég látványos.
Szóval az áram pillanatnyi irányának megfelelően mindig két dióda van bekapcsolva, a másik kettő mintha ott sem lenne.
(#) gordonfreemN válasza mps hozzászólására (») Dec 5, 2012 /

Köszönöm, ez nagyon jó.
Ez most így oké.
Viszont a problémák nekem a "szimpla tekercsből hogyan csináljunk szimmetrikus tápot" résznél vesződött össze odabent minden.
Van amikor a tekercs egyik ágából leveszem a negatív és pozitív félhullámot is, a "közepe" (föld) pedig a másik tekercskivezetés.Bővebben: Link Ebből lehetetlen kétutas egyenirányítást csinálni. De miért?
A másik eset, amikor két ellenállással vagy kondival feszültségosztót hozok létre Bővebben: Link. A közepük lesz a virtuális föld. Itt már eleve kétutas egyenirányítással is működhet a dolog.
Ezeknek a kapcsolásoknak mik a hátrányai?
Mikor kell az első vagy a második esetet használni?
Pl egy ICL7660 hogyan képes fizikailag eltolni a tápfeszt negatív irányba?

Alapvető gondok vannak itt vagy csak kevés volt a suli ehhez már?
(#) mps válasza gordonfreemN hozzászólására (») Dec 5, 2012 / 1

Amit linkeltél az pár 10mA terhelésre jó, akkor ha nem nagyok az igények a szűrésre. Persze nagyobb áramokra is meg lehet csinálni, de mivel ritkák a "púpok" óriási puffer kondi kellene, egyszerűen nem éri meg.
Az ellenállás osztóval pedig az a gond, hogy a terhelésnek, ami a virtuális földpontra csatlakozik legalább egy nagyságrenddel nagyobbnak kell leni és szimmetrikusnak is, különben elmászik a feszültség. Ha megfordítod akkor az osztó ellenállásainak kell kicsinek lenni. Egy táp belső ellenállásánál ugye mili Ohmokról van szó. Ha ezt osztóval akarod elérni, nagy teljesítményű ellenállások kellenek, a veszteséged is hatalmas lesz.
(#) proli007 válasza gordonfreemN hozzászólására (») Dec 5, 2012 /

Hello!
Amíg egyszerű alapműködéseket nem ismered, nem biztos, hogy az ICL7660-al kell foglalkoznod. De készítettem egy szimulációt, hogy lásd és megértsd kb. hogyan működik.
- Az átalakítandó tápfeszt a V1 szolgáltatja.
- A működés alapja, hogy egy kondenzátorban tárolt töltést kapcsolgatunk.
- A kondit a két relé kapcsolgatja. (azért kettő, mert a szimulátorban nincs két váltókontaktusos.
- A reléket a VG1 ütemadó kattogtatja.
- Ahogy a képen látható, a relé nyugalmi helyzetben van. A C1 kondit a tápfeszültség feltölti 5V-ra.
- Ha a relé átvált, a kondi pozitív töltésű elektródája a GND-re, a negatív a diódára kapcsolódik.
- Ha a feltöltött kondi pozitív elektródája a GND-n van, akkor a negatív elektródája a GND-hez képest negatívabb feszültségű. Így a C1-ben tárolt töltés áttöltődik a C2-be.
- A következő ütemben a C1 újra feltöltődik. Ez alatt, a C2 szolgáltatja a negatív tápot.

Természetesen az IC-ben a relét és diódát, Fet tranzisztoros kapcsolók helyettesítik. De mielőtt megkérdeznéd, komoly teljesítményeket nem szoktak ezen a módon előállítani.
üdv! proli007
(#) vladcepes válasza proli007 hozzászólására (») Dec 5, 2012 /

Szia!
Volt 3db 2700mA -es feltöltött elemem,ezt raktam bele így már valóban nem pislákol a "csúcs Led" hanem folyamatosan világít, de 19-órakór raktam oda még most is úgy villog mintha most raktam volna oda. Úgy látom reggelig kibírja,na de majd kiderül. Majd holnap megírom. Üdv. és köszöntem az eddigi hozzászólásokat is.
(#) gordonfreemN válasza proli007 hozzászólására (») Dec 5, 2012 /

Köszönöm a számomra kimerítő választ, elég jól érthető ez.
Annyi kérdésem lenne csupán, hogy a megfelelő pillanatban C2 a föld felől töltődik, ugye?
Az alapműködéseket úgymond ismertem, csak rettentő sokat felejtettem és gyakran hajlamos vagyok bekavarni...sajnos.
(#) albinolynx hozzászólása Dec 5, 2012 1 /

Helló!

Frekvenciaváltó bekötéssel, programozással kit lehetne megkeresni?
1F-ról üzemeltetnék egy 3F motort (0.25kW mindösszesen). LENZE frekvenciaváltó: ESMD251X2SFA
(#) danydosster hozzászólása Dec 6, 2012 /

Sziasztok.
A segítségeteket szeretném kérni abban, hogy, régebben az oldalon található kapcsolási rajz alapján csináltam egy 2 ledes villogót. Ez 4.5 V ra volt tervezve.
A gondom az lenne, hogy nekem egy 19 és 24 V közötti trafóra kellene rákötnöm.
Gondoltam hogy teszek rá egy 5V stab IC de azzal sem működik megfelelően, mert az 5V is sok neki. Hogyan kellene módosítanom a dolgot, hogy működjön?
(#) proli007 válasza danydosster hozzászólására (») Dec 6, 2012 /

Hello!
Kb. növelni kellene az ellenállások értékét, a feszültség arányában. A kondikét, meg csökkenteni. De ha 24V-os trafót egyenirányítod, akkor ott kb. 32V egyen feszültség lesz, ami nem biztos, hogy jó a tranyóknak már. Vagy is lehet célszerűbb lenne az egyenfeszültséget egy ellenállással és egy zénerrel, kb. 12V-ra csökkenteni. (De ahogy a kezdők gondolkodását ismerem, mindjárt kiderül, hogy nagyteljesítményű Led-ekről van szó. Bocs ha prejudikálnék..)
üdv! proli007
(#) danydosster válasza proli007 hozzászólására (») Dec 6, 2012 /

ugyan dehogy is. Egy terepasztalról lenne szó és a soromó villogását akarom megoldani.
Már be van kötve elég sok led és nem nagyteljesítményűről van szó. csak gondoltam hogy
az 5V stab ic után esetleg egy ellenállás megoldaná a dolgot, vagy esetleg a kondik növelése. mert ahogy kivettem villogna az csak rettentő gyorsan.

Ami a trafót illeti, nem tudom pontosan milyen feszültséget ad ki. Ezt még régebben szerváltam és már évek óra müxik. 1 egy kilós ellenállás tökéletes a lednek. Tovább nem foglalkoztam vele, mert minden elbír szóval nem is volt rá okom, hogy nagyon utánanézzek.
Csak most, hogy a villogót nem tudom megoldani.
A hozzászólás módosítva: Dec 6, 2012

Hello!
Én a mellékelt dolgot alakítanám ki. Persze az egyenirányító/trafó nincs a rajzon. a 470µF-os kondi, minimum 35V-os legyen.
üdv! proli007
(#) danydosster válasza proli007 hozzászólására (») Dec 6, 2012 /

És egy ha a 5V os ic használom akkor mennyiben módosul? Márcsak mert nem biztos hogy 24V ot ad le, de stab IC vel biztos hogy 5V lesz

Hello!
Ha 4,5V-ról működik, akkor 5V-ról is mennie kellene, mert az még nem nagy különbség. Ha mégsem, növeld a bázis ellenállásokat cseppet.
üdv! proli007
(#) fokocs válasza zoltan0801 hozzászólására (») Dec 6, 2012 /

Szia!
Köszi a reakciót. Olympus E520-hoz kéne. A infra távirányítót már vettem hozzá, azt kéne ki-be kapcsolgatnia a leendő áramkörnek.
Utána nézek ennek az IC nek.
Köszi
(#) albinolynx hozzászólása Dec 6, 2012 1 /

Helló!

Frekvenciaváltó bekötéssel, programozással kit lehetne megkeresni?
1F-ról üzemeltetnék egy 3F motort (0.25kW mindösszesen). LENZE frekvenciaváltó: ESMD251X2SFA
(#) exorcist válasza albinolynx hozzászólására (») Dec 6, 2012 /

Hello!
1. Ne légy türelmetlen!
2. Használd a keresőt: Bővebben: Link; Bővebben: Link; Bővebben: Link
(#) gordonfreemN válasza gordonfreemN hozzászólására (») Dec 6, 2012 /

Akkor most nagy hülyeséget kérdeztem?

És még valami: ha jól értem és az alvás megfelelően segített a történet emésztésében, akkor ha vizsgálunk egy váltakozó áramú és feszültségű generátort, a kapcsaira a szkóp mérőzsinórokat téve látjuk a ~szinuszt, és a nullátmenetnél elég gyorsan meg tudnánk cserélni a mérőkábeleket, akkor ugyanazt a félhullámot látnánk a kijelzőn a következő félperiódusban?
(#) demonherceg hozzászólása Dec 6, 2012 /

Sziasztok.
Kerestem az egész hobbielektroonika honlapon,de sehol nem találom azt a fórumot,ahol a meddő teljesítmény generátorról van szó.
Viszont vagy két hónappal ezelőtt megtaláltam.
Ha tudtok akkor segítsetek nekem,hogy milyen nevet adtak neki,mert arra sem emlékszem.
lőre is köszönöm.
(#) demonherceg válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 6, 2012 /

Köszönöm szépen a gyors és segítőkész válaszod.
Örök hálám!
(#) vladcepes válasza proli007 hozzászólására (») Dec 6, 2012 /

Szia! képzeld reggel még tök ugyan olyan jól bírta., nem merült le. Építenék még egy ilyet,kérdésem annyi lenne hogy ez a kapcsolást 9V elemről lehet működtetni? vagyis az nem sok neki? Mert ugye a rajzon csak annyit ír hogy 2 db 1,5V. Köszi a választ. Üdv!
(#) exorcist válasza gordonfreemN hozzászólására (») Dec 6, 2012 /

Idézet:
„a nullátmenetnél elég gyorsan meg tudnánk cserélni a mérőkábeleket, akkor ugyanazt a félhullámot látnánk a kijelzőn a következő félperiódusban?”

Ugyanazt nem láthatod, mert ahhoz vagy vissza kéne menni az időben, vagy tárolós szkópon aktivált "Hold after trigger" funkció mellet lehetséges, de akkor el is rakhatod a mérőfejet, a félhullám ott marad Viccet félretéve, ideális szinusz generátort feltételezve ugyanolyan alakú és polaritású félhullámot látnál Még egy szemléltetési példa: tegyük fel, hogy egy papíron van egy teljes periódusnyi, tökéletes szinusz hullámod, azt a félperiódusnál (nullátmenetnél) elvágod, akkor a két félhullám tökéletesen fedésbe hozható egymással, forgatással.
(#) exorcist válasza vladcepes hozzászólására (») Dec 6, 2012 /

Ha a 9V-os elemmel az üzemidő meghosszabítása lenne a célod, akkor felesleges fáradozni. A 2db ceruza akkuban is több tültés van mint egy 9V-os elemben. Pont a napokban számoltam ki: 1.-es pont a hsz. közepén.
(#) danydosster hozzászólása Dec 6, 2012 /

Sziasztok!
25V váltófeszültségből 4 volt egyenfeszültséget hogy lehet előállítani?
(#) zoltan0801 válasza danydosster hozzászólására (») Dec 6, 2012 /

Helo!
Egyenirányító, puffer, LM317. Először potmétert teszel bele, beállítod 4 V-ra, majd kiveszed a potmétert megnézed hány Ohm és beleteszel egy olyan ellenállást, vagy ha nem zavar akkor maradhat a potméter. Persze ez csak 1.5 A bír.
Következő: »»   1868 / 3988
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem