Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » 0-5 V feszültség 1 A előállítása 12 V ból
Témaindító: gammasugarzas, idő: Jún 4, 2007
Témakörök:
Hali!
Valaki tud-e megoldást arra, hogy hogy tudnék 12 V-ból 0-5 V ig állítható 1 A -es tápot csinálni? Feszstabok általában min 1.2 V-tol kezdodnek.
tényleg bocs a hogy nem onnan linkeltem... de a két dióda jó ötlet egyen esik 0,6v akkor betesz kettőt sorba és akkor rögtön 0ról indul...
THX szabi83 ment a pont
Hogy nem jutott eszembe?? Zárható a topic
Amugy a foldet is meg kell emelni ket diodaval, egyebkent csak 0-3.8-ig megy
Nem. A 317-es Ún."lebegő" stabilizátor: ha a set lába talajon van, akkor ad 1,2V-ot, mert ennyi a belső referenciafesz. A beállító potival tkp a földet "emeled", és a kimenőfesz a potin lévő+1,2V lesz. A 2 dióda megodja a dolgot, de a 240ohmost a két dióda után kell kötni, (nem a kimenetére az IC-nek) hogy a stabilitás megmaradjon, mert a diódákon eső fesz.változika rajta átfolyó áram függvényében.
Üdv !
Használj TS2576CZ5-5.0 stepdown konvertert ! bemenő fesz max 45V, kimenet 5.0V 3A. A szabályozható verzió TS2576 csak simán.
Sziasztok.
Remélem még válaszol valaki, mert elég rég volt ide írva. Megépítettem az LM317-es tranyóval a feszcsökkentőt, teljesen jól működik, csak nekem kicsit nagyobb áramra lenne szükségem (10A) :eek2: , ugyanilyen potméteres feszültség beállítási lehetőséggel. Kérlek titeket, hogy írjatok egy két ötletet, hogy mivel kellene felspékelni ezt a kapcsolást, vagy esetleg egy másat kellene építeni? Köszönöm előre is!
Hali!
Megoldható, csak ki kell egészíteni egy teljesítménytranyóval, így már csak annak a tulajdonsága fogja meghatározni az átfolyó áramot. Én ezt használtam egy ideig. Q1-nek BD140-et, Q2-nek 2N3055-öt tettem. Mivel Q2 15A-t bír, így neked is megfelelne nagy hűtéssel. Vagy esetleg keresel nagyobb áramú tranyót helyette. R6 a terhelés, ne építsd be! Annak a helyére kerül a fogyasztó. R1 is szeret melegedni, ezért oda min 2W-osat tegyél.
Krisz03!
Nagyon szépen köszönöm! A 15A tökéletesen elég lessz! Köszönöm!
Hali!
Összeraktam az áramkört és amire én használnám bekötöttem rá 52 db ledet párhuzamosan és nem tudom 3,6 V fölé tekerni, mert egyszerűen nem ad le többet. Ennyit tudott kiegészítés nélkül is! Mi lehet a gond? A táp egy 24Ah-ás akumulátor csutira feltöltve! Előre is köszi a választ!
Hali!
Ha kiegészítés nélkül is ennyit tudott, akkor ott nagy gondok vannak. Vagy elkötöttél valamit, vagy rossz az LM. A poti milyen értékű?
Hy!
Kössz a gyors választ. Leellenőriztem és nem kötöttem el semmit. Szinte tuti. Megnéztem 5* is. A poti "4,7Kohm-os", de 5Kohm van ráírva.
Az a poti jó is lesz. Ha minden úgy van bekötve, ahogy a rajzon van, akkor csak az IC lehet a rossz.
IC? Nincs is benne IC... szerintem. Meg olyan frankón lehet állítani, meg a 2n3055 rendesen melegszik is. Ha rákötöm mondjuk egy pákahegyre, ami nem kis áramot vesz fel 9V mellett, azt viszi simán. Tényleg passzolom.
Megvan.. Ba....meg. Az az aksi mégsem volt feltöltve teljesen. Boccs a zaklatásért. Tökéletes a kapcsolás!
Kössz még egyszer! Minden oké! És boccs! A pi..ába...
Van benne IC: LM317 feszültség stabilizátor.
Ennek örülök, hogy meglett a hiba. A teljesítmény tranzisztorra (2N3055) pedig tegyél jó nagy bordát (akár még egy halk ventillátort is tehetsz, mert úgy látom, azt írtad régebben, hogy 10A-re kell), mert az disszipálja el a felesleget (az LM317-re így nem is kell).
Új fejlemény!
Szétpukkant az 1000µF-os kondi, meg is ijedtem rendesen! Valószínűleg sérült volt, meg megkűttem vagy hány V-al, netudom, mert akutöltőröl kellett táplálni, mert csak szívja az ampert a kapcsolás! Még soha nem dolgoztam ekkora egyenáramokkal! Most tudom meg igazán, hogy milyen sok is az a 15A 4,3V-nál, amit tudna a tranzisztor! Csatoltam a kreálmányom. Kicsit gány,de teljesen jól működik. Amúgy fénycsövet csinálok az autóm alá, ahoz kellett a kapcsolás... azt is csatoltam. |
Bejelentkezés
Hirdetés |