Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Napelem alkalmazása a lakás energia ellátásában
Témaindító: Router, idő: Júl 15, 2006
Témakörök:
HA nem kapnék minden bejegyzésemre moderációt, el se tudod képzelni mennyi minden dolgot tanulhatnának meg a mi tapasztalatainkból az emberek, amit 2006 óta megtapasztaltunk és megszenvedtünk. De már irni se merek ide, mert bármit irok kitörlitek.
A hozzászólás módosítva: Nov 4, 2012
Most engem szemelt ki Szél úrfi,a legjobb hatásfokú panelemet vitte magával...
![]()
Sajnálom
![]() Hogyan, mivel, mire rögzítetted? Már csak okulásul mi nekünk. Idézet: „1-2 év múlva elmondom...” Ok. Várom! ![]() Üdv Inhouse
Oldal irányú mozgás ellen nem volt biztosítva...
Pedig jó pár vihart túlélt már. Összesen 3 cella maradt nagyjából ép belőle.
Nos az akkuról most már meggyőződtem, hogy nem az igazi. A töltésvezérlőm viszont elég jól sikerült, úgyhogy majd lassacskán meg is fogom osztani a tervét.
Az akku kapacitása nagyon alacsony és ezt az üzemidő mutatja. Igaz, a rendszer összeállítása sem tökéletes, de a tervek a fejemben már kezdenek tisztulni. Meg a tapasztalatom is bővül az idővel és a mérésekkel. Sajna éppen nappal vagyok dolgozni, és amikor itthon vagyok, akkor már nem süt a nap. A mai nap kivétel volt. Bár az értékek még mindig alulmaradnak az elméleti maximumnak a korábbi állapotokhoz képest mégiscsak növekedést tapasztalok. Az a tény is javít a közérzetemen, hogy amikor gyengébb a napsütés, még azért akkor is tölt valamicskét a rendszer az akkumulátorba. Korábban ez sajnos éppen fordítva ment, a fogyasztó bekapcsolásakor az az 1A is az akkumulátorból ment kifelé. Esténként, ahogy hazaérek és megmérem az akku feszültségét, az szinte mindig 13V körül van. Innen indítva az invertert nagyjából 3óra múlva éri el az akku feszültsége a 10,5V-ot ( terheletlenül 10,8 - 9 V ), ami a kikapcsolást követően egy óra múlva már felmegy akár 11,5-re is. Az első becslésem szerint a 145W-os tábla mellé legalább háromszor akkora kapacitású, minimum 120Ah akku kellene, hogy egész éjszakára kitartson az energia a kábelmodemnek. Persze lehet, hogy most is bírná, ha nem inverteren keresztül próbálkoznék. ![]()
Miről ketyeg a modem? 9, vagy 12V ról??? Akor minek az inverter - dugasztáp páros? Egy stabkocka azt jóvan! Én is ilyenben gondolkodom.
A dolog egyszerű. Ha lemerül az akku, akkor az inverteres dugaljból átrakom a hálózati dugaljba a tápot és már megy is minden tovább.
De most eszembe jutott egy pofonegyszerű megoldás ( bár az már gubanc ) arra, hogy ne kelljen ide-oda dugdosni. Diódán keresztül össze lehet kötni a két tápfeszt. Amelyik magasabb a másiknál, az győz, az fogja táplálni a hálózati kütyüt. És akkor egyelőre lemondok a napelemes 230V-ról, marad a 12V-os táplálás. Megnézem, milyen stabil a töltésvezérlő kimenete, azaz szabályozza-e 12V-ra vagy sem. De ez már csak a hétvégi elfoglaltság lesz. Ha nem szabályozza, akkor kell valami stabilizálást betenni. Ha szabályozza, akkor meg dombon a tanya.
99% hogy belső tápja van a modemnek. Mint minden hálózati kütyünek. Szóval nem valószínű, hogy túl érzékeny a feszültségre. Nézz bele, és már látod is.
Sziasztok!
Help Ismeritek a Victron termékeket? Jól néznek ki külsöleg....?! Mi a véleményetek a miniinverteres modulokhoz, irodákba nappali energia ellátáshoz? segítséget köszönöm A hozzászólás módosítva: Dec 8, 2012
Lehetséges-e olyan megoldás hogy savas indító akkumulátort alakítsuk át ciklus állóbb akkumulátorrá?
Azt tudom hogy az indító akkumulátorok savsűrűsége a legkisebb belső ellenállásra van beállítva, és a savsűrűség megváltoztatásával lehet a tulajdonságokon változtatni. Áramszünet esetén vettem egy tartalék akkut tehát ritkán lenne használva, de az ár miatt csak autós indítóakkut, napelemem is van azzal is tudom tölteni ha szükséges. Ha egy szolár akku 80% kisütés esetén tud pár száz ciklust, egy indító akku 30% kisütéssel tud majdnem ennyit, akkor ha kiszámoljuk az árát nem sok különbség van, illetve szükség esetén -egy két alkalommal ha kell- nagyobb kapacitás áll rendelkezésre.
Ha újraöntöd a lemezeit, vastagabbá és más profilúvá teszed - valamint megváltoztatod az akksi külső formáját és csatlakozásait - akkor igen - de szerintem többe kerül a leves.....
Egy másik fórumon olvastam egy érdekes dolgot, hogy napelemmel is előállíthatunk meleg vizet gazdaságosan.
Nem kell csöveket vezetni, speciális boyler. Viszont nagyobb felület kell a napfény elnyeléséhez, meg speciális MPPT-t, be ki kapcsolást tudó tápegység kell amit tudtommal még nem lehet megvenni bár nem akadály elkészíteni aki járatos a kapcsolóüzemű tápok és mikrokontrollerek világában. A mai napelem árak mellett úgy számolom olcsóbb mint a napkollektor.
Meg lennék lepve, ha napelemmel ez olcsóbban előállítható lenne.
De számoljál, Wattokat, aztán gyere vissza az eredménnyel.
Megjöttem!!!
Netes áruházak árait vettem figyelembe. Napkollektoros rendszer 1-3 fő részére (kb 1kWp) : 260000Ft bruttó Az árban nincs benne a hőcserélős boyler: 139000Ft A régi boyler is használható hőcserélővel, ekkor csak +25000Ft Egyéb jelentős költség a víz vezetékek kiépítése nem tudom mennyi de sok, írja meg aki tudja. Van nyitott rendszerű Jakab szelepes ez csak 89000Ft, ez olcsóbb de rosszat is hallottam róla. 240Wp napelemet találtam a V...-án, 50000Ft, ebből kell min 4 darab azaz 200000Ft Egyéb költség az inverter kb 30000Ft + fejlesztésre szánt idő ( én meg tudom csinálni). Vezetékezés, a napelemek rögzítése. Mellékesen az áram másra is használható.
És akkor így mennyi is az annyi? És hány év a Garancia
![]()
Szerintem szaladj neki mégegyszer és gondold át jobban.
Van benne egy nagy bukfenc.
Konkrétan mi? Jó lenne nem egy szóval válaszolni hanem indokolni is mert a "nagy bukfenc"-től nem leszünk okosabbak.
Csak elméleti fejtegetés volt, de egyszerűbb telepíteni a napelemet mint csöveket vezetgetni. Nálam van egy másik gond is, a háztetőre nem tudok napelemet vagy kollektort tenni mert ki kell vágni hozzá 5 fát az árnyékolás miatt, viszont a napelemet el tudom vinni messzebbre is ahol nincs árnyék. Persze a legjobb visszatáplálni de az inverter 325000Ft + bürokrácia, igaz így az 50Ft os nappali áramba segítek bele nem a 30Ft os éjszakaiba.
a) bojler mindkettőhöz kell, mivel egy rendes átfolyós elektromos vízmelegítő (>=15-20kW) aranyárban van, plusz "Paks összes árama" sem lesz elegendő hozzá, nemhogy az, amit termelne a napelemed
b) ha a termelt áramot a bojlerbe pumpáltad, akkor másra már nem tudod elhasználni, olyat meg azért nem egyszerű (és olcsó) csinálni, hogy amit éppen nem használsz el másra, mindig pont az menjen a bojlerbe c) elfogadjuk, hogy szerencsétlen vagy, és nem tudsz a tetődre napkollektort rakni, de mások nem ilyen szerencsétlenek d) napkollektort szinte bármilyen olcsón elő lehet állítani, akár otthoni, barkács körülmények között (gondolj a klasszikus balatoni "tekerjünk fekete slagot a hordóra" c. megoldásokra a 70-es évekből), a napelemnél ez nem lehetséges.
A legnagyobb hiba a kalkulációdban az, hogy a napelemek névleges teljesítményét ideális körülmények között határozzák meg (25 C, 1000 W/m2, AM 1,5), ami a a valóságban a legritkább esetben érhető el. Az általad említett 240 Wp teljesítményű panelnél nálunk (M.o-on) kb. 120 W-leadott teljesítménnyel lehet számolni.
Ebből lejön az olcsóbb inverterek (stb.) >10% vesztesége. Bruttó napkollektoros árat bruttó napelemes árral illik összehasonlítani, bruttóban pedig nincs most annyiért az említett helyen. A napelemek rögzítése nem elhanyagolható költség, persze a kollektoroké sem, csak azt vele adják, a napelemek esetében pedig külön kell megvenni. Az általad említett szerencsétlen körülmény (árnyék) persze a döntésnél nyomós érv lehet, de ettől még nem lesz gazdaságosabb a napelemes hőtermelés !
Nem olcsóbb... Lejjebb ment ugyan a napelemek ára, de egyenárammal fűteni korrekten nem lehet az anyag elhordódásának következményei nélkül, a váltóáramhoz pedig inverter kell mindenképpen, az is megdobja az árat. Igen a villamos energia valóban másra is használható. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a napkollektor hője egy sima tartályban tárolható - ami olcsó, míg az akkumulátorok ára már nem annyira... Azaz a különbség este mutatkozik meg amikor egyáltalán nincs nap. Ezért van jobb mutatója a napelemes rendszerek közül a hálózatra visszatápláló rendszereknek, azonban ott meg ad-vesz mérő kell és alkalmazkodni a szolgáltató nyűgjeihez - ami szintén nem elhanyagolható pénz. Netes áruházak nem rendszereket árulnak csak csomagokat. Az jó, ha az ember megkapja a tartályt, vezérlést, csöveket, de kellenek szelepek, fittingek, bilincsek - kis apró Forintok ide-oda. Napelemes rendszereknél is kell kábel csatlakozók, védelmi berendezések. Tehát a végső árat nem lehet a webshopos ajánlatok alapján lemérni, csak a ténylegesen megvalósított és működő rendszerek árai alapján. Nekem még mindig fixa ideám, hogy a legjobb megoldás hő előállítására a hőszivattyú+napkollektor - találtam is egészen jó -megvalósult - projekteket, azonban ezek ára és zaja is jelentősebb. Én igyekszem kiböjtölni, hogy a napkollektoros rendszeremhez összejöjjön egy levegős hőszivattyú, mert azt tudok jó árban beszerezni. Ezt azért tartom egyébiránt a legjobb megoldásnak, mert később a villamos energia -mire még olcsóbb lehet a napelem - napelemes rendszerből is fedezhető, tehát van hová továbblépni, ha drágább lenne a geotarifa, amit a hőszivattyúra kell fizetni...
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2012
Nekem a hatásfok jutott elsőnek az eszembe. Csak nagyon durván a kollektor hatásfoka 70% felett van, a napelemnek mindössz max 20%, de ami nekem van arra 14% van írva.
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2012
Két okból írok,egyrészt szeretnélek megvédeni,az elképzelésed nem elvetendő,bár a kérdés,hogy melyik olcsóbb,nem volt szerencsés,mert a kettő nem összehasonlítható, teljesen mást célt szolgál.Másik ok,hogy akik csak a számítógép előtt ülve mondanak véleményt,lássanak egy gyakorlati példát is.Fél éve egyenlőre 6kW napelemem van(kép),hálózatba táplálok vissza(az óra egy fillérbe sem került,a szolgáltató köteles felszerelni ingyen 3x16A-ig)célom a lakás teljes villamos ellátása,a fűtést is beleértve.A nyáron termelt energiát most fűtöm el egy sk. gyártott 12kW-os villany kazánnal(kép),kb.50 000 forintomba került.Az elmúlt ködös héten nekem a meleg víz sem okozott gondot,a kollektorosok valószínűleg a segéd fűtőtestet használták.Mutatok 1-2 termelési adatot,mert valaki azt mondta télen nem termel.Egyébként a "wea.biosolar.hu/drones/3/ oldalon a teljes termelési adataim láthatók.
Szerintem a hatásfokot felejtsd el,nem az űrbe akarunk napelemet telepíteni,hogy számítana egy grammot hány mill. dollárért tudunk feljuttatni.Amíg a napelem termelésre nem vetnek ki külön adót,addig nekünk jó a 14% hatásfok!
Ez nem semmi. Érdekelne, hogy így 6kw-nyi napelemmel tudod fedezni a teljes villamos és fűtési költségeket egy évre számolva? Vagy van valamennyi különbözet?
Ha nem titok mennyibe került a rendszered? Én is akarok majd szép lassan egy először kisebb, később talán nagyobb ilyen rendszert.
Én is fokozatosan csináltam,először saját készítésű táblákkal(a tető végén a 3 kisebb)kezdtem,ezek sem maradtak el a gyáritól,simán működnek velük sorba kötve.Kicsit lassú volt a telepítés és a gyári árak is csökkentek így áttértem a gyárira.Még nem vagyok a végén,a kerti forgó tábla elé még egy kerül tavasszal az üres oszlopra.Nem számoltam még ki pontosan az árát,de csak az anyagra és az inverterekre költöttem pénzt(a napelemnél,ha 10-20db-ot veszünk már jelentős engedmény lehet elérni),az összes munkát én végeztem.Úgy látom egy 60-80m2-es átlagos szigetelésű lakásnál (a kis vill.kazán erre készült)megoldható a teljes ellátás 6-8kW napelemmel..Gondolkodom inverteres klímákon is(kb.háromszoros fűtőteljesítmény 0 Cfok körül),de nagyon tartok a járulékos költségeitől és az "előre tervezett"élettartamától,könnyen megeshet a kis vill.kazán hosszú távon kenterbe veri.
Feltettem egy napelemet a tető legmagasabb pontjára ahol már nincs fa árnyék, a sátortetős ház sajnos D-K tájolású, most a téli napforduló tájékán 15 órakor már árnyékba kerül, remélem nyáron jobb lesz a helyzet.
Egy fotót megosztasz róla?
Még csak egy 50W-os modulom van.
Készítettem hozzá egy step down akkutöltőt AVR mikrokontrollerrel, illetve van egy másik funkciója, ami a képen látszódik tud ellenállást -izzólámpa- illeszteni úgy hogy a napelem optimális munkapontba legyen. 2013-01-01 10:30 van, kint -4C, az égboltot sűrű felszállóban levő köd takarja, a névleges 50W ból lejön 2W teljesítmény. |
Bejelentkezés
Hirdetés |