Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1873 / 3988
(#) atiotezer válasza Szpisti hozzászólására (») Dec 9, 2012 /

Köszi. Megpróbálom.
(#) storm válasza reloop hozzászólására (») Dec 9, 2012 /

Ha jól értelmezem, akkor 4 tranyó aminek ugyan oda van kötve a bázisa, és az emittere, viszont a collektor lába mindegyiknek máshova megy? (az én rajzomon)
(#) reloop válasza storm hozzászólására (») Dec 9, 2012 /

Az ábrát multicollector transistor keresésre dobta a Gugli, gondoltam megosztom veled. A több tranzisztor B és E közösítése hihetőnek hangzik.
(#) kendre256 válasza storm hozzászólására (») Dec 9, 2012 /

Multikollektoros tranzisztornak gondolom. A multiemitteres tranzisztor analógiájára (aminek a képét reloop linkelte be) ez lehet az elnevezése. Ahogy pucuka írta ilyenek csak integrált áramkörben léteznek, mert csak ott lehet megvalósítani a pontosan ugyanolyan paraméterű alkatrészeket.
(#) Axelnemeth válasza mps hozzászólására (») Dec 9, 2012 /

Tettem egy 3,3 KOhm-os ellenállást.
Most folyamatosan 12V-ot mérek a komp. kimenetén.

BC 182-es tranzisztorom van, a schmitt-trigger felén hibátlanül működik.
(#) mps válasza Axelnemeth hozzászólására (») Dec 9, 2012 /

No, most jó lenne látni rendesen a rajzot.
(#) Axelnemeth válasza mps hozzászólására (») Dec 9, 2012 /

Hát ma már biztos nem fogom tudni megtanulni a KiCad használatát.
Azért köszönöm hogy megpróbált segíteni.
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2012
(#) mps válasza Axelnemeth hozzászólására (») Dec 9, 2012 /

Ezt gondoltam
Holnapra viszont én rajzolok egyet az egyszerűség kedvéért, most egy picit más dolgom van.
Egy kis segítség a későbbiekhez.
Mégegy.

(#) ZsoltiD válasza atiotezer hozzászólására (») Dec 9, 2012 /

Szia!
A -5 V-ot is tudod feszültségszabályzó IC-vel.
A 7905 is megfelel erre, és még 1 A-t is hajthatsz vele.
Zsolti

Innen veheted az ötletet
(#) atiotezer válasza ZsoltiD hozzászólására (») Dec 9, 2012 /

Egy kapcsolóüzemű tápból kellene előállítani. (24V)
Ez működik annál is?
(#) pajti2 válasza Szpisti hozzászólására (») Dec 9, 2012 /

Köszönöm a tippet, de a kondenzátorokkal is ugyan az a baj: a roncsolódás folyamatos. Az a bizonyos 1000 óra 30% az minden egyes 1000 óra. Egy évben van cirka 9 ezer óra. Semmi sem marad a farad közeli kapacitásból. A jelek szerint a problémámat nem lehetséges megnyugtatóan megoldani. Ahogy most kinéz, bukni fogom az rohs-t is, a mechanikai stabilitást is, és karbantartási szükséglete is lesz az eszköznek
(#) ZsoltiD válasza atiotezer hozzászólására (») Dec 10, 2012 /

Szerintem nincs akadálya.
De azért valaki megerősíthet.
(#) proli007 válasza ZsoltiD hozzászólására (») Dec 10, 2012 /

Hello!
Ezt nem lehet megerősíteni. Ha csak 24VDC feszültség áll rendelkezésre, akkor ebből csak kapcsolóüzemben lehet negatív feszültséget előállítani. A rajzon amit javasoltál, egy trafó van, amit plusz és mínusz feszültségre egyenirányítottak. Ez egy egészen más ügy.
De ha nem haragszol, annak nem szabad még tanácsot osztani, aki maga sincs még tisztában a dolgokkal!
üdv! proli007
(#) pucuka válasza storm hozzászólására (») Dec 10, 2012 /

Az a helyzet, hogy az ábrázolás, és a valóság más. A multi kollektoros (és emitteres is) nem helyettesíthetők több tranzisztor összekapcsolásával (csak elméletben), mert a BE átmenetük nem ugyanolyan, hanem ugyanaz. A multi emitteres még csak előfordul diszkrét kivitelben is, (amiből az egyik az ún. Kelvin kivezetés) ez a megoldás az extrém nagyáramú eszközöknél jellemző.
(#) ZsoltiD válasza proli007 hozzászólására (») Dec 10, 2012 /

Szia!
Nem haragszom, csak egy ötletet mondtam, amiből talán ki lehet indulni. Nem véletlenül írtam oda, hogy valaki még nézzen rá. Ha senki nem írna soha semmit, csak ha 100%-osan biztos lenne a dolgában, akkor fele ennyire sem működne a fórum (szerintem). Egyik problémánál egy másik problémát is kivesézünk ezzel, és épp ez ebben a jó. Arról nem is beszélve, hogy Kezdő kérdések témában van.

Neki kapcsolóüzemű tápja van, akkor azt mondod, hogy 7905-el azt nem tudja semmiféleképp megoldani?
Zsolti

(#) mate_x válasza atiotezer hozzászólására (») Dec 10, 2012 /

Szia!
Egy lehetséges módszer: Bővebben: Link
(#) atiotezer hozzászólása Dec 10, 2012 /

Köszönöm mindeninek a segítséget, 555-tel csinálom meg, szimulátorban már működik.
Valószínűleg a valóságban is működni fog.
Köszönöm még egyszer mindenkinek a ki gondolkodott rajta.
(#) proli007 válasza ZsoltiD hozzászólására (») Dec 10, 2012 / 2

Hello!
"Ha senki nem írna soha semmit, csak ha 100%-osan biztos lenne a dolgában, akkor fele ennyire sem működne a fórum (szerintem)." Furcsa elméleteid vannak. A fórumnak nem az a lényege, hogy össze-vissza írogatunk mindent, ami eszünkbe jut, mert pont ezzel lesznek a kezdők összezavarva. A kérdezők ismereteinek bővítése a cél, de olyanok által, akik tudják miről beszélnek. Nem akik látták azt, aki hallotta..

Amúgy az, hogy a 24V egyenfeszültség mivel lett előállítva, a probléma megoldása szempontjából teljesen közömbös. Nem az a lényeg, hanem hogy egyenfeszültségből, egy másik polaritású másik egyenfeszültséget szeretnénk előállítani. A kapcsolóüzemet mindössze azért írtam, mert számtalan megoldás lehetséges de lényeg, hogy vagy kondenzátorban vagy vagy tekercsben kell tárolni az energiát, amit át szeretnénk alakítani. Azt pedig általában kapcsolóüzemben célszerű. Esetleg transzformátorral, de ahhoz is az egyenfeszültséget váltó feszültséggé kell átalakítani.
Egyébként miért kérdezel rá valamire többször is? Gondolod, ha többször kérdezed, akkor mást fogok írni? A 7905, az egy magasabb negatív feszültségből tud stabilizálni egy kisebb negatívot. Pozitívból negatívot sosem. A kapcsolóüzemű tápból akkor lehetne előállítani a -5V-ot, ha belenyúlnánk a kapcsolóüzemű tápba. Az, meg ezen a szinten szóba sem jöhet. De egyáltalán nem biztos hogy az, célszerű lenne.
üdv! proli007
(#) ZsoltiD válasza proli007 hozzászólására (») Dec 10, 2012 2 /

Szia!
"Egyébként miért kérdezel rá valamire többször is? Gondolod, ha többször kérdezed, akkor mást fogok írni?"
Azért, mert reméltem, hogy kifejted, amire gondoltál. (Ezt meg is tetted, utólag.) Mivel csak egy "Ez egy egészen más ügy" mondatot írtál nekem, biztos, sokat segítettél az illetőnek is vele (megoldás is kéne).
Tudom, hogy ez nem teljesen ide tartozik, de azt érzem (nem csak ebben a hozzászólásban, hanem más témában is), mintha egy picit "piszkálódás" lenne a levegőben.
Attól még, hogy 37 év mérési és irányítástechnikai múlt áll mögötted (amit természetesen tiszteletben tartok), attól még úgy érzem, hogy lehetne "normálisabban" is válaszolni. Aztán lehet, hogy jó a 'tanítási módszered'.
A hozzászólás módosítva: Dec 10, 2012
(#) mechanika hozzászólása Dec 10, 2012 /

Sziasztok!

Termék minta rendelésnél milyen adatot szoktatok megadni a Company/Organization illetve Position/Title* mezőkben, ha privát kértek mintát?

Köszi!
(#) Gabtech hozzászólása Dec 10, 2012 /

Sziasztok! Autószirénát szeretnék elemről működtetni. Max. feszültség 16V. 1db 9V-os elemmel viszonylag halk, de 2db sorbakötve már sok, ezért egy ellenállással meg lehetne csinálni. Kérdésem, hogy mekkora ellenállást kell kötnöm, hogy 16V legyen és ezt hogy kell kiszámolni?
Előre köszi aki tud segíteni.
(#) Teaway válasza Gabtech hozzászólására (») Dec 10, 2012 /

Esetleg 3 db dióda sorbakötve, nyitóirányban.
(#) granpa válasza mechanika hozzászólására (») Dec 10, 2012 /

Szia!
Én pl. HF&Son ltd. (én és fiam kft.); a cím a sajátom, mert oda hozza csomag-szolgálat. Vannak cégek, amik nem küldenek így, de iskoláknak igen.
(#) mechanika válasza granpa hozzászólására (») Dec 10, 2012 /

Ok, Köszi!
(#) gordonfreemN hozzászólása Dec 11, 2012 /

Szerbusztok!

A kérdésem nem tudom belefér-e a téma kereteibe, megpróbálom:

Mi a véleményetek, esetleg tapasztalatotok az ilyen kit-ekről:Bővebben: Link
Semmivel sem vagyok előrébb, mintha itthon rendelem?
(#) sastas01 válasza gordonfreemN hozzászólására (») Dec 11, 2012 /

Ha tényleg 1 %-osak akkor szerintem előrébb vagy, de számold ki mennyire jön ki a darabára.
(#) exorcist válasza gordonfreemN hozzászólására (») Dec 11, 2012 /

Hello!
Ezek a KIT-ek általában drágábbak, mintha magad válogatnád össze, HEStore-ban pl. max. 4Ft egy ellenállás, az 1600db 6400Ft, max, erre pedig várnod is kell, és 220-as dollár középárfolyamon számolva kb. 7000Ft.
(#) gordonfreemN válasza exorcist hozzászólására (») Dec 11, 2012 /

Igaz is! Nem is figyeltem, hogy kb ugyanott vagyok arban. Akkor igy maradok belfoldon, aza tuti!
(#) s3toraph válasza Kovabe hozzászólására (») Dec 11, 2012 /

Onnan küldtek ide, mondván hogy nagyon kezdő kérdéseim vannak, majd itt biztos segítenek...
(#) fobq hozzászólása Dec 11, 2012 /

Szaisztok,
ma végeztem 24VDC motorhatásfok-mérést (lassú áttétellel meghajtott csiga, ami súlyt emel), 12 és 24V-os akksikkal. Egyszerre mértem I és U értékeket. Azt vettem észre, hogy növelve a terhelést, az üzem közbeni feszültésg magasabb volt, mint az üresjárati. pl 25,4V-ról 27,4-re is felment, és ott is maradt, (I=0,86A, az akkumulátorok már nem használhatók autóindításra). Ez hogyan lehet?
Következő: »»   1873 / 3988
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem