Fórum témák
» Több friss téma |
Hűtőborda egyébként nincs is rajta gyárilag, csak egy kis vékony lemezre van rögzítve a nyákon. Meg lefedve a motor tetején a lendkerék alatt található.
Ezekre a modernebb tokozásúakra egyébként kell rakni hűtőbordát mindenképp?
Akkor kell bordát rakni rá, ha akkora hő fejlődik a tirisztoron, hogy azt el kell vezetni. Én ezt néztem ki, de nézd meg, hogy beépíthető-e és majd a melegedést is figyeld meg. Na meg nem ártana tisztázni azt is, hogy miért ment tönkre az eredeti.
Triak is jó a helyére vagy csak tirisztor? Én azt hallottam hogy ennek a csónakmotor gyújtásnak a gyengéje a tirisztorja mert a motor tetején van zárt térben és könnyen túlmelegszik. A régi orosz tirisztor ezért szokott gyakran megállni. Egyébként ez a vetyerok csónakmotor gyujtása.
Ez a kapcsolási rajza :
Sziasztok!
Két tirisztorból szeretnék csinálni egy triakot, de amint a két gate kivezetést összeérintem kinyit mind a két tirisztor, AC szabályzásra szeretném használni.
A tirisztor gyújtóelektródáinak összekötése nem hoz létre triakot. Konkrétan mit szeretnél csinálni ezekkel antiparallel tirisztorokkal?
Itt találsz tirisztoros megoldást a problémára: Bővebben: Link
A T16R/400 azt jelenti,hogy 16 amperes, R a sebesség lehet, mert amikor mi tanultuk, az a betű arra utalt, egyébként most nem tudom, hogy az R mit takar, de az biztos, hogy 400 Voltos.
Üdv: Fecameca
Elnézést R= Rapid=gyors. Megváltoztattam a hozzászólást, de a gép már nem vette be.
Üdv. Van egy ESM 740G1 tirisztor hogy tudnám meghatározni a lábkiosztását? Adatlapot nem találtam.
Szia!
A felirat felől nézve: http://www.hqelektronik.hu/info/hu/esm740.html
Sikerült tönkretennem megint a tirisztort. Szóval a mellékelt kép szerint helyettesíthetem 2 tranyóval? A forrás: http://gyakorlat.pataky.hu/edu/erettsegi/B/09.B2.pdf
Miben van ez a tirisztor, hogy folyton "elszáll"? Szerintem a tranzisztorok ott még könnyebben elszállnak, nem úgy vannak azok tervezve, hogy az E-B diódájukon folyjon a teljes kapcsolt áram. Ez az ötlet körülbelül ugyanolyan, mintha kettő diódából tranzisztort szeretne valaki csinálni.
Nah jó, én voltam a hibás, én miattam ment ki a tirisztor (kísérletezés), szóval van 2 stroboszkópom, amit szeretnék egyszerre villogtatni, ám kitaláltam egy optós módszert rá, csak valahogy valamiből kéne tirisztor hogy a 2.-dik strobiba kicseréljem. (400V os)
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2012
Na és 2 db nagyfesz. tranzisztor nem drágább, mint 1 erősebb tirisztor? Meg szerintem a tranzisztorok az első bekapcsoláskor füstölni fognak.
De miből bonthatok tirisztort?
A hozzászólás módosítva: Szept 6, 2012
Szóval ez a gond. Rádióból, biztos nem TV-k ben van, amelyiket az kapcsolta be a távirányítója által, kérdés, hogy felismered-e? Építettem valaha stroboszkópot 1 db tranzisztorral, de már az a Rádiótechnika elkallódott. Azokban csak a villanócső gyújtásához kell egy kondenzátort egy trafóra rásütni. Van ahol egy egészen pici tirisztorral ezt megoldják.
Igen és rádióból minek a környékén keressek, én már találtam 1 dbot bizonyos tv nyákján a trafo kornyeken.
Lehet, hogy a vessző hiánya a gond? Én is azt írtam: rádióban ne keresd! Amúgy az jutott időközben az eszembe, hogy szoktak így tirisztorba kötött tranzisztorokat használni, törpefeszültségű, gyenge áramú, főleg vezérlő áramkörökben, de ott szokott benne még ellenállás is lenni, nem a gate-nek kötött bázis osztókörében, hanem a másikban. 100 volt felett és 1 ampernél erősebb tirisztort semmiképp nem pótolnék így. Akkor még nem tudtam, hogy stroboszkópba kell. Ott egyébként egész kicsiket láttam. Nem hiszem egyébként, ha olyan fontos az a tirisztor, hogy egy gombóc fagyi árát sajnálod egy új tirisztorra.
A hozzászólás módosítva: Szept 7, 2012
Tirisztort lehet csinálni 2 diódából? Szóval e(A)--P-N--b(G)--P-N--c(K)
Nem...
itt a 26. oldal tirisztor helyettesítő kapcsolás 2 tranzisztorral Üdv Inhouse A hozzászólás módosítva: Dec 11, 2012
Köszönöm! Ebben az esetben nagyon remélem, hogy lesz a boltban, mert kész NYÁK-re, hálózati feszültségre nem a legjobb a légkötés, és a hely is kicsi.
Ez a megoldás elvi, működne, de nem használható igazán a gyakorlatban. Mindenképpen meg kell venni az oda való tirisztort.
Üdv Inhouse
Az működhetne, hogy a tranzisztorok diódás elvi helyettesítéséből építeném fel a tirisztor tranzisztoros elvi helyettesítését? Vagyis 2-2 diódából.
Tirisztor ellenőrzésnél hány ohm lehet az ellenállás? Ha az A-G közt 10,6 M ohm van az rossz?
Sziasztok. Nekem egy olyan problémám lenne hogy tesztelem egy elkészült gyújtásom trafóról a primerjével sorba kötött izzóval rövidzár esetére és amikor elsül az első szikra a tirisztor beragad vagy átmegy rövidzárba nem zár le újból. Elvileg valami ellenállást kéne betenni a gate és a katód közé hogy ne lebegjen a tiri amikor nem kap jelet . De nemtudom hogy ez igaz e.
Ne az anódhoz mérd a G értékét, hanem a katódhoz.
Azokkal a magyarázó, helyettesítő ábrákkal csínján kell bánni, elméletileg működhetne, de a gyakorlatban a diódákat, és tranzisztorokat összekötő konkrét vezetékek nincsenek, hanem egymással érintkező ellentétes polaritásúra szennyezett rétegek érintkeznek, amelyeken az elektronok simán közlekednek, kikerülve a látványos helyettesítő rajzon a vezetékeket. Pl. pont a tirisztornál, ha a G -re adott vezérlő impulzus feltölti az egyik réteget a töltésekkel, ez attól kezdve vezetővé válik, igy kikerüli az egyik helyettesítő tranzisztort. A hozzászólás módosítva: Dec 27, 2012
|
Bejelentkezés
Hirdetés |