Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Idézet: „proci rövidebb” Irhatunk MC-t vagy uc-t (mü C, csak a mü helyett gyakran a hasonlo kinezetu u-t irjak, mert az minden billentyuzeten ott van...). De lehetne MCU-t is modani ami jobban elterjedt (Micro Controller Unit). Sokan azonban csak "micro"-kent emlegetik (ami persze lehetne eppenseggel Micro Processor is, megis "PIC micro"-t tobbszor hallani).
Az, hogy ki taplalja az nem garancia a sikerre. Meg kell merni mekkora a feszultseg iraskor, lehet a kapcsolodo aramkori elemek lehuzzak a PICKIT2 taplalasat, vagy nincs rendesen kalibralva a PICKIT2 es igy az 5V nem 5V hanem akarmennyi, epp akkora ami meg az EEPROM irasahoz elegseges, de mar a Flash irasahoz nem elegendo. Vagy valami rangatja a tapot stb.
Gyakori problema, hogy a Vdd es Vss kozt nincs 100nF keramia kondi kozvetlen a PIC labanal. Nalad van?
Köszi a értem, hogy rosszul írtam a nevét, kicsit idegesített a probléma amibe belefutottam és csak arra koncentráltam hogy lényeges infokat beleírjam a kérdésbe / tudom, hogy mibe szeretnék írni nagyon lényeges de azért ez egyértelmű volt hibás névvel is már csak a tipus végett is meg hogy ebbe a topikba írtam / aki akarta aért értette a problémám /.
Kondi van viszont a tápcsere jó ötlet sajna már csak holnap után tudom próbálni holnapi nap is túl hosszú.
Hello
PICKit3-mal szeretnék egy olyan mikrovezérlőt programozni, amit a PICKit2 nem támogat. Letöltöttem a PICKit3 stand-alone programját, de úgy tűnik, hogy az a PICKit2 program device fájlját használja, szóval nem tudom a mikrovezérlőmet programozni vele. MPLAB használata nem alkalmas, mert most nem abban fejlesztek. Honnan tudok olyan device fájlt letölteni, amivel az összes PIC programozható PICKit3 program alól? Üdv.
Szia!
Idézet: Az MPLAB-ban is tudsz *.hex-et importálni ( FILE menüpont ), a beégetéshez az nem jó ?!„MPLAB használata nem alkalmas, mert most nem abban fejlesztek.” Steve
Sziasztok lenne egy felesleges de tökéletesen működő 18f2550-em amivel gyakorolnék most , kérdem én az oszcillátoron kívül be kell kötnöm még valamit hogy működjön a pic? Ledet szeretnék villogtatni vele utána csinálnám a bonyolultabbakat ha az megy. Köszi a választ.
A tápfeszt sem ártana, na meg a 100nF-os hidegítő kondikat és esetleg még az MCLR felhúzó ellenállását...
Szerencsésebb lett volna ilyen kérdést a PIC kezdőknek topicban feltenni.
A tápfesz magától értetődődik hogy azt kapni fog , akkor ott folytatom köszi.
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2012
No szóval, kellemes ünnepeket mindenkinek.
Olyan problémám lenne, hogy beüzemeltem egy PT2258-as hangerőszabályzó IC-t és egy PIC 16F877-et. Működik is minden, de olyan probléma van vele, hogy hangerőváltáskor pattanásokat lehet hallani hangerő fügvényében. Némaság mellett semm zaja sincs, és minél nagyobb hangerő van a kimenetén az IC-nek, annál hangosabbak a pattanások, ami lehet szimplán a túl gyors váltás miatt, de szerintem akkor sem kellene ennek az IC-nek ilyennek lennie. Arra gondoltam, hogy esetleg ellenállásokkal beállítanék valami köztes feszültségen az I2c buszon, mert most 0 és 5V között változik a magas és alacsony jel, kérdés, hogy okozhatja e a pattanásokat az I2C? Mivel túl gyors adatküldéskor nagyokat pattant (késleltetve lett a rotary érzékelés), ebből gondolom, hogy most is okozhat pattanásokat a túl alacsony, magas feszültség. Köszönöm a segítséget.
Mivel kapcsrajzot nem, csak az adatlapot tetted be, kérdezek:
RC tagok a ki és bemeneten megvannak? A digitális és az analóg földet elválasztottad valamilyen ellenállással? Tápfesz mekkora?
Ha egyébként működik az áramkör, akkor a hiba kizárólag az áramköri huzalozásban van, azaz nem megfelelően vannak vezetve a nyákon a vonalakat, nem megfelelően vastagok, nincsenek kondik és még ezernyi hiba, amit el lehet követni egy ilyen panelen...
Az IC kapcsolása ugyanaz, mint ami a doksiban van, az SDA-SCL 1.5K-val van a pic 5V-jára húzva, a rotary tápon van és RB lábra van kötve és földre van húzva 1.5K-val. A digitális és analóg föld az IC-n van összekötve, kapcs szerint össze kell kötni.
A PT 9V-ról jár és a - van neki stabilizálva 7909-el, külön szekunderről megy.
Tudok bánni a nyákkal, nekem az a dilim, hogy minél zajtalanabb erősítőket építsek, huzalozzak. Igaz, hogy ez ideiglenes megoldás, de akkor sem kellene ilyennek lennie és teszt alatt teljesen másképpen huzalozva sem volt semmi különbség. Viszont, most, hogy mondta kolega, lehet a DGND-t és AGND-t kellene elválasztani és meg is oldódik.
Mivel nem értek a pik programozáshoz, a programot is mellékeltem, hátha talál benne valaki hibát. A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2012
A DGND és AGND az említett ezernyi hibák egyike...
Most 150ohm-al összekötöttem és semmi sem változott... Kezdem úgy érezni, hogy az IC egyszerűen ilyen.
A nyákon nincsenek használva a IC lába közötti bekötőszálak (már rajta sincsenek), minden közveltelül kondira, vag IC lábra megy, ekkor sem változott semmi. A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2012
Esetleg van PIC-el kapcsolatos haladó kérdésed is?
Ezekszerint a program jó? Nem hiányzik valami az adatküldésből?
Nézd meg ezt, egy kicsit más: Bővebben: Link
Több dologra is tippelnék
- bemeneti csatolókondik magas szivárgási árama (ilyenkor hangerőállításkor a bemenő egyenkomponens is elmászik) - referencia kondenzátor szivárgási árama (nem féltáp a referencia pont, esetleg ingadozik) - hangerőállítást esetleg úgy megoldani, hogy ne egyszerre nagy lépés legyen, hanem több kisebb lépéssel pár millisec alatt elérni a kívánt hangerőt
A bemeneten új kondenzátorok vannak és a zaj a mellékelt mp3-ban nem hallható módon nagyon tüskés és nem egyforma teljesen kaotikus, hogy melyik oldal mikor csattan.
A referencia kondenárort már összevissza cserélgettem 4.7-től 47uf-ig semmi változás, a fesz rendben van. Úgy van megcsinálna a hangerőállítás mindíg 1dB-t ugrik, kivéve, ha extrém gyorsan tekerem a potit, de az más és lassú tekerésnél is ugyanúgy pattog.. Emiatt gondoltam, hogy az i2C buszon nem stimmel valami, az acknoledge-et nem veszem figyelembe, talán ez a baja és ezért gondoltam, hogy a programban nem stimmel valami, de watt nem tudja a választ ezért mindenáron az IC-re akarja fogni, vagy nem tudom mi bántja. vi* Néztem, annyiban más, hogy az adatbusz nincs felhúzva, legalábbis külső ellenállással A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2012
Az bánt, hogy tönkreteszed a topicot! Ez nem program hiba, ez bekötési áramköri hiba, vagy az IC ilyen.
Ha megerősítettél volna mindjárt, hogy a program jól küldi az adatot, akkor nyugton lettem volna. Most már annyit módosítottam a programon, hogy alapban alacsony szinten van az adat és csak küldéskor magas, amikor kell, meg még néhány finomítást végeztem és nem változott semmi a pattogás szempontjából, tehát jó volt az úgy, ahogy volt és erre magamtól kellett rájönnöm, engem az bánt, de az is lehet, hogy még mindíg rossz..
Gondoltam haladó topikban megmondják, hogy a programban esetleg hiáynzik valami, vagy másképpen is lehet, ahogy stabilabb és hátha.... (ezért is mellékeltem az egész forráskódot), de ez nem jött össze.. Mindössze ennyi a sztori. Mivel a program teszi a dolgát, működik, ez nyílvánvaló, ha nem működne egyáltalán, akkor a kezdő topikba mentem volna ledet villogtatni. A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2012
Belenéztem a programba is:
Megszakításba én nem tennék várakozást (még 200usec idejűt sem). Amíg a tizes, és egyes nevű változókat feltöltöd, megszakításból simán megváltozhat a matek változó értéke. Ez a feltöltés ráadásul osztás és maradékképzés műveletekkel együtt történik, ami nem 4 órajelig tart. Így elég vad hangerőérték is keletkezhet, ami a következő ciklusban ki is korrigálódik. A tizes és az egyes változók feltöltésének idejére tiltsd le a megszakítást. Most már programról volt szó, remélem Watt nem harapja le a fejünket. Idézet: „Így elég vad hangerőérték is keletkezhet, ami a következő ciklusban ki is korrigálódik.” Pontosan ez történik és nem értettem miért, mivel következő értéknél már valóban megy tovább, ahogy kell, csak egy pillanatra hangosodik fel. Viszont nagyon ritkán, így egyenlőre nem tulajdonítottam nagy jelentőséget neki... Ez igen, ezért jöttem a haladó topikba! Respekt.. Viszont... Idézet: „A tizes és az egyes változók feltöltésének idejére tiltsd le a megszakítást.” A programot én csak finomítottam, tesreszabtam szóval az alapját nem én írtam meg, ebből jön a kérdés, hogy hogy tiltsam le? A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2012
disable_interrupt... (Úgy látom CCS-ben van, nézd meg a helpjét.)
|
Bejelentkezés
Hirdetés |