Fórum témák
» Több friss téma |
Bal oldali 4/5-e sötét zöld alapon a panel képe, bal alsó sarokban egy "dolgozó" kis srác. jobb oldala citromsárga
Akkor nekem is pont ilyenem van. Holnap be tudom scannelni
Sikerült bescannelnem. Ha valamelyik oldal nem olvasható akkor írj és újra bescannelem. Jó kisérletezgetést
Úgy néz ki ide nem tudom csatolni, úgyhogy feltettem egy tárhelyre: http://blazyweb.atw.hu/elektro.zip
Szia, a dobozban lévő transzformátorról nincs véletlenül valami adatod? (menetszám, induktivitás...)
Köszi!
Sajnos fogalmam sincs egyik paraméteréről sem
Sziasztok!
Segítséget kérek tőletek. Nagyon-Nagyon kezdő vagyok, és megtaláltam a Conrád honlapján az építőkészlet leírását, egyszerű áramkörök építése ( kb. 10-12 féle ). Ez alapszinten szemléélteti a led, dióda, elkó, kondik, ellenállások működtetését, de az alapokat nem magyarázza el. Tudtok abban segíteni, hogy hol találok még hasonlóan egyszerű áramköröket, illetve aban, hogy az elméleti alapokat hol tudom elsajátítani? ( netes könyvek, tankönyvek, stb )? A segítségeteket előre is Köszönöm!
sziasztok! 5 éves gyermek részére szeretnénk egy "elektronikai készletet" összeválogatni. Szempontok:
elemről megy, foglalat kellene, ceruza elemhez. Banándugós, különböző hosszúságú kábelek, világító egység, kapcsoló, gomb, banándugó aljzat. Hozzávaló alaplap. Februárra szeretnénk elkészíteni. A lényeg, hogy a kábelekkel, kapcsolókkal létre lehessen hozni áramköröket, majd újra szétszedni,és máshogy megépíteni. Hasonlóan egy általános iskolai elektronikai készlethez. Legyen strapabíró és felhasználóbarát. Ebben szeretnénk ötletet, segítséget kérni, hogy honnan induljunk ki. Budapest környékén lakunk, de webshop is szóbajön. Jó lenne egy komplett készlet, de ha nem megy, akkor összevásárolnánk darabonként. A clementonit ismerjük, nem rossz, de a gyerkőcnek inkább "dugdosós" kellene. köszi
A napokban érdekes dolog került elém.
Egyik ismerősöm kisfia érdeklődik az elektronika iránt. 9 éves. Szétszedte a távirányításos repülőjét és megpróbált belőle hajót építeni stb... Megkérdeztek, hogy honnan lehet szerezni valami jól használható játékot amivel ilyesmit ki tud próbálni. Felmentem pár honlapra és amit ott láttam rablás! Pár alkatrészért 15-20.000 Ft-ot elkérnek ráadásul mind kb a 20. század első felét idézi: ősi alkatrészek és unalmas nem látványos lelkesítő kapcsolások. Az első pár kapcsolást pár perc alatt összerakja és máris bele a mélyvízbe, vagy ugyanazt oldalakon keresztül ecsetelik néha olyan kifejezéseket használva amit egy 9-10 éves gyerek nem ért meg. A mikrocontrollerekről, digitális elektronikáról sehol semmi pedig.... És itt jön a téma lényege. Felmentem kedvenc boltom weblapjára (Hestore) és gyorsan elkezdtem összekattintgatni pár alkatrészt amivel hasonló "hatást" lehet elérni. Én a dugdosós próbapanel mellett döntöttem amihez összeraktam egy full-extrás készletet. Ledek, opto csatolók, tranyók, kapcsolók stb... Összesen kb 5.500 Ft lett, de ebből a jó részét a próbapanel, vezeték, multimeter, modellmotor, elemtartók tették ki amit ugye később is felhasználhatnak vagyis ezeket csak egyszer kell megvenni. És most jön a probléma. A könyv, leírás, füzet, információs anyag. Ami van és hozzá lehet jutni az vagy elavult, vagy nincs összeszedve, vagy nem könnyű megérteni. Ne gondoljatok hatalmas tankönyvekre, csak egy-egy egyszerű könnyen összedugdosható, de látványos kapcsolásra. Ami kedvet csinál a gyerekeknek arra, hogy igenis ez egy nagyon érdekes és izgalmas területe az életnek. Nem szabad száraznak lenni és gyors sikert kell elérni. (Utána magától fog szöszmötölni heteket...) Én így lettem programozó és ha annak idején egy ilyet kapok a kezembe akkor most, mint kolléga írnék itt. Össze szeretném szedni egy topicba azokat a kapcsolásokat, ötleteket amivel egy 9-10 éves gyereket be lehet vezetni az elektronika világába. Én kipróbáltam, az AVR programozás alapjait simán megértik (persze nem C-ben). Az első 4-5 ledes futófény után már igen erősen érdeklődnek... Erősen gondolkodom egy olyan szoftveren amiben magyarul lehet programozni persze korlátok között és azt lefordítja Bascom-ra stb... Ehhez egy nagyon olcsó programozóra is szükség lenne. Ilyet nem sikerült még találnom pedig ez óriási lehetőség lenne arra, hogy megszeressék az elektronikát. Én egy ősrégi LPT-re csatlakoztatható 900 Ft-os programozót használok, de ezt már nem lehet kapni. Várom a véleményeket, ötleteket. Mellékelem a kosarat amiben az alkatrészek listája van amit összekattintgattam. Biztos sok mindent kihagytam...
Szia. Csak egy kis segítséget szeretnék nyújtani a felvetésedhez. Jelenleg kapható legolcsóbb programozó (lpt. portos) az STK200-as 950 Ft, de könnyedén elkészíthető házilag is.
Pic mikroprocesszorokkal kapcsolatos alap példákat kapcsolásokat és programkódokat képekkel illusztrálva (pl. hang generálás, led villogtatás stb) itt találsz.
Szia,
Talán ez is meghozza az érdeklődést: Bővebben: Link Összekattintgatás és szimuláció után jöhet az építés.
Sziasztok!
Az * *Törölve, ez így reklám, ami a felületen tilos !
Sziasztok,
engem is érdekelne milyen lehetőségek vannak egy 5 éves gyerek részére, hogy megismertessem vele az elektronikát. Nekem van itthon próbapanelem és pár alkatrészem, de ez neki még nagyon apró. Szétnéztem a piacon és sajna nagyon drága egy banán dugó páros is. Legjobb lenne valami ilyesmit összerakni Electronic Snap Kits, mert így biztos nem tudnának polaritást felcserélni a gyerekek és színekkel is lehetne segíteni őket az építésben. Bármilyen öltelet, segítséget szívesen veszek.Köszönöm!
Találtam jobb minőségű képet.
Ez könnyen előállítható otthoni cuccokból is. Kiszámolsz egy megfelelő raszterméretet, és minden alkatrészhez gyártasz egy nyákot, amin a megfelelő helyen vannak a csatlakozók (tüskesor pl.), a nyákra pedig ráragasztasz egy lapot, amire ki van nyomtatva a lábkiosztás, és a kapcsolási rajz jele. Az alkatrészek filléres dolgok, nyákból kell pár darab, meg tüskesor. Készítesz külön vezetékeket is, amik végén tüskesor csatlakozó van.
Szia, valahol láttam egy olyan megoldást, ahol valami patent szerűséggel történt a mechanikai és elektromos összeköttetés. Nem tudom, hogy a normál ruhapatent forrasztható-e. Talán olcsóbb, mint a banándugós szerelés.
Igen most én is ezt a ruhapatentos megoldáson gondolkodom, csak sajnos azt nem lehet csak egymásba illeszteni és így már egy harmadik rész nem illeszthető hozzá. Még én se próbáltam forrasztani, de majd megpróbálom. És legfeljebb több patent lesz egy pontban.
Sziasztok!
A fiamnak keresek valami elektronikai kísérletező készletet. Találtam sokfélét, de olyat amilyet szeretnék, nem lehet (már) kapni. Olyat szeretnék amiben rendes vezetékkel kell összevezetékelni a kapcsolást. Amiket árulnak a neten azok mind olyanok, hogy fix hosszúságú műanyagba ágyazott "rudakkal" kell vezetékelni. Ilyesmire gondoltam: készlet Még a használt is jó lenne. Üdv, Atesz
Szia milyen idős a fiad? Mi lenne ha készítenél vagy készíttetnél egy valamilyen mikrokontrolleres fejlesztőkártyát neki (Csak mondjuk mikrokontroller nélkül.) Csatoltam két mintát. Bár ezt 15 év alatt nem igen ajánlom.
Üdv.: Miki
Hét éves lesz de vezetékmániás. Kontrollernél még nem tart. Valami alap készlet kellene. Soros párhuzamos kapcsolás, kapcsolók (és/vagy) már mennek neki.
Egy kis gondolatébresztő.
Nekem apám kb. ennyi idős koromban fabrikált egy kis lámpát, és azt hiszem azóta varázsoltak el az elektronok örökre. Egy vekker karton dobozába egy laposelem (tán még mindig létezik), egy kis izzó, amit egy szénmikrofon közepébe applikált bele. Napokig tekergettem ki-be az égőcskét, és mikor kimerült az elem, követeltem hogy én is csinálhassak hasonlót. Aztán jöttek a saját készítésű szekrény belső világítások hasonló megoldással, stb... Szóval ha 7 éves, nem biztos hogy túl kell bonyolítani, olyant kéne amit könnyen felér és inkább beindítja a fantáziáját.
Szia!
Kb. 10 éve még lehetett kapni egy Machano gyártmányú készletet. Az egyik részéből fémépítő szerűen lehetett villanymotort, csengőt stb. építeni, a másik feléből kapcsolásokat lehetett készíteni. Az alaplap egy lyukacsos műanyag lap, a lyukakba helyezett rugókkal lehetett összekötni az alkatrészeket vagy vezetékeket. Egy breadboard, ellenállások, kondenzátorok, vezetékek, egy-két LED, tranzisztor, dióda nem lenne megoldás?
Jó ötlet, de karácsonyig összedobni...háát. (nem lehetetlen)
Idézet: „Egy breadboard, ellenállások, kondenzátorok, vezetékek, egy-két LED, tranzisztor, dióda nem lenne megoldás?” Gondoltam rá. Csak az alkatrészeket tönkre fogja tenni. Ne tudjátok meg hogy néznek ki a LED -ek lábai itthon. Az én breadboard-om rendszeresen telepakolja LED-ekkel.
Ennek az elődje lehetett valamikor a '70-es években az orosz VOLNA-1 építőkészlet.
Nagyon hasznos volt, mert nem csak az elektronikai alap kapcsolásokat lehetett megismerni vele, hanem kézügyességet is fejlesztett, mert ott is minden modulként lett megoldva 2,6-es kis krómozott csavarokkal. Az is merev sínes összekötőkkel működött. Nem baj az ha ilyent találsz, mert ha a gyerek egyet működőképesre összerak, legalább egy darabig elnézegeti
Erről mi a véleményetek? : BUSCH
Ez miféle "vezetékelés lehet? Ezt a márkát / terméket sok magyar oldalon is árulják.
Kb. 100 - 200 db ellenállás, 10 - 20 db LED, 5 - 10 db tranzisztor ára ma egy gombóc fagyi. Amikor én kezdtem 100 gombóc fagyi áráért adtak egy tranzisztort, 10 gombóc áráért egy ellenállást. Szerintem nem árt, ha megtudja, hogy letörhet a lába, a túlfeszültségtől tönkremenet a LED, stb.
Ha nem sajnálod a kockákat : Elektornika Lego elemekkel A hozzászólás módosítva: Dec 12, 2012
|
Bejelentkezés
Hirdetés |