Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Tápegység LM317T-vel
Lapozás: OK   33 / 51
(#) digixtibi válasza Davidd hozzászólására (») Szept 3, 2012 /

Esetleg a fiygelmedbe ajánlanám ezt a kapcsolást: http://www.extremecircuits.net/2010/06/switchless-nicd-nimh-battery...0.html
(#) proli007 válasza Davidd hozzászólására (») Szept 7, 2012 /

Hello!
Az NiMh akkumulátorokat igazából nem lehet töltési végfeszültségre tölteni. Vagy is hiába korlátozod a töltési végfeszültséget, nem lehet tudni mennyi lesz az.Így a kapcsolás nem biztos hogy megfelelő, de azért beteszem.
A Texas adatlapon kellet volna keresni. Vagy a teljesen lemerült aksit töltik állandó árammal időre, vagy -dV eljárással töltik, gyors-töltéssel. Ami inkább processzoroknak való feladat. Ettől persze az LM317 még lehet az áramgenerátora a töltőnek.
üdv! proli007
(#) belatichy hozzászólása Szept 12, 2012 /

Helló Mindenkinek!

Egy 9v-os kb. 4A-es tápot szeretnék építeni régi vakuhoz. Sok kapcsolást láttam, de nem igazán találtam nekem megfelelőt. Próbálkoztam az L78S09-el de az kevésnek bizonyult. Legyen szíves, aki tud valami jó kapcsolást az segítsen találni valamit. Köszi!
A hozzászólás módosítva: Szept 13, 2012
(#) proli007 válasza belatichy hozzászólására (») Szept 12, 2012 /

Hello!
A Texas adatlapon a 14. ábra. LM317
üdv! proli007
(#) HA3GX hozzászólása Okt 22, 2012 /

Sziasztok,

a csatolt képen kell az a védő dióda ami az Adj és az Out között van? Tennétek még be valahova hidegítő kondit, vagy más értékűre cserélnétek valamelyiket?

lm317a.gif

(#) kadarist válasza HA3GX hozzászólására (») Okt 22, 2012 /

Szia!
Nem fontos, de ajánlott.
A hozzászólás módosítva: Okt 22, 2012
(#) furkesz00 hozzászólása Dec 16, 2012 /

Sziasztok!
Építettem egy 12V-ról működő TDA2003-as, mono erősítőt, és csináltam hozzá egy LM317-es feszstab-t is, 1,5 V-ra beállítva, hogy az mp3-ast tudjam vele táplálni.
A TDA2003 és az LM317 is ugyanarra a tápfeszre van kötve.
Majd egy akksival szeretném üzemeltetni, egyenlőre sztgép táppal tesztelem.
Működik is az egész, de van egy olyan problémám hogy mikor az mp3-ast rádugom az LM317-re, hogy onnan szedje magának az 1,5 V-ot, akkor megjelenik egy zaj az erősítő kimenetén.
Míg ha csak elemmel táplálom az mp3-ast, nincs ilyen elektromos, sistergő zaj.

Mi lehet a gond, és mi a megoldás? hogyan szüntessem meg a nemkívánatos zajt?
Előre köszönöm a segítséget.

LM317 zaj.JPG

(#) proli007 válasza furkesz00 hozzászólására (») Dec 16, 2012 /

Hello!
Tettél elkókat és 100nF-os kondikat az LM317 ki és bemenetére?
Fölhurokra is gondolni kell. Mindennek a GND vezetékét, külön-külön kell egy pontba kötni. (Erősítő - LM317-MP3-Aksi)
üdv! proli007

Köszönöm a gyors tippet!
A képen látható LM317 kapcsolást építettem meg, benne a 2 kondival az 1µF-os az elko, a 0,1µF-os az kerámia.
Ezt a földhurok dolgot nem ismerem. végül is az összes GND-t összekötöttem egymással, de nem egy pontba. Az baj lehet?
Én valami kondi hiányra tippeltem volna...

LM31700.jpg

(#) proli007 válasza furkesz00 hozzászólására (») Dec 16, 2012 /

Hello!
Hogy baj, vagy sem, akkor tudod meg, ha átkötötted. Az LM kimenetére is tegyél 100nF-ot, és az 1µF helyett valami komolyabb kondit. (47..100µF-ot) Mert nem tudom mi van az MP3-ban, de ha valami kapcsolóüzemű cucc, akkor lehet kevés neki az 1µF-os szűrés.
üdv! proli007
(#) vicsys válasza proli007 hozzászólására (») Dec 16, 2012 /

Bizony jól mondod. Az 1µF-dal instabil volt. Nálam a 100µF oldotta meg a problémát. Onnantól atomstabil.

oké, kipróbálom, köszönöm szépen a segítséget!
Minden jót!

Atomsatabil
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2012
(#) albinolynx hozzászólása Dec 23, 2012 /

Sziasztok!

Ezzel a kapcsolással mi a probléma?
Megépítve:
Vref: 3.3V
Vout: 9.5V (12V bemenő esetén)

317.jpg

(#) mrobi válasza albinolynx hozzászólására (») Dec 23, 2012 /

Nem cserélted fel a lábakat véletlenül?
(#) albinolynx válasza mrobi hozzászólására (») Dec 23, 2012 /

Nem kicsit, nagyon... Nem is értem, miért nem néztem meg.
78... stab. ic-k lábkiosztása szerint kötöttem...

Köszönöm!
(#) mrobi válasza albinolynx hozzászólására (») Dec 23, 2012 /

Azoknak merőben más a bekötése! Ha megfordítod a lábakat és úgy se megy, akkor cseréld ki mert lehet egy elszállt!
(#) albinolynx válasza mrobi hozzászólására (») Dec 23, 2012 /

Innen már csak sinen vagyok... (:
(#) albinolynx hozzászólása Dec 23, 2012 /

Mégis van még egy kérdésem: ha autó akkumulátorról lenne üzemeltetve egy eszköz, ami 3.7V-ot igényel, szükséges 100nF kerámia az elkók lábaira?
Parkoló üzemmódban van az autó, generátor nem tölt.
(#) Kovidivi válasza albinolynx hozzászólására (») Dec 23, 2012 /

Én fóliát javasolnék, és mindig kell, minden helyzetben. Ha elhagyod ezt a pár Ft-os alkatrészt, csak bajt tudsz okozni, nem érted miért nem működik, mikor minden jól van bekötve.
(#) albinolynx válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 24, 2012 /

Fóliát nem, de kerámiát tudok rakni és akkor rakok is. Köszönöm!
(#) Kovidivi válasza albinolynx hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

A kerámia is jobb, mint a semmi!
(#) nagygabor679 hozzászólása Jan 13, 2013 /

Sziasztok!

Korábban csináltam egy szabályozható tápegységet LM317 -el, működik is. Viszont most belefutottam abba, hogy a kimenet valószínűleg nem elég egyenletes az épp aktuális feladatomhoz. 9V elemről tök jól megy amit építettem, de az LM317 alapú tepegységet ha 9V-ra állítom akkor megzavarodik az analóg-digitális átalakítója, gondolom a referencia feszültségem nem elég egyenletes. (Mulitméterrel rámérve, 50Hz-et mutat az egynáramom)
Első kérdésem, hogy jól okoskodom-e, lehet a zavar oka az LM317 által adott feszültség hullámossága?
A második, hogy hogyan lehetne egyenletssé tenni? (Puffer kondikkal alaposan meg van rakva, 3300 µF-os van az LM317 előtt, és utána is van valamekkora)
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2013
(#) _vl_ válasza nagygabor679 hozzászólására (») Jan 13, 2013 /

AC állásban meg kéne mérni a bemenő és a kimenő feszültséget, terhelés mellett.

Ill. kérdés, hogy van-e közvetlenül a bemeneten és a kimeneten az LM317 lábaihoz minél közelebb 100nF-os kerámiakondi.
(#) proli007 válasza nagygabor679 hozzászólására (») Jan 14, 2013 /

Hello! Ezt olvas el. Talán többet fogsz tudni.. üdv! proli007
A hozzászólás módosítva: Jan 14, 2013
(#) nagygabor679 válasza _vl_ hozzászólására (») Jan 15, 2013 /

Kerima kondi ott van, AC állásban gyakorlatilag 0V kimenőt mutatott a multiméterem (0.001V). Bár nem egy drága műszer, gondolom ez azt jelenti, hogy egész jó lehet a simítás. Időközben amúgy rájöttem, hogy nem a tápom okozta a jelenséget:$ bocsi... De azért köszönöm a gyors választ.
(#) nagygabor679 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 15, 2013 /

Köszi a választ, érhető volt, de ahogy az előző hozzászólásban is írtam, rájöttem hogy nem a táppal volt a baj. Viszont ha már kicsit beleástam magam, érdekelne, hogy ha megfelelő kondik beültetése után elérem a leírásod szerint elérhető lehetséges simítást , de az még valamiért mindíg kevésnek bizonyulna, akkor milyen megoldás van a további simításra?
(#) proli007 válasza nagygabor679 hozzászólására (») Jan 15, 2013 / 1

Hello!
Alapvetően LC és RC tag.
- LC kicsit macerás, méretes, és gyártani kell a tekercset, viszont jobb a szűrési tényezője. Kapcsolóüzemű tápok kimenetén viszont előszeretettel alkalmazzák.
- RC-t csak kis teljesítményeknél lehet használni, kisebb a szűrés jósága mint a tekercsnek, és az ellenállás miatt jelentős feszültség veszteség lehet rajta. Az induktivitásnál, egyenáramú veszteséget csak a tekercs Ohm-os ellenállás adja.
- Tranzisztorral is szoktak szűrni, mert az "egyenáramú ellenállásánál, a váltóáramú ellenállása nagyobb" elmélet alapján. De ez igazából már sokban nem különbözik egy stabilizátortól, hiszen ott is soros áteresztő tranyó van alkalmazva. Manapság ezt a módszert, olyan helyen alkalmazzák, ahol a feszültség veszteség/terhelési ingadozás nem olyan lényeg, mint a táp utáni kis zaj. (kis zajú erősítők)
De mind három megoldásnak, (ugyan eltérő mértékű, de) többletfeszültség igénye van.
üdv! proli007
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2013
(#) kadarist válasza nagygabor679 hozzászólására (») Jan 15, 2013 /

Szerencsére az integrált stabilizátoroknak önmagukban is nagy a brummelnyomásuk, ezért a szűrés így még egyszerűbb.
(#) nagygabor679 válasza proli007 hozzászólására (») Jan 15, 2013 /

Még egy utolsó kérdésem lenne a témában. LC megoldás akkor változó kimenő feszültség esetén nem is használható, mert adott feszültséghez kell méretezni?
(#) proli007 válasza nagygabor679 hozzászólására (») Jan 15, 2013 / 1

Hello!
Bármilyen feszültséghez lehet használni, amennyiben a tekercsen eső feszültség (feszültség csökkenés) számodra nem jelent gondot.
üdv! proli007
Következő: »»   33 / 51
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem