Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
 
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   333 / 563
(#) Hetope válasza mpisti hozzászólására (») Dec 14, 2012 /
 
Meg kínlódtam mire leszereltem a hűtőbordát (mert nem ismerem ezt a technikát) de megérte mert alatta vannak a meghajtó részei. Na most már egyformák a meghajtó jelek mindkét oldalon. Sajnos a kimenet az továbbra is 1 szinusz 1 négyzetes. Eddig nem lehetett meglátni de most hogy nitróval lemostam azt a részt is amit eddig takart a hűtő hát találtam egy komoly panel égést. Konkrétan hogy mekkora lehet nem tudom mert csak egy kisebb része látható a nagyobbik része az a fő trafó alatt van azt meg kiszedni nem egyszerű. Azt hiszem hogy feladom !
(#) Hetope válasza mpisti hozzászólására (») Dec 14, 2012 /
 
Meg kínlódtam mire leszereltem a hűtőbordát (mert nem ismerem ezt a technikát) de megérte mert alatta vannak a meghajtó részei. Na most már egyformák a meghajtó jelek mindkét oldalon. Sajnos a kimenet az továbbra is 1 szinusz 1 négyzetes. Eddig nem lehetett meglátni de most hogy nitróval lemostam azt a részt is amit eddig takart a hűtő hát találtam egy komoly panel égést. Konkrétan hogy mekkora lehet nem tudom mert csak egy kisebb része látható a nagyobbik része az a fő trafó alatt van azt meg kiszedni nem egyszerű. Azt hiszem hogy feladom !
(#) mpisti válasza Hetope hozzászólására (») Dec 14, 2012 /
 
Nem nagy ügy a főtrafó kivétele. A lába égett ki valószínűleg valamelyik tekercsnek. De az 1 négyszög 1 szinusz arra enged következtetni hogy valami nem szimmetrikus az alsó és felső ágon. Az alsó és felső oldal alkatrészeit érdemes lenne átvizsgálni. De mindenképpen kiforrasztott szekunder diódákkal kellene elvégezni egy tesztet, és a szekunder jelalakot megvizsgálni. Lehet hogy valamelyik kimeneti egyenirányító dióda szívat.
(#) Hetope válasza mpisti hozzászólására (») Dec 14, 2012 /
 
Csak utóiratként írok mert a tulaj nem akar sokat rákölteni. Az a helyzet hogy kimértem a diódákat és jók viszont ami érdekes hogy minimum áram állásnál csak színusz van de nem egyformák a jelek hanem 1 nagy és aztán 4 amelyek csökkenek arányosan úgy hogy az utolsó már csak1/3 azután megint a szép nagy és ilyen sorrendben minden zavaró jel alakok nélkül. Ahogy elkezdem szabályozni az áramot akkor egy bizonyos szint után kezd megjelenni a négyszög közben eltűnnek a kisebb színuszok csak a nagy marad. A beégés pedig a szekunder egyik kivezetése után a széles fólia sávon történt kb 1cm - rel odébb de hogy hova vezet azt nem tudom mert a trafó alá van vezetve és én 1 weller-rel meg sem próbálom kiforraszani a trafót. Most ott tartok hogy szépen mindent össze szerelek. Minden esetre nagyon szépen köszönöm a segítségeket még ha nem is lett megjavítva mégis tanultam valamit a sokfajta inverter megoldásokból amivel talán a legközelebb már könnyeben megérthetem az egyes gyártók észjárását.
(#) mpisti válasza Hetope hozzászólására (») Dec 14, 2012 /
 
Hát igen."A tulaj nem akar sokat rá költeni" Nem ritka eset. Akkor elégedjen meg egy Hetrával, és olcsón megússza a játékot. Sok inverteres hegesztő tulajdonosa úgy gondolja,hogy ha sikerült neki huszon-ezer Ft-ért venni egy működő invertert, akkor annak a javítása csak párszáz Ft lesz. A valóság viszont az, hogy a bóvli inverterek javításához is szinte ugyan azok az eszközök kellenek, mint egy több százezer Ft-os komoly géphez, és a javításra fordított idő se arányosan kevesebb az árdifferenciával. Arról nem is beszélve, hogy a legtöbb bóvli gépben a legdrágább IGBT készlet van, aminek az ára már a gép beszerzési árának kb. a felét kiteszi. A dolgozó felderíti a hibát, megkeresi a beszerzési forrást, árajánlatot ad, -és a válasz: "ha ilyen drága, akkor inkább nem kell megjavítani."Aztán ha mondod a tulajnak hogy x órát töltöttél a hiba keresésével, közben használtad a sok százezer Ft értékű műszerparkodat, ez neki pl. 5000Ft-kiadást fog jelenteni, akkor kiakad, és azt mondja: "hiszen a gép nem lett üzemképes". Tudom, hogy ez nem tartozik az oldal témájához szorosan, de mindezt azért írtam ide, mert ezzel kalkulálni kell akkor, amikor valaki egy ilyen gép javítását elvállalja.
(#) Ge Lee válasza Hetope hozzászólására (») Dec 15, 2012 /
 
A javítással mindenképpen jobban jár a tulaj mint egy újjal, mert a régit akár üzembiztosabbra is meg lehet csinálni, és az új sem biztos hogy jobb lesz. IGBT-ből sem kell a legdrágábbat megvenni, kell keresni egy jó kompromisszumot (vagy egy megfelelőbb forrást). Nem tudom milyen trafó lehet benne, hogy egy pákával és egy ónszippantóval (vagy szalaggal) ne lehessen kivenni.
(#) Temela válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 15, 2012 /
 
Üdv!

A trafó kivételéhez az hőlégfúvó intézménye (akár egy "occó tacskós"- vigyázva, hogy meg lehet égetni a panelt!) is sem rossz megoldás tekintve, hogy a kétoldalas nyákokokból pákával igen nehéz (,de még az ón szippantó is csak akkor műkszik igazán, ha elég nagy a furat) bármit is kiműteni.
(#) korozsi hozzászólása Dec 15, 2012 /
 
Sziasztok.

Valakinek működik ez? Nekem nem megy semmi rajta. Az érdekelne, hogy ki tette fel ez a fényképet erről a vezérlésről. Mindent úgy csináltam ahogyan a nyákterven van. Készítettem 1 másik nyákot nemrég és ha valaki megcsinálná, küldeném azt amit én csináltam és az új nyákot is. A főtápom az tökéletes a hőmérő tökéletes.

Ha valaki *
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2012
(#) berobbantam válasza korozsi hozzászólására (») Dec 15, 2012 /
 
Helló
Ez az én gépem és igen működik végreNem tudom melyik nyáktervet használtad,de amit Tubi kolléga feltett az a 200 amperes gép nyákterve és 50khz felett jár.Ha az eredeti igbt-ket használod ezen a frekin(irg4pc50u) akkor nagyon kicsi áram fog kicsordogálni a kimeneten.Én sárgával átírtam azt a 3 alkatrészt amit módosítottam az eredetihez képest.A 820 ohmot nem muszály 1 kilósra cserélned a potinál.Én csak biztonságból tettem be.Így kisebb a gépből kivehető max áram,de az én igényeimet így is tökéetesen kielégíti.Fél állásnál viszi a 2.5-es elektródát.A kondi a freki beállítására szolgál.Érdemes fólia kondit tenni oda.Nekem a 3.3 nanoval 32.5 khz körül ketyeg.A 2 kilós ellenállást pedig érdemes 2.2-esre cserélni,mivel a 2 kilósok csak bő 1.9 kilók valójában és ez kevés.Nagyon visszaszabályozza a gépet.Ha átnyálazod a fórumot a 300. oldaltól kb akkor végigkövetheted hogyan élesztettem a gépet a többiek tanácsára.Ha nekem sikerült,akkor gyakorlatilag bárkinek sikerülnie kell
(#) kissadam válasza mpisti hozzászólására (») Dec 15, 2012 /
 
Sajnos manapság sok ember nincs tisztában, minek mi az ára. Ha valaminek megkérik az árát akkor el vannak képedve. Sajnos ehhez az is hozzájárul, hogy az embereknek nem nagyon van pénzük az utóbbi időben. Mindenki csak a legszükségesebbre költ.
(#) Tubi56 válasza korozsi hozzászólására (») Dec 15, 2012 /
 
Idézet:
„Valakinek működik ez?”

Igen működik aki megcsinálja odafigyeléssel, normálisan! És el olvassa a hozzá tartozó instrukciókat vissza menőleg!
(#) korozsi hozzászólása Dec 15, 2012 /
 
Gondoltam, mert miért is adtál volna olyan tervet ami nem működik. Én nem becsmérelni akartam a tudásodat, félre ne érts, csak kíváncsi voltam arra, hogy ki csinálta már ezt meg és hogy jól-e működik és esetleg a buktatói micsodák. Most visszanéztem egy régebbi hozzászólást ahol mérési pontok vannak. Azokat holnap megmérem, kíváncsi vagyok rá.
(#) Tubi56 válasza korozsi hozzászólására (») Dec 16, 2012 /
 
Ez egy nagyon egyszerű kapcsolás, nincs benne semmi nehézség! Viszont a Gate trafót nagyon jól kell kivitelezni ez a kulcsa!
(#) berobbantam válasza Tubi56 hozzászólására (») Dec 16, 2012 /
 
Helló
Remélem hosszú-hosszú ideig most írok utoljára az én gépemmel kapcsolatban.Szóval a lényeg.Odafigyelés ide ellenőrzés oda fülembe tetted a bogarat az áramváltóval kapcsolatban.Ma volt szabadidőm és az időjárás is kegyes volt a próbához úgyhogy megfordítottam az áramváltót.A sűvítő hang eltünt a heggesztésből.A gép néma csendben van csak a venti zúgása hallatszik meg a kitöltési tényező változásakor cincog kicsit,de ez nem zavar.Minimumra tekert potival próbáltam először.Az eredeti felállásban ívet fogott majd ki is aludt de a rövid idő alatt is hallható volt a süvítés.Aztán megfordítottam és minimumra tekert potival is el lehet taknyolni a 2.5-es elektródát.Próbáltam olyan fél állás körül is és gyönyörűen heggeszt.Az ívnek pedig semmi hangja szóval így hagytam.Nem volt épp egyszerű megfordítanom de megérte a ráfordított időt
(#) Tubi56 válasza berobbantam hozzászólására (») Dec 16, 2012 /
 
Örülök, hogy örülsz! Meg éri kipróbálni! A következő gépednél már tudni fogod, hogy milyen hangok nem valóak oda!
(#) berobbantam válasza Tubi56 hozzászólására (») Dec 16, 2012 /
 
IgenEgyébként megint végignyálaztam mindent a dologgal kapcsolatban.Kíváncsi voltam,hogy hol cseréltem fel a két szálat.A paneltervemen van fordítva jelölve.Rám jellemző bagatell hibaDe a lényeg,hogy most jó és nem szállt el semmi.
(#) dara válasza berobbantam hozzászólására (») Dec 16, 2012 /
 
Érdekes,én ha fordítva kötöttem be az áramváltót,egy mm varratot sem tudtam hegeszteni egyik gépemmel sem.Az anyag az elektródára és nem az elektróda anyagra akart menni.Na mióta van szkópom nem kell próbálgatni.
(#) mex válasza dara hozzászólására (») Dec 16, 2012 /
 
Milyen bevonatos pálcát használtál?
Egyébként ha polaritást váltottál (megcserélted a munka, és testkábeleket) akkor sem javult a helyzet?
(#) dara válasza mex hozzászólására (») Dec 16, 2012 /
 
Amit leírtam az volt a hiba.Az óta sokat fejlődtem a kapcsoló üzemű dolgokban,és már a nagyon sokadik gépnél tartok,a nagyon sokadik típusnál.Sőt volt már pár egyedi kivitelezésem,amelyek működnek is,ezeket úgy nevezem hogy hibridek az itt fellelhető rajzokból összegyúrva.Változhat a meghajtás,a vég,fet,igbt,trafó méret,de azért mindíg kisül valami működő gép.És a legelső macimat sem a maci meghajtással csináltam,az után sem,pedig nagyon ajálták hogy maradjak a rajz szerint előírtakhoz.Igen ehhez kell egy kis fanatizmus,na meg valamennyi hozzáértés.Na akkor megint előveszem a témát.A TUBI által berakott Colt1300 típusú gépet,miért nem akarjátok meg építeni?Működésileg jobb mint a maci.Semmivel sem bonyolultabb.Én egy-egy 30A igbt vel,130A tudtam kivenni a gépből.
(#) hg6dab válasza dara hozzászólására (») Dec 17, 2012 /
 
Melyik gépről van szó? Rámutatnátok a rajzokra,
(#) Csölle válasza hg6dab hozzászólására (») Dec 17, 2012 /
 
Helló,szerintem ez lesz
(#) dara válasza Csölle hozzászólására (») Dec 17, 2012 /
 
Ez az.Több infóért,Tubi kollégát simogassátok meg mert nekem elszált a vinyom öt évi adattal.Neki meg van minden hozzá.
(#) szell69 hozzászólása Dec 17, 2012 /
 
Sziasztok,
Megvolt az élesztés.Egy 36V-os trafóról történt az első indítás H4 halogén izzó a főtrafó kimenetén,megy szépen a gép.Ezután 230V nincs füst nincs pukk,ment egy órát alapjáraton a gép.Felraktam a munkakábelokat és max állásnál ép,hogy ívet lehetett fogni,alacsonyabb poti állásnál meg csak szikrázott az elektróda vége mikor egyszer csak pukk.A negativ oldalon két FET-ből kiszált a füst,szerencse,hogy van még pár db.Az üresjárati fesz 86V-volt,ekkora feszültségnél könnyen kellet volna ívet fogni.A főtrafó ferritgyűrű,primer 13x05mm a szek 3,5mm átmérőjű lakkozott huzal.
(#) hg6dab hozzászólása Dec 18, 2012 /
 
Kedves Tubi kolléga! Közzétennéd Colt1300-as anyagait? Előre is köszönöm.
(#) hg6dab válasza dara hozzászólására (») Dec 18, 2012 /
 
Nem túl gyakori megoldás, hogy a főtáp és a segédtáp földjét közösítik. Végül is szigetelt tengelyü potméter alkalmazásával és az élesztés során elkerülve a vezérlő panel fogdosását, a végső üzemeltetésben ez nem okoz gondot. Valószínüleg ebből a meggondolásból került a segédtápba a Viper50-es kapcsolóüzemü táp IC, amit éppen trafó nélküli alkalmazásokra terveztek, ha biztosítva van, hogy a felhsználó ne érinthesse meg. A kérdésem: A közösített GND javítja a vezérlés zavarvédettségét? Érdekes megoldású még a K1-es relé müködtetése, ide nyilván csak kis áramfelvételü típus használható. Tehát valaki megépítette ebben a formában a gépet?
(#) dara válasza hg6dab hozzászólására (») Dec 18, 2012 /
 
Ebben a formában,csak Tubi építette meg,én már itt is variáltam,nekem sem tetszett a segéd és a főtáp közösítése.A lágy indítást is külön egy két tranyós időzítővel oldottam meg.A segédtáp trafós,2x15-24V os,negatív közös,az egyik az időzítő a másik a segédtáp.A segédtáp indítást a reléről veszem le.Rajz 22 pont.
(#) dara válasza szell69 hozzászólására (») Dec 18, 2012 /
 
Ferritgyűrű az a ferritgyűrű?Mekkora a vas?Hány menetet számoltál?Valahol az áramszabályzás nem jó.Melyik rajz szerint csináltad?Ha söntös az áramszabályzás,az ellenálások merre vannak?Megfelelő az értéke?Ha tudnál közelebbi képet az egészről jobban lehetne látni.
(#) Tubi56 válasza hg6dab hozzászólására (») Dec 18, 2012 /
 
itt van 1 vezérlés és két végfok110A és 140A megoldás! A segéd táp nálam is külön trafóról megy! A kapcsolási rajz már fent van a szöveget is küldöm. A gate trafó nálam E-E 20 légrés nélkül! A 110A gép a kis bordák miatt 5-6 2,5mm-es elektróda elhegesztése után már meleg! A 140A gépnél ez nem tapasztalható 10 elektróda után sem! A fő trafó E 65 mindkettőnél! Lekapcsolásnál a ventillátor addig megy míg az elkók ki nem merülnek. lágy indítása jó, az ív és varrat nagyon jó! Könnyű vele hegeszteni a hot start és arc force miatt, leragadás védelem is jó! A végfoknál erősebb IGBT-et használtam! Meghajtásánál a kis gépnél tranzisztort a nagyobbik gépnél IRFD mos feteket használtam mint a Macinál! A segédtápnál trafót és nem viper-t használtam- nem bíztam benne.
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2012
(#) Tubi56 válasza szell69 hozzászólására (») Dec 18, 2012 /
 
Nagyon nem tetszik nekem a főtrafód, így fotón túl kicsinek látszik a fojtóhoz képest!
Üresen jól megy, de terhelésnél telítődik szerintem és ezért is volt a pukk! Ha kicseréled egy E 65-re vagy 2pár U46-ra esetleg 4-5 pár U59-re akkor jó lesz az a gép! Persze csak szerintem! Egyébként ez teljes hidas masina?
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2012
(#) szell69 válasza Tubi56 hozzászólására (») Dec 18, 2012 /
 
Sziasztok,
A kapcsolás Ge Lee kolléga kapcsolása.A főtrafó egy 63x38x25mm ferritgyűrű 38 menet a primer 2x11menet a szekunder,ezt a trafot betettem a "Maci" kapcsolás alapján épített gépembe és ott hegesztett szépen persze csak az egyik szekunder volt bekötve. Az áramszabályzás söntös 8db 0,51ohm 3w ellenállásból van.A Gate trafó 14,4x6,3x12mm-es ferritgyűrű 5x14menet 0,35mm huzalból.
Előre is köszi a segítséget.
Következő: »»   333 / 563
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem