Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Hangsugárzó építés, javítás - miértek, hogyanok
Lapozás: OK   443 / 731
(#) McDeath válasza ptesza hozzászólására (») Dec 15, 2012 /

Hát jó akkor maradunk annál. Azért is low cost a story, mert lesz nála nagyobb testvére, amit mindenestül én építek meg. Arra meg majd szeretnék kicsit rááldozni, hogy jó hangú cucc legyen belőle. Akkor egy 15x15x135-ös fenyőlécből egy merevítés az elő és hátlap közé pontosan középre minden irányból. A vatelint meg csak beletömöm amennyit ideálisnak gondolok, de azért sem túl-, sem alul tömni nem szeretném, de majd meglátom amikor csinálom. Blogodat olvasgattam egy picikét. Gratulálok hozzá, jó kis blog lett. Huzalom jelenleg szerintem 0,4-es vagy 0,5-ös van de ha minden igaz abból rengeteg. Szerintem kettéhajtom a huzalt és úgy tekerem meg.
(#) ptesza válasza McDeath hozzászólására (») Dec 16, 2012 /

Ha kiszámolod a hosszt a tekercsnek akkor vedd a hosszt kétszer és egy fúrógéppel sodord meg. Legalábbis én így csinálnám. A kapcsitápokban így csinálják... A mérőkábellal meg lehet mérni az induktívitását is a kész tekercsnek!
(#) McDeath válasza ptesza hozzászólására (») Dec 16, 2012 /

Rendben köszönöm a tippeket, csak tudnám, hogy hogyan fogom én megoldani a csévetestet. Ráadásul két egyforma kéne és ugyebár vasmaggal. Az összesodrást meg a feltekerést megoldom. Mérőkábelt megépítem, és kulturált dobozt is fog kapni, csak hogy később is használni lehessen majd. Vasmagot, vagy csévetestet vasmaggal honnan szerezzek? Mert az nincs itthon.
(#) ptesza válasza McDeath hozzászólására (») Dec 16, 2012 /

Légmagos jobb lenne... Vagy marad a Logotech.
A hozzászólás módosítva: Dec 16, 2012
(#) ECL82 válasza McDeath hozzászólására (») Dec 16, 2012 /

Légy kreatív I
Légy kreatív II
Vasmagot készíthetsz bontott transzformátorból.
(#) agressiv válasza ECL82 hozzászólására (») Dec 16, 2012 /

Ennyi.

Érdemes beszerezni 250-300W körüli hibás, passzív PFC-s FSP tápokat, mert elég jó kincsek vannak bennük. A PFC tekercsből ki lehet bontani a vasmagot, és így 1.2mH-s légmagos tekercseket kapunk, vasmaggal 20mH környékén vannak..

tekercs.jpg

(#) McDeath válasza ptesza hozzászólására (») Dec 16, 2012 /

Rendben, akkor maximum műanyagot kap hogy legyen tartása és ne verje szét a szél.
ELC82:
Nem is rossz ötlet. Problémám megoldódott.
agressiv:
Van itthon Pár darab ATX tápom, abban szerintem néhányban van ilyen tekercs.
Köszönöm a tippeket mindnyájatoknak.
(#) LGS94 hozzászólása Dec 18, 2012 /

Sziasztok van egy ilyen hangszóróm SAL SRP 3040 mélyládába szeretném tenni házimozihoz milyen ládát ajánlotok neki? Bővebben: Link
(#) Baxi válasza LGS94 hozzászólására (») Dec 18, 2012 /

Hi
Én ezt a programot használom BassBox Pro.Be irkálod a hsz. paraméterit s kapod a doboz tervet . Anno a sal adott ki valamilyen hangfal építő kis füzet, abba biztos találsz valamit ehhez a hsz.-hez.
(#) LGS94 válasza Baxi hozzászólására (») Dec 18, 2012 /

Köszi! Ehhez a hangszóróhoz hangosítási láda terv van!
(#) csirke29 hozzászólása Dec 18, 2012 /

Sziasztok nem tudom hogy jó helyre írok-e remélem igen. Van egy SAL DP35 -ös ringsugárzóm.
Rendesen volt használva nem volt túlterhelve. Egyszer csak az a tünet jelentkezett hogy egyszer szólt egyszer nem majd egyszer csak elnémult (ez egy szűk fél órán belül volt). Kipróbáltam a hangváltón a magas sávot egy ugyanilyen másik sugárzóval és azzal működött szóval nem hangváltó probléma. Ötleteket várnék hogy mi lehet a probléma picit olyan tipikus "elektronikus szaga" van.
Mit érdemes benne megnézni? Szétszedjem e és ott lehet e benne valami probléma?

Köszi előre is!
(#) Levi Jr. válasza csirke29 hozzászólására (») Dec 18, 2012 /

Ebben az esetben ez bevezető, vagy tekercs szálszakadás, javítható, de kicsit bonyolultabb javítás. Ha gondolod, tudok rajta segíteni. privátban írok elérhetőséget.

üdv!
(#) steelbird válasza Levi Jr. hozzászólására (») Dec 19, 2012 /

Idézet:
„...picit olyan tipikus "elektronikus szaga" van...”

Ez inkább leégett, ha már amperszaga van...

Egyébként meg csike29, miért teszel fel több helyen egy kérdést?
Ha egy helyre beírod, biztosan olvassák (és remélhetőleg válaszol majd rá valaki), nem kell vele teleszórni a fórumot.
(#) agressiv válasza steelbird hozzászólására (») Dec 19, 2012 /

Nem ég el olyan könnyen, bírják a kiképzést, de a bekötőszál mindíg leszakad, mindegyikről legalább egyszer, viszont javíthatók és, ha jól sikerül, örökös.
(#) steelbird válasza agressiv hozzászólására (») Dec 19, 2012 /

Akkor jól megúszta. Szerencséje lesz.
(#) attirush hozzászólása Dec 19, 2012 /

Üdv!

Szeretnek mély hangsugárzót az autóba! Van 200W 8 Ω-os erősítőm és az lenne a kérésem,hogy alakul a teljesítmény akkor ha 4Ω-os hangszórót sorba kötök?Össze adóik -e a teljesítmény vagy nem?

Előre is köszönöm!!
A hozzászólás módosítva: Dec 19, 2012
(#) ptesza válasza attirush hozzászólására (») Dec 19, 2012 /

Az úgy jó lesz.
(#) attirush válasza ptesza hozzászólására (») Dec 20, 2012 /

Üdv!

Ezek szerint rosszul kérdeztem. Ha sorba kötök 2db 4Ω-os 200W hangszórót akkor az 8 Ω 400W vagy csak 200W lesz???
(#) steelbird válasza attirush hozzászólására (») Dec 20, 2012 /

A hangszóróid teljesítménye összeadódik, akárhogy kötöd, sorban, van párhuzamosan a kettőt.
De ez a TERHELHETŐSÉG, vagyis maximum ennyivel hajthatod a kéthangszórós rendszeredet.
Két db 4 Ohm -os hangszórót sorba kötve kapsz egy olyan rendszert, ami 1db 8 Ohm -os hangszórónak felel meg, a teljesítmények pedig összeadódnak.
De az erősítőd 8 Ohm -ra akkor is csak 200 W -ot fog leadni.
Ez nem úgy működik, hogy összepakolok 10 db hangszórót és lesz 1000 Wattom a kocsiban...
Lesz, persze, de ahhoz kell egy 1000 Wattos erősítő is.
Ha egy mp3 lejátszóra rákötsz egy 100 W -os hang(falat)sugárzót, attól még az nem fog 100 W -tal bömbölni.
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2012
(#) attirush válasza steelbird hozzászólására (») Dec 20, 2012 /

Üdv!

Köszi a választ! Azt tudtam,hogy az erősítő teljesítménye nem fog változni nem is az volt a kérdés!
(#) szamóca válasza steelbird hozzászólására (») Dec 20, 2012 /

Ahogy kiemelten írod is, hangszórók, hangsugárzók esetén nem beszélhetünk teljesítményről, csak terhelhetőségről. Teljesítménye csak aktív munkát végző készüléknek (esetünkben, a hangfrekvenciás teljesítményerősítőnek)van.
(#) szamóca válasza (Felhasználó 13571) hozzászólására (») Dec 20, 2012 /

(#) attirush hozzászólása Dec 20, 2012 /

Akkor 200W 8 Ω-os erősítőre 2db 4Ω-os 100W hangszórót kéne,hogy vegyek?
(#) agressiv válasza attirush hozzászólására (») Dec 20, 2012 /

Ha mindenáron 4ohm-os hangszórókat akarsz használni, akkor igen.
(#) attirush válasza agressiv hozzászólására (») Dec 20, 2012 /

Nem akarok 4ohm-osat de ezt tudom megfizetni.
Van értelme 1 kicsit nagyobbra méretezni a hangszórót??
(#) steelbird válasza attirush hozzászólására (») Dec 20, 2012 /

Még az elején ezt kérdezted:
Idézet:
„Van 200W 8 Ω-os erősítőm és az lenne a kérésem,hogy alakul a teljesítmény akkor ha 4Ω-os hangszórót sorba kötök”

Ezt szerintem sok mindenki úgy értelmezte, hogy az erősítőre vonatkozott a kérdésed.

A mostani kérdésedre válaszolva, érdemes túlméretezni. Meg nem a max. terhelhetőségét (music power) kell nézni a hangszórónak, hanem a névleges terhelhetőséget.
Az a baj, hogy sokféle képpen írják. Egy viszont biztos, mégpedig az, hogy legtöbbször két terhelhetőséget szoktak megadni. Azt kell figyelembe venni, amelyik a rosszabb érték, vagyis a kisebbiket.

A sorba kötés elég érdekes eredményeket profdukálhat, úgyhogy mindenképpen érdemes 20-25 % -kal legalább túlméretezni a hangszórókat.

Milyen hangszórót néztél ki magadnak és mennyiért?
(#) attirush válasza steelbird hozzászólására (») Dec 20, 2012 /

Üdv!

SORRY ha fére érthető voltam.Azt tudom,hogy RMS-ben kel nézni a teljesítményt.
Ezeket néztem ki!
Bővebben: Link
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2012
(#) ptesza válasza steelbird hozzászólására (») Dec 20, 2012 /

Nem akarom bővebben is kifejteni , de legalább 10x le van itt a he-n belül írva. Azt csak a józan paraszti ész diktálja ,hogy a hangszórót nagyobbra méretezzük mint azt erősítőt ,hisz így nem lehet 'baj.(nehogy valaki mellre szívja) Ez korántsem így van. Egy 200W-os hangszórót is le lehet égetni egy 10W-os erősítővel. A hangszórók legnagyobb ellensége a torz jel. Ez akkor képződik ha egy erősítő eléri a max terhelhetőségét , a kimeneti jelalak elkezd négyszögesedni ,torzulni. Tehát ha az erősítő 200W akkor a hangszóró nyugodtan lehet a 3/4 rész teljesítménye. Azt meg észre kell venni ha brutál torzít valami.
(#) attirush válasza ptesza hozzászólására (») Dec 20, 2012 /

Értem és köszi! Mi a véleményed azokról a mélynyomók-ról??
Következő: »»   443 / 731
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem