Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Inverteres hegesztőtrafó
 
Témaindító: Gabi, idő: Aug 12, 2005
Lapozás: OK   336 / 563
(#) szell69 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 20, 2012 /
 
Van 20,6X9,2X7,5mm ferritgyűrűm ahogy nézem az adatlapját ezt szerintem lehet használni.Bontottam PC tápból is trafót 20mm széles és 5X5 a közepe,légrés nélküli.Holnap trafó tekerés,indítás és talán hegesztés.

tn20107.pdf
    
(#) berobbantam hozzászólása Dec 20, 2012 /
 
Helló Mindenkinek
Nem tudtok véletlen valami viszonylag pontos mérési módot a kimenő áram mérésére egyenáramú lakatfogó nélkül?Tubi kolléga szeint az én gépem a jelenlegi felállásban akár 160 ampert is tudhat max állásban.Ez nem éppen a leg szerencsésebb a főtrafómat tekintve.esetlegesen betelíthet a mag és pukannak az igbt-k.Lekorlátoznám olyan 130 amper környékére,de nincs mivel mérnem a heggesztés közben áramot.
(#) mpisti válasza berobbantam hozzászólására (») Dec 20, 2012 /
 
Ha a géped üresjárásban szépen megy, nem melegszik a ferrit és a nem melegek az IGBT-k akkor nem lehet baj. Ugyanis a legnagyobb kitöltési tényezője a vasnak üresjárásban van. Ilyenkor van leghosszabb ideig bekapcsolva a trafó. Persze, tudom hogy a gerjesztés az az átfolyó áram és a menetszám szorzata elvileg, de ha a trafót az adott frekvenciához megfelelő gerjesztésre, megfelelő bekapcsolási idővel(kitöltési tényezővel) terveztétek , akkor nem állhat fenn olyan eset,hogy emiatt a végfok elszáll.
A hozzászólás módosítva: Dec 20, 2012
(#) berobbantam válasza mpisti hozzászólására (») Dec 20, 2012 /
 
Ez igaz és ebben a tekintetben igazad is van.Viszont üresjáratban nem kapcsolgat 40-50 ampert az igbt.Gondolom ez sem mindegy neki.Csak mint laikus gondolkodomMeg a főtrafón sem folyik ez a gerjesztő áram csak egy nagyon minimális.Így nem telíthet be a vas.Viszont heggesztés közben ez már nem így van.
(#) berobbantam válasza mpisti hozzászólására (») Dec 20, 2012 /
 
A hozzászólás második felével van némi problémámA tervezés meg számolgatás nem éppen a leg találóbb kifelyezés az én trafóm kialakulására.4 pár u-57-es mag toroid formában megtekerve menetszámok 19/6.A menetszámot Gábor javasolta ennyi maghoz,csak nem éppen ebben a formában tekerve.Kicsit mentem a saját felyem utánA gép 32.4 khz-en jár és 4 darab irg4pc50u van benne.Szóval vannak kételyeim.Meg nem is kell nekem ekkora áram.Belőném olyan max 130-ra.Csak mint írtam is eszközhiány van a méréssel kapcsolatban
(#) (Felhasználó 46585) válasza mpisti hozzászólására (») Dec 20, 2012 /
 
Egy trafóban fellépő indukció nagyon kevéssé függ attól, hogy meg van e a szekundere terhelve, vagy nincs. A kialakuló indukció ( fluxus ) szinte kizárólag a bekapcsolási időtől, meg a rákapcsolt feszültségtől függ.

Amire te gondolsz - az N x I gerjesztés valóban megvan, de ezt a szekunder oldal le is gerjeszti. Vagyis eredőben nagyjából nulla. Nem is trafónál van jelentősége, hanem fojtótekercsnél. De a fojtók többnyire nem állandó feszültséget kapnak, hanem inkább az átfolyó áram, meg annak a változása a domináns. A trafók inkább feszültséggenerátoros jellegű megtáplást kapnak. Tehát, jó a megállapításod az üresjárásra, illetve a fellépő indukció hatására. ( Baj akkor van, ha megterheljük és nem bírja a drót az áramot... akkor leég. De ez nem a telítéstől függ, mert nem telít. )
(#) berobbantam válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Dec 20, 2012 /
 
Üresjáratban teljesen hideg a trafóm.70 fokos hőkapcsoló van rajta de nem a két tekercs közt hanem kívülről a trafón.Akkor Te is azt mondod,hogy nem lehet gond.Én mégis aggódok és mérnék.Még mindíg eufóriában vagyok,hogy működik a gép.És jelenleg tényleg csak saccolni tudom az áramot.Ha 70 amperen heggesztettem akkor 140 körül van a max.Ha viszont 80-on akkor 160.És elég nehéz becsülnöm,mivel 20 éve egy hetrával heggesztek és ugye az nem ugyanaz,mint egy inverter.Ezért is mérnék egyet inkább ha van rá mód valahogy
(#) (Felhasználó 46585) válasza berobbantam hozzászólására (») Dec 20, 2012 /
 
Kell hozzá egy 200 A-es sönt, meg egy békebeli, analóg ( mutatós ) műszer... hát, nem egyszerű.
(#) berobbantam válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Dec 20, 2012 /
 
2-2.Már ami hiányzik a felsoroltakbólMeg a lakatfogó.Azt hiszem komoly nyomozást kell folytatnom az ügyben.Jó nektek,hogy nem ilyen helyen laktok mint én.
(#) Temela válasza berobbantam hozzászólására (») Dec 20, 2012 /
 
Mindenütt jó, de legjobb másutt...!
(#) Pety_ hozzászólása Dec 20, 2012 /
 
Valaki nem tudja mi lehet a dobozban???
Erre gondoltam.
(#) nemes válasza Pety_ hozzászólására (») Dec 21, 2012 /
 
DC táp.
(#) GyurikaBx válasza Pety_ hozzászólására (») Dec 21, 2012 /
 
Így keress rá:"chemical etching"
(#) Ge Lee válasza berobbantam hozzászólására (») Dec 21, 2012 /
 
Pedig az a legjobb megoldás amit katt írt, én is így csináltam. Analóg (mutatós) műszernek illene otthon lenni, sok esetben nélkülözhetetlen. A söntöt én egy 70-es évekből származó rossz rádióadó tápjából bontottam ki, egy kb. 10cm hosszú huzalellenállás darab, ami pontosan 0,01 ohm és 3-4mm átmérőjű, tehát egy egy rövid varrat erejéig elviseli az átfolyó áramot anélkül hogy túlmelegedne. A 0,01 ohm azért is volt nagy segítség mert így közvetlenül le tudtam olvasni az átfolyó áramot (0,5V-50A, 1V-100A stb.), valamint a mutatón azt is láttam hogy ez hogyan változik ha jobban vagy kevésbé tolom a pálcát, illetve azt is hogy mennyire hajlik ki az áram ha éppen leragad a pálca.

Söntöt (vagy söntnek valót) próbálj meg keresni az apróban, vagy keress a környezetedben öreg szakikat, ők lehet hogy tudnak segíteni. A lakatfogó ide nem az igazi mivel lassú a mintavételezése, így gyakorlatilag semmilyen változást nem fogsz látni rajta, csak azt hogy a változás már lezajlott.
(#) Ge Lee válasza szell69 hozzászólására (») Dec 21, 2012 /
 
Azok elvileg már jók lesznek. A hálózat legyen az utolsó lépés, előtte nézz át mindent alaposan, áramkorlátról indíts, járasd üresen, kezdj kisebb terheléssel stb. Úgy csináltam, hogy tettem rá ideiglenesen egy nagyobb söntöt, és 30-40V-os tápról megnéztem egy műterhelésre hogy szabályozza-e rendesen az áramot.
(#) nyekk válasza berobbantam hozzászólására (») Dec 21, 2012 /
 
Elnézést ,hogy közbeszólok,de 0 fok alatt nem igazán ajánlatos hegeszteni,nehogy a nagykapu betakarja az autót kifelé menet
(#) hg6dab válasza berobbantam hozzászólására (») Dec 21, 2012 /
 
Itt a Sönt + hozzá illeszkedő analóg műszer, ami neked segít
(#) Pety_ válasza nemes hozzászólására (») Dec 21, 2012 /
 
Oké, de valami adatlap is érdekelne.
Esetleg nem -e lehetne-e, valami bővebb infót?

Rákerestem a "chemical etching" -re, de számomra értelmezhetőt nem találtam.
Esetleg ha valaki készített már ilyen kütyüt, vagy használt már akkor érdekelne a vélemény vagy használati érték esetleges tapasztalatok.
(#) berobbantam válasza hg6dab hozzászólására (») Dec 21, 2012 /
 
Köszi.Körbekukázom az ismiket.Fuvaros hál istennek még van felénk.
(#) berobbantam válasza nyekk hozzászólására (») Dec 21, 2012 /
 
Csak egy példa volt és lehet nem a legjobb.De néha van,hogy nagy minuszban is kell heftelni.
(#) erbe válasza nyekk hozzászólására (») Dec 21, 2012 /
 
Majd lesz egy hegesztéselmélet fórum, addig is kérdezd a sólyatéri hegesztőket, hány foknál zavarták be őket! (ott pedig nem kerítést hefteltek!)
(#) nyekk válasza erbe hozzászólására (») Dec 21, 2012 /
 
A hegesztéselmélet fórum jó ötlet,ezzel keresem a kenyerem már pár éve,mármint a hegesztéssel
(#) szell69 válasza Ge Lee hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
Újra összeraktam a gépet.Indítás trafóról minden OK,indítás hálózatról itt is minden OK.Sikerült is kb 8-10cm hegeszteni aztán elkezdett sípolni a gép.Ahogy tekerem a potit úgy változik a sípolás hangja és melegednek a FET-ek,a freki 5-40Khz közt változik a főtrafon mérve.Az UCC-t kicseréltem de nem változott semmi,megint szedem szét a gépet és mérem az alkatrészeket.
(#) mpisti válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
Amit leírtál, az stimmel.
" A kialakuló indukció ( fluxus ) szinte kizárólag a bekapcsolási időtől, meg a rákapcsolt feszültségtől függ."
Én is ezt írtam, csak más szavakkal. Ezért is írtam,hogy ha megfelelő a méretezés,és üresjárásban nem melegszik semmi,akkor terhelt állapotban sem lehet vele különösebb gond, mivel a kitöltési tényező üresjárásban a legnagyobb, tehát ilyenkor a leghosszabb a bekapcsolási idő.
(#) berobbantam válasza mpisti hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
Hello
Akkor lebontva az én szintemre.Ha üresjárásban nem melegszik a vas akkor terhelten sem telíthet be.Mondjuk poti maxra tekerve és leragad az elektróda.(ezen a szinten azért már túl vagyok heftelésileg)A trafó kb fél óra járatás után is hideg volt.A gép teljesen össze volt szerelve csak az egyik oldalát vettem le tapizás céljából.Ez mondjuk valamennyit ront a ventim hatásfokán,de nem melegedett.A túl nagy áram a tekercselést károsíthatja,de igazából ettől sem tartok.A kötegek elég combosak lettek.Arra emlékszek,hogy a primerre Gábor javasolt 40 szál körül asszem ez majdnem 10-el több lett.Ennyi huzal volt itthon és gondoltam nem rakosgatomA szekunder 16-os heggesztő kábel.Lebontottam róla a gumit kapott két sor bandázsszalagot és tekercselés után úszott a csónaklakkban az egész.De az árammérést megejtem azért alkalom adtán.Kíváncsi vagyok
(#) (Felhasználó 46585) válasza mpisti hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
Nem is erre gondoltam, hanem a terhelőáramból eredő gerjesztésre. Mind a szekunder, mind a primer oldalon, amik egyébként eredőben nagyjából zérust adnak.
(#) mpisti válasza berobbantam hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
Ha a főtrafó betelít, akkor rosszul számoltál a méretezéskor. A telítés következménye irgalmatlanul magas primer áram, és pukk. Tehát ha a ferritet nem gerjeszted 0,3T fölé,akkor azzal nem lehet baj. Ami viszont nagyon lényeges, az a kitöltési tényező. 42-43%-nál magasabb kitöltést nem szerencsés beállítani, mert a ferritnek is kell idő a lemágneseződésre, meg a kapcsolótranzisztoroknak is időbe telik amíg a gate töltés kiürül.
A kitöltési tényező beállítását viszont üresjárásban kell elvégezni.
(#) berobbantam válasza mpisti hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
Igazából nem nagyon számolgattam,mert nem nagyon értek hozzá.4 pár u-57-es magom van toroid formában tekerve.A vaskeresztmetszet 640mm^.A fórumon 20/6 és 19/6 menetszámok terjengtek.Én a 19/6 nál döntöttem.Így kisebb az átvihető teljesítmény de a vas gerjesztése is.(ha jól gondolom)A kitöltési tényezőt a potin lévő ellenállással lehet beszabályozni?Nekem ot a 820 ohm helyett 1 kiló van de lehet még mindíg kevés.Mikor üresjáratban méregettem asszem 48%körül volt a kitöltési.
(#) dara válasza mpisti hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
Ha már a kitöltési tényezőnél tartunk,haladok a pic-es hegesztővel,és a kitöltést tudom potival állítani.Ez miért jó nekem?A szkópon nézve,45% ig tökéletes négyszög jel van,45 felett a lefutó él meghajlik.Na most hogy tudom állítani,ne menjek 42-43% fölé?
(#) emmzolee válasza dara hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
A pic-eknél figyelj oda arra, hogy amikor beindul még nem fut a program. Tehát a kimenetek maradhatnak nyitva is. (híd, félhíd, összenyitás, füst) Nem tudom hogy kapcsolod a pic-et a tranyókhoz. Használj fet meghajtó trafót, vagy driver ic-t. Ezek kizárják ezt a problémát.
Következő: »»   336 / 563
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem