Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Labortáp javítás

Témaindító: very, idő: Ápr 30, 2007
Témakörök:
Lapozás: OK   12 / 37
(#) DonThomasino válasza proli007 hozzászólására (») Okt 27, 2012 /

Akkor megfogadom a tanácsod, bár érdekelne egy olyan vélemény aki ki is próbálta.
(#) aramos válasza DonThomasino hozzászólására (») Okt 28, 2012 / 1

Jó lenne pontosan tudni, hogy melyik változatról van szó: a "sima" 9162-es nek valóban fokozatkapcsolós az áramhatárolása, ez gemánim tranzisztoros régebbi típus. A 9162/B-nek potméteres, fokozatmentes az áram beállítása, ez szilícium tranzisztoros, csatornánként 1db. 2N3055 az áteresztő benne. Amúgy az áramkorlát un. "visszahajló" karakterisztikájú, ami azt jelenti, hogy ha a kimenő áram eléri a beállított értéket, a zárlati áramot leszabályozza a beállított érték kb. 15-20%-ára. Ha megszűnik a túlterhelés, a kimenő fesz. magától visszaáll az eredeti értékre. Nyugodtan használhatod párhuzamoson kapcsolva, csak arra ügyelj, hogy a két csatorna azonos feszültségre legyen állítva. Igen strapabíró darab, sokat kibír, csak a 2N3055 meghajtója szokott időnként elszállni. A fesz. finomszabályozó, és az áramszabályozó potmétereket (mind a kettő huzal) érdemes időnként valami jobb kontakt sprayvel finoman meegkenni (nem WD40!)
aramos
(#) DonThomasino válasza aramos hozzászólására (») Okt 29, 2012 /

Pont tegnap generáloztam meg, darabok szedtem és átakarítottam kontakt spray ment mindenhova. 9162/B ről van szó potméteres. Egyetlen gondom van vele az árammérő része durván 100mA rel kevesebbet mutat mindkét oldalon. Nincs rá valami ötleted?
A hozzászólás módosítva: Okt 29, 2012
(#) JoeCity hozzászólása Dec 17, 2012 /

Üdv! Kezdeném ott, h. egy labor táp beszerezését tervezem már egy ideje, viszont nem tudom milyen típusú lenne megfelelő számomra? Mindenképpen 0-30V DC output és 0-2A rövidzárlat védelemmel ellátott, állítható áramkorlátú labortáp kellene, csak nem tudom h. melyiket lenne érdemes lineárisat v. kapcsolóüzeműt?
Az alábbit tanították a kétféle tápegységről:

lineáris táp: rossz hatásfok 50%, nagy tömeg, viszonylag egyszerű felépítés
kapcsolóüzemű tápegység: akár 85% hatásfok, sok alkatrész, kis tömegű, zajos (50kHz)

Láttam h. labortápok közülis van lineáris és kapcsolóüzemű.
Akkor a kapcsolóüzemű labortáp azt jelentené, h. nem használható arra a célra, amire egy lineáris labortáp igen, azaz zajos volna?
(#) Sebi válasza JoeCity hozzászólására (») Dec 17, 2012 /

A kérdésedből arra következtetek, hogy kezdő lehetsz.

Nézzük a kapcsoló üzeműt: régebben - míg a félvezető technika csak "lassabb" eszközöket produkált - valóban voltak zaj problémák a 30.. 70kHz- en üzemelőkkel. Több kimeneti szűrő, precíz árnyékolás alkalmazása megoldotta a gondot, de drágább lett, mint az analóg-disszipatív, ezért csak kitüntetett területeken használták, ahol feltétlenül szükség volt a 90% körüli hatásfokra, kis súlyra.
A mai darabok 500kHz..1MHz körül mennek leginkább, ezt a frekvenciát a kimeneten könnyen ki lehet szűrni, digitális, processzoros készülékek járnak gond nélkül mellettük.
Analóg alkalmazásnál most is szükséges lehet az árnyékolás, fokozott szűrés.

A magam részéről labortápnak nem vennék ilyet: egyrészt nem bízom a rövidzár elleni védelmükben - amire egy labortápnál feltétlenül és folyamatosan is szükség van - másrészt nehézkes lehet nullára leszabályozni egy 20-30V-ot is leadni képes darabot.
(persze mindent meg lehet oldani)
Ez a nullára leszabályozhatóság is csak bonyolítja a dolgot - még analógnál is - és a gyakorlatban elvétve lehet rá szükség. A legtöbb gyári stab IC 1,2V-ig leszabályozható, tehát a másfél voltos elemmel működő motyót is járathatsz róla.

Egy labortáp követelményei: a hosszú idejű stabilitás és rövidzár-tűrés, a hálózattól - nem csak galvanikusan - történő leválasztás, nem pedig a gazdaságos üzem, hiszen ez nem egy állandó tápellátásra szánt darab.

Ahogy látod: a 30-40 éves darabok - némi simogatással - ma is használhatók, elnyűhetetlenek, kevés kivétellel mindig megjavíthatóak - "házilag" is.

Javaslom, hogy trafós, analóg rendszert használj erre a célra.
A hozzászólás módosítva: Dec 17, 2012
(#) DonThomasino hozzászólása Dec 21, 2012 /

Most került hozzám egy Fok-Gyem TR-9162/A.
A feszültség gyakorlatilag 17V ról indul 1V helyett,
aztán hellyel-közel emelkedik ahogy kapcsolgatom.
Merre induljak esetleg valaki javított már ilyen hibát?
(#) proli007 válasza DonThomasino hozzászólására (») Dec 21, 2012 /

Hello!
- Elsőként nézd meg, hogy a táp "+S" és "+U" pontjai, valamint "-S" és "+U" pontjai közösítve van-e.
- Majd bontsd le, a panelról a 12-es pontot (kikapcsolt állapotban) és mérj ellenállás mérővel a 2-es és a lekötött vezeték között. Majd kapcsold a "VOLTS" kapcsolókat, "0-0" állásba és tekerd a finom feszültség szabályzó P5 potit. Nézd meg, a vége 500ohm-e és nem kontakthibás-e.
- Tekerd P5-öt nullára, és kapcsolgasd az S4 "volt" kapcsolót. Ellenőrizd így, hogy R51..R60 értéke rendre 251ohm-al emelkedik-e. Majd tekerd S4-et nullára, és ellenőrizd S5 0-10-20 állásai mellett, az R41..R42 2,51kohm-okat.
üdv! proli007
(#) DonThomasino válasza proli007 hozzászólására (») Dec 21, 2012 /

Szia!
Én csak lelkes amatőr vagyok, mi az a +S +U és -S.
A 12 es pontban a D12 es diódát érted?( könyve is vmi hasonlót ír)
A kettes pedig a D2 lenne?
Köszönöm...

Hello!
Nem!
- A "+U" és "-U" pontok, a táp kimeneti kapocs pontjai. Ezek feszültségét érzékeli a "+S" és "-S" (Sense) pontok. Ezeken keresztül méri vissza a kimeneti feszültséget a szabályzó.
Erre azért van szükség, mert ha egy hosszabb vezetékkel táplálsz pld. egy erősítőt, akkor a vezetéken esik a feszültség. Így ugyan a táp kimenetén mondjuk meg van a beállított 12V, de az erősítőnél már csak 11V van. Ha a "Sense" érzékelő pontokat odakötjük az erősítő betáp pontjaira, akkor a táp, ott állítja be a 12V feszültséget, nem a tápegység kimeneti kapcsain. Vagy is az erősítőnél 12V lesz, a táp kimeneténél meg 13V.
De alaphelyzetben a Sense pontok, és a táp kimeneti pontjai össze vannak kötve a táp kimenetén. Mert ezt a szolgáltatását nem mindig használjuk. Ha nincs összekötve, nem szabályoz jól a táp.
- A tápegység szabályzó panelen a vezetékek bekötési pontjai be vannak számozva. A 12-es, a feszültség szabályzó kapcsolók+poti (P5) bekötési pontja (a másik a 2-es).

Rajzot nézted már? Mert csak az alapján, és némi tudással lehet eligazodni egy tápon. Itt megtalálod..
Itt láthatod miről van szó.
üdv! proli007
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2012
(#) DonThomasino válasza proli007 hozzászólására (») Dec 21, 2012 /

Igen, van egy gépkönyvem.
Az első lépést nem értem. Kifejtenéd?
A második és a harmadik már tiszta.
Annyit kihagytam még, hogy az áramkorlát sem működik a lámpa jelez ugyan de a mérőműszer kiakad.
A hozzászólás módosítva: Dec 21, 2012

Hello!
- Az "első lépést" a +U és +S / -U és +S összekötése alatt érted?
- Ha a DC-OFF kapcsolót bekapcsolod, akkor leesik a táp kimeneti feszültsége nullára?
- Ha egy táp még nem működik, nem zárjuk rövidre a kimenetét! Teszt, csak terheléssel.
üdv! proli007
(#) DonThomasino válasza proli007 hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Nem.
Gondolom szakadás vizsgálóval kéne megnézni a
két pontot, Csak azt nem tudom hol találom +S és -S pontot. Akkor U a sima fekete a piros hüvely a tap elején ?
Igen leesik nullára.
Én nem zártam rövidre, ellenállással teszteltem.
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2012
(#) proli007 válasza DonThomasino hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Hello!
Én nem ismerem ezt a tápot, csak a rajzát néztem. De az összekötés, vagy az előlapon van, ekkor négy kimeneti csatlakozópont van, ahol kettő-kettő között egy fémlemez zárja át. Vagy a hátlapon, egy plexi mögött, csavaros lemezkötések. De ha van eredeti gépkönyved, akkor olvasd el? Mert abban szerintem szépen le van írva, mire jó, hol van és hol kell összekötni.
üdv! proli007
(#) DonThomasino válasza proli007 hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Szia!

Kicseréltem a 2N3055 T13-as tranzisztort ami zárlatos volt, így az induló feszültség nem 15-17V ról indul hanem 2V ról ami már javulás. Viszont a készülék nagyon pontatlan
1V os fokozatkapcsolóval 2V ot emelkedik a feszültség a 10V ossal pedig 15-20V ot.
Így végállásban 60V ot is mérek max on. Ami biztos hogy a túláram védelem elszállt benne így került hozzám. A kérdésem az lenne hogy a zárlatos T13 mit vihetett még magával?
Üdv.: DT
A hozzászólás módosítva: Dec 26, 2012
(#) proli007 válasza DonThomasino hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Hello!
- Lehet a finombeállító potit nem tekerted nullára.
- Megejtetted az előzőekben leírt ellenőrzést? Mert ez első lépése a szabályozás ellenőrzésének. A beállító osztót egy "áramgenerátor" táplálja, Így az ezen eső feszültség tart egyensúlyt a táppal. Pontosabban a táp addig szabályozza a kimeneti feszültségét, míg az egyenlő nem lesz a beállító ellenállásokon eső feszültséggel. A szabályozás mind addig fennáll, míg T1 tranyó bázisfeszültsége nulla a táp plusz kimenetéhez képest. (Szabályzástechnikailag ez a GND pont)
- Meg kell mérni a zénerek feszültségét a + kimenti ponthoz képest, mert annak eltolódása, esetleg megváltoztatja a szabályozást. Mert ha változtatható a kimeneti feszültség, akkor vélhetően működik a táp. (Természetesen az áramkorláttal a feszültségszabályzó helyes működése után érdemes foglalkozni)
üdv! proli007

Próbáltam a potikat, de sajnos semmi változás, a könyvben leírtakat mértem meg.
C5 9.2V; C8 42.5V; D1 -6V; D3 -5.8V.
Ez a +U -U +S -S dolog még mindig nem tiszta, de ha megmondod hol találom én mérek.

Hello!
A +S -S dolgot hagyd a fenében, ebben a tápban nincs ilyen, mert a Fok-Gyem nem tette bele.
A diódák feszültségeit nem tudom értelmezni, mert most már nem tudom melyik rajzot kellene néznem és pont itt vannak a változatok között eltérések..
üdv! proli007

Amit most küldtem át pár perce TR9162A, ez a típus van nekem.
Közben rájöttem, hogy nem is jól mértem mert én a dióda két lábát mértem és közbe a külső piros kapocshoz kellett volna mérni.
Úgy
D3 -3.5 vagy -9.5,
D1 2.4 vagy 8.5
Nem tudom, hogy van anód katód ezért mindkettőt megmértem.
(#) proli007 válasza DonThomasino hozzászólására (») Dec 26, 2012 / 1

Hello!
A tranyók tápja, a következőképpen néz ki.
- A tápfeszültség a C8-ról érkezik, ez galvanikusan független minden feszültségtől.
- Az R36..R38 a D1..D3 zénerek előtét ellenállása. Mivel a zénerek 5,6V értékűek, így a tápfesz 3*5,6V=16,8V.
- A referencia feszültséget a D4..D6 diódák állítják elő. Ennek előtét ellenállása az R1. A 8,2V zénerrel sorban van még két dióda, ami a hőfokkompenzálást biztosítja. Mivel az ellenállás és a D4 közös pontja van a GND-n (+Uki) ezért a kb. 9V referencia, "lelóg" a tranyók plusz tápjáról.
- Tehát a D4.D6 diódák által előállított referencia pontja a GND és a +9,3V táp. A bementi feszültség szabályzó "áramgenerátora " úgy jön létre, hogy mivel a T1 bázisát a szabályzó a GND feszültségén tartja, az R4+P1 tagon állandó feszültség van. Így a rajta folyó áram is állandó. Az áram a P1 állításával változtatható.
- Ha a referencia kb. 9,3V, és a P1 középállásban van, akkor R4+P1 értéke 2,2k+(470ohm/2)=2,43k. Az áram pedig 9,3V/2,43k=3,83mA.
- Ez az áram folyik át P6-S4-S5 láncon. Mivel P6 300ohm, a szabályozható feszültsége 3,83mA*300ohm=1,15V. R41..R50 ellenállásokon eső feszültség 3,83mA*251ohm=0,961V.
- Természetesen az R41..R50 ellenállásokon rendre 1V feszültségnek kell esni. Amit P1 trimerrel (referencia árammal) lehet beállítani. Vagy is 1V/251ohm=3,98mA. 9,3V referencia esetén, az R4+P1 értékének 9,3V/3,98mA=2,34kohm-nak kell lenni. Ebből levonva R4 értékét, 2,34k-2,2k=0,14k Vagy is 140ohm. Ami a 470ohm-os trimmerrel simán beállítható.
Szóval valahogy így kell működni a szabályozásnak. De természetesen vannak/lesznek eltérése. Mert a zénereknek-ellenállásoknak van toleranciája, a szabályzó erősítő erősítése nem végtelen, így T1 bázisában a feszültség még sem nulla lesz, ami változtatja a referencia feszültséget (vonatkoztatási szintjét). Valamint a P2-R3 is, ami a referencia hőfokmászásának kiegyenlítését lenne hivatott kompenzálni.
Remélem érted amit leírtam, és ez alapján lehet követni a szabályozást. Ha a T1 bázisában jelentős eltérés van, akkor a szabályzó nem tudja ellátni feladatát. Vagy hibás, vagy túl van már vezérelve. (Nem tud akkora feszültséget kiadni, mint ami be van állítva.) Az R51..R53 ellenálláson ugyan az a helyzet, csak mivel értéke tízszer nagyobb, azon már rendre nem 1V, hanem 10V esik.
üdv! proli007

T1 értékeit kéne megmérnem?

Hello!
- Ha szabályoz a táp, akkor T1 bázisában közel nulla a feszültség.
- Mivel azt írod, hogy szabályoz, csak nem úgy és annyit, amit kell, meg kellene mérni a tranyók tápját, a képen látható módon. Majd a szabályzó ellenállásokon eső feszültséget.
De írtam, hogy ellenőrizd a szabályzó ellenállás értékeit is. Megtetted?
üdv! proi007

Ha a potméterekre gondolsz megmértem mind az ötöt és jónak tűnnek.
A szabályzás alatt ugye a feszültség állítást érted, mert az áramkorlát nem működik benne ahogy írtam.
(#) proli007 válasza DonThomasino hozzászólására (») Dec 27, 2012 /

Hello!
A P6 potira, az S4 és S5 kapcsolókon található ellenállásokra. Természetesen a feszültség szabályozást értem. Az áramkorlát beállítását és szabályozásának ellenőrzését, írtam későbbre kel halasztani. (Amúgy ez egyszerűbb.)
üdv! proli007
(#) DonThomasino válasza proli007 hozzászólására (») Dec 27, 2012 /

Kivettem T1 tranyót úgy néz ki defektes minden irányban vezet. Akkor valszeg T2 is az? Mit nézzek még meg szted?
(#) proli007 válasza DonThomasino hozzászólására (») Dec 27, 2012 /

Hello!
Az R5-R6-R10 ellenállásokat. Mert gyanítható, hogy T1 attól megy tönkre, ha a végtranyó zárlatos (vagy valaki aksit tesz a táp kimenetére), és valaki a feszültségállító kapcsolókat (+potit) nullára állítja. Ekkor T1 bázis-emittere 6-7V-nál belavinázik, T2 bázis-emitter kinyit, és megpusztul mind kettő.
üdv! proli007
(#) DonThomasino válasza proli007 hozzászólására (») Dec 27, 2012 /

R5 és R10 rendben, viszont R6-ot nem találok sehol a nyákon.
(#) proli007 válasza DonThomasino hozzászólására (») Dec 28, 2012 /

Hello! Az R6 rajz szerint a T1 és T2 emittere közötti 68ohm. üdv! proli007
(#) DonThomasino válasza proli007 hozzászólására (») Jan 3, 2013 /

Biztos hogy jó könyvet néztél? (TR9162A)
Bejelöltem a képen T1 et és T2 őt.
Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Jan 3, 2013
(#) proli007 válasza DonThomasino hozzászólására (») Jan 3, 2013 /

Hello!
Én a mellékelt rajzot néztem. Hogy a tápban tényleg ez van vagy sem, azt én nem tudhatom..
üdv! proli007
(#) Sebi válasza proli007 hozzászólására (») Jan 4, 2013 /

Ez a rajz biztosan a TR9162/B kapcsolása...
Elég sok verziója volt, amit nem jelöltek másképp, pl a sima 9162-ből 3 is volt.
9162/A jellel konkétan jelölt rajzom nincs, de itt egy másik, ezzel összevetettem a fényképen kivehető pozíciószámokat, de nem egyeznek.
Szóval nem lehet tudni pontosan mije is van...

P1.GIF

Következő: »»   12 / 37
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem