Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Muzeális készülékek-alkatrészek restaurálása
Lapozás: OK   267 / 581
(#) maci80 hozzászólása Dec 22, 2012 /

Sziasztok! Két hete kezdtem javítani egy Orion AR 601-et. Mai napra lettem vele szinte teljesen készen. A kávát nem javítottam, pedig ráférne egy kis lakkozás. Talán tavasszal. Végcső nem volt így pótoltam. Pár hibás kondenzátor kicserélése után első bekapcsolásra meg is szólat, csak éppen fütyült. Elsőre azt hittem hogy eltekergették valamelyik KF-et, de mindenhol le volt viaszolva. Utána kerestem gerjedést okozó rossz alkatrészt vagy vezetéket, de az sem segített. Én balga nem néztem hogy tényleg jó cső van benne. Sajnos az EABC80 helyett más fajta cső volt. Gyorsan kikaptam egy másik készülékből és meg is szólalt. A csúszkát kellett még kivenni, mert kontakt hibás volt. Ennél a típusnál csak úgy lehet kivenni hogy a gombokat kell először leszedni majd csak azután lehet a csúszkát kihúzni. Mikor visszatettem meg is lepődtem hogy sokat javult, még hangerőben is. A skála mögötti lapot is újra festettem mert már besárgult, de megérte, sokkal olvashatóbb, fényesebb a skála. Egy kis video is készült róla. Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2012
(#) belaradio válasza Janó bácsi hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Janó bácsi , ez egyszerűen hihetetlen!Nem találok szavakat. Hiába aki tud, az tud. A rádió gyönyörű lett. Gratulálok ! Bárcsak én is ilyen ügyes lennék.
(#) belaradio válasza maci80 hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Szia! Nagyon ügyes vagy. Meg néztem a videót is és elég sok adót talál a rádió. Szerintem a doboz állapota sem olyan rossz. Én nem is bántanám.
(#) Janó bácsi válasza maci80 hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

A dobozon ezeket az apró lakk hibákat leginkább olajjal lehet kicsit feljavítani, próbáld meg a hibás részekre olajat cseppenteni, majd kis idő után letörölni. Csodálkozni fogsz az eredményen. Üdv. Janó bá
(#) maci80 válasza Janó bácsi hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Az a baj hogy nem kicsi a hiba. Két lyuk aminek nem kellene ott lenni. A tetején is van felválás el színeződés. Most hagyom, majd talán tavasszal megcsinálom amikor már jobb idő lesz és nem kell fűteni a műhelyt. Holnap egy Pacsirtának állok neki. Szerencsére kívül tökéletes, a belseje meg majd holnap kiderül. Utána egy Mambo nevű szalagos kerül az asztalra a tervek szerint. Ha már a tervekről beszélek.
Vannak díszlécek amik nem réznek látszanak, hanem valamilyen bevonat van rajta. Az most lakk vagy arany színű festék?
(#) Janó bácsi válasza maci80 hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Festék. 1956 körül szegény volt az Orion...........
(#) fegyvermester válasza Molnár Gergely hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Szia!

A 888.jpg képen pedig látszik valami "piszok" a tetején.
Erős fénnyel világítsd meg és a szemed és a fényforrás között mozgasd a csövet. Nekem így sikerült (véletlenül) felfednem egy P419 Titan cső típusát. PP430 csövemnél hasonló a helyzet, csak annál élesebben látszódott.
Rendesen megnézed semmi nem látszik rajta, nap felé tartva valami lehetetlen szögben vettem észre. Egy próbát megér
(#) Latya_1 hozzászólása Dec 23, 2012 /

Sziasztok! Egy amatőr kérdés: Nagyon sok régi rádióban 2 esetleg több hangszóró van. De miért? Sztereó kizárva, pl. a Orion AR 601 kapcsi rajzát nézve a magas és mély hangok elválasztása kilőve....
(#) Molnár Gergely válasza fegyvermester hozzászólására (») Dec 23, 2012 /

Szia. Ma egy másik rádiónak keztem már neki,de biztos hogy valamelyik nap megnézem evvel a módszerel is hátha végre kiderül a tipusa.
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2012
(#) Molnár Gergely válasza fegyvermester hozzászólására (») Dec 23, 2012 /

Bevállt a módszer!!! DP 105-ös a kicsike!
(#) madzagos válasza madzagos hozzászólására (») Dec 23, 2012 /

Üdv Az ígért képek:
Az enyémben is DP105-ös cső van.
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2012
(#) frecsko hozzászólása Dec 23, 2012 /

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és régi rádiókban Gazdag Boldog Új Évet Mindenkinek!!!!
(#) fegyvermester válasza Molnár Gergely hozzászólására (») Dec 23, 2012 /

Örülök neki
(#) Molnár Gergely hozzászólása Dec 24, 2012 /

Kellemes karácsonyt és boldog új Évet mindenkinek!
(#) madzagos hozzászólása Dec 24, 2012 /

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket. És restaurálásban gazdag évet kívánok mindenkinek!
Tisztelettel Madzagos
(#) MateKrisz hozzászólása Dec 24, 2012 /

Csöves hanggenerátoromhoz (EMG 1113/B) keresek 2 féle kondenzátort, talán valakinek lesz elfekvőben:
Tesla 16+16µF 450/500V elko csavaros kivitel. Ebből több is kéne.
Illetve: Remix FKK olajkondi 200V 2uF
Szeretném, a gyári állapotban tartani amellett, hogy naponta használom. Ha ez nem megy akkor marad a funkcialitás, de az úgy már nem "szép" annyira.

Kellemes Karácsonyi Ünnepeket, rádiókban gazdag új évet!
(#) Janó bácsi válasza MateKrisz hozzászólására (») Dec 25, 2012 /

Én egy napi használatban levő hanggenerátorba nem keresgélnék 40-50 éves eredeti alkatrészeket. Ezekbe ugyanis, ha még most jók is, be van már kódolva a közeli meghibásodás, és sajnos ez a legrosszabbkor fog bekövetkezni, vagyis pont mérés közben. Ilyenkor majd nem tudod, hogy a brumm, interferencia, kereszmoduláció, vajon a mért készülék hibája, vagy eleve már kijön a hanggenerátorból. Lehet kapni 20 µF-os 450 V-os új elkókat azokat tedd bele, legfeljebb, ha ragaszkodsz a régi kinézethez, akkor peremezd ki a régi kondit, bányászd ki a belsejét, és a házba rakd bele az új kondenzátorokat. Az olajkondit is lehet így javítani.
Üdv.
(#) wadember hozzászólása Dec 25, 2012 /

Sziasztok! Boldog Karácsonyt mindenkinek! Pihenésképpen nekiálltam javítani a VT ED55-ös készülékemet, sikerült is az URH részt kivéve feltámasztani. Táp elkót cseréltem, mert az első oldala teljesen szakadt volt, a második része 4 µF körül volt. Kapott 2db 47µF 450V-os kondit, egy új EZ80-at. A hiba a következő: az URH része teljesen süket. Ami hibát találtam, hogy a feszültségek erősen hiányosak. A tápfesz választó 220V os állásban van, mégis 193V van az EZ katódján, az URH rész betápján csak 155V a rajzon jelölt két érték a 130V kb 100 a 150 alig 110V. A készülék anódköri áramfelvétele (fűtőkört nem mértem) 70-71mA. Nem tudom mennyire normális ez. Még hozzátartozik hogy az ECC85-öt is újra cseréltem.
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2012

vt ed55.pdf

(#) horváth lajos hozzászólása Dec 25, 2012 /

Sziasztok Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és régi rádiókban Gazdag Boldog Új Évet Mindenkinek!!!! http://old-radiok.webnode.hu üdv lali
(#) gkari válasza wadember hozzászólására (») Dec 25, 2012 /

Szerintem valami szívja a tápot (pl. segédrács, anód-hidegítők), vagy (és) megnyúlt anód-ellenállatok. Mérted a szűrt tápfeszt terheletlenül is?
(#) OFK hozzászólása Dec 25, 2012 /

Sziasztok!
Egy VEF 10-es készüléket kezdtem el rendbe rakni, és csodák-csodája, működik! Minden rendben lenne vele, ha a doboza nem lenne egy kicsit viseltes...
Kérem, ha valakinek a műhely sarkában porosodik egy ilyen készülék doboza, azt ne dobja ki, megveszem!
Előre is köszönettel:

És persze Boldog Karácsonyt mindenkinek!
(#) Gafly válasza OFK hozzászólására (») Dec 25, 2012 /

Tegyél fel róla képet, hogy milyen donorra lenne szükséged...
(#) wadember válasza gkari hozzászólására (») Dec 25, 2012 /

Ha az ECC85-öt kiveszem akkor 10-15V ot emelkedik ezért is cseréltem csövet de semmi más.
(#) speed008 válasza maci80 hozzászólására (») Dec 25, 2012 /

Üdvözletem!

Nekem is van egy ilyen szépségem. Nagyon jó modell, bár az FM modult néha hiányolom. Az enyém azonnal indult. Nagyon szép hangja van. Én lemezlejátszó erősítőnek használom. Néha szinte áll a szőr a hátamon a szépségétől, a mai technika elbújhat a régi technikához képest.

Gratulálok!
(#) OFK válasza Gafly hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Ilyen típusról lenne szó:

VEF 10.png

(#) (Felhasználó 20218) hozzászólása Dec 26, 2012 /

Boldog Karácsonyt a kedves fórumtársaknak! Küldök egy kis régi hangulatot: Link
(#) Gafly válasza OFK hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Sajnos ilyenem nincs.
Ugyanakkor körömkefe és szappan csodákra képes a műanyaggal.
Na jó, törést/hiányt nem gyógyít...
(#) OFK válasza Gafly hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Igen tudom, nagyrészt én is azzal szoktam tisztítani, csak itt nem az a baj, hanem az, hogy a fülénél törve van...
(#) gkari válasza wadember hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

Akkor lehet, hogy az ECC85-nél lévő hidegítők a ludasak.
(#) wadember válasza gkari hozzászólására (») Dec 26, 2012 /

A 3nF-os kondikra gyanakszol? Valami egyszerű módszerrel megállapítható, hogy az oszcillátor rezeg-e? TV miniscope3 és multiméter áll rendelkezésre más nem.
Következő: »»   267 / 581
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem