Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Napkollektor házilag

Témaindító: Bazsi, idő: Feb 19, 2007
Lapozás: OK   26 / 30
(#) sanykaraj hozzászólása Nov 5, 2012 /

Köszönöm a válaszokat már nem kell sok a sajáthoz az anyagok az üveget leszámítva megvannak már csak engedélyt kell rá szerezni anyutól és el kell valahová helyezni
(#) oven hozzászólása Dec 15, 2012 /

Hello mindenkinek. Szeretnék épiteni egy sikkollektort és ebbe kérném segicségeteket, tapasztalatokat kérni.
Hogyan kezgyek bele.
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2012
(#) nagy hoho válasza oven hozzászólására (») Dec 15, 2012 /

A sík kollektor mit jelent.
(#) oven válasza nagy hoho hozzászólására (») Dec 15, 2012 /

A sík-kollektor egy elől üvegezett, hátul hőszigetelt lapos dobozszerkezet, melyben belül egy napsugárzást elnyelő fekete lemezre (abszorber) erősített csőkígyó található. A kollektor egyik legfontosabb eleme az abszorber lemez. Az abszorber feladata a napsugárzás elnyelése és hővé alakítása, ill. a hő átadása a csőkígyóban keringő munkaközegnek. A jó hatásfok érdekében az abszorber lemezt szelektív bevonattal (1-2µm) látják el. A keletkezett hőenergiát fel lehet használni pl. vízmelegítésre. A fedőlap tömítése biztosítja a hőszigetelést, ill. a nedvesség bejutását a napkollektor szerkezetébe. A sík-kollektor nagy hőveszteségén kívüli hátránya a szerelhetősége. A sík-kollektorokat nem célszerű fűtésrásegítésre alkalmazni szemben a vákuumcsöves kollektorokkal, mert a hatásfokuk kisebb és a hőveszteségük nagyobb.
(#) kendre256 válasza oven hozzászólására (») Dec 15, 2012 /

Idézet:
„A sík-kollektorokat nem célszerű fűtésrásegítésre alkalmazni szemben a vákuumcsöves kollektorokkal, mert a hatásfokuk kisebb és a hőveszteségük nagyobb.”

A vákuumcsöveseket sem célszerű, mert télen lényegében nem süt a nap, de tavasszal-ősszel sem sokat...
A honlapomon látható 4 évre visszamenőleg, hogy mennyit termelt 47 cső. Termelési adatok
(#) oven válasza kendre256 hozzászólására (») Dec 15, 2012 /

De ha süt a nap télen akkor miért ne tároljuk el a puffer tartájba.
Fal ill. padlófűtéshez ideális a téli kollektor termelt meleg víz.
(#) molnarf hozzászólása Dec 15, 2012 /

Építettem hasonlót Link nagyon szépen működött a nyáron és az ősz folyamán, 200 liter meleg vizet állított elő 50-60*C hőmérsékleten.Drain back rendszerben működik egy digitális termosztat vezérli az egész folyamatot.Annyiban eltértem az eredeti tervtől, hogy én üveg helyett víztiszta polikarbonátot használtam mivel nem találtam elég merevnek az egész szerkezetet.
A hozzászólás módosítva: Dec 15, 2012
(#) kendre256 válasza oven hozzászólására (») Dec 15, 2012 /

Ha a kollektorom mérési adatainak nem hiszel, kérdezd meg bármelyik napkollektoros fórumon, hogy érdemes-e bármilyen napkollektort fűtésrásegítésre használni...
De itt van egy link, amiben egy 135(!!) csöves napkollektor nyári termelését próbálták eltárolni őszre, a tapasztalatokkal.
Napkollektor nyári melegének tárolása őszre, télre
(#) kendre256 válasza molnarf hozzászólására (») Dec 15, 2012 /

Nagyon szépen megcsináltad!
(#) nagy hoho válasza oven hozzászólására (») Dec 15, 2012 /

Értem már. Én úgy ismerem, hogy vízes kollektor. Nekem van két 2,65 m2-es abszorberem. Van 12 szál kb 10 mm-es vörösréz cső párhuzamosan egymástól 100 mm-re. A végeket erre merőleges vastagabb csövek zárják le a végeken menetes csonkokkal. Egy nagyon vékony alu. lemez van valamilyen vonal hegesztéssel a vékony csövekre hegesztve.Egy darabból van akkora mint az üveg felülete.Egy lilás- kékes bevonat - szolár festék - van rajta. Kettő van belőle.
(#) zsoltee0001 válasza kendre256 hozzászólására (») Dec 16, 2012 /

Nem gyenge ez a link!
A vákumcsövesnél elfelejtik írni, hogy nyáron az abszorber leég(?)
Sok helyen láttam ilyen jelenséget, valamint a hó nem csúszik le róla úgy mint a síkkollektorról.
(#) zsoltee0001 válasza molnarf hozzászólására (») Dec 16, 2012 /

Gratula, nagyon jó.
Írtad, hogy a rézcsöveket keményforrasztással rögzítetted, ezt hogy kell csinálni?
A horganyzott lemez abszorber hővezető képességével nincs gond? Nem marad el a rézlemezzel szemben?
Üdv
(#) kendre256 válasza zsoltee0001 hozzászólására (») Dec 16, 2012 /

Miért égne le? Nekem az első évben vagy 6-8-szor volt túltermelés, 150°C-ra felment a kollektorhőfok, mégis az ötödik évben is kb. ugyanannyit termel, nem lett semmi baja.
A hó persze hogy nem csúszik le róla, mert jó a hőszigetelése. A havat le kell kotorni róla, ha előállna az a ritka eset, hogy hó van rajta, és közben szikrázóan süt a nap (az elmúlt öt évben nálunk ilyen kb. 10 nap volt).
(#) kiralysa hozzászólása Dec 23, 2012 /

Üdv mindenkinek.
Szeretnék tanácsokat,segítséget kérni abba,hogy egy 90*200cm es 1,8nm kollektort szeretnék építeni ez elegendő lenne egy 40nm-es nappali fűtés rásegítésre?
Azért lenne ekkora a fakeret mert van egy egyszemélyes ágykeretem és abba szeretnék kolit csinálni mivel az asztalos munka igy kilőve .De még sajna kétségeim vannak ezzel kapcsolatban aki megépített már kollektort tényleg bevált és fűt?Videokat már megnéztem amit csak lehetett.A mester tanácsait is néztem videón.
A segítséget köszönöm elöre.
(#) kendre256 válasza kiralysa hozzászólására (») Dec 23, 2012 /

Egy ekkora kollektor 50%-os hatásfok mellett, tűző napsütés esetén, a napra merőleges tájolással kb. 0,9 kW teljesítményt ad le. Amikor neked fűtésrásegítés kellene, akkor jellemzően nincs tűző napsütés (tavasszal, ősszel, alacsonyan járó nap esetén). A hatásfoka sem lenne 50% ( a saját vákuumcsövesem van kb. ennyi, optimális feltételek esetén, és az sokkal jobban szigetelt. Vagyis lenne tavasszal-ősszel kb. 0,5kW teljesítményed fűtésre.
Az, hogy ez mire elég, azt magad is eldöntheted, ha belegondolsz, hogy mennyire fűtene fel egy 40 nm-es nappalit egy 1 kW-os vasaló, ha napi 4-5 órát folyamatosan menne...
Semennyire...
(#) hege88 válasza kiralysa hozzászólására (») Dec 23, 2012 /

Az én kollektorom 2.65nm üvegfelületű, kb délkeletre néz, olyan 11 óra körül veri merőlegesen telibe a nap. Ford Fiesta venti hajtja. Idén februártól üzemel, a tapasztalat:
kb 52nm-ről van szó,(kb 24+13nm szoba+őket összekötő (18nm) veranda, ami egybe lett nyitva) Reggel begyújottunk 6:00 után kicsivel (Etna 7,5Kw kandalló a Szatmáriból). Ha jó idő volt 9:00 fele éledezett a kollektor, 10:00 kb el tudta dönteni párom, aki itthon volt gyesen, hogy süt a nap, vagy nem. Ha sütött, hagytuk leégni a kandallót, és csak du 15:30 fele gyútott be ismét.

Ha minden jó volt, és ment a koli, megtartotta a kandallótól mért távolabbi ponton a 21,5-22,5 fokot a felsorolt 3 helyiségben. Tehát nem pazaroltam a fát mondjuk 10:00tól 15 óráig. Kandallóhoz közelebb mérve olyan 23-24fok van, de hát azért, mert még a kandalló kisugározta a melegét.
De fel nem fűti, ez tény. Ahhoz legalább 8nm kéne.

Tanácsom : próbálj panelprogramos bontásból olcsón (ingyen) nagyobb 120x120, ettől inkább felfele méretű üveget szerezni. Inkább nagyobb legyen mint 2 nm, mint kisebb!
Inkább az asztalosra költs, mint üveget vegyél.
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2012
(#) zsoltee0001 válasza kiralysa hozzászólására (») Dec 24, 2012 /

10nm-re számolj 1nm kollektort, alaphangon.
Üdv
(#) kiralysa válasza hege88 hozzászólására (») Dec 24, 2012 /

Értem van egy jóval nagyobb ágyam is ami nem kell az 140*200 az 2,8nm az jó lenne már?nem üveget szeretnék nanem policarbonát lemezt 10mm-est.van hõtágulása ezt is tudom.A ventillátort én vagy 10cm es Pc venti 2db vagy 10cm-es csõventillátor.Elöbbi jobb lenne (pc)ventillátor mert kisebb lenne a fogyastása is.

BOLDOG KARÁCSONYT MINDENKINEK.
(#) kiralysa válasza kendre256 hozzászólására (») Dec 24, 2012 /

ÉN nem csak ezzel szeretnék füteni,hanem csak rásegíteni.Nekem van egy 18kw-os gáz kazánom,kandallo(nem vízteres), ezek mellé szeretném.
(#) hege88 válasza kiralysa hozzászólására (») Dec 24, 2012 /

Szerintem (de majd megerősítsenek többiek is) ezek a ventik kevesek lesznek ekkora kolihoz, hogy érdemben megmozgassa a levegőt.
Főleg, ha nem közvetlen a fal túloldalán van, hanem esetleg tetőn, és a ki be ágon is meg kell tenni a levegőnek plusz 1-2-3 méter utat.

Mindenképpen mókuskerekes venti kell, mert azok képesek megmozgatni (megtolni) ekkora
légtömeget.
Én az említett Fiesta ventit egyelőre kettes fokozaton használom, (egy PC táp adja neki a 12 voltot) mert 3ast már nem bír el alapból a PC táp. Kellene egy lágyindító, csak erre még nem került sor.
(#) kiralysa válasza hege88 hozzászólására (») Dec 24, 2012 /

A koli az egybõl a fal másik oldalán lenne.A ház hozzá teszem ytongból van szigetelése jó+ablakok is jó szigetelnek.Akkor beszerzek egy autó ventillátort(mókuskerekest).köszönöm a hozzászólást,segítséget.
(#) (Felhasználó 46585) hozzászólása Márc 3, 2013 /

Sziasztok!

Egy olyan házban lakom, ahol a szuterén ( félig hegyoldalban van ) kb. 60 nm. Le van hőszigetelve, csak alulról kap hideget vagy valamennyi hőt és a legkeményebb télben is van legalább 14 fok. A telet ítt fogjuk tölteni, remélhetőleg jóval kevesebb energiával fel lehet fűteni.

A szuterén felett rögtön tetőtérbeépítés van, ez könnyűszerkezetes egész jó hőszigeteléssel és a déli, délnyugati oldalon kb. 8 nm ablakkal. Vagyis, szép nagy fix ablakok vannak, elsősorban a panoráma miatt. Ebből ered a legnagyobb probléma, nyáron meg lehet sülni, mert besüt a nap. Persze, most már van függöny, de ettől még meleg van. Viszont ez a nagy ablakfelület télen, ha süt a nap, nagyon hasznos. Ha átlagosan süt a nap, akkor a padlófűtés nélkül is egész nap van legalább 24 fok és csak hajnal felé kapcsol be a fűtés, ami egyébként gáz. 22 fok még akkor is van, ha elég világos van odakint, tehát nem kell komolyabb napsütés sem. Ennek ellenére sokallom a gázszámlát és valami olyasmin gondolkodom, hogy a téli nap energiáját egy kicsit hatékonybban használnám fel. Napkollektort csinálnék, amiket az ablakok elé tennék. A megtermelt melegvizet pedig bevezetném egyenesen a padlófűtésbe. Tehát közös víz lenne. Elvileg, csak annyira szeretném a napkollektorokkal felfűteni a tetőteret, hogy ne tudjon semmi elfagyni, pl növények. Tehát, vizes napkollektor lenne, de nem a szabad térben, hanem a nappaliban benn, az ablakok előtt. Nyáron meg egyszerűen leszerelem őket, aztán leviszem a teraszra és használnám melegvíz készítésre, vagy ilyesmi. Maradt 200 m padlófűtéscsövem, ebből gondoltam kivitelezni.

Mi a véleményetek?
(#) nagy hoho válasza (Felhasználó 46585) hozzászólására (») Márc 3, 2013 /

Nagyon szép helyen lakhatsz. Én sörkollektort építek ami a téli napos időben meleg levegőt termel, ezzel fűtve a lakást.
Amiért mégis hozzászóltam, hogy a padlófűtés csőnek, mivel műanyag rossz a hővezetése. Ha fekete színű akkor valamivel jobb a helyzet. Egy másik kérdés, hogy mivel ezt bebetonozva használják gondolom az UV védelemre nem fektettek hangsúlyt. Nem véletlen, hogy a vizes kollektorokban az abszorbereket vékony rézcsőből és alumínium lemezből készítik. Egy 2,6 m2 kollektorban hozzávetőlegesen 30 - 40 méter 8 mm körüli cső van plusz a vastagabb osztó - gyűjtő csövek amik 22 mm-esek.
(#) (Felhasználó 46585) válasza nagy hoho hozzászólására (») Márc 3, 2013 /

Igen, gyönyörű helyen lakom...

Ezeket én is tudom, de a cső megvan, gondoltam fel kellne használni... Az uv védelemtől nem igazán félek, mert ez a kollektor a lakáson belül lenne. Egyrészt a csövek előtt lesz üveglap, másrészt az ablaküvegeken van egy nagyon vékony fém réteg, ettől van egy egészen halvány zöldes árnyalata. ( Pl: a mikrohullámú antenna nem lát ki rajta... ) Emiatt kicsit jobb a hőszigetelése az átlag üvegnél. ( Állítólag... ) Én telibe tekerném a rendelkezésre álló helyet, mintha a tetőre feltennék egy nagy kupac slagot. Végül is, ez egy próba lenne, jó lenne tudni, hogy mennyire lehet hatásos egy koli ilyen körülmények között. Most csak annyi a lényeg, hogy ne fagyjanak el a növényeink a tél folyamán. De jó lenne a gáztól függetlennek lenni...Ha megy a dolog, akkor csinálnék valami "tudományosabbat" is...

A sörkolit nem tudom hova tenni, a másik, hogy mozog a levegő, vagyis keveri a port is. Mint a radiátor, vagy a konvektor. Szóval emiatt sem tetszik. A másik, hogy a sok ablakfelület miatt annyi energia jön be, hogy önként adódik, hogy a nagy részét el lehet tenni, legalább egy éjszakára, hogy kicsit befűtse a padló betonját.
(#) nagy hoho hozzászólása Márc 3, 2013 /

Meg kell próbálni. A barátom a mellék épület tetejére rakott egy hasonló padlófűtés cső kollektort azzal szándékkal ,hogy fűti a 34 m3-es medence vizét. A cső fehér színű volt. Teljesen halott ügy volt. Ennyi vizet felfűteni a kujbisevi erőmű is kevés lenne.

A 34 m3 nagyon sok, ahhoz nagyon sok energia kell. Mondjuk 50...80 nm betonhoz is. Igaz, nem kell 30 fokosnak lennie, elég, ha 10 fok lesz nagy hidegben.... de le is lehet festeni a csövet, nem is értem, miért nem tette meg? Az én csövem szürke... polipropilén kopolimer... öreg darab, de vigyáztam rá. Még az első házamból maradt, ott azóta is működik, persze bebetonozva. Majd lefestem ezzel a solarfestékkel, amiről itt korábban szó volt.
(#) nagy hoho hozzászólása Márc 3, 2013 /

Félliter solárfesték tavalyi áron 5000.-Ft volt és 224 db sörös dobozt nem tudtam kétszer lefújni vele.
Írtam Pü-t.

Hát, ez nem túl bíztató... de semmi sincs ingyen.
( Válaszoltam)
(#) kiralysa hozzászólása Márc 16, 2013 /

Lassan kész a kollektorom kiváncsi leszek mit produkál élesbe.már több megrendelésem is van ha jól muzsiál
(#) kiralysa válasza nagy hoho hozzászólására (») Márc 16, 2013 /

Medencefütést amit nemrég írt lehet fokozni mármint hatásfokra nem is kicsit növelhetö nekem bevált igaz 6m3 a medence vize de napsütésbe a 14fokos kutvizet egy nap alatt 25fok felé melegítem reggel korán inditva egész estig
Következő: »»   26 / 30
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem