Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
Lapozás: OK   864 / 1385
(#) eyess válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
Szerintem te keversz valamit olvasd el figyelmesebben , hogy mit írt.
Ugyanis ő a tintasugarassal kinyomtatott rajzot fénymásolta le , azt miért is nem lehet úgy ??
A hozzászólás módosítva: Dec 23, 2012
(#) 13_Balu50 válasza eyess hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 

Helló !
Jó, többet nem írok, ebbe a topikba, 1978- ban szakközépiskolában készítettem el az első nyákom, azóta talán van egy kis tapasztalatom. Biztosan nagyobb gyakorlatod van , a többieknek meg sok sikert.

Balu.
(#) eyess válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
A beismerése annak , hogy tévedünk tudom nem a legjobb dolog , és senki nem vitatja azt , hogy mikor , és hol készítetted első nyákod.
De attól még yankoo amit írt az teljesen rendben van, , és ha máshogy is értelmezted az írását ami miatt most ilyen véleményen vagy ,csak is magadban kell hogy hibást keress , és nem pedig mást , és máshogyan beállítva a dolgokat vélekedni.
Ennek ellenére szívesen venném , ha talán leírnád , hogy te hogy gondoltad , és talán kibogozhatjuk a félre értést , és természetesen továbbra is írj a témába ez ne vegye el a kedved nem ezen múlik.
(#) yankoo válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
Mivel nincs win98-as gép, és vmware-el sem akartam szenvedni, hogy legyen virtuális gépen nyomtató, ezért lézernyomtatóval fénymásoltam tintasugaras papírról Pontosabban nem is a virtuális gép lett volna szenvedés, hanem az, hogy egy gépen sincs itthon lpt port csak kint apósnak egy régi gépen, az meg kevés vmware-hez
(#) yankoo hozzászólása Dec 23, 2012 /
 
Íme a képek! Közel sem tökéletes, én rontottam el a vasalásnál De működik
(#) pjg válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
Ne légy már mimóza!
(#) 13_Balu50 válasza yankoo hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
Lézer nyomtatóval a fénymásolás sokkal gyengébb minőségű, mint a nyomtatásnál, úgyhogy nincs értelme először tintapatronosról kinyomtatni, majd azt fénymásolni. Értem, hogy nincs lézer nyomtatód, de vidd el valahova egy adathordozón aki hajlandó, minél nagyobb felbontásban és legsötétebb tónusban kinyomtatni. Ja és bár kritizáltak, mégis leírom, fényes oldalú papírra vagy műnyomóra. Egyértelműen látszik a képen, hogy kevés a festék a panelon, nem hiszem hogy csak a vasalással van a gond, de azt is rányomhatod egy kicsit jobban. Ha be akarod ültetni, egy helyen talán összeér két vezető sáv légy óvatos.
(#) yankoo válasza 13_Balu50 hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
Sajnos kényszermegoldás volt és nincs a városban sehol olyan hely Összeérni nem ér össze sehol csak a kép csalóka, de azért köszi Meg is írtam, hogy nem tökéletes
(#) pici hozzászólása Dec 23, 2012 /
 
Most hogy itt a Samsung nyomim, nincs szükségem a HP-re.
Felrakjam netre, vagy valakit érdekel a HP Laserjet 1300?
Jó pár panelt készítettem már vele. Semmi baja, csak annyi, hogy XP-vel fut.
Wint7-hez nem találtam drivert, ezért cseréltem.
(#) gordonfreemN válasza pici hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
Szia! Alapvetően milyen különbségeket vettél észre pro-kontra?
(#) pici válasza gordonfreemN hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
Samsungnak tényleg nagyobb a felbontása. Kicsit több festéket használ és jobban fed.
Talán kicsit alacsonyabb fokon olvad.
(#) gordonfreemN válasza pici hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
Milyen tipus?
(#) pici válasza gordonfreemN hozzászólására (») Dec 23, 2012 /
 
Lejebb már írtam róla: SCX-4623F
(#) eyess válasza yankoo hozzászólására (») Dec 24, 2012 /
 
Tulajdonképpen elég érdekes dolog ez.Igen most már látom amiről írtál , hogy a szélek nem jók , de akkor a betűk szinte meg tökéletesek , és a betűk szélei is.Nyilván a másolni kívánt kinyomtatott rajz az jó , de ezt meg nem akarom elhinni , hogy egy fénymásolás ennyire lerontaná a minőséget , hogy a szélek ilyenek lettek.Lehet ,hogy ez már betudható , hogy régi a másoló ? . Mert egy új , vagy jobb állapotú másolónál általában ugyan az a végeredmény, mint amiről készítjük a másolást .
Én PL valamelyik hengerre gyanakodnék a másolóban , illetve ki tudja milyen por van abba is hányszor lett a hulladék tárolóból visszatéve a por hm ??Ezt nem tudjuk.
De annak ellenére , hogy szinte elkövetsz mindent , hogy valahogy sikerüljön ahhoz képest jó lett valakinek még ennyire sem sikerül.
(#) yankoo válasza eyess hozzászólására (») Dec 24, 2012 /
 
A nyomtató közel 10-13 éves . A hengerek csíkoznak is, a Toner új bontatlan volt azt tettem bele nyomtattam vele párat mielőtt a fényes papírra nyomtattam volna, tele van kosszal poros minden baja van, de olcsóbb volt így ingyen mint venni egy újat most hirtelen, annyi nyákot nem gyártok még most, de valszeg beruházok egy új nyomtatóra mert megéri hosszútávon, ha vigyáz rá az ember és nagyon szép munkákat lehet készíteni így. A papír sem volt tökéletes nagyon vastag volt és leáztatni sem lehetett rendesen csak lehúzni ami sok festéket felszedett a nyákról . Ehhez képes nem lett olyan szörnyű
(#) Kovidivi hozzászólása Dec 24, 2012 /
 
Sziasztok!
Most próbáltam ki először, hogy pozíciórajzot vasalok fel nyáklemezre. Elég jól sikerült, pedig csak sima fénymásoló papírt használtam. Mi a tapasztalatotok? Mindenféleképpen műnyomó vagy fényes papír kell nyákmaratáshoz, vagy szükség esetén normál fénymásolópapírral is lehet készíteni maszkot? Sajnos a reklámújságokat begyűri a nyomtatóm, mert túl vékonyak (???)... Samsung ML-2165-ról van szó. Egyébként próbáltam vasalni ilyen reklámújságlapot, üresen, és az eredeti mintája is átment egy kicsit. Van még mit tanulnom.
(#) kaqkk válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 24, 2012 /
 
Leírtuk már többször : sima nyomtatólap ,Denaturált szesszel, vagy acetonnal (körömlakk lemosó) benedvesítve -és nedvesen felvasalva . Hogy melyik szer válik be csak a tonertől függ .
(#) Kovidivi válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 24, 2012 /
 
Köszönöm, tőled kaptam még régen műnyomót, ami sajnos most tőlem elég messze van, lehet még emlékszel Elkezdtem visszaolvasni, biztos lesz még több jó infó. A tipped meg kipróbálom! Köszi.
(#) eyess válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 24, 2012 /
 
Van róla videó is , annyit kellene még tudni erről a sima papírral való ténykedésről , hogy itt különösen figyelni kell vasaláskor , hogy ne agyon nyomva húzogatva az elején, mert akkor képes a papír szétszakadni mivel át van áztatva , így nagyobb az esélye annak , hogy sérül.De ha már megtapad , és ez nem egyenlő azzal amikor nedves állapotába rátesszük , mert akkor is szépen rátapad , csak az sérülékeny is úgy .Szóval amikor már óvatos vasalgatás közbe látszódik , hogy szárad a papír , és megtapadt , akkor már nincs gond lehet bátrabban is.A további folyamat ugyan az, mint a másik fajta papírnál.Sok sikert hozzá.

Yankoo: Igen ahhoz képest , hogy nem egy mai darab a gép tényleg jó lett . Lehet érdemes lenne inkább kitisztítani meg felújítani , mert lehet megérné bár ezt te tudod.
A hozzászólás módosítva: Dec 24, 2012
(#) Kovidivi válasza eyess hozzászólására (») Dec 24, 2012 /
 
Megnéztem a videók között itt HE-n, de nem volt, csak normál vasalásos megoldás. Vagy máshol kell keresnem? Tudsz linkelni?
(#) eyess válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 24, 2012 /
 
Igen máshol a youtb... on van itt Bővebben: Link
(#) Temela válasza Szpisti hozzászólására (») Dec 24, 2012 /
 
Üdv!

Csakhogy hozzászóljak: én is próbálkoztam már a vasalással is, de inkább kevesebb, mint több sikerrel. A sok próbálkozás ugyebár többszöri nyomtatást jelent (papír+ toner, festék)
Szóval az írás vetítő fólia is cca. 100Ft körül van, de többször felhasználható! Nem vitatva persze azok állítását kinek a technológia bevált! Azonban nem tipikus recept, hanem specifikus azaz ki kell kísérletezni és a papír sem oly olcsó a fóliával szemben. A P20-t meg fent részleteztétek már. Ezzel csak akkor nem sikerült a panel, amikor többet kívántam egyszerre levilágítani (kicsit domború a kihúzható asztalka...) A levilágítómat a mikrosütőből alakítottam ki (felül UV csövek -1500Ft/db- alul szárításnak egy elektromos főzőlap+ időzítő a mikróé) Még jó tanácsként ajánlom az UV csövekhez az energiatakarékos "égők" gyújtó elektronikáját- na ezeket akár ingyen is be lehet szerezni, mert a rosszakban általában a fénycső egyik izzószála ég el, tehát a panel nagy valószínűséggel működik. A mikrókat szintén kidobálják (célszerű a "tekergetős"- nem digitális)
Köszönöm, hogy hozzászólhattam.
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2012
(#) HERC válasza Kovidivi hozzászólására (») Dec 25, 2012 /
 
A műnyomó v. fényes papír azért jobb csupán mert a nyomtató nem tudja bejutattni a papír
mélyebb rétegeibe a festéket tehát a felszínen marad.(elviekben)
Másik előny mikor a vasalót előveszed és elkezded rányomni a rézre a festéket
ilyenkor a sima papír megintcsak jobban "szívja" magába a festéket mint ahogy
a rézen tapadna a festék.
(#) yankoo válasza Temela hozzászólására (») Dec 25, 2012 / 1
 
Szerintem mindenki úgy kezdi az egészet, hogy "nézzük mi van itthon". Pláne, ha egy darabot akar gyártani egy panelből akkor nem fog beruházni xxxxe ftot UVcsövekre lakkra fóliára stbstb. Nekem volt itthon minden nyomtató, papír és a célnak tökéletesen megfeleltek mivel sikerült a nyák. Hosszútávon szerintem mind2 megoldás célravezető és gazdaságos, de ha a fent említett hozzáállást nézzük akkor 1-1 darabhoz a nyomtatós megoldás célravezetőbb szerintem, persze ez nem azt jelenti, hogy vitatom a másik módszer tökéletességét, itt én csak a gazdasági oldalára akartam kitérni.
(#) pici válasza HERC hozzászólására (») Dec 25, 2012 / 1
 
Kicsit részletesebben:
A sima papír fa rostokból, szálakból áll. Ezekbe a forró folyékony tinta jól bele tud kapaszkodni. És beleragad. Jobban mint rágó a hajba.
A műnyomó papír mészkőliszttel van bevonva. Ettől picit merevebb és féyesebbnek tűnik.
Felülete barázdás/mélyedéses, de nem szálas.
A felületre tud a festék jól megkapaszkodni.
Amikor laminálod panelra a festék összeragad a rézréteggel. Majd amikor vizzel áztatjuk, a papír elválik a mészkőrétegtől és lejön. De ott marad a tinta és kevés mészkőréteg, amit le lehet sikálni fogkefével.
(#) eyess válasza HERC hozzászólására (») Dec 25, 2012 /
 
Ha a nyomtató nem tökéletes , akkor teljesen mindegy , hogy milyen a papír , mert akkor a rajzolat is olyan lesz amilyen.
De a sima papír talán azért jobb valamivel , mint a fényes vagy műnyomó , mert gazdaságosabb otthoni körülmények között is mindig megtalálható, több festék port tud felvenni ezáltal a fedettség jobb .Az áztatást nem említeném , mert nincs különbség mind a kettő leázik .Speciel sosem szoktam , se vakarni , se fogkefével , se semmilyen eszközzel erőltetni , mert akkor már sérülhet a rajzolat. Sőt kinyomtatás után átvilágítva , ha nem jó tovább már nem is megyek.Lehet játszani minőség , toner /darkness/ sötét tónus, DPi , papír stb beállításokkal , és ahol a legjobb eredményt kapom utána jöhet csak a következő művelet.A rásegítés a sima papírnál pont azért kell vasaláskor , hogy szépen átmenjen a nyákra a rajzolat, egyébként csak simán vasalva valóban csak a papírba fog még jobban bele olvadni , de ezért kell a D.szesz , és ígymár elválik.Egyébként sima papírral kevésbé lesz hiányos a nyomat , műnyomó papírral többször előfordult , hogy itt ott nem ment át.És műnyomónál még hamarabb deformálódik a rajzolat túl olvad stb.A simánál kevésbé mivel a D szesz közbe hűti is amíg megtapad utána már nem nagyon tud különösebben deformálódni.
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2012
(#) niedziela válasza eyess hozzászólására (») Dec 25, 2012 /
 
Ennek az okfejtésnek már megbocsáss 2% sem felel meg a valóságnak.
(#) eyess válasza niedziela hozzászólására (») Dec 25, 2012 /
 
És szerinted melyik része nem?
De ha esetleg másképp tudod , vagy kiegészítenéd valamivel , akkor nyugodtan írd le.
És talán még annyi , hogy mind a két változatot kipróbáltad már , és ezek szerint tapasztalatból írod vagy ?
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2012
(#) kaqkk válasza eyess hozzászólására (») Dec 25, 2012 /
 
A 2% az hogy felragad a toner a többi az csak magyarázat . A főnököm mondta egyszer , Csináljuk meg , aztán gyártsunk hozzá egy elméletet , miért így csináltuk.
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2012
(#) eyess válasza kaqkk hozzászólására (») Dec 25, 2012 /
 
Ha csak 2% ban ragadna fel a toner az már régen rossz lenne .Egyébként nyilván egy dologhoz magyarázat is kell, hisz valaki még úgy sem tudja ha látja.
A hozzászólás módosítva: Dec 25, 2012
Következő: »»   864 / 1385
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem