Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1478 / 2208
(#) mofesa válasza puffed hozzászólására (») Jan 7, 2013
Ez elég egyszerű?AX84 P1
(#) mofesa válasza petemazi hozzászólására (») Jan 7, 2013
Általában az előző fokozatról szokták megoldani a visszacsatolást.Ez nem a szokványos,itt ilyen nincs.Az én pp gitárerősítőmben is hasonló van.SE -ben ez nem igazán fog működni.De linkeltem egy kapcsolási rajzot az előző oldalon,érdemes lenne egy kicsit szemrevételezni.Nem Fender,de működni fog,még talán úgy is,ahogy szeretnéd.
(#) puffed válasza mofesa hozzászólására (») Jan 7, 2013
Úgy tünik hogy igen.Az előfoknál a csövet simán helyettesíthetem ecc83-al?
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2013
12AX7(ECC83).Tehát igen.
(#) puffed válasza mofesa hozzászólására (») Jan 7, 2013
Köszönöm!
Nincs mit.Szívesen.
(#) Zenner hozzászólása Jan 8, 2013
Sziasztok, ez kivételesen nem gitárerősítő lesz. Van egy Sylvania gyártmányú 6BX7GT itthon. Hamarosan társul hozzá 2 db 6P3SZ. Használhatom-e meghajtónak ezt a kettős triódát? Az erősítőt SE kivitelben szeretném elkészíteni.
(#) Fész hozzászólása Jan 8, 2013
Nos,tekertem az eag 782/a hálótrafóra 5V-ot,1,25-ös huzalból.(terhelés nélkül 5,25V).
Átnéztem a trafót,illetve a kapcs. rajzát az eredeti erőlködőnek,és így felszabadult egy eredeti 6,3V-os fűtőtekercs ami az ez81-et szolgálta ki.Így most van 4*6,3V-om amivel tudnám fűteni a 4 végcsövet,ill. a 2db(esetleg 3) kettőstriódát.Ami érdekes,hogy ebből 2 ág terhelés nélkül 7,2V,2 ág 6,4V..Gondolom számoltak a terhelés alatti fesz. csökkenéssel.No mind1.
Lassan összeáll a mechanika,márcsak az elektronika a kérdés,azaz a felhasználandó kapcsolás...
(#) AMD hozzászólása Jan 8, 2013
Sziasztok!
Megfertőződtem! Én is csöves lettem. Régi rádiók, tv-k kerültek hozzám az idők folyamán amiket helyhiány miatt szétbontottam és eltettem a használható alkatrészeket. Gondoltam egyet és összekombináltam légszereléssel az ECC85 és az EL84 csöveket djhans kapcsolása alapján. Annyi változással, hogy az ECC katódjánál 1K ellenállás van, a visszacsatolásnál szintén de csak 1nF-os kondi van vele párhuzamba kötve. Az EL84 katódja nincs hidegítve. Az egyenirányítást egy EZ80 cső végzi. A hangja? A félvezetősekhez képest lényegesen jobb. Nem vagyok vájtfülű, de tetszik hogy a TDA2030-hoz képest ebből nem fogy el a mély. Olyan mintha erőlködve hajtaná meg a hangszórót a csöves meg olyan "lazán".
Rengeteg kérdésem lenne az erősítőkkel kapcsolatban.
-A magas hangok nem igazán jönnek át. A furulya alig hallatszik.
-A hangszóróból erőteljes mély búgás hallatszik de csak közelről. Fél méterre már szinte nem is hallani.
-A kimenőtrafó bekötésével nem vagyok tisztában. A primert csak találomra kötöttem be, középen meg van csapolva, ott van egy 5K ellenállás aminek a másik lába lóg a levegőben. A visszacsatolást is találomra kötöttem be (jól), ha megfordítom akkor kegyetlenül visít. A szekunder testelt kivezetésére kötöttem a hangszóró - jelölését. Nem tudom így megfelelő-e vagy az sem mindegy, hogy a tekercs kezdetéhez vagy végéhez csatlakozik a tápfeszültség. A tekercskezdetek nincsenek jelölve a trafón.
-Egy új hangszóró van rákötve ami nem sokat volt még használva. Lehet, hogy ezért érces egy kicsit a hangja? A hangerővel meg vagyok elégedve. Nem tekerem fel maxra csak addíg amíg szépen szól. A hangszóró nincs dobozolva. Nem tudom milyen doboz illene hozzá. A cikkek között van egy lapra szerelt nyitott hangfal. Nem tudom az megfelelő-e hozzá.
-Az ECC katódján lévő 1K ellenálláson 1,75V-ot mérek ami 0,00175mA. Nem kevés ez? Vagy csak a visszacsatolás szól bele?
-Nem tudom a hálózati trafó elbír-e még egy csatornát, mert akkor megépíteném sztereóra.Egy videó róla.

EL84_SE.JPG

(#) mofesa válasza AMD hozzászólására (») Jan 8, 2013
Szia.A kimenő szekunderén lévő testet kösd az ECC katód ellenállás negatívjára,ahol találkozik a gnd -vel,és csak oda,akkor elméletileg a búgás megszűnik.Valószínű,hogy jól kötötted,ellenkező esetben sípolna,ahogy azt Te is írtad.Visszacsatolás nélkül kéne átmérni,mert igen csak beleszól a történetbe.
Annyi még,hogy a közép megcsapolásra kötném a segédrácsot azzal a 220 ohm -os ellenállással,így lenne egy ultralineáris szerkentyűd,ha az tényleg a primerhez tartozik.
(#) AMD válasza mofesa hozzászólására (») Jan 8, 2013
Nem zavaró a búgás de majd átkötöm és kiderül csendesedik-e. A puffer egy 1960-as 2*50µF elkó. Lehet akár kapacitásszegény is. Imi65 helyesbített, hogy az 1,75mA. Elszámoltam. A primer oldalon van a megcsapolás de majd kimérem biztos ami biztos. Mit takar az "ultralineáris szerkentyű"?
Az a pentódás és a triódás bekötés középútja.Triódásnál a magas,pentódásnál pedig a mélyátvitel érvényesül inkább.Ez a kettő között van.Kiegyenlítettebb.
(#) storm hozzászólása Jan 8, 2013
Sziasztok!
6DJ8 tipusú elektroncsövet milyen csővel lehet helyettesíteni? Fejhallgató erősítő készülne belőle, kimenőtrafó nélkül.
Kimértem és nem középen van megcsapolva, aszimmetrikus. Átkötöttem de nem hallok változást.
(#) justice válasza storm hozzászólására (») Jan 8, 2013
ECC88, E88CC
Nem mondtam,hogy fogsz is valami változást hallani.Visszacsatolás nélkül már átmérted?Búgás megszűnt?Egy 70VA -s trafó már simán el kell,hogy bírja a két oldalt,nem tudom,hogy a Tied milyen.
Visszacsatolás nélkül kicsivel alacsonyabb fesz esik rajta. A búgás halkabb lett de eddíg sem zavart. Alig hallani. Nem tudom milyen trafó, nincs írva rá semmi. Majd megsaccolom vaskeresztmetszet alapján. Egyébként azzal a árammal mit lehet állítani? A cső erősítését?
Engem zavarna a búgás.Azért az több minden lehet.Az erősítés nem ilyen egyszerű,de olvass kicsit utána."Erősítés"
Oké! Köszönöm a segítséget!
Nincs mit.
(#) Zenner válasza Zenner hozzászólására (») Jan 8, 2013
Erre senki?
(#) akos70 hozzászólása Jan 8, 2013
Sziasztok!
Az alábbi módon kigyomlált kapcsolás működőképes lehet ebben a formában? Ha nem, mit kell még változtatni? A szabaddá vált lábakkal mi a teendő, testre kötni?
A hozzászólás módosítva: Jan 8, 2013
(#) justice válasza Zenner hozzászólására (») Jan 8, 2013
Szia !

Ha megnézed az adatlapját, láthatod hogy a "mű"-je csak 10 a 6BX7-nek.
Nem igazán meghajtócső, az adatai és a felhasználása alapján majdnemhogy végcsőként érzi jól magát.
(#) Zenner hozzászólása Jan 8, 2013
Igazad van justice, jobban áttanulmányoztam az adatlapot, már látom én is.

Nem tudom jól vettem-e ki az adatlapból de 10W a disszipáció triódánként. Akkor SE-ben jó munkaponttal és kimenővel, 3-4W ki jön belőle? Bár már 3W-nak is örülnék.

Elkezdtem ötletelni, van itthon néhány ECC85, 83. 2 db csővel lehetne egy sztereó erősítőm, ami teljesen triódás.

Köbzoli, sajnos csak 1 db van ebből a 6BX7GT-ből, így PP kizárva
(#) storm válasza justice hozzászólására (») Jan 8, 2013
Köszi, azt esetleg meg tudnád mondani, hogy mi a 2 cső között a különbség, vagy hogy melyik lenne jobb ilyen célra?
(#) Orbán József válasza Fész hozzászólására (») Jan 8, 2013
Elnézést, véletlenül félrevezettelek a jóelőbb. Az általam ajánlott erősítő a RT. Évkönyv 1969/59. oldalon van! Tudom, hogy semmiképp nem ez lesz a terved, csak helyesbíteni akartam magam. Az "őseink" egyébként annyira problémamentesnek és jó minőségűnek találták a kapcsolást, hogy mérőerősítőnek is javallták.
Az már valami...
Én ezt (is) építem.
(#) justice válasza storm hozzászólására (») Jan 8, 2013
Szia !

Az ECC88 standard cső, az E88CC az "ipari" 10.000 órás változata.(+ általában gold pin)
A 6DJ8 pedig az USA megfelelője az EU jelölésű csőnek.
Paraméterekre mindhárom cső azonos.
(#) justice válasza Zenner hozzászólására (») Jan 8, 2013
Játszani lehet vele végcső alkalmazásban, de ha csak egy darab van belőle, akkor
szerintem ne használd fel, a pótlása problémás lehet.
Az olcsó, könnyen beszerezhető 6P3Sz(Sz-e)-t tudom ajánlani végcsőnek.
Ehhez elég sok kapcsolást találsz, mint irtad ECC83-ad van, az meg jó lesz meghajtónak.
(#) Zenner válasza justice hozzászólására (») Jan 8, 2013
Pótlásnál annyi lesz csak a gond, hogy 5000 FT. Nem egy úttörő vagy megváltó erősítőnek szánom, de ha jól szól kap dobozt is. a 6P3SZ egy másik történet lesz, azt állandó használatra szánom így azt igyekszem minőségi alkatrészekből, jól átgondoltan építeni. Hamarosan készhez vehetem őket(a hab a tortán, hogy párba vannak válogatva és teljesen újak), utána elkezdek trafókat tekerni hozzá, amikor az időm is engedi.

Mit gondolsz, a várható teljesítményt jól saccolom?
Következő: »»   1478 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem