Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Csöves erősítő készítése
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
6L6 pp-hez melyik cső alkalmas meghajtásnak?Ecc82,6n1p,ecc83-am van.Sajnos ecc81-em nincs....Valakinek lenne eladó 2db?Megépíteném az eag 782/a trafóival az erősítőt,de még nem tudom melyik kapcsolás lenne az ideális....
Így gondoltam én is, csak a 27k zavar be, ami az eredeti rajzon van rajta. De üsse kő, kipróbálom majd vele és nélküle is.
Én 6N1P-vel hajtanám. Esetleg ECC82, vagy ha mindenképp ECC-t akarsz, talán a 85 a legolcsóbb, és szépen kihajtja.
Nem jó így sem. Ha a 27 K bent van, és erre a fokozatra akarsz visszacsatolni, akkor a 100 ohm alsó felére kell kötni a kimenő szekunderének egyik felét (ami most testre van kötve, tehát a szekunder egyik fele sem lesz testen), mert így a szekunder tekercs, és a vele soros visszacsatoló ellenállás kisöntöli a 27 K-t. Ha ez nem így lenne, mert a visszacsatoló ellenállással sorba kötsz egy nagy értékű kondit, akkor sem jó, mert a 27K/100ohm leosztaná a visszacsatoló jelet (270-ed része lenne csak a visszacsatoló jel a tervezettnek, mert csak a 100 ohmon eső részt vezeti a rácsra a rácslevezető ellenállás). Másik megoldás, hogy nem ide csatolsz vissza, hanem egy előző fokozatra, mint ahogyan ZSozsóó javasolja, ezesetben elkerülöd azt a turpisságot, hogy a kimenő szekundere nincs testre kötve.
Szia! Milyenek voltak ezek a MV3-as erősítők? Volnának hozzávaló csöveim...
Utánépítésre szerintem nem érdemes, ha van egy készülék azt ki lehet pofozni, persze ez privát vélemény!...Zs.
A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2013
Bővebben: Link
Itt látszik, hogy a meghajtó 12AT7-ek közös katódellenállása 470R, ide jön a rácslevező 1M, és a 470-el sorosan van még 27k+47R, a visszacsatolás pedig a 27k alsó felére van bekötve, a kimenő szekundere pedig testen van.. Most már teljesen meg vagyok keverve..
Amúgy összeraktam úgy, ahogy az eredeti rajzon van, és igazából tökéletesen működik. Nem mondom, hogy nem gerjed mint a veszedelem ha felcsavarom kb fél fölé a hangerőt, de drótkupac formában van összedobva.. ~120ft értékben vettem bele az ellenállásokat, gyors próbához volt itthon két 500k-s potim is, kondik, trafók csövek persze voltak itthon. Veszek majd hozzá rendes potikat, megcsinálom a tone részt is, (potihiány okán elmaradt ) és talán egy nyákot is tervezek hozzá, de minimum a szép légszerelés, nem a 20 perc alatt összedobált. Utóbbi időkben talán a legjobb ötletem volt lemásolni a fender rajzát..
Itt valóban úgy van. PP-ről lévén szó, közös katódellenállás és rácslevezetők alá vezetett visszacsatolással, ezt nem nevezném egyértelműen negatív visszacsatolásnak, inkább valamilyen hangzás módosítás lehet a cél, a 27 K váltóáramúlag (részben vagy teljesen) ki van söntölve egy kondival. Érdekes dolog az egész, nem igazán értem, nyilván gitár szempontból lényeges a megoldás (mindenesetre az erősítő valami észvesztően jól szól gitárról, nemrég volt nálam egy ilyen Fender (a vibráto ECC83-a volt benne halott)), de biztosan nem ültethető át egy az egyben SE topológiába....
Az utolsó rajzod egyébként nem így van rajzolva.
Valami hasonlót a Gibson is elkövetett Frequency néven.
Hát tényleg nem így rajzoltam, most nézem.
Amúgy persze, sose lesz ebből vibroverb, még ha 1:1 utánépíteném az erősítő részét, akkor is hiányzik a 15 colos JBL hangszóró, meg maga a doboz kialakítása.. Csak úgy voltam vele, hogy a vibroverb a nagy kedvenc, akkor ha építek valamit legyek olyan közel hozzá amennyire lehet, nem?
Ez azért más. Itt az ecc83 katódján keresztül modulálja a fő ágat, amikor bekapcsolja a fázistolós oszcillátort. Itt a kondi csak nagyfrekvenciásan hidegíti a 47 K-t, és nincsen a trafóról visszacsatolás vezetve sehova. Mindenesetre ECL86 SE-hez egy ilyen EL84/ECC83-as SE gitárerősítő sokkal egyszerűbben honosítható hasonló hangzással, mint egy EL34-es PP, annak visszacsatolása nem illeszthető SE erősítőbe....
Én mint hangzásbeli hasonlóságot említettem meg.Az is tény,hogy egy darab ECC83 -al el lehetne követni.Hiszen egy fél cső,trióda már eleve ott van.
Most veszem észre, hogy tényleg van a 27k-val párhuzamosan egy 100n kondi.. De az nem lenne kevés hangfrekvencián hidegíteni? Vagy csak valamiféle 'equalizer' szerepet látna el? Talán frekimenetet korrigál. Az igazi vibroverb-ben egy 15 colos hangszóró van, lehet, hogy nem igazán ment magasba, és növeli az erősítést a 100 nanó ott, ahol kezd elhalni a hangszóró átvitele.
Igen, valószínűleg így van. Amúgy más hangszórókészlettel is készült az erősítő, nem csak JBL-ekkel (nem jut eszembe a márka, nálam JBL-es volt, nem egy, kettő db.).
A 2x12 változat az már nem az 'igazi', az a brownface verzió. Főleg Stevie Ray Vaughant játszom, de legalább a stílusában próbálok mozogni. A fő fegyvere két blackface vibroverb volt, előttük pedig egy tube screamer.
Amúgy beraktam azt a 100 nanót, és nagy meglepetésemre inkább a középtartományt és a mélyet emeli, de tetszik a hatás, bennmarad. Kár, hogy szinte beszerezhetetlenek a reverb egységek, mondjuk most éppen van egy rakás vaterán, de mind egy rugós, és nekem kicsit drágák.. A reverb nagyon hiányzik. A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2013
Idézet: „A fő fegyvere két blackface vibroverb volt, előttük pedig egy tube screamer.” Fenét, a fő fegyver ő maga volt. Egy grúz dobozgitáron játszva legitárolt volna bárkit. Bocs az offért, nagy kedvencem SRV. Van valakinek EBL21-hez kapcsolási rajza? Előfokcsőnek ECH81, ECC83, EABC80 lenne a választék. Gitárhoz lenne, találtam egy jó kis dobozt, fel kéne valamire használni. (Gombhoz kabát.)
Sziasztok!
Szeretnék venni egy elektroncsöves erősítőt,ki is néztem már ezt: Bővebben: Link esetleg ha valakinek van véleménye róla szívesen várom. Ez az erősítő 4 illetve 8 Ω os de én kinéztem hozzá eztJamo 426 árban is megfelelő lenne egyenlőre viszont 6ohm. Azt szeretném kérdezni, hogy itt is ugyan az vonatkozik az impedanciára mint a tranzisztoros erősítőknél, hogy 4 Ωos erősítőre nagyobb impedanciájú hangsugárzót lehet de kisebbet nemtanácsos kapcsolni? Gondolom nem... A válaszokat előre is köszönöm
Üdv Lorant!
De azt tudod hogy attól hogy az USA-ból vagy énglishből küldik, attól még Kínai? Ez mondjuk még nem lenne gond, mert ott készülnek kitűnő dolgok is! De azért ez nem két forint (nekem legalább is) ... és lehet hogy meglepődnél ha kibontanád és mondjuk erős alapzajt, brummot hallanál ennyi pénzért a zene alatt. Nem lebeszélni akarlak, mert maga a MusicAngel cég ügyes fejlesztőkkel van tele (és így velük a világ is), de előbb sasold meg ezt a linkelt oldalt , azután dönts. XD800 MKIII modifikációk és a belseje picit közelebbről. Ha meg megy az angol is, teljesen képben leszel. A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2013
Igen igen nagyon sokat gondolkodtam rajta, hogy milyet vegyek. Ez megtetszett és fórumokon majdnem mindenhol dicsérik főleg az általad küldött modding után. Hát nem rendeltem még semmit egyenlőre infókat gyűjtök. Esetleg tudsz ajánlani valami jót?
Teljesen komolyan gondolom, lenne alapja a mostanság erőltetett Magyar-Kínai kapcsolatoknak. Ők szállítanák a dobozt, PCB-t, esetleg a csöveket, és itt szerelnék össze. Ja, hogy ez a kereskedelem 0.001 %-át tenné ki? Ez van.
lorant! Semmi problémát nem okoz egy csövesnek, hogy 4 vagy 8 ohmos kimeneten látja a 6 ohmos hangsugárzót. Legfeljebb megmondhatod, melyiken szólt jobban!
Sziasztok!
Szeretnék építeni egy csöves gitárkombót egy videoton ra3101-es régi rádió, erősítő részét felhasználva/mellékelem a kapcsolási rajzát/egy db ecl86-os cső hajtja.Kimentettem a végfok panelljét működik is szépen viszont szükségem lenne egy egyszerű csöves hangszínszabályozóra /mély ,közép ,magas/.Van 2db ecc85 1db el84 2db ecl86 csövem ezekből szeretnék építkezni.Tudna valaki segíteni ebben? A hozzászólás módosítva: Jan 7, 2013
Teljesen egyetértek!
Sajnos ajánlani nem tudok, legfeljebb azt mondanám építs magadnak egyet, a töredékéből megvan -mégha az itteni szakikkal tekertetnéd a trafókat akkor is - és ha odafigyelsz a külsőségekre, akkor nem nagyon maradhat el a végeredmény.
Persze ehhez elég fanatikusnak kell lenni és jól felszereltnek. Vagy ha nincs hozzá meg a kapacitásod, beszélj valakivel innen (nem akarok neveket mondani, nézegess a Picassán), lehet hogy hasonló kaliberűt csinálna neked valaki.
Óh, régi szép idők... még a 70-es évek elején hány ecl86-ot széthajtottam egy ilyen 4902-ben! A család tv szerelője nekem külön spájzolt ilyen csőből
Azt nagyon nem szerették ha a torzítót rákötöttem a rádió PU bementére (a szomszédok sem) - de főleg a csövek. Egy-két hét után mindnek izzani kedett az anódja, és végül begázosodtak. Én nem hiszem hogy nagyon alkalmas lenne gitárkombónak, legfeljebb otthoni halk ritmusgitározáshoz. Ha jól emlékszem volt abban hangszín , meg fiziológiai hangerőszabályzó is.
Gitáros=stílus+felszerelés.. De egyetértek, bármi hajítófát a kezébe adtak 6 húrral, az már csak jó lehetett. Láttam egy olyan koncertvideót, ahol valami ős jazz gibsonon játszik, csak beugrott és nem hozott felszerelést, és még azon is, aminek az égvilágon semmi köze a szokásos cuccaihoz, hozta a 'SRV hangot'
Melyik cső bírja a torzítót?Esetleg valami ötlet hogy miből építhetnék megbízható kombót? nem kell nagy teljesítmény egy 30 cm-es 9w-os isophon gitárhangszoró az amit hajtania kéne.kimenőtrafót nem akarok csinálni. El 84-hez is van kimenő trafóm az esetleg jobb erre a célra?
Ha van EL84 -ed,akkor inkább azt.Viszont az ECC85 ide nem alkalmas szerintem.
Tudnál mutatni valami egyszerű kapcsolást. Hálózati és kimenő trafóm is van hozzá.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |