Fórum témák
» Több friss téma |
Ha már itt vagyok!
Valaki foglalkozott már az uj launchpaddal? Amin cortex m4 van? Nekem megjött már egy ideje csak nem volt még hozzá időm , hogy neki álljak.
Épp azzal foglalkozok Eddigi karrierem annyiból áll, hogy külső megszakításra birizgálgatom a LED-eket. Sajnos eddig nem nagyon volt időm nekem sem ezzel foglalkozni...Terveim azok vannak vele, időm annál kevesebb
Nem vagy vele egyedül. Én is hasonlo szintig jutottam el de szintén idö hiány van. Különben van valami hátránya annak ha az ujjabb launchpad-om van? Nemrég kezdtem el foglalkozni a uC-k programozásával (nagyon gyerekcipöben) de sajna nekem ezek a nyelvtanulások nem mennek, még flowcode-al elvagyok egyre jobban de a többi sajna kinai. Arra gondoltam hogy esetleg irok egy progit flowcode-al pic-re (C nyelv), akkor azt áttudom irni MSP430-ra ha a csatlakozási pontokat átjavitom?
Sziasztok.
Egy kicsit elbizonytalanodtam az IAR-al kapcsolatban. Ha külső energiaforrást használok, akkor be kell kapcsolnom a "Target VCC (in Volt)"-t? Illetve, ha csak programozásra használom az LP-t, amikor csak a TEST, RESET, GND, lábak vannak bekötve, és külső áramforrást használok, tudok debuggolni?
A stellarisról beszéltek? Nekem is van egy, de még nem volt időm foglalkozni vele. Milyen progival lehet azt progtamozni? Kösz
CCS,IAR, Keil, meg Sourcery CodeBench. Ezek vannak feltüntetve a honlapon. Bővebben: Link A legjobb választás talán a CCS, mert az TI-s cucc és nincs benne semmilyen korlátozás. Én IAR-t használok. Bár ez méretkorlátos (talán 32 kB), de legalább nincs nagy gépigénye, mint a CCS-nek, ami Eclipse alapú (P3-as gépet használok itthon), így nem tépem ki a hajam szálanként A Keil-t és a CodeBench-et nem ismerem.
Szerintem itt nem kéne erőltetni amúgy az ARM-es dolgokat. Van saját topic-ja A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2013
Az vajon miért lehet, hogy nekem annyit ír ki:
"Tempereature is .625" Hol kezdjem el keresni a hibát? A P2.0, P2.1, P2.2 -re tettem a 18b20-at. És a 2-es, 3-as láb láb közé betettem a 4.7K-t.
Szia!
A pár hozzászolásommal csatolt progiban a P2.3-ra kell csatlakoztatni a DS18B20 DQ adatvonalát. A csatolt kód alkalmazza az MSP430G2553 belső felhúzó ellenállását, szóval nem kell külön külső ellenállással foglalkzoni, csupán Vcc és GND-t adni a DS18B20-nak. Ugyanaz a kód parazita módban is működött. Én most LCD kijelzőre (HD44780) próbálom kiíratni a DS18B20-as által mért értéket. Most itt megosztom a CSS projektet is, ebben a HD44780-hoz használt módul még nincs használatban, mert még dolgozom rajta...
Köszi, így már nekem is jó.
De a becsatolt projektet nem tudom megnyitni a CCS A managed make file hiányára hivatkozik.
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni a következő dologban: szervomotorokat szeretnék vezérelni az MSP430-asomról, de egyelőre nem tudom eldönteni, hogyan csináljam, ha van itt tapasztalt fórumozó a témában, kérem segítsen. Egyelőre négy megoldást találtam: a programban szoftveresen oldom meg a PWM-t, vagy hardveresen, esetleg veszek egyet az Ebayen kapható olcsó szervotesztelőt (Bővebben: Link), amit (ha minden igaz) lehet mikrokontrollerhez csatlakoztatni, vagy pedig a legdrágább megoldás egy ilyen áramkör lenne. Szerintetek melyikkel érdemes foglalkozni?
Szia.
Mennyi szervó motort szeretnél vezérelni?
Én még csak két szervóval foglalkoztam, de itt nézz körbe, hátha találsz benne valami okosat.
Idézet: Hardveres vagy félig szoftveres megoldásokkal érdemes foglalkozni. MSP430G2553 esetén, ha a timerek szabadonfuró módban mennek, akkor van 6 db Capture/Compare csatorna az időzítések megszakításos kezeléséhez. „Szerintetek melyikkel érdemes foglalkozni?” De ha a szervók vezérlésénél nem gond, hogy egymás után (2,5 ms fáziseltolással), akkor egyetlen csatorna is elegendő 7-8 szervó vezérléséhez, amivel a beállított késleltetési idők leteltével megszakítást keltünk. A megszakítás kiszolgálásában így tevékenykedünk: 1. állapot: 1. szervó bekapcsolása, időzítés a bekapcsolt állapot kívánt hossza szerint 2. állapot: 1. szervó kikapcsol, időzítés = amivel az előző időt 2,5 ms-ra egészítjük ki 3. állapot: 2. szervó bekapcsolása, időzítés a bekapcsolt állapot kívánt hossza szerint 4. állapot: 2. szervó kikapcsol, időzítés = amivel az előző időt 2,5 ms-ra egészítjük ki 5. állapot: 3. szervó bekapcsolása, időzítés a bekapcsolt állapot kívánt hossza szerint 6. állapot: 3. szervó kikapcsol, időzítés = amivel az előző időt 2,5 ms-ra egészítjük ki .... 11. állapot: 6. szervó bekapcsolása, időzítés a bekapcsolt állapot kívánt hossza szerint 12. állapot: 6. szervó kikapcsol, időzítés = amivel az előző időt 2,5 ms-ra egészítjük ki + további kb. 5 ms, hogy a 20 ms periódus meglegyen. Köv. állapot = 1. állapot.
Szia
Jól értem a dolgot, ugy müködik a program hogy a 20ms-on bellül minden eggyes servo a 2,5ms-os lépésenként dolgozik? Az müködik hogy ebben a 2,5ms-on bellül mondjuk 1,5ms-ig adok tápot az adott lábra akkor kb középállást kapok?
Szerintem jól érted. Bővebben: Link
Az az igazság, hogy párosával kellene működniük, mert szimmetrikus elrendezésűek. Mennyire lenne látható a késleltetés?
Amúgy nem lehet jó hardveres megoldásra egy 555-ös kapcsolás? Jóval olcsóbb lenne, mint az 50$-os vezérlő. Lehet, hogy hülyeséget írok, de talán akkor páronként lehetne rákötni az 555-ösre, és kész is lenne, nem?
Szia valoba az a legolcsobb megoldás csak nem tudod olyan pontosan hacsak nem helpotit nem használsz. Itt egy 555 servo teszter
Megjelent a Launchpad: ismerkedés az MSP430 mikrovezérlőkkel IV. rész. Olvassátok!
Ha felrakod a Energia programot, akkor maris tudod programozni a Launchpad-ot az Arduino-hoz hasonlo egyszerusitett C nyelven. A szervovezerles csak egyetlen utasitas...
Energia Getting Started Download MSP430G2553 Labkiosztas Idézet: Próbáld ki! 2.5 ms szerintem nem vehető észre (ha szomszédos csatornába kerülnek) „Mennyire lenne látható a késleltetés?”
Gratul ismét szép kis cikket sikerült összehoznod. Irigylésreméltó eme segitségadási hajlam, esetleg nem te vagy a TI reklámembere? Nem olvastam el csak átfutottam de minél hamarabb nekilátok hogy minél hamarabb magambaszivjam eme tudásbázist, ismét sokat segitettél.
Egyébként nem tud valaki olyan progit ami grafikus, gondolok olyanra mint a flowcode. Sajna tudás hiányában ez az egy porgi amivel kisebb programokat tudok irni.
Különben ezt valahol olvasod vagy tapasztalat alapján irod ezeket a cikkeket?
Idézet: Nem, dehogy.„nem te vagy a TI reklámembere?” Idézet: Is - is. A cikk végén megadtam a felhasznált irodalmat. „Különben ezt valahol olvasod vagy tapasztalat alapján irod ezeket a cikkeket?” Idézet: Nem, de ne is vágyj rá! Az ilyenekkel sokkal nehezebb megérteni, vagy leellenőrizni, hogy mi történik, vagy miért nem történik. Az egyszerű kis programokat sokkal könnyebb megérteni C-ben vagy assemblyben.„Egyébként nem tud valaki olyan progit ami grafikus, gondolok olyanra mint a flowcode.” A bonyolult programokhoz a Quantum Leaps, LLC ajánl egy QM (Quantum Modelling) grafikus modellező eszközt, de ez egyelőre nekem is túl magas.
Van egy AM2302 (máshol DHT22-nek is nevezik) hőmérő és relatív páratartalom mérő szenzorom, ami 1-wire jószágnak tűnik. Az Arduino Playground-on találtam hozzá könyvtárat és mintapéldát. A program DHT11 és DHT22 szenzorokat egyaránt kezel. A demó program egy DHT11 és egy DHT22 szenzort vár a 4. és 5. lábon.
Az alábbi sorban a Baud rate-et át kell írni 9600-ra.
Nem kötelező, de a bemeneteket is átdefiniáltam P1.6-ra (DHT11) és P1.7-re (DHT22) Nekem nincs DHT11-em, ezért a főprogramból kivettem a DHT11-et kezelő részt (zavart a sok timeout üzenet). Az Energia-0101E0009 kiadása van nálam telepítve. Szépen megette, s működik is (MSP430G2553 esetén HW soros port konfigurálás kell az átkötéseknél. A program futási eredménye a mellékelt képen látható.
Szia.
Nem tudod véletlenül, hogy az Energia-01xxxxxxx programot nem lehet "beilleszteni" az Eclipse alá, hogy legyen "debugg" lehetősége? Valami olyasmire gondolok, mint a Processing Eclipse keverék. Az nálam kisebb-nagyobb sikerrel működik. A Processing-ben megírt programot, tudom "soronként" futtatni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |