Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » MSP430 mikrovezérlők

Témaindító: gomzito, idő: Ápr 21, 2006
Témakörök:
Lapozás: OK   91 / 139
(#) colosseum hozzászólása Jan 11, 2013 /

Ha már itt vagyok!

Valaki foglalkozott már az uj launchpaddal? Amin cortex m4 van? Nekem megjött már egy ideje csak nem volt még hozzá időm , hogy neki álljak.
(#) Atielektro válasza colosseum hozzászólására (») Jan 11, 2013 / 1

Épp azzal foglalkozok Eddigi karrierem annyiból áll, hogy külső megszakításra birizgálgatom a LED-eket. Sajnos eddig nem nagyon volt időm nekem sem ezzel foglalkozni...Terveim azok vannak vele, időm annál kevesebb
(#) Kovabe válasza Atielektro hozzászólására (») Jan 11, 2013 /

Nem vagy vele egyedül. Én is hasonlo szintig jutottam el de szintén idö hiány van. Különben van valami hátránya annak ha az ujjabb launchpad-om van? Nemrég kezdtem el foglalkozni a uC-k programozásával (nagyon gyerekcipöben) de sajna nekem ezek a nyelvtanulások nem mennek, még flowcode-al elvagyok egyre jobban de a többi sajna kinai. Arra gondoltam hogy esetleg irok egy progit flowcode-al pic-re (C nyelv), akkor azt áttudom irni MSP430-ra ha a csatlakozási pontokat átjavitom?
(#) szitko hozzászólása Jan 11, 2013 /

Sziasztok.

Egy kicsit elbizonytalanodtam az IAR-al kapcsolatban. Ha külső energiaforrást használok, akkor be kell kapcsolnom a "Target VCC (in Volt)"-t?
Illetve, ha csak programozásra használom az LP-t, amikor csak a TEST, RESET, GND, lábak vannak bekötve, és külső áramforrást használok, tudok debuggolni?
(#) uli válasza colosseum hozzászólására (») Jan 12, 2013 /

A stellarisról beszéltek? Nekem is van egy, de még nem volt időm foglalkozni vele. Milyen progival lehet azt progtamozni? Kösz
(#) Atielektro válasza uli hozzászólására (») Jan 12, 2013 /

CCS,IAR, Keil, meg Sourcery CodeBench. Ezek vannak feltüntetve a honlapon. Bővebben: Link A legjobb választás talán a CCS, mert az TI-s cucc és nincs benne semmilyen korlátozás. Én IAR-t használok. Bár ez méretkorlátos (talán 32 kB), de legalább nincs nagy gépigénye, mint a CCS-nek, ami Eclipse alapú (P3-as gépet használok itthon), így nem tépem ki a hajam szálanként A Keil-t és a CodeBench-et nem ismerem.
Szerintem itt nem kéne erőltetni amúgy az ARM-es dolgokat. Van saját topic-ja
A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2013
(#) wrie válasza ban.laszlo hozzászólására (») Jan 12, 2013 /

Az vajon miért lehet, hogy nekem annyit ír ki:
"Tempereature is .625"
Hol kezdjem el keresni a hibát?
A P2.0, P2.1, P2.2 -re tettem a 18b20-at. És a 2-es, 3-as láb láb közé betettem a 4.7K-t.
(#) ban.laszlo válasza wrie hozzászólására (») Jan 13, 2013 /

Szia!

A pár hozzászolásommal csatolt progiban a P2.3-ra kell csatlakoztatni a DS18B20 DQ adatvonalát. A csatolt kód alkalmazza az MSP430G2553 belső felhúzó ellenállását, szóval nem kell külön külső ellenállással foglalkzoni, csupán Vcc és GND-t adni a DS18B20-nak. Ugyanaz a kód parazita módban is működött.

Én most LCD kijelzőre (HD44780) próbálom kiíratni a DS18B20-as által mért értéket.

Most itt megosztom a CSS projektet is, ebben a HD44780-hoz használt módul még nincs használatban, mert még dolgozom rajta...
(#) wrie válasza ban.laszlo hozzászólására (») Jan 13, 2013 /

Köszi, így már nekem is jó.
De a becsatolt projektet nem tudom megnyitni a CCS A managed make file hiányára hivatkozik.
(#) Mdavid hozzászólása Jan 14, 2013 /

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni a következő dologban: szervomotorokat szeretnék vezérelni az MSP430-asomról, de egyelőre nem tudom eldönteni, hogyan csináljam, ha van itt tapasztalt fórumozó a témában, kérem segítsen. Egyelőre négy megoldást találtam: a programban szoftveresen oldom meg a PWM-t, vagy hardveresen, esetleg veszek egyet az Ebayen kapható olcsó szervotesztelőt (Bővebben: Link), amit (ha minden igaz) lehet mikrokontrollerhez csatlakoztatni, vagy pedig a legdrágább megoldás egy ilyen áramkör lenne.

Szerintetek melyikkel érdemes foglalkozni?
(#) szitko válasza Mdavid hozzászólására (») Jan 14, 2013 /

Szia.

Mennyi szervó motort szeretnél vezérelni?
(#) Mdavid válasza szitko hozzászólására (») Jan 14, 2013 /

6 db-ot
(#) szitko válasza Mdavid hozzászólására (») Jan 14, 2013 / 1

Én még csak két szervóval foglalkoztam, de itt nézz körbe, hátha találsz benne valami okosat.
(#) Mdavid válasza szitko hozzászólására (») Jan 14, 2013 /

Köszönöm!
(#) icserny válasza Mdavid hozzászólására (») Jan 14, 2013 /

Idézet:
„Szerintetek melyikkel érdemes foglalkozni?”
Hardveres vagy félig szoftveres megoldásokkal érdemes foglalkozni. MSP430G2553 esetén, ha a timerek szabadonfuró módban mennek, akkor van 6 db Capture/Compare csatorna az időzítések megszakításos kezeléséhez.

De ha a szervók vezérlésénél nem gond, hogy egymás után (2,5 ms fáziseltolással), akkor egyetlen csatorna is elegendő 7-8 szervó vezérléséhez, amivel a beállított késleltetési idők leteltével megszakítást keltünk. A megszakítás kiszolgálásában így tevékenykedünk:
1. állapot: 1. szervó bekapcsolása, időzítés a bekapcsolt állapot kívánt hossza szerint
2. állapot: 1. szervó kikapcsol, időzítés = amivel az előző időt 2,5 ms-ra egészítjük ki
3. állapot: 2. szervó bekapcsolása, időzítés a bekapcsolt állapot kívánt hossza szerint
4. állapot: 2. szervó kikapcsol, időzítés = amivel az előző időt 2,5 ms-ra egészítjük ki
5. állapot: 3. szervó bekapcsolása, időzítés a bekapcsolt állapot kívánt hossza szerint
6. állapot: 3. szervó kikapcsol, időzítés = amivel az előző időt 2,5 ms-ra egészítjük ki
....
11. állapot: 6. szervó bekapcsolása, időzítés a bekapcsolt állapot kívánt hossza szerint
12. állapot: 6. szervó kikapcsol, időzítés = amivel az előző időt 2,5 ms-ra egészítjük ki + további kb. 5 ms, hogy a 20 ms periódus meglegyen. Köv. állapot = 1. állapot.
(#) Kovabe válasza icserny hozzászólására (») Jan 14, 2013 /

Szia
Jól értem a dolgot, ugy müködik a program hogy a 20ms-on bellül minden eggyes servo a 2,5ms-os lépésenként dolgozik? Az müködik hogy ebben a 2,5ms-on bellül mondjuk 1,5ms-ig adok tápot az adott lábra akkor kb középállást kapok?
(#) icserny válasza Kovabe hozzászólására (») Jan 14, 2013 /

Szerintem jól érted. Bővebben: Link

Köszönöm igy már tiszta a dolog.
(#) Mdavid válasza icserny hozzászólására (») Jan 14, 2013 /

Az az igazság, hogy párosával kellene működniük, mert szimmetrikus elrendezésűek. Mennyire lenne látható a késleltetés?
(#) Mdavid válasza Mdavid hozzászólására (») Jan 14, 2013 /

Amúgy nem lehet jó hardveres megoldásra egy 555-ös kapcsolás? Jóval olcsóbb lenne, mint az 50$-os vezérlő. Lehet, hogy hülyeséget írok, de talán akkor páronként lehetne rákötni az 555-ösre, és kész is lenne, nem?
(#) Kovabe válasza Mdavid hozzászólására (») Jan 14, 2013 /

Szia valoba az a legolcsobb megoldás csak nem tudod olyan pontosan hacsak nem helpotit nem használsz. Itt egy 555 servo teszter
(#) icserny hozzászólása Jan 14, 2013 /

Megjelent a Launchpad: ismerkedés az MSP430 mikrovezérlőkkel IV. rész. Olvassátok!
(#) Fizikus válasza Mdavid hozzászólására (») Jan 14, 2013 / 1

Ha felrakod a Energia programot, akkor maris tudod programozni a Launchpad-ot az Arduino-hoz hasonlo egyszerusitett C nyelven. A szervovezerles csak egyetlen utasitas...
Energia Getting Started
Download
MSP430G2553 Labkiosztas
(#) icserny válasza Mdavid hozzászólására (») Jan 14, 2013 /

Idézet:
„Mennyire lenne látható a késleltetés?”
Próbáld ki! 2.5 ms szerintem nem vehető észre (ha szomszédos csatornába kerülnek)

Gratul ismét szép kis cikket sikerült összehoznod. Irigylésreméltó eme segitségadási hajlam, esetleg nem te vagy a TI reklámembere? Nem olvastam el csak átfutottam de minél hamarabb nekilátok hogy minél hamarabb magambaszivjam eme tudásbázist, ismét sokat segitettél.
Egyébként nem tud valaki olyan progit ami grafikus, gondolok olyanra mint a flowcode. Sajna tudás hiányában ez az egy porgi amivel kisebb programokat tudok irni.

Különben ezt valahol olvasod vagy tapasztalat alapján irod ezeket a cikkeket?
(#) icserny válasza Kovabe hozzászólására (») Jan 14, 2013 /

Idézet:
„nem te vagy a TI reklámembere?”
Nem, dehogy.
Idézet:
„Különben ezt valahol olvasod vagy tapasztalat alapján irod ezeket a cikkeket?”
Is - is. A cikk végén megadtam a felhasznált irodalmat.
Idézet:
„Egyébként nem tud valaki olyan progit ami grafikus, gondolok olyanra mint a flowcode.”
Nem, de ne is vágyj rá! Az ilyenekkel sokkal nehezebb megérteni, vagy leellenőrizni, hogy mi történik, vagy miért nem történik. Az egyszerű kis programokat sokkal könnyebb megérteni C-ben vagy assemblyben.

A bonyolult programokhoz a Quantum Leaps, LLC ajánl egy QM (Quantum Modelling) grafikus modellező eszközt, de ez egyelőre nekem is túl magas.
(#) icserny hozzászólása Jan 14, 2013 /

Van egy AM2302 (máshol DHT22-nek is nevezik) hőmérő és relatív páratartalom mérő szenzorom, ami 1-wire jószágnak tűnik. Az Arduino Playground-on találtam hozzá könyvtárat és mintapéldát. A program DHT11 és DHT22 szenzorokat egyaránt kezel. A demó program egy DHT11 és egy DHT22 szenzort vár a 4. és 5. lábon.

Az alábbi sorban a Baud rate-et át kell írni 9600-ra.
  1. Serial.begin(115200);

Nem kötelező, de a bemeneteket is átdefiniáltam P1.6-ra (DHT11) és P1.7-re (DHT22)
  1. #define DHT11_PIN 14
  2. #define DHT22_PIN 15

Nekem nincs DHT11-em, ezért a főprogramból kivettem a DHT11-et kezelő részt (zavart a sok timeout üzenet).

Az Energia-0101E0009 kiadása van nálam telepítve. Szépen megette, s működik is (MSP430G2553 esetén HW soros port konfigurálás kell az átkötéseknél.

A program futási eredménye a mellékelt képen látható.

DHTLib.png

(#) szitko válasza icserny hozzászólására (») Jan 14, 2013 /

Szia.

Nem tudod véletlenül, hogy az Energia-01xxxxxxx programot nem lehet "beilleszteni" az Eclipse alá, hogy legyen "debugg" lehetősége?
Valami olyasmire gondolok, mint a Processing Eclipse keverék. Az nálam kisebb-nagyobb sikerrel működik. A Processing-ben megírt programot, tudom "soronként" futtatni.
(#) icserny válasza szitko hozzászólására (») Jan 15, 2013 /

Nem tudok ilyesmiről.
Következő: »»   91 / 139
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem