Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Csöves erősítő készítése

Témaindító: seedz, idő: Márc 31, 2006
Témakörök:
Ne feledd betartani a fórum viselkedési szabályait, és a topik megmaradásának feltételeit. [link]
A téma átmenetileg fagyasztva lett, hozzászólni nem tudsz!
Lapozás: OK   1482 / 2208
(#) Szpisti hozzászólása Jan 15, 2013
...és a rajzon csak a bal csatorna látható!
Valami azért lehet benne, 1300 dollárért már csak hallgatható...
Első projectként inkább tájékozatlanságot sugall mint bátorságot.
(#) Doncso válasza Szpisti hozzászólására (») Jan 15, 2013
Kiváncsian várom mi sül ki ebből.
(#) lorant válasza Doncso hozzászólására (») Jan 15, 2013
Lehet, hogy nemfog sikerülni, de mindenesetre megszeretném próbálni , nagyon érdekel az elektronika illetve sok féle áramkört csináltam már. Ha nem sikerülne még mindig építhetek egy egyszerűbbet. A vizsgáim miatt kicsit lassaban fog haladni de pár napon belül megtervezem a nyáktervet illetve megrendelem hozzá az alkatrészeket. Remélem ha lesz pár kérdésem az alkatrészek megválasztásában kérhetek tőletek segitséget. Előre is köszönöm.
(#) mofesa válasza lorant hozzászólására (») Jan 15, 2013
Szerintem itt mindenki jót akar Neked.Egy ilyen erősítőnek a megépítése nagyon költséges,nem pár ezer forint,gondolom ezzel Te is tisztában vagy.Egy ilyen erősítő megépítéséhez,ha nem is a pénztárca szabna határt,még mindig ott van a tapasztalat.Nekem személy szerint egyik sincs meg hozzá(pedig építettem pár rettenetet az évek során).Nem lebeszélni akarlak,ezt csak Te döntheted el.A megépítéséhez pedig sok sikert kívánok!
(#) Doncso válasza lorant hozzászólására (») Jan 15, 2013
Persze, kérdezni szabad, és itt szerintem aki tud segít, éppen ezért javasoltam neked, hgy ismerkedj meg elsőre ezekkel egy kicsit mielőtt belecsapsz, egy csöves nem úgy van, hogy megrendeled az alkatrészeket és összehuzalozod, teljesen más mint bármelyik másik erősítő. Értem én, hogy mit szeretnél, elsőre én is 300w-os erősítőt akartam, amit meg is csináltam ,de olyan is lett, el is bontottam, sokat építettem, mire nekiálltam az első csövesemnek, persze kudarc lett, aztán elkezdtem kisebb csövesekkel, jöttek a sikerek, aztán szépen fel a lépcsőn. Nem lehet egyből a teraszra ugrani, érted, végig kell járni azokat a fokokat.
A hozzászólás módosítva: Jan 15, 2013
(#) polymath hozzászólása Jan 15, 2013
Üdv: Kellemes emlékek voltak a csöves gépek anno mikor "absolute audiofil" is voltam, ez nem egy mezei meg hallgatásos dolog volt! (zenészek is voltak akik nagyon jól hallják a hangokat)
Azaz a szoba erre volt építve! Mint anyag, mint bevonatok, stb, stb, nem mint egy mezei szoba ami "hang modulál" torzít, főként ha tele van mindennel, bútor stb, mely esetben csak arcoskodásnak jó egy pár százezres végfok és- milliós szett, mert ugyebár minden egységnek tudnia kell... -erre a mondás hogy (minden rendszer csak annyira jó mint a leggyengébb láncszem)
Szóval hogy ne legyen hosszú így azt említeném meg hogy akkor mikor ezek a gépek igazán csúcson voltak mint pl: Mclaren, Mcintosh, Konrad-johnson, Mark levinson, stb, amiket teszteltünk is és az igazi csúcs gépek voltak ("elérhetetlen áron"), de! ahogy meg jelentek a fettek (mosfet) akkor már e technikával már jobb (élethűbb) azaz az eredeti mechanikus hangszer hangjára jobban hasonlított, azaz össze is keverhető volt az élővel!
Mert ugye egy gépi zenével ez agyatlanság lenne! ide be szúrom hogy "ily esetben nem is annyira lényeges az e fajta minőség hisz nincs értelme!" ez esetben a dinamika tartalékok és hangosság érzet (nem! hangerő!) lényegesebb, de a mai hulladékok már nemigen tudnak ilyet, mily jó is a "fogyasztói társadalom! elv." ahol már nincs minőség, és hozzávaló cucc! is ritka.........stb
Valószínű hogy amit anno terveztem és készítettem erő-gépet, ami németbe europai csúcs kategóriás minősítést kapott és (gold HIFI urkunde) kaptam, már nehezebb lenne elkészíteni, az áráról nem is beszélve, hisz csak a doboza T-trafoja T-kondijai hő- disszipátora 35-40 ezer, és akkor hol a többi!
Uhh el kanyarodtam szóval a lényeg hogy manapság nemigen van értelme a csövesnek! szinte biztos hogy rosszabb lesz mint egy egyszerűbb A-B végfok, vagy a mosfetes, bár ehhez már azért érteni kell!
Konklúzió - egy bútoros szobában ami még kicsi is nemsók értelme van, Csúcs kategóriázni, úgysem lesz az. arra van jobb megoldású rendszer, (tér szabályzós).
Meg említeném hogy a hang-dobozok siralmasak manapság, nem is kapni csak cél helyen jobbat de az már nagy pénz!
Tehát egy átlagos highend! az így fest,:- Egy min 5-6 méteres üres szoba, a szobára tervezett állványos hangdoboz, végfok, és a műsor forrás, ami nem mp3 se flack se ilyesmi, már a gyári D.D.D cd lemezzel sem az igazi!, s természetesen mechanikus hangszeres! mivel a többinél szintén elveszti értelmét a csúcs! kategória... (és nincs olyan hogy nekem vagy neked ez vagy az a szuper hangú! egy oktávon mindig ugyan az a hangok, ettől eltérés az hamis..
Na jó nem ragozom tovább, a csinn bumm elektronikus zenéknél ennek az egész dolognak nincs sok értelme ennyi ez nem vitatható tény!
Érdemes ezt át gondolni és úgy alkotni..

UI: Azt még meg említeném hogy a régi túl misztifikált magnók és erősítők amiket látok horror áron, már rég nem szolnak olyan jól, a paramétereik össze vissza elmásztak már az idő foga végett, alkatrészek már KO nincs olyan hogy új! szerű!, jó párat bemértünk és mint egy mezei "össze-hányt" készülék csak olyan adatokat mutatott már! T:
(#) inQontrol válasza Doncso hozzászólására (») Jan 16, 2013
Mi az oka, hogy mindenki ennyire óva inti lorant-ot a csöves erősítő megépítésében? Mi okozza a legnagyobb gondot ?
(#) crapgame válasza polymath hozzászólására (») Jan 16, 2013
Hát én még igazán kezdő vagyok az elektronika terén, de a védelmembe kell, hogy vegyem az elektroncsöves cuccokat.
Számoljunk. Én a kimenőt és a hálótrafót vettem, kb 25-30 ezer lehetett, már nem emlékszem, a csövek a börzéről vannak (pár ezer huf), plusz kábel, meg miegymás, mondjuk 5-6 ezer.
Nekem, így kb 40-45 kemény magyar ezresembe került a cucc. Lássuk mit is kapunk ezért a pénzért a boltban. Kb egy alap mini-hifit. Ami lássuk be, nem egy nagy minőség. (ami nekem van az már recseg-ropog, sistereg pedig kb 7-8 éves lehet). Oké, kell hangfal, meg kábel, meg tuner/cd, akármi. Ha összeadom, kb 60-70, hangfal nélkül. Ezért mit kapok? Egy yamaha vagy pioneer házimozi erősítőt. És az milyen? Olynan mint a mini-hifi, csak van rajta 5-6 csatorna, ami ugyan úgy recseg ropog mint a mini hifi. Ezt beállítom a vadzsi
lcd-szuperPlazma3d-tv alá, de ezeken nem lehet zenét hallagtni! Ha mégis azt szeretnél, akkor nagyon mélyen a zsebbe kell nyúlni.
És hol marad az élvezet, amit a saját kezeddel szerelsz össze, az sokkal nagyobb értéket képvisel, mint amit serény kínai munkások csiszolgattak fényesre.

Mellesleg, ha nem vagy megelégedve az erősítőd, hangjávan, nézel másik kapcsolást és kész. megnézem mikor korrigálsz egy boltban vásárolt erölködőt...

(idáig csak egy csatornát építettem meg, de az az egy csatornányi 3,5W sokkal dinamikusabban és élvezhetőbben szól minden boltban vásárolt "brutál mosfet high quality" cuccnál)
erről ennyit
(#) crapgame válasza polymath hozzászólására (») Jan 16, 2013
Most, hogy elolvastam mégegyszer a HSZ- odat, feltűnt, hogy a mostani cuccok rossz minőségűek, ellenben a régiek meg rossz minőségűek?
Vagy mi??!
Bár az is feltűnt, hogy ez hobbielektronika, nem pro audio

Amikor elkeztem elektroncsöves cuccokkal fogalakozni volt egy multiméterem (baumax-os), meg jó nagy adag kíváncsiságom. A tudásom annyi volt hogy létezik munkapont, vagy mi, de hogy az mit takar azt nem tudtam, most meg itt muzsikál az el84 se (csak a fele) a nappaliban. Ne ijedjen meg senki sem, kellő óvatossággal és kitartással, kis döccenőkkel simán kivitelezhető a terv.
(#) Doncso válasza inQontrol hozzászólására (») Jan 16, 2013
Az, hogy nulla tapasztalata van az erősítő építés terén, nehogy csöves erősítőt, de egyáltalán bármilyen erősítőt nem épített. Én Próbálom arra ösztönözni, hogy kezdetnek valami egyszerűbbel kezdje, ne egyből bele a mélyvízbe, mert bele fog fulladni és esetleg a kudarc el is veszi majd a kedvét tőle. A fórum nem arról szól, hogy megmondjuk valakinek mit csináljon, és fogjuk a kezét amiben a páka van, hanem arról, hogy segítünk neki , hogyan tanulhatja meg. Építsen csövest, de kezdje valami egyszerűbb, pár forintos kapcsolással, PCL86SE, vagy bármi más, itt szerez némi tapasztalatot, sokat lehet tanulni belőle.
(#) Szpisti válasza polymath hozzászólására (») Jan 16, 2013
mechanikus hangszeres ???? inkább akusztikus hangszeres, nem ?
A hozzászólás módosítva: Jan 16, 2013
(#) Orbán József válasza Szpisti hozzászólására (») Jan 16, 2013
Nézd el, idegen nyelvi környezetben él nagyon régóta, szerintem. Értjük...
(#) petemazi válasza Doncso hozzászólására (») Jan 16, 2013
Azért nem misztifikálnám túl a csöveseket. Ha nem kell a kimenőtrafóval szenvedni (az enyém is itt bukott el) akkor olyan pofon egyszerűek, mint egy faék. Főleg az SE.
Én eddig néhány komolyabb tranyós erősítőt dobtam össze, meg pár egyéb, egyszerű kapcsolást. Némi tapasztalatom van, kezdem kapizsgálni a dolgok működését a felszínen, de tárgyi tudásom szinte nulla.

Volt két ECL86 csövem, gondoltam összedobok egy darab deszkára egy erősítőt, és így is lett, pedig még a hálózatit is én tekertem bele itthon az asztal sarkán. Előtte annyi csöves tapasztalatom volt, hogy a DAC-om kimenetén két SRPP fokozat dolgozik.
És az ECL elsőre szólt. Igaz, hogy ocsmányul, de hát a saccra tekert, első próbálkozásos kimenők..
Ha lettek volna jó kimenőim, vagy legalább jól sikerülnek a sajátok, akkor most is ezen hallgatnék zenét.
Én azt mondom, bárki építhet csövest, aki képes bánni az anódfeszültséggel, és kipipálta a trafókat, onnantól kezdve gyerekjáték. Persze kezdésnek inkább a legegyszerűbb SE kapcsolás, bontott-kukázott alkatrészekkel. Ha tetszik, rá lehet szánni még egy ezrest legalább egy új tápkondira meg a körítés alkatrészekre.

Az én ECL-em átlényegült gitárerősítővé, a tekert kimenőim sajnos erre alkalmasak. (viszont gitáron egész jól szól)
(#) Doncso válasza petemazi hozzászólására (») Jan 16, 2013
Te ugyanazt írod mint én nem látod?
Idézet:
„Persze kezdésnek inkább a legegyszerűbb SE kapcsolás, bontott-kukázott alkatrészekkel.”

Emberünk nulla TAPASZTALATTAL nem tudást írtam, tehát nulla tapasztalattal az erősítők terén akar építeni egy KT88PP erősítőt, nevezetesen egy Jolida 302-est, cseppet sem egyszerű feladat. De tőlem mindenki azt épít amit szeretne, én csak jót akartam.
(#) sulaco hozzászólása Jan 16, 2013
Az GU 50 SE-m elsőre szépen megszólalt, a brummal még küzdök, de összerakni nem volt nehéz.
Sok segítséget kaptam innen!
(#) küzmös Gergely hozzászólása Jan 16, 2013
Sziasztok! Építgettem PCL86-tal SE kapcsolásokat. A "Müszi"-féle VT/TV-ből adoptáltat,és a djhans-féle kapcsolást is. Nagyon szépen szólnak! Már egy ideje kíváncsi vagyok a PP-re is. Most lépnék egyet és először "gólyafészek" szerüen, 2db tv kimenőből összedobnék "egy oldalt",hogy mégis milyen hangja van a PP-nek. A mellékelt kapcsolás nem tünik elsőre "túl macerásnak".. ahhoz hogy kipróbáljam. Van a visszacsatolásban egy (10k Gegenkopplong.. ennek magyar megfelelője szembekapcsolás.. Was ist Das? ) Illetve van egy kis katód elko a bemenetnél.. 1,6k-val párhuzamosan,aminek értékét lehagyták.. gondolom nagy bajt nem csinálok vele ha valahol 10-100u/25V-nak veszem.

schema.jpg

(#) Szpisti válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Jan 16, 2013
Még szebben fordítva ellencsatolás, magyarul negatív visszacsatolás.
Az a söntölő elkó a legtöbb helyen 25µF alacsony feszültségű szokott lenni.
Hasonló kialakítású kapcsolásban így néz ki :

ecl82-pp1.gif

(#) CIROKL válasza petemazi hozzászólására (») Jan 16, 2013
Idézet:
„olyan pofon egyszerűek, mint egy faék”

Ha - ha ezen jót nevettem , igen és igazad is van egy SE talán lehet akár faék is na de ne ragadjunk már le itt ! Menjünk tovább és majd rádöbbensz faék vagy nem ?
(#) CIROKL válasza küzmös Gergely hozzászólására (») Jan 16, 2013
2 darab TV kimenőből ezt hogyan értelmezzük ?
Egyéb iránt ajánlanék egy PP kapcsolást ami igencsak bizonyitott már széles körben és nem igényel semmivel többet mint amit feltettél kapcsolást .Bővebben: Link
(#) peti333 hozzászólása Jan 16, 2013
Üdv!
Nem pont ide tartozik a kérdés, de reménykedem, hogy ebben a topicban tudtok segíteni. Ebből az erősítőből szeretném megépíteni ezt az előerősítőt, és végfoknak az ST151-et használni. Hogyan tudom illeszteni a csöves előfokot az ST151-hez? Egyébként basszusgitár+szájharmonika kombó lesz belőle.
(#) silent15 válasza lorant hozzászólására (») Jan 16, 2013
CIROKL nem úgy értem, de ha még nem tekert soha kimenőt, akkor egy osztott kimenő (mert hogy az lenne a jó) elég macera tud lenni, véletlen összekever egy primert egy secunderrel stb.

lorant -
Én ezt nem ajánlom első csöves erősítőnek, már van 1-2 erősítő mögöttem (megjegyzem tranyóssal kezdtem) és én ennek neki sem mernék állni , mert mindenbizonnyal csak az időm menne rá, és nem működne (gerjedés , földhurok stb.) Szerintem kezd egy PCL85 el vagy valami hasonlóval. Ha úgy gondolod, tudok neked küldeni GU50 és PCL85 kapcsolásokat, nagyon egyszerűek , de szép a hanguk is.
(#) belaradio válasza silent15 hozzászólására (») Jan 16, 2013
Szia.Engem érdekelne PCL85 SE kapcsolás. Van egy jó pár csövem hozzá. Eddig egy ECL82 SE erősítőt építettem és nagyon meg vagyok vele elégedve.
(#) silent15 válasza belaradio hozzászólására (») Jan 16, 2013
PCL85 re sajna csak PP kapcsolást tudok, ezt én nem, csak egy barátom építette meg, azt mondta jó hangja van, a kimenőnek sajna nemtudom mekkora primer illsztés kell.
PCL85 PP
(#) CIROKL válasza belaradio hozzászólására (») Jan 16, 2013
(#) küzmös Gergely válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 16, 2013
Idézet:
„2 darab TV kimenőből ezt hogyan értelmezzük ?”
Összekötözgetés.. magyarán kókányolás.. míg nincsen használhatóbb.. Bár erről lebeszéltek. Köszi a rajzot,tanulmányozom..
(#) kisastra hozzászólása Jan 16, 2013
Üdv !
van egy 2 pár gu 50 es csövem szeretnék belőlük egy pp erősitőt épiteni . Valakinek valami bevált kapcsolás?

Előre is köszönöm
(#) petemazi válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 16, 2013
Azért a trafótekeréssel járó szívást leszámítva én még nemigazán találkoztam olyan csöves kapcsolással, amit ne lehetne a foglalatok lábaira röhögve összedobni két sör között!
(#) CIROKL válasza petemazi hozzászólására (») Jan 17, 2013
Na megint derűre késztettél , igen összedobni azt lehet de rendesen megcsinálni ...
(#) petemazi válasza CIROKL hozzászólására (») Jan 17, 2013
Egy tranyóst is nehéz szépen, igényesen megcsinálni ha innen nézzük a dolgokat..
(#) Doncso válasza petemazi hozzászólására (») Jan 17, 2013
De azért gondolom abban egyet értünk, hogy nulla tapasztalattal, nem pont egy ilyen komoly erősítővel kellene kezdeni. Nem megyek messzire, egy egyszerű példa, jó drágán megtekerteti a kimenőket, mivel nincs tapasztalata nem tudhatja, hogy hangszóró vagy terhelés nélkül nem járatjuk csöves erősítőnket, trafó átüt, piff, ha szerencsétlen, akkor mind a kettő, ez jókora plussz költség. Nem azon van a hangsúly, hogy előbb utóbb nem tudná összeszögelni, hanem azon, hogy milyen áron, illetve mennyire megy el tőle a kedve a folyamatos problémák, kudarcok során. De például említette, hogy akar nyákot tervezni, tudja egyáltalán hova kellene nagyobb teljesítményű ellenállás? Nem. Akkor gondolom sima negyed wattosakat tenne bele, élesztéskor elég, nem érti mi a baj, ha épített volna egy egyszerű tv-ből bontott csövest, máris tudná, már a tervezéskor, hogy oda 2-5w-os ellenállás illik. Még sorolhatnék ilyen példákat reggelig, ami neked egyértelmű, ahogy te mondod, két sör között, (ezt preferálom ) neki arról fogalma sincs, és nem várhatja el, hogy előre felkészítsük mindenféle az építés során előugró bukkanókra. Persze ő úgy látja, pár kimenő, trafó meg csövek, összedrótozom azt kész, lesz egy nagyon komoly, drága és brutálisan szép hangú erősítője, csakhogy ez azért te is tudod, nem ilyen egyszerű.
A hozzászólás módosítva: Jan 17, 2013
Következő: »»   1482 / 2208
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem