Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC AT táp +-40V?
Lapozás: OK   5 / 15
(#) Kovidivi válasza Tomi20 hozzászólására (») Okt 28, 2007 /
 
Gratulálok a tápodhoz! Jól néz ki!

Közben én is haladtam az AT-táp átalakítással:
a fojtó egyik tekercsét fordítva bekötve elég szimmetrikus feszültségek mérhetők a tápágakban:
ha a visszacsatolás poti
20kohmon áll: neg. ág:-11v poz. ág:11,4 volt
30kohm: poz ág:15,6 neg ág:-15,4v
40kohm: poz ág:17,6v neg ág:-17,5v eredeti 12volt helyén:5,2volt
50kohm: poz ág:21volt (semmi ciripelés) neg ág:-21volt eredeti 12volt:7volt
60kohm: eredeti 12volt: 8,1v tápágakban:+-24volt, (kicsit ciripel az egyik trafó)
85kohm: tápágakban +-34,5v (alig van eltérés) eredeti 12v: 12,4 - 13volt (16voltos kondik vannak ebben az ágban)

Terheléspróba:
230voltos izzókon 70-120mA mérhető, és felizzanak.
2db 12voltos, 21wattos izzó teljesen világít, 1,57A-t mérek rajtuk. (táp: 2*12volt, és a földet kihagyva kötöttem rá a sorbakapcsolt izzókat.)
3db 12v-os 21w-os izzó sorban, a hozzá való tápfesszel (2*18v), táp letilt. izzók felvillannak, a ledek is, és fél A-t mérek. Viszont ha feszültséget mérek, akkor égnek a LED-ek (megvan a 36volt), az izzók még fel sem villannak.

Mit szólsz az eredményekhez?
Megoldás lenne a tápletiltás ellen az, ha a védelem IC-jét kivenném?
Mit kellene tennem pontosan? Írtad valahol, hogy átkötést is kell tenni, vagy esetleg csak az egyik lábát kellene földre húzni (talán a 4-est?)? nem emlékszem. DBL 339-es a komparátor.

Köszi!
Bocs a sok szövegért...
(#) Krisz03 válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 28, 2007 /
 
Idézet:
„Megoldás lenne a tápletiltás ellen az, ha a védelem IC-jét kivenném?”

Gondolkodtam ezen a védelem mizérián, és úgy vélem, jobb lenne, ha maradna. Máshol olyan ötletet kaptam, hogy késleltetni kellene a védelmet egy RC taggal a komparátor be- vagy kimenetén. Illetve, ha tranzisztorokkal van megoldva, akkor meg kell keresni az illetékes tranyót, és a bázis-test közötti ellenállásra párhuzamosan tenni kondit.
A kondi értékét persze ki kell tapasztalni, nem szabad túl nagy értéket tenni, nehogy a füst képződése után kezdjen észbekapni, hogy túl van terhelve a táp.
(#) Kovidivi válasza Krisz03 hozzászólására (») Okt 28, 2007 /
 
Hello!
Ez a táp elvileg képes leadni 100 watt teljesítményt a 12voltos ágon, és még százat az 5 voltoson. mivel most csak a 12voltos ág van használva, azért ott le tudja adni az 5voltos ág teljesítményét is, így kb. 200watt terhelhetőséget képes biztosítani. Mit jelent, hogy túl van terhelve egy táp? pl. 300wattot veszünk ki belőle? Ha erre a tápra odafigyelve rakok terhelést (erősítőt, maximum 150wattig), mely fix, akkor nagy baj nem történhet. nem?

Akkor tudtok segíteni a védelem kiiktatásában (DBL339-es IC-vel van megoldva)

Köszönöm szépen!
(#) Krisz03 válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 28, 2007 /
 
Hát igen, tulajdonképpen igazad van. Csak ki tudja, hogy az a fogyasztó mikor akar meghibásodni...

Egyébként milyen átalakításokat is végeztél azon a tápon, hogy ilyen feszültségeket és teljesítményt képes produkálni?
(#) Kovidivi válasza Krisz03 hozzászólására (») Okt 28, 2007 /
 
12 volt visszacsatolásának cseréje potira (most 220kohmra), egyenirányítódiódáktól kihoztam két vezetéket, és onnan egy sima egyenirányítást alkalmaztam (fesz-kétszerező megoldással), majd utána fojtó tekercs, és pufferkondik. egyenlőre ennyi.

szerk: ha meghibásodik a fogyasztó, hát vigye az egészet! 200Ft egy AT táp (meghibásodásra kicsi esélyt látok, mindig vigyázok a cuccaimra)
(#) Kovidivi válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 29, 2007 /
 
Hello!
Túl sokat kérdeztem, ezért leegyszerűsítem egy kérdésre:
Leírnátok, hogy hogyan kell egy AT táp védelmét kiiktatni (LM339-es IC-t)?
Köszönöm szépen!
(#) Krisz03 válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 29, 2007 /
 
Hali!
Addig is, amíg más nem válaszol, ide rakom annak a hozzászólásnak a linkjét (AT-s tápegység átalakítása topicból), amin Tom025 írta le nekem, hogy miként kellene ezt megoldani, de én inkább nem vállalkozom erre.
Bővebben: Link
(#) Petroimro hozzászólása Okt 29, 2007 /
 
Eről mi a véleményetek? Lehet belőle -+40V ugye?

Kapcsitáp
(#) Kovidivi válasza Krisz03 hozzászólására (») Okt 29, 2007 /
 
Köszönöm.
Természetesen utánaolvastam sok helyen (ott is), de mintha hiányozna néhány utasítás belőle (magyarul: nekem nem elég szájbarágós ), ezért gondoltam, hogy hátha kapok még egyéb infókat ezzel kapcsolatban (pl: hova kell átkötést berakni, "mérj feszeket a TL494-en,...,és azt kell továbbra is fenntartani" - pl. ha 3.6V van az egyik lábán, akkor nekem elő kell állítanom fesz. osztóval, vagy stab IC-vel ezt a feszültséget? és hasonló dolgokra gondolok.)
Köszi!
(#) Krisz03 válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 29, 2007 /
 
Igazad van.
Az átkötés még OK, azaz a 4-es lábat testre (mert ott asszem egy tanyó van), de a feszültségek fenntartása nekem sem teljesen világos. Főleg, ha még szabályozni is szeretném a kimenetet, akkor már az is bonyolítja a dolgot, mert az osztókon változna a fesz.

Mindegy. Van nekem ennél "nagyobb" gondom is: Bővebben: Link
(#) Kovidivi válasza Krisz03 hozzászólására (») Okt 29, 2007 /
 
Ezen a "nagyobb" gondodon is segítene az, ha a védelmet kiiktatnád. én mindenféleképpen ki szeretném szedni. Majd jön Tom025 és segít sztem mindkettőnknek
(#) Krisz03 válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 29, 2007 /
 
Az biztos segítene, de én olyan "labortáp"-féleségként használnám (lámpa, ventillátor, akkutöltő működtetésére), és jól jön a védelem, amikor véletlen összeér a két szál vezeték.
Várjuk meg a témában járatosabbakat, és akkor majd okosabbak leszünk.
(#) MaSTeRFoXX válasza Petroimro hozzászólására (») Okt 29, 2007 /
 
Igen, biztos lehet belőle 40V-osat csinálni, megfelelő menetszámokkal. Amúgy ha rányomod a google translate-t, akkor úgy-ahogy meg lehet érteni, de eléggé rosszul fordítja az oroszt.
Amúgy szemezek ezzel táppal, egyszer majd megpróbálom megépíteni.




(#) MaSTeRFoXX válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 29, 2007 /
 
Az LM339-et elvileg, ha kibontjuk a tápból akkor a túlterhelésvédelem még nincs kiiktatva, szóval mehet továbbra is stabilan a táp. Az LM339 igazából a kimeneti feszültség szimmetriát figyeli, ha eltérnek az arányok akkor kikapcsol.
Ezt egyszerűen úgy iktattam ki elsőre, hogy kiforrasztottam az IC-t a panelből, és kiszedtem azokat az ellenállásokat a nyákból amelyek a 339 -ről mennek a tl494-re. Ezután elindult mindig a táp.
Túláramvéddelmet elsősorban úgy oldják meg hogy a trafó primerévelsorbakötnek egy kis trafót, és az ennek a sekunderén indukálódó feszültség arányos felvett árammal. Ez aztán rá van vezetve a TL494-re és az dönt hogy mi történjen.

Persze praktikus ha az ember utánaolvas a tl494 pontos működésének. ..
Pl azt deritettem ki hogy a PWM kitöltési tényezőt igazából csak bekapcsoláskor változtatja a táp(soft start), és a TL494 a belső komaprátoraival dönti el, hogy a kimeneti feszültség mekkora és ennek függvényében ki/be kapcsolgat. És van benne egy másik komparátor amivel meg az áramot figyeli.
Vagyis ezt a működést állapitottam meg egy vargáné és tsa/east/tl494 és LM339-reépülő 200W-os AT-s tápoknál.... Eltérések lehetségesek
(#) Petroimro válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Okt 29, 2007 /
 
Nekem nem sikerült lefordítani. Amúgy még nem is hallottam erről
Ha el tudnád nekem küldeni a fordítást, azt nagyon +köszönném
(#) Kovidivi válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Okt 29, 2007 /
 
Értem.
Én is pont ilyen tápot buherálok. Mintha olvastam volna, hogy azzal a kistrafóval, amit emlegettél, ha csinálunk valamit, akkor a túláram védelem ki lesz iktatva (A szekunderen egy menet van ha jól tudom). Nem tud erről valaki valamit? Egyébként honnan lehetne utánaolvasni a tl494-nek(magyar oldalra gondolok)?
Jó lenne, ha ennek az IC-nek is lenne valami referencia szintje, melyet el lehetne tolni...
Kössz a hsz-t!
(#) MaSTeRFoXX válasza Petroimro hozzászólására (») Okt 29, 2007 /
 
(#) MaSTeRFoXX válasza Kovidivi hozzászólására (») Okt 29, 2007 /
 
Van a tápban elvileg 3 trafó. 1 főtrafó, amit ismersz. Van egy kisebb ami a primerköri tranyókat hajtja meg, és elvileg van egy 3-madik ami mégkisebb meg a nagytrafó körül van valahol.
DE
Ezt az áram visszacsatoló trafót egybe szokták épiteni a végtranyókat meghajtó trafóval. Túl sok dolgot nem tudsz vele kezdeni, de komparátor nélkül (lm339) van túláram védelem elvileg.
(#) Kovidivi válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Okt 29, 2007 /
 
Az én tápomban csak kettő trafó van. Na mindegy.
Most a probléma az, hogy igazából nem tudom, hogy merre is induljak el, kivegyem-e az IC-t, vagy hol is kezdjem, de majd idővel letisztul az egész!
Köszi!
(#) Petroimro válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Okt 29, 2007 /
 
Köszönöm szépen
(#) sejtek hozzászólása Okt 29, 2007 /
 
sziasztok

nagyjából elolvastam a topicot, és arra jutottam, hogy nem akarnám megbuherálni a pc tápomat, nem annyira értek hozzá, viszont 0 és +24V kellene. szerintetek 2db tápot lehet sorba kötni?
(#) Krisz03 válasza sejtek hozzászólására (») Okt 29, 2007 /
 
Nem lehet sorbakötni!

Viszont a 24V-ot simán el tudod érni, ha a visszacsatolást átrakod a 12V-os ágra. Így egy kb 100k-s potival már fel lehet tekerni erre az értékre.
Kimeneten lévő kondikat nagyobb feszültségűre kell cserélni!
(#) sejtek válasza Krisz03 hozzászólására (») Okt 30, 2007 /
 
belenéztem és elég kínainak tűnik, hol találom a viszacsatolást?, és hova kell tenni a potit?
(#) Krisz03 válasza sejtek hozzászólására (») Okt 30, 2007 /
 
Elvileg kell, hogy legyen a tápban egy vezérlő IC. Ennek az egyik lába és az 5V között van egy ellenállás, illetve ugyanerről a lábról a test felé is van egy. Ez egy feszültségosztó, ez határozza meg a kimeneti feszültséget. Ennek a felső tagját (5V és IC közötti) kell átraknod a 12V-ra egy nagyobb értékű (értsd: a kivett ellenállástól nagyobb értékű) poti segítségével. Tehát a poti egyik szélső lábát összekötöd a középsővel, ez megy a 12V-ra, a másik szélső pedig az IC-re.

Az összes kimeneti puffert is le kell cserélni min 25V-osra, de inkább nagyobb feszültségűre (főleg a +12 és a -12V), ugyanis az átalakítással mindegyik feszültség el fog mászni. Azaz ha lentebb veszed a 12V-ot, akkor mindegyik esik, ha megemeled, mind vele együtt növekszik.

Lenne még valami, ami nálam problámás volt. Mindegyik kimenet és test között van egy műterhelés (ellenállás). Ezek nálam melegedtek, így nagyobb teljesítményűekre cseréltem, de nemrég kaptam olyan ötletet, hogy jobb nagyobb értékűre cserélni (2-3x-ra), így legalább azok sem fűtenek.

Aztán, hogy ez a visszacsatolás áthelyezés mennyire jó, hát nem tudom. Az "AT-s tápegység átalakítása" topicban írtam, hogy próbálgattam AT-s ill ATX-es tápokat, és ha át volt helyezve a visszacsatolás, akkor nem bírta a hirtelen nagy terhelést (izzó), és leállt. Viszont amikor meghagytam az 5V-on a visszacsatolást, akkor meg nem állt le ugyanarra a terhelésre. Persze ilyenkor nem is volt stabil a kimeneten a feszültség, és az 5V-ra is kellett a terhelés...
Szóval erre még várom ott a választ a tapasztaltabbaktól.
(#) szilva válasza MaSTeRFoXX hozzászólására (») Okt 30, 2007 /
 
Szia!

Idézet:
„Pl azt deritettem ki hogy a PWM kitöltési tényezőt igazából csak bekapcsoláskor változtatja a táp(soft start), és a TL494 a belső komaprátoraival dönti el, hogy a kimeneti feszültség mekkora és ennek függvényében ki/be kapcsolgat.”


Ez így, ebben a formában nem igaz A TL494 egy korrekt PWM szabályozó IC, a softstart csak azért kell, hogy induláskor ne kelljen 25A-es biztosíték a hálózatba. Működés közben is a terhelési igénytől függően változtatja az impulzusszélességet, már persze ha egy jól megépített kapcsolásról van szó - az AT/ATX tápok ebből a szempontból nagyon korrektek, inkább a spórolásból határértékre méretezett alkatrészekkel szoktak gondok lenni.

A softstart egyébként a holtsávi (dead time) időkkel szokott operálni, és azt csinálja, hogy bekapcsoláskor a holt idő 100%, majd ez egy kondenzátor feltöltődése/kisülése következtében fokozatosan visszaesik a minimális értékre (5%).

Ha a táp ki/be kapcsolgatna a kimenetet tartandó, akkor irtózatos ciripelést hallanál, mint ahogy elromlott tápokban néha lehet is ezt hallani. Egy jól működőben azonban nem, mert ott nem ki/be kapcsolgatás, hanem impulzusszélesség-moduláció történik a terhelés függvényében.

Idézet:
„van benne egy másik komparátor amivel meg az áramot figyeli”


Ez sem teljesen igaz. Két műveleti erősítő van benne, amiket fel lehet használni hibajel-erősítőnek, és ezzel a kimeneteken megjelenő impulzusok szélességét szabályozni. Ezen kívül lehet még külső erősítőkkel (pl. tranyókkal) közvetlenül a feedback lábra hatni, a belső két erősítő is ezt teszi.

Tényleg érdemes tanulmányozni a TL494 adatlapját, még akkor is, ha valaki angolul nem sokat tud, mert az ábrák alapján is sokat meg lehet érteni a működését.
(#) ha1drp válasza Krisz03 hozzászólására (») Okt 30, 2007 /
 
Idézet:
„Nem lehet sorbakötni”

Bocs nekem sikerült...
Simán kivenni 24v-ot pedig nem mindig lehet csak a referencia fesz, illetve a kondik cseréjével megoldani, ugyanis a legtöbb tápban létezik túlfeszültség védelem.

egy példa a sorbaköteshez: Bővebben: Link
(#) szilva válasza ha1drp hozzászólására (») Okt 30, 2007 /
 
A PC tápok sorbakötése azért nem túl jó ötlet, mert a tápok fémháza a védőföldre van kötve, és a kimenetek nullája is. Emiatt csak akkor sikerülhet a sorbakötés, ha legalább az egyik táp nem földelt konnektorba van dugva, az meg nem túl jó dolog, szerintem.

Persze ha kibelezi az ember, és két panelt házasít egy dobozba össze, akkor megoldható, hogy az egyik táp kimeneti oldalán lévő közös pont ne legyen testelve, hanem a másik táp +12V-jára csatlakozzon. De ez már nem sima sorbakötés, ha már ilyen szinten elkezd barkácsolni az ember, akkor akár át is alakíthat egy db tápot 24V-osra.
(#) sejtek hozzászólása Okt 30, 2007 /
 
Tehát akkor lehet sorbakötni?
A belső átalakítás amit Krisz leírt az nekem nem jó mert kell az 5V-os kimenet, és ezek szerint akkor az is fölmászna 10V-ra.
Amúgy a -5V-s kimenetet meg lehet csinálni úgy, hogy ne csak 0.3 A-t bírjon ki? Mondjuk rákötöttem egy bolygóműves villanymotort, és pár másodpercig 6A terheléssel működtettem, és kicsit nyögvenyelve, de visszatekerte. Gondolom nem véletlenül írták rá a max 0,3A-t.
(#) sejtek hozzászólása Okt 30, 2007 /
 
Ha két tápnak a12V-os kimenetét sorbakötném, és az egyiknek a +5V kimenetéből valahogy csinálnék egy -5V-ost, akkor lenne egy jól tejrhelhető +24V-om és egy jól terhelhető +-5V-om.
Vagy ilyet csak egy gépészmérnök álmodik?
(#) sejtek válasza szilva hozzászólására (») Okt 30, 2007 /
 
Értem már mi a gond a sorbakötéssel, amikor az egyik táp +12Vkimenetétrákötném a földre akkor egyben a hálozati földel is kötöm. akkor nincsmás dolgom mint levágni a 220-as bemenetnél az egyikről a védőföldet, és a két dobozt egy darab dróttal összekötni?
Következő: »»   5 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem