Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Videoton RA 6363 és EA 6383 javítása
Lapozás: OK   49 / 123
(#) belaradio válasza belaradio hozzászólására (») Dec 17, 2012 /

Már a diódákat is végig mértem , de hiába. Még mindíg semmi.
(#) bekeipeter válasza belaradio hozzászólására (») Dec 17, 2012 /

Ha a postát be tudod vállalni, akkor díjmentesen megjavítom a készüléket. Sajnos Utolsó Viktorunk jóvoltából nem rendelkezem jövedelemmel sem. De alkatrész bázisom és egy ilyen "feltunningolt" készülékem is lenne hozzá alapnak! Ez már kihívás számomra!

Az internetet a szomszédból "szerzem", hála a WEP kulcsos TP-Link routernek! Tehát lehet, hogy csak 1-2-3 nap késéssel reagálok mindenre. Nem akarom ezt a jó kis 15-25Mb-es forrást elveszteni! Ha a szomszéd használja, akkor én mindent kilövök, nehogy a routerhez nyúljon!

De, ha bármi kell szívesen segítek!
(#) belaradio válasza bekeipeter hozzászólására (») Dec 18, 2012 /

Szia! Lehet, hogy tudok szerezni kölcsön egy másik ugyan ilyen készüléket. Meg próbálom az egész előlapot és az FM modulokat átrakni , hátha abban van a hiba. Még méregetni is tudok majd a másikon. Csak tudjam elkérni. Majd jelentkezem , ha nálam lesz.
A hozzászólás módosítva: Dec 18, 2012
(#) Atka15 hozzászólása Dec 19, 2012 /

Sziasztok. Nekem is van egy Videoton RA6363 S készülékem, és megvagyok vele elégedve már kb. 6 éve. Mostanában viszont történt vele valami, és fogalmam sincs, hogy mi okozza ezt. A hiba úgy keletkezik, hogy bekapcsolom, kiválasztom, hogy rádió, vagy phono, vagy igazából mindegy, csak elkezdjen szólni. Minden jól működik rajta(potméterek, gombok, rádióhangoló, szóval minden), a hangfalak sem recsegnek. Ez tart körülbelül 20 percig(de van, hogy 5 perc után előjön), amikor egyszercsak nagyon halkan "pattan" egyet, és hopp eltűnik a jobb hangfalról a hang. Gondtalanul szól a másik hangszóró. Ekkor odamegyek, és megérintem, vagy félig benyomom, majd hirtelen elengedem a MONO gombot, akkor hirtelen visszajön a hangfal és megint jó 5 percig. Az hogy mekkora hangerőn van, az teljesen mindegy. Egyszer szétszedtem már emiatt, de akkor semmit sem találtam, így csak portalanítottam.Azóta is csinálja. Van olyan, hogy ha rávágok az asztalra amin van, vagy megkopogtatom az előlapját, akkor visszajön a hang. Én kontakt hibára gyanakszom, de fogalmam sincs, hogy hol keressem. A MONO gombot már próbáltam contakt sprével javítani, és multiméterrel mérve teljesen jól kapcsol. ráadásul a MONO gomb benyomásakor nem megy el a hangszóró, viszont én szeretem a sztereo hangzást. Valakinek van valami ötlete, hogy mit keressek/hol lehet a hiba? (elnézést, ha volt már ilyen probléma, de sajnos nemvolt időm átfutni mind az 1400 hozzászólást.(200-ig jutottam)).
Előre is köszönöm.
(#) Atka15 válasza Atka15 hozzászólására (») Dec 19, 2012 /

Azt még elfelejtettem hozzátenni, hogy amikor bekövetkezik, akkor a hangfalhoz nagyon közel hajolva hallani lehet kis "zizegő" hangot. Minden üzemmódban hozza a problémát. Egyébként semmiféle különbség nincs a két fangfal szólásában, szóval amikor működik mindkettő ugyanúgy szól, és a BALANCE potméterre is reagál tökéletesen. Egyszerűe nincs ötletem, hogy mi lehet a baja.
(#) bekeipeter válasza Atka15 hozzászólására (») Dec 19, 2012 /

Nyomkodd meg a Phono gombot többször egymás után. Szerintem az Isostat kapcsolósorod van kissé berohadva. Vagy a másik verzió. Húzd ki a modulokat és pucold meg a csatlakozókat. A legjobb a propanol! Az nem bántja az ezüstözést!
(#) Atka15 válasza bekeipeter hozzászólására (») Dec 19, 2012 /

Köszönöm holnap kipróbálom, mert jelenleg nem vagyok otthon
(#) belaradio válasza bekeipeter hozzászólására (») Dec 21, 2012 /

Szia!
Nálam van a másik Videoton is. Próbáltam méregetni , de mindenhol ugyanazt mértem.A nagy panelon van a hiba, mert a kölcsön erősítőböl átraktam és azzal működik.Tehát a táp, az FM modulok és az előlap nem lett átrakva. A múltkori rajz alapján már mértem azt a kört. A működőből átraktam az AM/FM és MONO kapcsolót is. Érdekes dolog az , hogy ha a MONO gomb be van nyomva , akkor hallani az adók közötti sistergést. Ha nincs benyomva, akkor teljes csend van.Ez nem a BLEND gomb funkciója. Nem lehet, hogy pont ez az elnémító funkció rossz és folyamatosan némít? Esetleg támpontot tudnál adni merre méricskéljek még?
(#) bekeipeter válasza belaradio hozzászólására (») Dec 21, 2012 /

A mono kapcsoló egyben az FM némító áramkör kapcsolója is. Tehár a dekóder rendben lehet. Akkor a hangoló feszültséget kellene megmérni. Lehet, hogy a tuner modul bemenetén lévő FET-es kör károsodott valamikor.
(#) belaradio válasza bekeipeter hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Ezt a csere panellel csinálta, ami jól működik. Az enyém még mindíg tök süket, AM és FM sávon is. Melyik az a fetes kör? Alkatrész számot tudnál mondani ?
(#) belaradio hozzászólása Dec 22, 2012 /

A legújabb fejlemény a Videoton RA 6386 S ügyében , hogy ha teljes hangerőre veszem , akkor halkan hallatszik az FM sáv sistergése. Ha dugok bele antennát még adók is jönnek rajta. Az AM sávnál ugyanaz a helyzet. Valami miatt nagyon gyenge jel jön a rádió részből. Tipp esetleg?
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2012
(#) bekeipeter válasza belaradio hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Nézd meg a dekóder IC-t és környékét. Ha jól emlékszem az U2343 (IC1) 3-as lábán 9V körül kellene mérned. De az R28-C23 is lehet a ludas. Ha rossz a dekóder IC, akkor a Lomex nagykernél beszerezhető 2-3Ft-os áron (EZ NEM VICC!!!), ha még van belőle!
Ha itt minden rendben, akkor az UIC4 (TL082) körül lesz a hiba. Érdemes a tápjait megnézni 4-8 lábak + és - 15V.
A hozzászólás módosítva: Dec 22, 2012
(#) belaradio válasza bekeipeter hozzászólására (») Dec 22, 2012 /

Megmértem az U2343 IC 3.lábánál a feszt. -11,2 V . R28-C23 rendben van. Mindkét TL082 IC-nél a 4. láb +15 V , a 8. láb -15 V.
(#) belaradio hozzászólása Dec 23, 2012 /

Átraktam a működő rádióba az U2343-as IC-t. Működik benne. Tehát az jó . Még megnézem a TL082 körül az ellenállásokat .
(#) belaradio válasza belaradio hozzászólására (») Dec 24, 2012 /

Még mindíg semmi. Nagyon halkan foghatóak az adók. A kijelzőn a ledek nem mutatnak térerőt.A stereó led is csak nagyon ritkán villan fel.
(#) alfika hozzászólása Jan 18, 2013 /

Sziasztok tudnatok segitteni.
Az erosito baloldali reszen lehet hogy zarlat van mert a VR20 as diot uti ki.
Ha tudtok erre a problemara megolgast!
(#) lsebestyen hozzászólása Jan 22, 2013 /

Sziasztok!
Nemrég vettem egy ilyen erősítőt (eladva a csúcs Pioneer házimozi erősítőt), mert már kamasz korom (ez még akkor volt, mikor még gyártották) óta szerettem volna egy ilyen készüléket. Sikerült egy jó állapotban lévőt szerezni, nem hangolódik el, potik nem recsegnek, szép esztétikai állapotban van. Egy hibát már az itt leírtak alapján megjavítottam (magnó bemenetről a bal oldalon időnként recsegést, kontakt hibát lehetett hallani.) Befújtam kontaktspray-el a kapcsolósort, a potikat, és az erősítő "életre kelt", gyönyörű, dinamikus bámulatosan szép hangja lett, csak ültem és hallgattam. Nagyon jó kis cucc ez na!
Amin viszont gondolkodom, az az, hogy visszavenni az erősítő teljesítményén. Pontosabban egy adott hangerőálláshoz tartozó hangerőn. Ugyanis a szobám túl kicsi, ezért általában kis hangerőn kellene hallgatni, hogy ne legyen zavaró. Ez viszont nehéz, mert a hangerő potit éppen hogy 1-2 állásba tekerve is hangos, és nehéz szabályozni, mert kicsit mozdítva is nagy a hangerőváltozás. A cél az lenne szerintem, hogy olyan 3-4 állásban lehessen használni, legyen "tartalék" a hangerő változtatáshoz. Nagyon nem lenne jó visszavenni, hogy a hangerőpotin a "loudness" funkció még működjön (nem tudom pontosan, hogy hol van rajta a leágazás). Gondolkodtam, hogy esetleg a végfok tranzisztorokat kisebb teljesítményűre cserélném, vagy valahol a bemeneti jelfeszültséget kellene kisebbre venni (esetleges ellenállás beépítésével). Valahogy úgy kellene megoldani, hogy a legkisebb átalakítással, macerával történjen.
Ehhez szeretném a tanácsotokat kérni, esetleges ötleteket. Kapcs. rajz van, elboldogulok vele, anno még én is építettem erősítőt.
Előre is köszi.
(#) fecameca válasza lsebestyen hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

Idézet:
„Gondolkodtam, hogy esetleg a végfok tranzisztorokat kisebb teljesítményűre cserélném,”
. Na ilyenektől tudok lemenni hídba. Arra egyáltalán nem gondoltál, hogy a potival kössél sorba egy ellenállást? Vagy a negatív visszacsatoló láncban cseréljél alkatrészeket? Szerintem még azt sem tudod, hogy mi az.
Mondok én neked valamit: Nekem van egy táskarádióm, amiben 25 Wattos végtranzisztorok vannak, mégsem üvölt 50 Wattal, csupán azért tettem bele azokat a nagy tranzisztorokat, mert az Ezermester boltokban árulták őket annak idején 1 forintért. Szétszedéskor letörtek az eredetiek lábai, csupán azért kellettek bele újak. Semmi baja nem volt, csak a magnórészben kellett ékszíjat cserélni, de a Sanyo hülye helyre rögzítette a végtranzisztorokat, úgynevezett "műszerészbarát" konstrukció volt, aki ékszíjat akar benne cserélni, barmoljon szét miatta mindent! Egyébként már 30 éve hallgatjuk a konyhánkban, és prímán szól, úgy, mint eredetileg.( Ugyanúgy tudja azt az 1 wattot, mint új korában, és ugyanabban a minőségben).
A hozzászólás módosítva: Jan 22, 2013
(#) lsebestyen válasza fecameca hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

Tisztelt Fecameca!
Köszönöm kioktató hozzászólásodat, természetesen a végfok tranyók cseréjét én is elvetettem magamban azonnal, más megoldáson gondolkodom. A potival sorba kötött ellenállás nem tudom mennyire kivitelezhető, a poti nem az alaplapra van ültetve, forrasztva? Ennél mindenképpen elegánsabb megoldás a szabályozómodulban az erősítés csökkentése egy esetleges visszacsatolás növelésével ugye?
Talán nem kellene egyből a földbe döngölni azt, aki talán nem ért annyira hozzá, és talán segíteni kellene neki, még ha szerinted hülyeséget is kérdez.
Tisztelettel:
lsebestyen
(#) bekeipeter válasza lsebestyen hozzászólására (») Jan 22, 2013 / 1

A legegyszerűbb és legolcsóbb, ha az alaplapon lévő HR38 és HR40 4,7kohm-os ellenállásokat növeld meg 100-470kOhm-ra és máris teljesül a kívánságod.
(#) lsebestyen válasza bekeipeter hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

Köszönöm a segítséget, megpróbálom!

Kedves Isebestyen!
Idézet:
„és talán segíteni kellene neki, még ha szerinted hülyeséget is kérdez.”
Bocsánat az előbbiekért, igazán nem rossz szándékból írtam. Éppen ezért tértem ide vissza. Van nekem is használható ötletem, például, hogy az egyébként elég silány minőségű hangerő szabályozó potenciométereket (Javítottam életemben néhány ilyet, és mi tagadás, nem voltam tőlük elragadtatva, például levett hangerőnél csak a balansz eltekerésével lehet a két oldalt egyforma hangerőre állítani). Kivenném a potenciométert az előerősítő és a szabályozó modul közül, ott maradna simán csak egy ellenállás, és közvetlenül a végfok modul elé tenném, akkor nem csökkenne le a max. hangerő sem, mégis jobban le lehetne halkítani a készüléket. A készüléktervezők általános hibája szerintem az, hogy a potenciométer után nagyon nagy az erősítés, ezért nem lehet rendesen lehalkítani, nagy az alapzaj lehalkított állásban, mindezt el lehetne kerülni, a közvetlenül a végerősítő elé tett potenciométerrel.

Idézet:
„A potival sorba kötött ellenállás nem tudom mennyire kivitelezhető, a poti nem az alaplapra van ültetve, forrasztva?”

Nálam sohasem volt gond a fólia átvágása. Miért, szikéd nincs? Egy kiélezett bicska is megteszi.
(#) lsebestyen válasza fecameca hozzászólására (») Jan 22, 2013 /

Kedves fecameca!
Köszönöm az ötletet és javaslatot,van benne logika, és biztos működne is. Egyenlőre megpróbálom az előzőekben javasoltat (ellenálláscsere), mert tényleg nem szeretnék nagyon belenyúlni a készülékbe. Aztán majd elválik.
Köszönöm a fáradozásodat, tisztelettel:
Lsebestyen
(#) laci6662 válasza lsebestyen hozzászólására (») Jan 23, 2013 /

Szia!

Szerintem a legideálisabb megoldás a szabályzó modul erősítésének csökkentése lenne, volt erről egy cikk régebben gilszkilabor kolléga oldalán, de sajnos már nem találom (a freeweb okoskodott valamit megint) így itt idéznék belőle:

Idézet:
„A megható fokozat erősítésének csökkentése:
Erre azért lehet szükség, mert a készülék össz-erősítése kissé magasra van választva. Ez a gyakorlatban úgy jelentkezik, hogy a hangerőszabályozó potenciométert normál körülmények között szinte soha sem forgatjuk el az utolsó 1/3 tartományba, mert már korábban is elérhetjük a teljes kivezérlést. Nem volna baj, ha egy kicsit csökkenthetnénk az érzékenységet. A hangszín-kör moduljának kapcsolására pillantva, egyszerű lehetőség kínálkozik a probléma orvoslására. Távolítsuk el az SC58 és SC64 elemeket, miáltal a modul erősítése 11 dB-el csökken:”

Ez maradandó átalakítás nélkül, könnyen, gyorsan végrehajtható, és még a jel-zaj viszonya is javul tőle.
(A mellékelt képen sárgával bekeretezett kondikról van szó.)

A másik amit esetleg ajánlok, hogy az alaplemezen a hangerő poti mögött van 2db kis 680pF-os fóliakondi (HC50, HC56) én ezeket kiforrasztottam, ezzel kiiktatva a magas kiemelést a loudness-ből (tehát csak a HC53, HC59 által végzett mély-kiemelés maradt), így egyrészt adott hangerőn a fül számára halkabbnak tűnik, másrészt (az én ízlésemnek legalábbis) kellemesebb, lágyabb hangja lett tőle.

Üdv: Laci
A hozzászólás módosítva: Jan 23, 2013

4.gif

(#) lsebestyen válasza laci6662 hozzászólására (») Jan 23, 2013 /

Szia!

Köszönöm az ötletet, ez úgy tűnik tényleg jobb megoldás, már csak a minőség javulás miatt is.

A másik amit észrevettem a készüléken, hogy a némítás funkció (a gombokhoz, bekapcs.-hoz hozzáérve) nem igazán működik. 10-ből kilencszer nem. Pedig ügyelek, hogy ne érjek a készülék fém házához, nincs összekötve földelt készülékkel. Érdekes módon van olyan, hogy egyszer egyszer működik, de utána már nem. Sokszor volt már téma itt a fórumon ennek funkciónak a hibája, meglátom mire jutok vele.

Még egyszer köszi!
(#) laci6662 hozzászólása Jan 25, 2013 /

RA-6363S-hez keresek műanyag talpat+csavarjait, hangoló+poti gombokat, illetve a skálahúr görgőit, ha esetleg van bárkinek eladó bármelyik az előbb felsorolt alkatrészek közül legyen szíves dobjon egy PM-t, vagy egy emailt.

Előre is köszönöm!
Üdv: Laci
(#) lsebestyen hozzászólása Jan 25, 2013 /

Megcsináltam a javasolt kondi kivételt, illetve a szab. modulon található elkók cseréjét. A hangerő valóban csökkent, a hangerővel most már jobban lehet szabályozni. Talán még lehetne egy picit visszavenni.
A némítás megjavult, de ha be van dugva a cd lejátszó a magnó bemenetre, akkor nem működik. Pedig nem földelt csatlakozós. Ötlet esetleg?
Köszi.
(#) silent15 hozzászólása Jan 25, 2013 /

Sziasztok, sajnos ennek az erősítőnek (RA6383S) nem találtam javító topicot(csak tuning), ezért most nyitnék eggyet;
Az eggyik gondom az lenne, ezzel a szépséggel, hogy a kapcsolója kipurcant, be lehet nyomni , kapcsol is , de nem marad bent, és ki szeretném cserélni , de nem tudom milyen kéne hozzá, mert kissé zárlatosnak is néz ki, ezért nem akarok mérési logika szerint cserélni, ezért, ha valaki tudna linkelni , feltenni egy képet, hogy milyen kapcsoló logikája van , azt megköszönném.
A másik gondom pedig, hogy nem működik az egyik végfok (vagy a előerősítő eggyik fele, még nem sikerült kiderítenem) és itt abban szeretném kérni a segítségeteket, hogy van e valakinek jóminőségű (neten olyan van, amin nemigen látszanak az értékek) szervízkézikönyve / kapcs. rajza, esetleg egy panelterv, hogy mit hol kell keresnem, mit kéne mérnem.

Előre is köszönöm! Üdv!
A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2013
(#) szamóca válasza bekeipeter hozzászólására (») Jan 25, 2013 /

Szerinted minek a fórum ha magánba segítesz?
Sokat lehet tanulni ily módon, sokaknak.
Következő: »»   49 / 123
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem