Fórum témák
» Több friss téma |
Köszönöm, ez sokat fog segíteni , azt hogy tudom kideríteni , hogy melyik kapcsolónak hogy kéne kapcsolnia, mert nekem ez innen nem esik le.
Üdv!
Azért nem egészen! Csak azért nem töltöm ide fel, mert nagy pdf-et nem tudok ide feltölteni. Lentebb olvasható egy másik elektro fórum is, de ezt nem mertem belinkelni, mert már régebben figyelmeztettek érte.
Amúgy olvass visszább, mert eddig akárki kérte, azonnal küldtem neki!
Elég ha az elérhető, letöltési linket megadod.
Az nyomókapcsolók, a kapcsolt áramkörök számától függően, tartalmaznak érintkezőpárokat, kétoldalt, egymás mögött. Tulajdonképpen váltóérintkezőként fogható fel a kapcsolásuk, mint ahogy a rózsaszínnel berajzolt érintkezők mutatják.
Így értem , köszönöm, és annyit hagy kérdezzek, hogy a táp kapcsolóját, hogy tudom onnan kibányászni ?
Linkeltem a képen, a kérdéses kapcsolót. Üdv! A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2013
Vedd le az aluelőlapot, és hozzáférsz a lefogatócsavarokhoz.
EZ az amitől féltem, hogy le kell venni, de ha így , akkor így, köszönöm!
Nem olyan bonyi! Pár csavar fogja csak. Legalább könnyen meg tudod tisztítani!
A hozzászólás módosítva: Jan 26, 2013
Sziasztok!
Igaz nem ide tartozik, de van egy RA 6386 s Videoton rádióserősítőm, hála istennek kifogástalan műszaki állapotban van, egyetlen szépséghibája, hogy az elejéről hiányzik a kis lenyíló ajtó és belőle a csavaró rudacska. Ha valakinek van bontva, vagy van ötlet hol érdemes keresni, nagyon meg köszönöm!! Gábor.
Sziasztok,
olvasgatom már a fórumot egy ideje, de lehet, hogy átsiklottam a problémám megoldása felett... Szóval, van egy -elvileg- végfok hibásnak diagnosztizált készülékem (így szereztem). Levágta a 0,8A-es olvadót, ha bekapcsoltam. Ezután mindkét végfokon kicseréltem az össze elkót és tranyót, kivéve a fet-et. Végfoknak BD911/912 került bele. Most szól mindkét oldal, 50W-s hangfalakkal, de ha kicsit feljebb tekerem a hangerőt (1-esnél nagyobbra), vagy a basszust feljebb veszem minimálról, rettenetesen torzítani kezd, gyakorlatilag élvezhetetlen. Mint egy túlhajtott sokol rádió, kb. Mi lehet a probléma...? A fenti hibát mind a rádió, mind a tape 2 bemenet használata esetén adja. Ja, a gyári kapcs. rajz nem egyezik meg a végfokokkal, van egy 22n fóliakondi a hátoldalra forrasztva, de a vezetékezése is eltérő kissé, ha jól emlékszem a VT16 tranzisztor környékén. A hozzászólás módosítva: Feb 3, 2013
Lehet hogy az előfokkal lesz a probléma. Megnézném a tápját. A végfokokat is lepróbálnám, közvetlenül a bemenetükre adnék jelet, kikerülve az előfokot.
Nézd meg a végfokban a védelem tranzisztorait, lehet, hogy azok okozzák a galibát.
Sajnos kellően láma vagyok hozzá, egyelőre a páka két végének megkülönböztetése sikerül mindössze, azt is tapintás útján Melyek ezek a tranzisztorok? Mindegyiket kicseréltem a végfokokban, és egyformán rossz mindkettő
Köszönöm a tippeket. A komplett előerősítő modult kicseréltem egy olyanra, ami más készülékben működik. Itt továbbra sem tapasztaltam javulást. Sajnos sem jelgenerátorom, sem olyan készülékem nincs, amiről a végfokra valami használható jelet tudnék küldeni Viszont a tápnál érdekes (?) dolgot mutatott a -közben életre piszkált- örökölt szkópom. A negatív oldal majdnem tökéletesen sima a kondin, de a pozitív oldalon a puffer kondin szép háromszög jeleket kapok, és ezen a kondi cseréje sem segít. Terhelésre csak kimegy a kép a szkópról, a zene ütemére, de a jelalak nem változik. Nem kéne a két oldalnak legalább hasonlónak lennie? A fesz nem változik műszer szerint, 29,5V.
Ha lehúzom a tápot a szabályzó panelről, nincs változás, csak kicsit halkabban "torzít" a készülék. Mély hang nélkül, és kis hangerőn egész szépen szól továbbra is. Jó lenne, ha értenék hozzá, mert így csak barbárkodom, félek, ez túl nagy falat nekem
Én megnézném a némító áramkört, mert lehet ott lakozik a ludas!
Köszönöm a tippet, az egyik végfokból próbaképp kiszedtem a fetet, a másikat meg úgy allgemeine eltávolítottam a próba idejére. A 244-es lábkiosztása az általam fellelt adatlapok alapján pont a tükörképe annak, mint ami be van/volt forrasztva. Ha cserélném 245-re, az adatlapnak, vagy a panelen lévő feliratnak higgyek...? Viszont, a szabályzó egység és az előerősítő modul cseréje után (ezeket egy működő készülékből szedtem ki, és után visszatéve az hibátlan, továbbra is, a hibás masina ellenben nem mutatott érdembeli javulást) immár egyik oldal sem szól, csak ha teljesen feltekerem a hangerőt, és nagyon halkan muzsikál, kb. mintha egy rádióadás kvázi nulla térerőnél. Olyan a hangja is. Ezen a végfokon lévő fet abajgatása sem javított. A bekapcsoló gombnál van egy C alakú lemezre forrasztott vezeték, ami nekem a rugóra van felakadva, annak hol lenne a helye gyárilag? Ez, gyanítom, szintén a némító körhöz tartozik. Ami viszont egész jól megy, ha hozzáérek a bekapcsoló gombhoz vagy a bemenetválasztóhoz, a készülék elhallgat, bármit is művelt éppen. Talán egy végfok cserével felfognám a laikus fejemmel, hol a hiba, de féltem a működő végfokokat, gyári mindkettő...
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2013
A végtranzisztorok megfelelő lábait (1-B, 2-C, 3-E) kössed a rajz szerinti megfelelő pontokra! A BD 244 bekötése valóban tükörkép a nyákhoz viszonyítva.
Sziasztok!
Van nekem egy Videoton ra 6363s típusú készülékem balanc poti recseg meg kevés a mély hang mit lehetne vele kezdeni. Mert a másik erősítőnek alapból olyan jó mély kiemelése van.
A recsegésre ultrahangos tisztítás, a mélyhangra pedig a szabályzómodulban vagy a végfokban elko hiba.
milyen ez az ultrahangos tisztítás még nem hallottam róla
Én sem tudom, pedig járt nálam ultrahangos ékszertisztító is, de potenciométert még soha nem ultra-hangoztam. Ajánlom a kontakt spray-t, de mivel nagyon drága, gyógyszertári alkohol és motorolaj elegyével injekcióztam be az enyémet, és éveken át bírta recsegés nélkül. Mély hang ügyben végignézném az Elkókat, úgy hogy érintek hozzájuk egyet a forrasztási oldalon párhuzamosan, javulás esetén csere.
Kontakt sprét nem merek bele fújni mert az olyan szilikonos trutyi már csinált nekem galibát egyszer megpróbálok egy kis műszer olajat bele cseppenteni
A jó kontakt spray nem tartalmaz szilikont, viszont mocsok drága. Szilikonos műszerfal ápolót ne is fújj bele, az nem jó, esetleg a WD 40, de nekem az se volt, motorolaj, és tiszta szesz tuti évekre megszüntette a sercegést.
RA-6363S-nél a rajzzal vigyázzatok (pl. ami a Magnósok évkönyvébe van, illetve még a gyárin is) fel van cserélve az NPN meg a PNP végtranyó a IV, V, VI pontokra írja a PNP-t, pedig oda pont az NPN megy, és fordítva!
Tehát ha szembe állsz az erősítővel felülre (VI V IV / B C E) megy az NPN (pl. BD911) alulra meg a PNP (pl. BD912). A hozzászólás módosítva: Feb 9, 2013
Szia!
Egy vékony kék vezeték amit a kapcsolónál elszabadulva láttál, mert akkor az tényleg a némítás lehet (de ha egy fotót tudsz róla dobni akkor biztosra meg tudom mondani)? (egy kábelsaru szerű érintkezőre szokott egyébként forrasztva lenni és azzal érintkezik a nagy rugúhoz, ami pedig a gomb fémezett részéhez). A végfok modul(ok) 7-es lábán normál működésnél (amikor nem némít) -10V körüli fesznek kell lennie, azt mérd meg ha tudod (ha pozitív a fesz pl. +25V, akkor az a gond, hogy folyamatosan némít).
Sziasztok!
Melyik Magnósok évkönyvében van bent ez a készülék? (RA 6363S) Köszi.
Engem nem ér ilyen meglepetés, mert a Kleopátra rajzot szoktam az összes ilyen Videoton csoda javításához elővenni. És lássatok csodát, minden ellenállás még pozíciószámra is megegyezik.
Szia!
Az 1984-es évkönyvben van, 74. oldaltól kezdődően. A gyári kapcsolási rajzot pedig megtalálod ITT A hozzászólás módosítva: Feb 10, 2013
A kapcs rajz megvan nekem is, a leírást, és a műszaki adatokat szerettem volna elolvasni róla. Az 1984-es évkönyv nekem is megvan, de abban csak az Aida és a Cleopatra van benne. Tudom, hogy nagyon hasonlóak, vagy teljesen ugyanaz a belső? Konkrétan ez a készülék bent van valamelyikben?
|
Bejelentkezés
Hirdetés |