Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » NYÁK-lap készítés kérdések
A témában nincs helye a nem szakmai indíttatású vitáknak, ezért a szabályszegést elkövetők azonnali figyelmeztetés nélküli kitiltásban, vagy némításban részesülnek. Ugyan így járunk el azokkal szemben, akik "blog"-nak nézik a fórumot. Ezt mindenki tartsa szem előtt!
ezeket tőlem kérdezed?
mert nekem fogalmam sincs erről, én a műnyomópapíros technikát használom. A mellékelt képeimen készült nyák is ezzel a technikával készült. Idézet: ha tudsz átlátszó fóliára nyomtatni akkor a tintasugaras is jó.„Csak lézer printer alkalmas erre a célra, vagy tintasugaras is?” Idézet: ide egy nagyobb teljesítményű UV-t megfelelő tartományba kisugárzó fényforrás kell...Asszem van erre a célra alkalmas cső. (én egy letört búrájú Hgl izzót használok)itt„UV neoncső alkalmas a megvilágításra?” Idézet: Nézz körül a neten mert változó...előhívó„A kellékek ára mennyi?” UV Sacc/kb
hmm, ez nem semmi ...
kétoldalas nyákot is csináltál, ezzel a teknikával, azt részleteznéd lécci ? ui.: ügyes vagy!
kyrk...hát nekem ez marhára bonyolult...pedig szeretném megérteni, és nem is vagyok egy hülyegyerek típus...de nem megy...valahogy nagyon bonyolultnak tűnik ez a dolog
szerintem ilyenre gondolt kyrk:
kinyomtatom mindkét oldalt külön lapra, egy 3-4 cm-re a nyák szélétől rajzolok egy téglalapot (a tervező programban) az egyik kinyomtatott lapot körbevágom a téglalap mentén majd összefordítom a két lapot úgy, hogy a kivágott téglalapot ráigazítom a nemkivágott téglalap vonalaira (ami a másik papíron van).
összecelluxozom legalább az egyik oldalán, maj belehelyezem a szépen letisztított nyákot. 2 réteg papírzsepit rá és alá, rávasalom, kicsit meghengerelem, (amikor még forró). vízbe áztat, műnyomót leszedem, (legtöbbször a műnyomó nagyrészét lelehet húznin áztatás előtt) ujjammal ledörzsölöm a maradék papírt, hogy a lemarandó réz felületen ne maradjon. kimaratom, kontaktisztítóval lefúlyom majd határozott mozdulatokkal letörlöm a vasalásnál használt papírzsepikkel. (spórolni kell ) fúrkodom, mivel lyukgalvanizálni nem akarok (és nem is tudok) ezért rézdrótszálat nyomok a lyukba és mindkét oldalon lehajlítom, lecsípem olyan rövidre hogy, éppen hogy ne essen ki, és megforrasztom mindkét oldalon. egyébként: http://www.hobbycnc.hu/NYAK/NYAK.htm (szerintem az enyém jóval szebb, mint ami ott van )
Hellosztok!
Nekem az lenne a kérdésem, hogy a nyák lemezt mivel szokás házilag darabolni? Mert én erősebb ollóval próbálkoztam eddig, de már 3-4 ollót is eltörtem... Idézet: „Csak lézer printer alkalmas erre a célra, vagy tintasugaras is?” Itt pont azt tárgyaljuk hogy aki hozzájut egy lézer printerhez annak nem kell a fotolakkos eljárás. Én sajnos csak festeni tudok,és az alul látott apli átlátszó írásvetítő fóliáját használom.Evvel SMD lábak közöt is el tudok vinni egy vékony vezető sávot. Most próbálkozom a baloldalt látható SOREX-el. Ez szintén átlátszó,de öntapadós is,az esetleges "alávilágítás"elkerülése végett. Nekem csak egy bajom van. Marha nehezen tudok egyenletesen lakkot fújni. Előfordul hogy valahol lehet kapni FOTOLAKKOZOTT nyáklapot?? Ezt mindenkitöl kérdezem.
Persze, hogy lehet kapni olyat! Általában valami kékes színű fóliával van lefedve maga a lap. És az könnyen leszedhető, mielőtt fotóznál a NYÁK-ra. Viszont nem célszerű vagdosni, mivel felpattogzhat a vágás mentén egy sávba a lakk. Vagy ha valaki esetleg vagdossa, akkor egy jó nagy technológiai keretet érdemes hagyni a fentebb írtak miatt.
Hali!
Lazernyomival elvileg lehet kozvetlenul a nyakra nyomtatni. Tud valaki valami linket hasonlo oldalra? Kivancsi vagyok, hogy mas hogyan csinalta meg a nyomtato "kifekteteset". Ha csak siman a nyakra nyomtatom ra kiesik a vasalas, asztatas es kapirgalas. Nekem megerne ez egy lezernyomtatot
igen, kiesik, de ahhoz plotterre van szükség. azt hiszem azt hívják olyan nyomtatónak, amelyen nem a papír, hanem a nyomtató fej mozog három tengelyesen. tudomásom szerint ezek kicsit drágábbak.
én erről tudok, de ha vki "kifektetett" egy lnyomtatót, arra én is kíváncsi vok.:yes:
Ha egy címet tudnál prezentálni Q..ára örülnék.
szerintem a Conrádba is lehet kapni,
Ilyenre gondoltok? nyáklemezek
Hello!
Én is gondolkoztam már a lézernyomin de van egy két megoldásra váró dolog pl a papir tovabbito hengerek egymassal szemben vannak es kicsit belognak egymassal szemben tehat meghajtja a papirt amit a nyakkal nem tudnak megtenni a masik hogy a papir nem egyenesen halad az ezert itt is meghajlik ami szinten nem megoldhat es valoszinuleg a fem felulet elb.....na a feny erzekeny hengert vagy ha maga a felulet nem is akkor a sorja a szelein biztosan... szoval ha ezeket sikerulne kikuszobolni akkor talan meg lehetne oldani amit mondasz de meg igy se lenne biztos az idozites ami egyoldalas nyaknal is nehezitene a dolgot a ketoldalas egyenesen felejtos masnem azert mert a hengerek letorolnek a festeket....
Egy újabb kérdésem lenne a témához, mégpedig a forrasztásgátló felület kialakításának megoldása.
Valakinek tapasztalata? Arra gondoltam, hogy esetleg szitázással felvinni valamiféle műgyanta bevonatot, a szita fotóeljárással elkészíthető, műgyanta beszerezhető. Van valakinek gyakorlata ebben? Ill a furatgalván kialakításának módja (furatgalvánnal), olvastam a "hobbycnc" oldalon a pdf-et, de bonyolultnak és macerásnak ítéltem meg a leírtak alapján ill nem tudni mennyire szerezhetőek be a szükséges vegyszerek. Állandó problémám, hogy adott esetben proto ill sorozat paneleket kellene készítenem, és már unom a cégek határidejét ill a nehézségeket....az árakról nem is beszélve.
Helló.
Szerintem ahogy a szitát csinálod,pont úgy kell csinálni nyékot. Felesleges kétszer dolgoznod. :nezze:
Még sosem csináltam szitát, csak láttam ilyen eljárást.
Érdekelne milyen anyaggal és hogyan kell csinálni ilyet. Vagy esetleg vékony rézlemezt kellene fotózni, az egyik felületét full védeni a másik pedig a szita mintás tartalmazza. Ahol kell ott a maratóanyag kimarja a kívánt mintát. Ötletek? Így adott esetben pozícióminta is készíthető.
Kezdjük előröl.
A szitaháló egy sűrű szővésü "harisnya"kifeszítve egy keretre,lefujva egy fényérzékeny anyaggal mely úgy működik mint a "fotolakk". Ezt letakarják egy átlátszó fóliával melyre rá van rajzolva a kivánt minta,majd levilágítják.A lágy festékanyagot kimossuk"ezek a vezetősávok" majd a szitát ráteritjük a festeni kivánt felületre,s egy"spaklival"átpaszírozzuk az apró lukakon a festéket. Ha netán ez pont egy nyáklap akkor innendtől el lehet kezdeni maratni s utánna egy másik szita,másik ábra,s késsz a poziciórajz is.:yes:
Valami olcsó megoldáson gondolkodom, ami gyors és egyszerű ha jutottam valamire megosztom Amúgy SMD panelokkal milyen tapasztalataitok vannak? (SO, TQFP tokok mellett).
Idézet: „Amúgy SMD panelokkal milyen tapasztalataitok vannak?” Mármint milyen értelemben.
Én Eagle 4.11 es verziót használok,az elég egyszerű nyák tervező progi.
(nem nehéz használni,de ha mégis probléma lenne akkor a 2005-ös RT évkönyvben elég jó leírás van róla.RT=rádiótechnika) Az egyetlen hátránya hogy a free verzióval csak egy bizonyos méretig lehet rajzolni.
Fe(II)-vel nem fog menni, a molekulából több klór már nem tud kiszakadni.
CSAK Fe(III) fog menni! 2FeCl3 + Cu = 2FeCl2 + CuCl2
Hali!
Én az ExpressPCB-t használom. Nagyon sok alap alkatrészt ismer, de az új verzióban már alkatrészt is definiálhatsz, ill. a meglévőt megváltoztathatod. Ami a legfontosabb: teljesen ingyenes! A topic elején vki azután érdeklődött hogy lehet darabolni? A legegyszerűbb a fűrész, de lemezvágó ollóval is elég jó eredményt érhetsz el. A legpontosabb ha egy hegyes árral mindkét oldalon bekarcolod és eltöröd. (A bakelit alapút így lehet a legszebben) Egyszer 1mx1,2m -es 3mm vastag plexit lemezből fogadásból 1cm széles, 1,2m hosszú csíkot ezzel a módszerrel vágtam le. Megnyertem.
Hy
A darabolásra a legjobb módszer, ha egy körfűrészbe befogsz egy 200-as vágókorongot a fűrészlap helyett, de ehez kell egypersely a belső átmérő eltérés miatt. Semmilyen más módszerrel nem tudsz olyan szép és pontos vágást csinálni és kb másodpercenként vágsz 2 - 5 cm-t ami az egészben a legjobb. Csak itt vigyázni kell, mert ha nem jól tákolsz, akkor balesetveszélyes lehet! Csumi Ja: Nowarm _ DIP-TRACE nevű progiját próbáljátok ki. jobb mint az express PCB és CNC fúróval is össze lehet hozni. |
Bejelentkezés
Hirdetés |