Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   92 / 1320
(#) Koncsar hozzászólása Nov 1, 2007 /

hardveres a kapcsoló, műszerrel nézve zár és nyít is, a nyák forrasztása is jó. Még várok egy pár percet mielött megtaposom.
(#) Tomi111 hozzászólása Nov 1, 2007 /

A hardveres illesztés nem gond. Ezt megcsinálom. Végálláskapcsolók vagy induktív közelítésérzékelők vezérelnék. Bemeneten tranzisztor esetleg optocsatoló. Kimeneten triac vagy szilárdtestrelé kapcsolná a mágneskapcsolót vagy akár a motort, ezeket megoldom. Az elektronikával folglalkozok hobbi szinten. Nekem maga a PIC és a program megírása, beégétése a gond. Ilyet még nem csináltam.
(#) kocici17 válasza Tomi111 hozzászólására (») Nov 1, 2007 /

Nos nem ártalmas ha ismered a választott kontroller utasitáskészletét és az utasitás müködését.

ezt a feladatot amit te jeleztél
klaszikusan asm.ben irnám meg mert gyorsabb a rutin mivel közvetlen kodolás.

Ha megvagy a portok képzeletbeli kiosztásával, ill. levezetted a folyamatot magadnak papiron akkor kezdhetsz irni.

Bocs de basicben ezt ahogy gondolod és folyamatjelzéssel /pl. LCD/ nem is igazán egyszerü.

még ilyen hozzám hasonló figurának is 1 érdekes testhezálló feladat ha szépen akarom megcsinálni.

Nade ne add fel.
Ajánlanám neked és sok más hobbitársnak /kivétel aktuálisan én mert ez a foglalkozásom/ hogy a neten mert már sajnos a chipcadnál nem kapjátok meg a DR. Madarász László A pic 1xyxxx mikrovezérlők cimü föiskolai jegyzeteit.
(#) kocici17 válasza Koncsar hozzászólására (») Nov 1, 2007 /

Mindenre levédte a vezérlő vagy csak néhány file nem irható????

Nos annyit szivesen megteszek, hogy 4.-db a témával kapcsolatos chipcad cd-t a régebbiekből /mert az elején kell elkezdeni kiirok és az emailemre add a cimet ahova postázzam.

Javasolnám még a müszaki tankonyvboltokat /ennek utánna kell nézni hogy hol vannak/ és ott még van 1 csomo könyv amiböl sok türelemmel és szorgalommal meg lehetz tanulni.

De itt a neten is megtalálod :pl a "Dr.Madarász László" beirás vagy "Dr.Kónya László", vagy a kando vill mérn kar honlapja.

Sajnos ahoz itt kevés a hely hogy az egész cd-t feltegyem /750mb/ meg a könyveket sem tudon ide belapozni.

De legalább van fogalmad mostmár arrol, hogy mibe kezdtél.
(#) Tomi111 hozzászólása Nov 1, 2007 /

Köszönöm hogy foglalkozik velem. Lerajzolom a folyamatot, hogy pontosan mennyi be ill kimenetre van szükség. Csak asm-hez sem értek. Utána nézek a jegyzeteknek, talán sikerül megszerezni. Sajnos ma már nem tudok írni, munkahelyről írok. nemsokára végzek. Legközelebb holnap délután leszek gép előtt.

(#) watt válasza szabi_o hozzászólására (») Nov 1, 2007 /

Logikailag valóban kényelmesebb, de elektronikailan kevésbé szerencsés. Egyébként is van ! operátor a C-ben.

A gond ott van, hogy 0,7V felett már nem L az L, viszont 2,4V felet H a H. Kevesebb gond van a zavarjelekkel, és nem kell túl kicsi ellenállás a biztos szinten tartáshoz.

Jó pihit és holnap én is bekukkantok.

És köszönet mkinek a türelemért.
(#) watt válasza kocici17 hozzászólására (») Nov 1, 2007 /

Ebből sportot fogsz csinálni, hogy egy választ hány részre tudsz szétdarabolni? Már írta Szabi83, hogy nyugodtan írd egybe! Borzasztóan nehéz így összerakni amit írsz!
(#) kocici17 válasza watt hozzászólására (») Nov 1, 2007 /

Köszi legközelebb egybe ömlesztem, bár megprobálom inkább email-ben vagy másképp küldeni, hogy ne bántson senkit és ne tartsam fel a topicot.
(#) watt válasza kocici17 hozzászólására (») Nov 1, 2007 /

Félreértesz! Ne azzal van a baj amit írsz, az természetesen mindenkit érdekel!
(#) potyo válasza kocici17 hozzászólására (») Nov 1, 2007 /

Nem tartod fel a topikot, csak a Küldés gomb használatának frekvenciáját vedd kisebbre. Írd meg egyszerre, amit akarsz. Ha nem fejezted be, később visszatérhetsz rá, a válasz ablak megvár.
(#) edgaar válasza watt hozzászólására (») Nov 1, 2007 /

na megint átrajzoltam
tudom, kezdek unalmassá válni, de 1x meg kell tanulni utána megy magától álmomba másnaposan is
http://edgaar.fw.hu/piclock/ora3.png
így már megcsinálhatom a nyákot ? minden zsír ?
aztán majd a programmal fogok szenvedni össze vissza
(#) Koncsar hozzászólása Nov 1, 2007 /

sziasztok! Valaki tud valami jobb progit a willem égetőmhoz, minta eprom prog51-nél (epr097g)-nél.
(#) potyo válasza edgaar hozzászólására (») Nov 1, 2007 /

Úgy nézem, jó lesz. A nyák tervezésénél arra ügyelj, hogy hagyj valamilyen lehetőséget az égető csatlakoztatására. Pl. egy tüskesort, amire kivezeted a 4-5 szükséges lábat.
(#) edgaar válasza potyo hozzászólására (») Nov 1, 2007 /

Hali !

Persze, azok az "-X" kivezetések forrszemek lesznek, nagyobbacskák mint az ic láb, szal drótnak valaó. Wirepad a neve na

Amugy gondolom nem kritikus semmi, csak a kristály legyen lehető legközelebb a pic osc1-2jéhez meg a két 22pF-es kondi ehez. A többi gondolom tökmind1, igaz ?

Edga'r
(#) potyo válasza edgaar hozzászólására (») Nov 2, 2007 /

Meg a 100nF a pic táplábaihoz. Illetve a reset lábra kell még egy felhúzóellenállás, azt az előbb elfelejtettem.
(#) watt válasza edgaar hozzászólására (») Nov 2, 2007 /

A gombokra menő lábakat gondolom véletlenül kötötted fixen a testre!?
Amúgy jó lesz!
(#) edgaar válasza potyo hozzászólására (») Nov 2, 2007 /

Ja a kondi hát necces lesz (mármint a táppal párhuzamos, de megoldom). Azt hallottam nem kell az MCLR-re felhuzo a 16F628nél vagyis nem muszáj, a 16F84nél pedig igen. vagy egészségesebb ha mégis berakok egy 10K-st ?
(#) watt válasza edgaar hozzászólására (») Nov 2, 2007 /

Csak akkor nem kell, ha kikapcsolod az MCLR funkciót(a konfigurációs szóban). Én mindig így használom.

Sosem egészséges, ha a CMOS chip bemeneti lába a levegőben lóg. Felesleges áramokat hoz létre a chipen belül.
(#) edgaar válasza watt hozzászólására (») Nov 2, 2007 /

Akkor EZ véglegesnek tekinthető ?

Nem, mert a PIC 3-as és 13-as lábai továbbra is a GND-re van kötve, nem pedig a nyomógomg és a felhúzóellenállás közé.
(#) ledesgyerek válasza kocici17 hozzászólására (») Nov 2, 2007 /

Köszi
Megnézem ezeket.
(#) kocici17 válasza Koncsar hozzászólására (») Nov 2, 2007 /

Ugytudom jelenleg nincs frissitett verzio a willemhez.
(#) edgaar válasza potyo hozzászólására (») Nov 2, 2007 /

Így jó ?
nem igazán értem így a működését a gombnak, hogy mitől lesz 1 ha megnyomom.. elmondaná vki ?

Edga'r
(#) Prinner hozzászólása Nov 2, 2007 /

Üdv.
Valaki le tudná fordítani MCC18-al a microchip 18f4550 bootloader forráskodját firmware-vé, mert hiába próbáltam felrakni a demókat, egyik sem működik (Vista) .

Egyébként kipobáltam Mplab 7.62+c18v3.12 és c18v2.40 összeállításban, de egyikkel se ment. Felrakjam, de fordításkor hibaüzenetet kaptam (elküldött a local sales manager-hez, és felajánlotta a full verzió megvásárlását.

Aztán találtam a bootloader programfájl _factory_hex mappában egy picdemfsusb.hex fájlt, amit beégettem a kontrollerbe, és felismerte a winfos új hardverként. Kitallóztam a drivert, és feltelepítettem, de a bootloader szoftver nem ismeri fel.

Vagy nem tud valaki mcc18 hoz valami működő és bevált, gyógyítást vagy egyebet... ?

Boot.zip

(#) kocici17 válasza edgaar hozzászólására (») Nov 2, 2007 /

Igy már inkább jo, bár nem 1 hanem 0 lesz, tehát a gomb nyugalmi állapotában van 1.
Ez azt jelenti hogy a program akkor fut tovább a gomb rutinból ha aktiv 0.
pl

btfsc PORTA,3
goto $-1 ;itt vár alacsonyra
btfss PORTA,3
goto $-1 ; itt meg a gomb elengedését figyeli mert különben "peregni"fog a gomb.

Értelemszerüen a másik gomb is igy figyelhetö csak az az RB7.

Vagyis a rajz szerint a gomb nyugalmi állapotban magas pin , megnyomott ill. zárt gomb állapotban alacsony a pin.
Ezt a progi irásánál kell figyelembe venni. aszarint hogy bonto vagy záro a gomb tipusa.

Következő: »»   92 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem