Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
hardveres a kapcsoló, műszerrel nézve zár és nyít is, a nyák forrasztása is jó. Még várok egy pár percet mielött megtaposom.
![]()
A hardveres illesztés nem gond. Ezt megcsinálom. Végálláskapcsolók vagy induktív közelítésérzékelők vezérelnék. Bemeneten tranzisztor esetleg optocsatoló. Kimeneten triac vagy szilárdtestrelé kapcsolná a mágneskapcsolót vagy akár a motort, ezeket megoldom. Az elektronikával folglalkozok hobbi szinten. Nekem maga a PIC és a program megírása, beégétése a gond. Ilyet még nem csináltam.
Nos nem ártalmas ha ismered a választott kontroller utasitáskészletét és az utasitás müködését.
ezt a feladatot amit te jeleztél klaszikusan asm.ben irnám meg mert gyorsabb a rutin mivel közvetlen kodolás. Ha megvagy a portok képzeletbeli kiosztásával, ill. levezetted a folyamatot magadnak papiron akkor kezdhetsz irni.
Bocs de basicben ezt ahogy gondolod és folyamatjelzéssel /pl. LCD/ nem is igazán egyszerü.
még ilyen hozzám hasonló figurának is 1 érdekes testhezálló feladat ha szépen akarom megcsinálni. Nade ne add fel. Ajánlanám neked és sok más hobbitársnak /kivétel aktuálisan én mert ez a foglalkozásom/ hogy a neten mert már sajnos a chipcadnál nem kapjátok meg a DR. Madarász László A pic 1xyxxx mikrovezérlők cimü föiskolai jegyzeteit.
Mindenre levédte a vezérlő vagy csak néhány file nem irható????
Nos annyit szivesen megteszek, hogy 4.-db a témával kapcsolatos chipcad cd-t a régebbiekből /mert az elején kell elkezdeni kiirok és az emailemre add a cimet ahova postázzam.
Javasolnám még a müszaki tankonyvboltokat /ennek utánna kell nézni hogy hol vannak/ és ott még van 1 csomo könyv amiböl sok türelemmel és szorgalommal meg lehetz tanulni.
De itt a neten is megtalálod :pl a "Dr.Madarász László" beirás vagy "Dr.Kónya László", vagy a kando vill mérn kar honlapja.
Sajnos ahoz itt kevés a hely hogy az egész cd-t feltegyem /750mb/ meg a könyveket sem tudon ide belapozni. ![]() De legalább van fogalmad mostmár arrol, hogy mibe kezdtél.
Köszönöm hogy foglalkozik velem. Lerajzolom a folyamatot, hogy pontosan mennyi be ill kimenetre van szükség. Csak asm-hez sem értek. Utána nézek a jegyzeteknek, talán sikerül megszerezni. Sajnos ma már nem tudok írni, munkahelyről írok. nemsokára végzek. Legközelebb holnap délután leszek gép előtt.
Logikailag valóban kényelmesebb, de elektronikailan kevésbé szerencsés. Egyébként is van ! operátor a C-ben.
![]() A gond ott van, hogy 0,7V felett már nem L az L, viszont 2,4V felet H a H. Kevesebb gond van a zavarjelekkel, és nem kell túl kicsi ellenállás a biztos szinten tartáshoz.
Jó pihit és holnap én is bekukkantok.
És köszönet mkinek a türelemért.
Ebből sportot fogsz csinálni, hogy egy választ hány részre tudsz szétdarabolni? Már írta Szabi83, hogy nyugodtan írd egybe! Borzasztóan nehéz így összerakni amit írsz!
Köszi legközelebb egybe ömlesztem, bár megprobálom inkább email-ben vagy másképp küldeni, hogy ne bántson senkit és ne tartsam fel a topicot.
Félreértesz! Ne azzal van a baj amit írsz, az természetesen mindenkit érdekel!
Nem tartod fel a topikot, csak a Küldés gomb használatának frekvenciáját vedd kisebbre. Írd meg egyszerre, amit akarsz. Ha nem fejezted be, később visszatérhetsz rá, a válasz ablak megvár.
na megint átrajzoltam
![]() tudom, kezdek unalmassá válni, de 1x meg kell tanulni utána megy magától álmomba másnaposan is ![]() http://edgaar.fw.hu/piclock/ora3.png így már megcsinálhatom a nyákot ? minden zsír ? aztán majd a programmal fogok szenvedni össze vissza ![]()
sziasztok! Valaki tud valami jobb progit a willem égetőmhoz, minta eprom prog51-nél (epr097g)-nél.
Úgy nézem, jó lesz. A nyák tervezésénél arra ügyelj, hogy hagyj valamilyen lehetőséget az égető csatlakoztatására. Pl. egy tüskesort, amire kivezeted a 4-5 szükséges lábat.
Hali !
Persze, azok az "-X" kivezetések forrszemek lesznek, nagyobbacskák mint az ic láb, szal drótnak valaó. Wirepad a neve na ![]() Amugy gondolom nem kritikus semmi, csak a kristály legyen lehető legközelebb a pic osc1-2jéhez meg a két 22pF-es kondi ehez. A többi gondolom tökmind1, igaz ? Edga'r
Meg a 100nF a pic táplábaihoz. Illetve a reset lábra kell még egy felhúzóellenállás, azt az előbb elfelejtettem.
A gombokra menő lábakat gondolom véletlenül kötötted fixen a testre!?
Amúgy jó lesz!
Ja a kondi hát necces lesz (mármint a táppal párhuzamos, de megoldom). Azt hallottam nem kell az MCLR-re felhuzo a 16F628nél vagyis nem muszáj, a 16F84nél pedig igen. vagy egészségesebb ha mégis berakok egy 10K-st ?
Csak akkor nem kell, ha kikapcsolod az MCLR funkciót(a konfigurációs szóban). Én mindig így használom.
Sosem egészséges, ha a CMOS chip bemeneti lába a levegőben lóg. Felesleges áramokat hoz létre a chipen belül.
Nem, mert a PIC 3-as és 13-as lábai továbbra is a GND-re van kötve, nem pedig a nyomógomg és a felhúzóellenállás közé.
Köszi
Megnézem ezeket. ![]()
Ugytudom jelenleg nincs frissitett verzio a willemhez.
Így jó ?
nem igazán értem így a működését a gombnak, hogy mitől lesz 1 ha megnyomom.. elmondaná vki ? ![]() Edga'r
Üdv.
Valaki le tudná fordítani MCC18-al a microchip 18f4550 bootloader forráskodját firmware-vé, mert hiába próbáltam felrakni a demókat, egyik sem működik (Vista) ![]() Egyébként kipobáltam Mplab 7.62+c18v3.12 és c18v2.40 összeállításban, de egyikkel se ment. Felrakjam, de fordításkor hibaüzenetet kaptam (elküldött a local sales manager-hez, és felajánlotta a full verzió megvásárlását. Aztán találtam a bootloader programfájl _factory_hex mappában egy picdemfsusb.hex fájlt, amit beégettem a kontrollerbe, és felismerte a winfos új hardverként. Kitallóztam a drivert, és feltelepítettem, de a bootloader szoftver nem ismeri fel. Vagy nem tud valaki mcc18 hoz valami működő és bevált, gyógyítást vagy egyebet... ? ![]()
Igy már inkább jo, bár nem 1 hanem 0 lesz, tehát a gomb nyugalmi állapotában van 1.
Ez azt jelenti hogy a program akkor fut tovább a gomb rutinból ha aktiv 0. pl btfsc PORTA,3 goto $-1 ;itt vár alacsonyra btfss PORTA,3 goto $-1 ; itt meg a gomb elengedését figyeli mert különben "peregni"fog a gomb. Értelemszerüen a másik gomb is igy figyelhetö csak az az RB7. Vagyis a rajz szerint a gomb nyugalmi állapotban magas pin , megnyomott ill. zárt gomb állapotban alacsony a pin. Ezt a progi irásánál kell figyelembe venni. aszarint hogy bonto vagy záro a gomb tipusa. |
Bejelentkezés
Hirdetés |