Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » Digitális óra
Ha hiszed ha nem a teszt óra a sarki fűszeresnél vett kvarccal havi 1 sec pontatlanság alatt van ,a nappaliban a szekrény tetején Egyébként nem is atomóra készítése volt a cél !
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2012
Sziasztok!
Én szeretnék egy digitális sakkórát készíteni, de nem igazán van ötletem, hogy hogyan kellene. Ha segítene valaki,azt megköszönném. Sziasztok. Palkó
Itt ketyeg mellettem egy teszt óra. egy óra alatt 1 másodpercet sietett. Most állítgatom.
Ha jó a pic programja szoftveresen könnyen pontosítható
A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2012
10000 megszakítás = 1 sec. Így elég finoman lehet állítani.
Csinálj egy két gombbal indítható megállítható "időzítőt" mondjuk pic-cel és lcd kijelzővel
Nem kérdéses, hogy a nagy szórás nem jelenti azt, hogy ne találhatnál egy nagyjából pontos példányt. Csak az a gond, hogy a szomszéd Józsi ugyanott vesz egy tök ugyanolyan kvarcot, az övé meg lehet akár tök pontatlan is.
Azért az 1 másodperc / hónap, az még messze nem atomóra
A kis hengeres kvarcok sokkal pontosabbak, de annyira nem, hogy a havi 1 másodpercet tudják garantáltan.
A kis hengeres "óra kvarcok" sem pontosak ! Nézz meg egy régi kvarcórát , miért van a kvarc mellett trimmerkondi ? Egyébként éppen azon dolgozom hogy a megszakítás
egyszerűen a beállításnál menüböl elérhető legyen , és a szomszéd Józsi is tudja pár gombnyomással pontosítani az utánépített óráját A hozzászólás módosítva: Dec 9, 2012
A kis hengeres "órakvarcokat" csak a frekvenciájuk miatt 32768 használták a pontosságot
a kondenzátorok + illetve - hőfoktényezője korrigálta (volt benne + és - hőfoktényezőjű kondenzátor az egyik + a másik - irányba korrigálta a kvarc frekvencia csúszását , a trimmerrel meg belőtték a pontos frekvenciát .
Ezért szoktam a szoftveres RTC-hez 20MHz-es kavicsot használni, a külső RTC-hez meg nem használok. Mindkettő nagyon szép (és számomra is megfelelően jó) eredményt produkál.
Nálunk a 4 megás is megfelelő eredményt produkált
Elhiszem. Azért választom a 20MHz-est, mert marad még kellően elég idő az egyéb dolgok feldolgozására és ugyanolyan "drága" mint a 4MHz-es.
Én tmr2 vel csináltam az "órát" és tmr0 val az összes többi dolgot
Sziasztok!
Egykoron még augusztusban erre a kapcsolásra építettem egy órát. A nyákot megterveztem, segítettek kijavítani, elméletileg jó kéne, hogy legyen. Akkor megépítettem, 1 kijelzőm igaz nem volt, de már az élesztésnél gondok voltak. A kijelző középső szegmense villog(ez lehet, alapból ilyen), de össze-visszák a szegmensek, meg a középső 2 led-se villog (ha jól emlékszem az volt a feladata). A kapcsolás működő, de nálam nem az. Most volt kedvem, időm, nekiestem. Minden gyantát, amit értem , lemostam. Nagyítóval tüzetesen átnéztem, a fekete gyantafoltokat is letakarítottam, zárlat nincs egy se, de a gond ugyan az. Tudna valaki segíteni, mit ronthatok el. A nyákrajzot mellékeltem.. üdv!
Azt láttad, hogy nem kerek 4MHz-es kvarcra van tervezve? (Persze ez talán nem okozhat ilyen gondot)
Oké, az nem probléma, akkor max nagyon pontatlan lenne, ezt azt hiszem épp témáztuk is egy másik topikban, de attól még nem szabadnak így viselkednie.
Valakinek valami ötlete esetleg?
Sziasztok,
Egy PIC16F873 alapú órát építgetek, most épp a próbapanelen járatom és pontosítani szeretném. A kvarc melletti két kondi egyikét trimmerre cserélve be tudom állítani, ugye? Az lenne a kérdésem ezzel kapcsolatban, hogy mindegy, hogy melyik kondi helyére teszem be a trimmert? Kösz: t
Azokkal semmit sem tudsz elérni , pontosítsd programból , a megszakítás értékével kell játszani.Én már írtam egykét óraprogramot de mindenféle "hardveres varázslat nélkül" kb évi 5s es pontossággal dolgoznak . Ez szerintem egy kommersz 4Mhz- es kvarccal egészen jó eredmény .
A hozzászólás módosítva: Feb 1, 2013
Most épült két nonmultiplex nixi óra atosz barátom keze által és válogatás nélküli kommersz 4Megás kvarccal pontosak ! Nincs szüksége a (szomszéd Józsinak )az utánállításra ...(az újabbik példány a kimitépítettben )
Bocs, de nem akarom azt mondani, hogy szerencséd volt,én is építettem már jónéhányat, de azt a pontosságot amit írsz, egyszer sikerült elérnem.Egyébként vagy trimmerkondi, vagy válogatott kondezátorok a kvarc köré.
Természetesen nem kételkedem abban amit írtál.
Nem szerencse, egy ügyes trükk a tmr2 ben .
Ha a megszakítást a tmr2 ben csinálod ,és az összes többi műveletet a tmr0 ban akkor nem lehet probléma a pontossággal ! A műveletek nem befolyásolják az időalapot .
Hát.... Írtam , Egyébként csak én vagyok a huncut , mert a programokat én írom , atosz a "hardverfelelős"az órafronton .
Köszönjük ! Ha minden igaz augusztusban mindegyik óránk élőben megtekinthető lesz a találkozón.
Ez így igaz, addig is itt egy kis finomság, a bedobozolt nonmultis nixie-ről.
Azért az elválasztó nixie lábára csak ráhúztam volna egy fekete távtartót (HE Store), hogy ne a piros szigetelés látszódjon.
Csak hogy kötekedjek egy kicsit...... |
Bejelentkezés
Hirdetés |