Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Geiger-Müller számláló (hobbi)
Lapozás: OK   27 / 52
(#) BULL1988 válasza Laslie74 hozzászólására (») Márc 26, 2012 /

Na igen, itt van a probléma. Nyitott szűrővel mérek, kb 0,06 milliR/h-t, néha magasabbra megy (0.1 szeres osztásra van állítva). Ezt az értéket is csak közvetlen közelről méri. A háttérsugárzást precízen nem is tudnám mérni, azt addig értem, de azért nem gondolnám, hogy normális, ha egyszer sem adott impulzust....

Nem említettem meg, hogy a beállító poti nagyon kontaktos, de a teszt módban el tudom érni a nyilat, ezt még rendbe szeretném hozni. Gondolom ennek nem sok köze van ahhoz, hogy ilyen furcsán mérek vele. (még az elkókat (ha jól tudom 2 van benne) akarom kicserélni)
(#) ekkold válasza BULL1988 hozzászólására (») Márc 26, 2012 /

Szerintem mérd meg, hogy megvan-e a csövek üzemi feszültsége (450V...500V körüli) mert ha sokkal kevesebb, attól is lehet érzéketlen.
(#) Laslie74 válasza BULL1988 hozzászólására (») Márc 26, 2012 /

1 2 egy kis modding meg kapcsrajz hozzá. Nem árt átnézni az egészet hogy jól működik e az összes fokozat. Kezdve a táptól a műszerig. El kell dönteni hogy eredeti állapotába akarod működőképessé tenni, vagy a mérés a cél és akkor lehet egyszerűbb új elektronikát csinálni. Az elektroncsövek is lehetnek rosszak, ennyi idő után már lehet gázos vagy nem emittál a katódja.
(#) BULL1988 válasza ekkold hozzászólására (») Márc 26, 2012 /

Megmértem és olyan 400 volt körül van, ami a Laslie74 linkjén szereplő kapcsolási rajz alapján megfelelő (ott 390-400 volt van írva)
(#) BULL1988 válasza Laslie74 hozzászólására (») Márc 27, 2012 /

A műszert nem gondolnám, hogy rossz, ugyanis fülhallgatón keresztül is kevés impulzus hallható, de ha ad, akkor az rendesen hallatszódik (ergo hitelesnek mondanám, amit kijelez). Ezek alapján a deprez műszert kizárnám, a nagyfesz táp is szerintem jó, bár lehet, hogy ráférne a kondicsere, szkóppal még nem mértem rajta. A mérőfejet még nem sikerült szétszednem, azt majd holnap szedem szét (vagyis ma). Honnan tudom megállapítani, hogy a csövek rosszak benne? Illetve van valami lehetőség, hogy kicseréljem őket? (gondolok arra, hogy helyettesítőt hol lehetne szerezni, vagy olyat, ami alapból van benne)

Tervem még nincs, igazából csak abban az esetben építeném át, hogyha minden funkciója ugyanúgy megmaradna. Pontos mérésre nincs szükségem most. Amúgy ennyire pontatlan lenne, hogy érdemes átépíteni? Mert háttérsugárzást nem tud mérni pontosan és a mai GM számlálókkal nem veszi fel a versenyt, de azért annyira nem gondolnám, hogy rossz.... (nekem speciel nagyon tetszik a kinézete, rengeteg Csernobilos képen fel lehet ismerni ezt a készüléket) A cél, hogy működjön, ahogy azt eredetileg tervezték. Később persze lehet, hogy átépítem, bár ennek akkor lenne igazán nagy esélye, ha szereznék mégegyet.
(#) bakos13gab válasza BULL1988 hozzászólására (») Márc 27, 2012 /

Én inkább örülnék, hogy nem kattog olyan sűrűn.
A csrnobilos képekből kiindulva megnézném azt is, hogy sötétben nem világít-e.

Amúgy a készüléket volt szerencsém megnézni és láthatóan jó állapotban van. Nem lepődnék meg, ha tartalék lett volna valami raktárban vagy csak 1-2x használták volna.
(#) BULL1988 válasza bakos13gab hozzászólására (») Márc 27, 2012 /

Tényleg jó állapotban van, az elemtartó is rendben van, semmi kopásnak/kifolyásnak nincs nyoma, valamint az egész karcmentes és tiszta. A tok is úgy néz ki, mintha új lenne. Csak ugye gyengélkedik.... Kéne találni valami helyettesítő csövet, vagy pótcsövet.
(#) _Mono_ válasza Collector hozzászólására (») Máj 1, 2012 /

Idézet:
„...Most meg még van 2 vizsgám, amíg nem vagyok túl rajtuk, nem nagyon tudok haladni a számlálóval.”

Hogy állsz e két vizsgával? Mikorra várhatóak a fejlemények a számláló terén?
(#) Collector válasza _Mono_ hozzászólására (») Máj 2, 2012 /

Jelenleg sok más dolgom van, de amit a texastól rendeltem kis dc-dc konverter ic működik, 1V-ból is 5,5V-ot tud csinálni 80% körüli hatásfokkal, ez a vezérlésnek jól fog jönni. Lomexbe egyébként lehet kapni nagyon apró vakutrafót (körmön elfér) és 1:312 az áttétele, gyakorlatilag 1V-ról is képes megfelelő feszültséget létrehozni. Legutóbb ezzel szereltem fel a rajzot, de tovább még nem haladtam, maradt benne a relaxációs oszcillátor és a schmitt triggeres inverter, mint komparátor egyben.
(#) Collector hozzászólása Máj 29, 2012 /

Bővebben: Link
Nem geiger, de jópofa.
(#) Gardener89 hozzászólása Nov 20, 2012 /

Üdv mindenkinek. Elkészítettem egy működőnek mondott kapcsolást, de nem akar működni véletlenül se. A hibajelenség röviden: bs170-es(Q2) melegszik, a led világít és a hangszóró búg. A csatolt pdf-ben van a kapcsolás, alkatrészek minden, annyi különbséggel hogy a 2n7000-es helyett bs170-et használtam. Ha valaki van ötlete hogy mi lehet a gebasz attól szívesen várom a segítséget
A hozzászólás módosítva: Nov 20, 2012

geiger.pdf

(#) Laslie74 válasza Gardener89 hozzászólására (») Nov 21, 2012 /

Még ha működik is nem mondható stabil csőfeszültségűnek, pláne nem elemtakarékosnak. Lemezelt vasmagos trafót használsz? Rakj fel képeket a panelről meg pontos listát az alkatrészekről amit találtál hozzá.
(#) Gardener89 válasza Laslie74 hozzászólására (») Nov 21, 2012 /

Most úgy állok vele, hogy legelőször legyen egy működőképes darab, csinosítgatni meg fejleszteni pedig azután érdemes. Szóval próbáltam vasgmagossal és kis vakutrafóval és mindkettővel ugyanaz az eredmény. Még aggasztóbb hogy a búgást trafó nélkül is produkálja. Totál fogalmam sincs mit nem csináltam jól. Az alkatrészek között csak kettő változtatás volt: a 2n7000-es helyett bs170 (más lábkiosztású de figyelembe vettem, a 2n6427 helyett bc517-et .
(#) Laslie74 válasza Gardener89 hozzászólására (») Nov 22, 2012 /

Akkor először is trafó nélkül ellenőrizd le az oszcillátor működését egy a trafó helyére kötött pl 100 óhmmal, pl szkóppal. Ha ez stimmel az elméleti frekvenciának ami kijön az 555 adatlapja szerint ezekkel az oszcillátortagokkal, akkor rákötheted a trafót ami 6/230V-os felel meg ide kis méretű pl 3W, utána rakod a diódát és a szűrőkondit amit szerintem kihagytak a D1 és az R3 közül pl 470nF/630V és méred a feszkót. Ha kevés akkor módosítani kell többszörözőre. Amíg nincs szűrt stabil pontos csőfeszed ne is kapcsold rá a csövet mert tönkrevághatod.
A hozzászólás módosítva: Nov 22, 2012
(#) Gardener89 válasza Laslie74 hozzászólására (») Dec 5, 2012 /

Szkópom az nincs, sőt még az ismerősöknek sem szóval az bukó, de szerintem nem az 555 résszel van a gond. Annál inkább a helyettesített tranyókra gyanakszom, de az eredetieket sehol se kapni. Esetleg valamilyen működő kapcsolást tudnál mutatni vagy ajánlani mert kezdek kiakadni
(#) bakos13gab hozzászólása Jan 26, 2013 /

Sziasztok!

Hozzám került egy VEB gyártmányú VA-J-100 típusjelű sugárzásmérő. Valami raktár felszámolásból.
Ismeri valaki ezt a típust? A neten nem találtam róla semmit. Mivel nem működik (gondolom az elem már kimúlt benne), szét is szedtem. A szondájában valamilyen fekete cső van.
Több kérdésem is lenne. Az első és legfontosabb, hogy az ilyen használt készülékek veszélyt jelenthetnek esetleg (maguk is sugároznak szennyezettségtől)? Illetve hogyan lehetne életre kelteni, hogy legalább magát megvizsgálhassam vele?
Ha jól sejtem, a képen az lehet az elem benne, amihez a kék/piros vezeték fut.
(#) Laslie74 válasza bakos13gab hozzászólására (») Jan 27, 2013 /

Üdv! A műszer állapotát nézve az eredeti működésre kis esélyt látok, főleg a kontakthibák miatt, viszont a Geiger-Müller csővel tudsz építeni egy újabb műszert akár a szondafejjel együtt. Szennyezettségtől nem kell tartanod.
(#) Csomi hozzászólása Jan 31, 2013 /

Üdv! Van egy régi DP 5B típusú geiger müller számlálóm de a feszültség szabályzó cső kiment benne van valakinek ötlete mivel tudnám helyettesíteni? A típusa сг301-с
(#) Laslie74 válasza Csomi hozzászólására (») Jan 31, 2013 /

Üdv! Összerakod zénerekből. Bár nem tudom mi tud abban tönkremenni hacsak össze nem törik, jellemzően inkább a visszacsatolást végző FET mehet tönkre.
(#) Csomi válasza Laslie74 hozzászólására (») Feb 1, 2013 /

A leírása alapján gondolom hogy ez lehet a baja abban az van hogy ha a mutató nem tér ki a teszt üzemben (és nem is mér a műszer) akkor ez lehet a gond.
(#) Laslie74 válasza Csomi hozzászólására (») Feb 2, 2013 /

Akkor kösd ki a feszszabályzó csövet, válaszd le a GM-csövet és mérj feszültséget. Ha igazad van akkor 400-600V ig fel kéne mennie a feszültségnek elemállapottól függően.
(#) Csomi válasza Laslie74 hozzászólására (») Feb 2, 2013 /

oké szétkaptam de hol kéne mérnem a gm cső helyén vagy a feszszabályzó cső helyén?
(#) interferi hozzászólása Feb 2, 2013 /

Sziasztok!
Ehhez a sugárzás jelzöhöz nincs valakinek kapcsolási rajza ?( a gugli nem hozott semmi értelmeset).
(#) bakos13gab válasza Laslie74 hozzászólására (») Feb 2, 2013 /

Azóta történt kis haladás a dologban. Kiderítettem, hogy két cső van benne. Az, amit eredetileg elemnek gondoltam, egy GM cső. A telep eredetileg abban nagy hengerben lehetett. 3V-ot kapcsoltam a műszerre. A skálaizzó világít és a felső méréshatárokba kapcsolva megjelenik 260V feszültség a kicsi csövön, a szondát nem mértem meg elektromosan. A műszer is működik (bár volt, hogy beakadt a kezdőpozícióba). A legkisebb méréshatárra váltva (2,2uGy/H) a transzverter meg meg nyekken és a műszer is kilendül 1-5ig. Gondolom ez háttérsugárzás lehet, mindenhol produkálta. A fejhallgató nem működik sajnos. Lehet, hogy alacsony az anódfeszültség, a cső adatlapja szerint 400V kellene neki. A 3V-ot emelve viszont nem változik jelentősen a 260V és mintha a skálavilágítás is így nézne ki legjobban (megpróbáltam 4-5V-al is). Egy DP5B műszer kalibráló anyagán is ki lett próbálva, kevés sikerrel. Szét kellene szedni és jobban átnézni. Sajnos semmilyen leírást nem találtam hozzá. A szonda kábelét is cserélni kell, mert málik szét. Mivel a DP5-el meg is lettvizsgálva, megnyugodtam, hogy nem szennyezett..
(#) Laslie74 válasza bakos13gab hozzászólására (») Feb 3, 2013 /

Feszültséget ne a csövön mérj hanem a ballasztellenállás előtt. A szondakábelt tényleg nem árt kicserélni. Olyan táppal helyettesítsd az elemet ami az elemteszt állásban már helyes értéket ad. a jacksley érintkezőit át kell polírpapírral csiszolni, Lehet hogy a feszültségeket után kell állítani a potikon.
(#) bakos13gab válasza Laslie74 hozzászólására (») Feb 3, 2013 /

Köszönöm a tanácsokat. Jobban még nem szedtem szét (van egy olyan rossz tulajdonságom, hogy ha szétszedek valmit, az néha egy időre úgy marad és hát a legközelebbi alkalommal valahogy nem akar összeállni... ). Úgy néz ki, hogy tudok szerezni még egy uyganilyen ketyerét. A kettőből már csak lesz egy működőképes.
(#) Csomi válasza Csomi hozzászólására (») Feb 3, 2013 /

rámértem és csak 260 voltot van rajta de már egyre kevésbé értem mert miközben mérek akkor a geiger műszere is megy és a tű rendesen mozog és kalibrálhatónak tűnik de amint leveszem a feszmérőt róla ugyan úgy nem megy a tű, most akkor mi lehet?
(#) Laslie74 válasza Csomi hozzászólására (») Feb 5, 2013 /

Akkor valószínűleg a nagyfesz pufferkondija szakadt. Amikor rámérsz a mérőkör kapacitása kiegyenlíti az ingadozást. Rakjál rá pár 10 nF 600V-os kondit.
(#) Collector hozzászólása Feb 26, 2013 /

Ez nem éppen GM cső, de kapható olyan IC, amiben van kész PIN dióda meghajtó áramkör, és jelfeldolgozás is, képes az energiaszinteket is detektálni.
Igaz nem olcsó, mert 85 euró.
(#) havranarpi hozzászólása Máj 31, 2013 /

Sziasztok!
Szeretnék egy kis segítséget kérni.
Iskolával megyünk Paks -ra és érdekel minket ,hogy mekkora ott a háttérsugárzás.
Van itthon pár SZBM-20 tipusú ruszki geiger müller csövem.
Mostmár csak 1 kiindulási pont kellene.
Valami egyszerű hordozhatóban gondolkodtam.
Tudnátok valamit ajánlani nekem kapcsolási rajzok terén?
Következő: »»   27 / 52
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem