Fórum témák
» Több friss téma |
A hiányolt részeket is tartalmazó assembly megoldás. Minden, az uart -on, 9600 Baud -dal érkező karaktert visszaküld, de a kisbetűket nagybetűvé konvertálja. Hogy nehezebb legyen a feladat a feldolgozás 2ms késleltetést is tartalmaz (2 karaktert is vehet ez alatt az idő alatt az uart). Ennek ellenére működik, nem "ragad be" ... Még hibásan vett karakter esetén sem... A csomag tartalmaz egy az RCREG -re vonatkozó register injection típusú stimulust is... Töltsd be a projectet, fordítsd le, válaszd ki az Uart1 fület, indítds el a szimulátort...
Megnézem. Asm-ben nekem is működik. Befagyással már nincs is gond az a txif miatt volt.
Szia. A PIC lábán is mérni lehet az 5 voltot. Potival próbálgatom. A poti és a bemenet közé 300 ohm-ot tettem. Ha jól értelmeztem az adatlapot akkor 10K ig lehet berakni.
Szia. Bizony két nap próbálgatás után már olyat is teszek amit nem szabad. ( főleg ha ott van mellette a tartalék PIC . ) A kapcsolás csak egy poti a két végén 0 és 5 volt. Utána még egy 330 Ohm-os ellenállás. A program elég hosszú ezért csak az ide vonatkozó részt rakom ki.
Köszi a segítséget.
Szerintem az Anselt azt nézd meg. Nem a/d-t akrasz mérni? digital i/o-n van oda is írtad.
szerk: bocs nem láttam lentebb. A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2013
Köszi. Ki fogom próbálni estére. Most melózni kell menni
Üdv.
Jó estét!
Tanulmányozom a programod. Köszönöm. Elég komplex, kicsit nehezen olvasom mások logikáját, de gondolom ez nem egyedi. Most a c nyelv érdekel, azt tanulgatom. Ez a probléma, az usart jó példa arra, hogy nehéz kombinálni, ha nem nagyon van mivel. Pontosan olyan érzésem van mint az asm-ben. Emlékszem eleinte olyan váltózót hívtam a call utasítással amit valahol egy decfsz írt le. 100 szó is egy , nem nagy a nyelvi lefedettségem. Néztem neten magyar hi-tech.c leírást, de nem találtam. Sajnos angolul ez így több mint merész feldolgozni, az én angol tudásommal. Nagyon sokat segítene ha valaki megosztaná, hogy hol lelhető fel.
.... Teszteltem a legutolsó verziódat a szimulátorral: Nincs annak baja. A szimulátor egyból kiszólt, mi maradt ki. Kapcsold ki a Watchdog reset -et... Megéri használni (3).
Igen működik csak valami nemjó. de nagyon nemértem miért. A WDT ki volt kapcsolva.
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2013
Üdv Mindenkinek!
Itt, az oldalon található digitális órát készülök felprogramozni az IC-Prog nevű program segítségével. A cikk A kapcsolási rajz A Pic külső kvarcot használ ugyebár. A kérdésem az, hogy az oszcillátor alatt mit kéne beállítanom? Csatoltam egy képet, az egyértelműség kedvéért. Előre is köszönöm a Segítséget!
ÁÁÁ most látom hogy 4MHz-ig XT-t kell!!!! Elnézést!!! -.-
Akkor csak azt szeretném kérdezni hogy a Fuses alattiak jól vannak beállítva? Melyik mire való? Tudom a JDM-et kerülni kell, de Pickit2-vel nem lehet 16F628-t programozni Továbbá már volt vele egy sikeres programozásom
Nem tudom, hogy 16F628-at lehet-e PICkit2-vel programozni, de nekem sikerült a 16F627-et. Ahogy néztem nem sokban térnek el egymástól, emellett még a "datasheet"-nek is 16F62X a neve. Ezekből kiindulva, szerintem simán vinnie kéne. Útközbe megtaláltam ezt: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2013
Ne az MpLab alól próbáld programozni a 16F627 / 628 -at, hanem a PICKit2V2 programmal.
Mplab alól is lehet programozni és a Pk2 szoftver is jó a 628A-ra.
Pickit2 viszi a 16f628-t. Elég sokat égettem már.
Jó reggelt!
Az usartról kérdezném, hogy: az tulajdonképpen semmilyen szinten nem zavar be a pic-nek miközben megy? Ha vételkor mondjuk megtelik az RCREG akkor bebillenti a flag-et és ennyi? Mert az egész rendszerem erre a tézisre építettem eddig. El szeretném az kezdeni egymásra épített egységek univerzális kódjának kidolgozását. Amiben mindig lenne egy központ elem és az tudna kommunikálni az alegységekkel. Ekkor nagyon jól jönne ha a soros kommunikációnak a hatása semennyire sem zavarná meg a pic-et, persze a 8-9 bitenkénti mentéstől eltekintve. Egy szervókkal mozgó robot altestén gondolkodom, aminek a szervó vezérlő pic része 10 szervóval küzdene meg és kapná az infót az agy pic-től. Egyszerűen gondolkodva, a szervó vezérlő maximuma a 10 szervó, mert 2msec-el és a 20ms-es ismétléssel pont ennyi fér bele kényelmesen ha eltolom a vezérlést. Biztosan jóval több is kijöhetne, de ezzel az egyszerű és biztonságos megoldással megelégszem. Persze ha az usart mindenkori feldolgozása belezavar, akkor mégkevesebb.
Már kínomban az RCSTA-t írom ki a kijelzőre és úgy küldök. És az folyamatosan látatja a FERR és OERR biteket, annak nem kéne törlődnie, ha tiltom engedélyezem a CREN-t?
szerk: Nem volt bekapcsolva a megszakítás, pedig már örültem, hogy van valami értelmes hibája. A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2013
A múltkor voltam a chipcad-nél egy PIC miatt, nem volt raktáron az a típus, amit kinéztem de aztán azt mondták, hogy minimum csak kettőt lehet rendelni, nekem ez egy kicsit gyanús a dolog, ráadásul nem a legolcsót processzort akartam megvenni. Másnak mi a tapasztalata ebben?
Mplab-ból (x-es verzió) egyszer próbáltam meg pic-ket programozni... El is szált az USB csatlakozóm a noti-ba. Azóta inkább a "PICkit 2 v2.61" használom.
Elkészítettem egy pIC24HJ128GP504-es alappanelt. Minden be van forrasztva, debug lábak a megfelelő helyre kivezetve, táp-föld bekötve, szűrkondenzátorok rácsatlakoztatva. PICKit2 programozóval próbálok rácsatlakozni.
Az alkatrészek beültetése során módosítást kellett végeznem ami eltért az adatlapban leírtaktól: - az AVDD és VDD között nincs 10 Ohm-os ellenállás, csak egy 0 Ohm-os. (a javasolt 10 lett volna) - a MCLR lábnál a sorba kötött ellenállásom 180 Ohm-os, a felhúzó ellenállás pedig 4,7K Ohm-os (a javasolt <= 10K Ohm és <= 470 Ohm lett volna) - A debug lábakkal sorba nincsenek bekötve ellenállások (a javsolt <100 Ohm-os lett volna) A problémám: MPLABX-ben induláskor villog a Target és Busy LED is, majd abbamarad és az az alábbi üzenetet kapom: Idézet: Majd ezt követően nem is észleli a PicKit2-t amíg ki nem húzom és dugom vissza a csatlakozóját.„Could not connect to tool hardware: PICkit2PlatformTool, com.microchip.mplab.mdbcore.pickit2.PICkit2DbgToolManager The debugger could not be started. Terminating debug session.” Viszont ebből sajnos semmit nem tudok meg, hogy mi a hiba. Esetleg tudna valaki segíteni, hogy miként induljak el a hibakeresésben?!?! :|
Én mindig azt használom ( mármint MPLAB alól !), soha semmi bajom nincs vele!
Steve A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2013
... Az MpLab alatt a 16F627 és 16F628 nem "supportált", csak a 16F627A, 16F628A ... A PICKit2 tudja mindet programozni.
A PICkit2 saját programjával próbáld felismertetni:
1. Először a PICkit2 "üresen" csatlakozzon a PC-hez, amikor elindítod a PICkit2 kezelőprogramját! 2. Utána csatlakoztasd az áramkört, majd a Device Family menüben válaszd ki a PIC24-es családot! Ha nem ismeri fel a mikrovezérlőt, akkor baj van. Idézet: A felhúzónál köss sorba két 4,7 kohmosat (remélem, hogy nem 4,7 Ohmosat kaptál helyette mint én egy rendelésnél).„- a MCLR lábnál a sorba kötött ellenállásom 180 Ω-os, a felhúzó ellenállás pedig 4,7K Ω-os (a javasolt <= 10K Ω és <= 470 Ω lett volna)” A 180 Ohm helyett pedig inkább egy 1 kohmosat tegyél be (különösen, ha a másik végén ott csücsül egy 100 nF-os kondenzátor is)!
Összeszámolva 3 nap egyfolytában, ami persze nem volt hiába, mert más dolgokra is megoldást találtam. De a problémám megoldása: az oszcillátort kínomban XT-ről HS-re állítottam és jó lett.
Tudom hogy a konfigot állítom, de pontosan hogy értsem , mit csinál ez a különbség? A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2013
Idézet: Én erre a nagzso kolléga által írt általános szövegre írtam, a sima 628-at tudom, hogy nem lehet programozni ( jelzi a piros "LED"-el ) !„Mplab-ból (x-es verzió) egyszer próbáltam meg pic-ket programozni... El is szált az USB csatlakozóm a noti-ba. Azóta inkább a "PICkit 2 v2.61" használom.” Steve
Igaziból a kvarc frekvenciájához konfigurálja az oszcillátort, azaz ha nem a megfelelőt állítod be, akkor leszakadhat a rezgés vagy be sem indul !
Lehet, hogy írtad már, de milyen kvarcot használtál ?! Steve
Ez esetben akkor leszakadhatott.. Mert binárisan jó volt, decimálisan nem. Elég egy szemét hiba.
Houston baj van!
Egy banális hibát követtem el beforrasztás alatt. A kontroller debug lábainál az adat és órajel lábakat rövidre zártam, mivel a két 0 Ohm-os ellenállást a képen látható helyen a jelenlegire merőlegesen forrasztottam be. Váááááááááá, most nem tudom teljesen megöltem-e vagy ha esetleg másik data és clk lábakkal próbálkozom, akkor működni fog-e a dolog... A helyrerakott ellenállások mellett a 4,7KOhm-osat ki tudtam cserélni 10 KOhm-osra, de sajna 1Kohm-osom nincs. Betettem helyette 4,7KOhm-osat de ilyen és 180 Ohm-os esetben is az alábbi üzenetet kaptam: Idézet: „No device detected. Ensure proper capacitance on VDDCORE/VCAP pin.” Majd ezt követően ledob a PICKit2-ről is addig amíg ki nem húzom és vissza nem rakom... Viszont rákötöttem egy 3,3V-os fesz stabilizátort (1117), amin keresztül kapja (ha kapná) most a kontroller a tápot. Viszont az alatt a pár másodperc alatt amíg próbál kommunikálni, a beiktatott IC miniatűr hőerőművé válik, ami ugye csak rövidzárra utalhat az áramkörben. Ez viszont még zavarbaejtőbb, mert ha a kontrolleren keresztül történt a rövidzár akkor annak már annyi, ha viszont azon kívül, akkor meg leszedegethetek minden SMD alkatrészt, hogy lássam hol történhetett valami, főleg a tantal kondenzátorokat, amiket még átmelegíteni sem lehet rendesen, mert a többihez képest jóval nagyobbak.... Viszont sanszos, hogy azon kívül van rövidzár, mert a kontroller ez idő alatt soha nem melegszik - se akkor ha be van kötve a fesz. stabilizátor, se akkor ha nem. |
Bejelentkezés
Hirdetés |