Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TAS5630 vélemények
 
Témaindító: nrgie, idő: Feb 9, 2010
Lapozás: OK   6 / 12
(#) saraha hozzászólása Feb 5, 2013 /
 
Na kész lett.Ideiglenesen most EI ferritre tekertem a fojtókat kicsi légréssel mert azt tudtam csak bontani.Nem tudom,hogy jó-e vele én semmi rendelleneset nem tapasztaltam a működése közben,de megrendeltem már a hozzá való magokat.Majd azokkal méricskélek.
Most vettem csak észre miután lorylaci felvilágosított,hogy van itt TAS topic is, én is lorylaci terveit használtam fel, már régóta itt kallódott a gépemen csak még rátettem a stabilizátort meg pár dolgot a panelra.Akkor ezúton is köszi neki.Képek
(#) lorylaci válasza saraha hozzászólására (») Feb 5, 2013 /
 
Csillám semmiképpen, csak hűtőzsír.
(#) saraha hozzászólása Feb 5, 2013 /
 
Ok.Kiszedtem Van még egy kérdésem.A12V-ra elég egy 7812?Mert kicsit jobban megterheltem és mindig össze@osta magát a hangkép most rátettem egy akksira azzal nincs gond.Mekkora teljesítménye van a 12V-os ágnak?Az adatlapon én mintha 7812-őt láttam volna....
(#) lorylaci válasza saraha hozzászólására (») Feb 5, 2013 /
 
Az analóg résznek a fogyasztása az adatlap szerint 22,5mA, a gate meghajtók 12,5mA körül esznek (de ebből több van). Arra figyleni kell, hogy a gate-meghajtók durván rángatnak (tüskékben vesznek fel áramot), ezért van az RC szűrés (3,3ohm és 100nF), de ha nincs rendesen pufferelve, akkor a 7812-nek a túláram védelme bekapcsolhat.
A tapasztalatok szerint a szimpla emiterrkövetős stabilizátor jobban szokott működni. (de én hajtottam már low-dropoutos stabilizátorról is)
(#) saraha válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 5, 2013 /
 
Az nem sok ,akkor más bibi lesz.RC szűrés meg van.Ja agyon pufferelve tényleg nincsen az kemény 10µF.Kidobom teszek nagyobbat, meghallgatom úgy.
(#) saraha válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 5, 2013 /
 
Eltaláltad,komoly.
(#) lorylaci válasza saraha hozzászólására (») Feb 5, 2013 /
 
Ha jól sejtem, akkor nagyobb pufferrel már a 7812-ről is megy rendesen?
(#) saraha válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 5, 2013 /
 
Így van.
(#) lorylaci válasza saraha hozzászólására (») Feb 5, 2013 /
 
Ez gyakori probléma, hogy ha 78xx-as IC-vel táplálsz gate meghajtót, akkor a tüskés meghajtó áram miatt beszarozik. Ekkor be kell pufferleeni, vagy RC vag LC szűrés stb....

Amire figyelj, hogy az IC kontakja a bordával jó legyen, még ha nem használsz túl nagy bordát.
A nyákon ott vannak a 1812 méretű X7R anyagú 1µF kerámia kondik? Azok nagyon fontosak.

Az indikátorokat használod?
(#) saraha válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 5, 2013 /
 
Csak a status monitort meg a fan control-t.Működik mind.Melyik kondira gondolsz?Mert nekem a PBTL-be mikrós nagyságrendben csak 2,2-es van az adatlapon.Na mondjuk abból kettőt pont kispóroltam mert smd-ben nem találtam 100V-ost.42-43 láb és 38-39 láb na ezek nincsenek.
(#) lorylaci válasza saraha hozzászólására (») Feb 5, 2013 /
 
Pedig az nagyon fontos.
A LOMEXban kapható 1µF X7R 1812 kerámia kondi. Az én nyákomra direkt van iylen odatervezve. Ez a kondi jelentösően csökkenti a tullövéseket az IC lábain.

Ezek a tullövések túlfeszütlséget jelentenek, növelik azajkibocsátást, és a disszipációt, így csökken a várható élettartam.
(#) saraha hozzászólása Feb 6, 2013 /
 
Ja elfelejtetem mondani,hogy a Laci kapcsolásán a becsatolók fordítva vannak.
(#) lorylaci válasza saraha hozzászólására (») Feb 6, 2013 /
 
Milyen becsatolókra gondolsz?
(#) saraha válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 6, 2013 /
 
4-5,10-11 láb.Az elkók a kapcsirajzon fordítva vannak.
(#) lorylaci válasza saraha hozzászólására (») Feb 6, 2013 /
 
Szerintem azoknak tökmindegy. Az IC bementi pinjei 1,6V környékén vnanak, a jel hasonló nagyságrendű. Az elkók 1-2V visszafeszültséget még elbírnak.
Használhatsz bipoláris elkót is, de én pl az audofileknek nagyon ellentmondva szimpla kerámia kondit szoktam odatenni.
(#) saraha válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 6, 2013 /
 
Ja mindegy,tudom nem oszt nem szoroz én bipol.-t tettem oda.
(#) saraha hozzászólása Feb 6, 2013 /
 
Na időközben aztán készítek még egy,de sztereó panelt mert a másikat elkunyizták.Erre rátervezek minden indikátort.Az ON/OFF control-ra elég egy nyomógomb vagy kapcsoló kell?Ja és mi a funkciója?Koppanás nélkül kapcsol le,tehát mute funkciója van?
(#) lorylaci válasza saraha hozzászólására (») Feb 6, 2013 /
 
Melyik ON/OFF? A RESET lábra gondolsz? Az kikapcsol mindent (a FET emghajtást is), szóval nem csak némit, ezzel egy alacsony áramú állapotba kapcsol.
Ha használsz egy felhúzó ellenállást a VREG-re, akkor elég ha földre zárod egy kapcsolóval, ha standby-t akarsz beiktatni.
(#) saraha válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 6, 2013 /
 
Ja, igen arra gondoltam, reset..Az nem rossz akkor, köszi.
(#) zoka válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 6, 2013 /
 
Szia!

Mostanában nem volt időm foglalkozni ezzel az erősítővel. Odáig jutottam, hogy 4 panel elkészült BTL módban. Most szeretnék egy tápegységet építeni / venni hozzá. Eddig viszont csak toroid trafós tápokat készítettem. És most is azt készítenék, de ekkora teljesítménynél elég költséges.

A 4 panel elméleti teljesítménye 8 x 300W, viszont én feleslegesnek találom, hogy 2-3 kW tápegysége legyen. Alapvetően házimozi és Hi-Fi zenehallgatásra használnám.
Szerintem 1000W táp maximálisan elég lenne. És mivel az "X7R decoupling kondik" csak 50V-osak, ezért a terheletlen tápfeszültségnek max 45-46V-ot adnék.

Milyen tápegység megoldást tudnál javasolni, ami a toroiddal egyenértékű, zaj és megbízhatóság tekintetében? (A minőség fontosabb, mint a max hangerő, de azért szóljon is)

Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Feb 6, 2013
(#) lorylaci válasza zoka hozzászólására (») Feb 6, 2013 /
 
A tápegységnek képesnek kell leadnia azt a csúcsteljesítményt, amit a végfok felvesz, a tápfeszütlség esése nélkül. Különben a végfok nem lesz dinamikus (bár a dinamikán minden vackot értenek mostanában, de valójában ezt jeletnené). A dinamika konkrét jelentése a nagy és a kis jel hányadosa. A zene dinamikus: vannak csúcsok, és vannak kis jelek, ami maitt az átlag általában tizede, huszada a csúcsnak.

Ha a toroid vastagabb huzallal van tekerve és jól meg van pufferelve, akkor az előbbi dolog általában teljesül.

Kapcsolóüzemű tápegységeknél a topológiától és a tervezéstől függ, hogy a táp rövid ideig képes -e nagyobb teljesítményt leadni a névleges teljesítménynél, vagy bekapcsol -e valami védelem.

Ha te egy oylan tápot raksz rá, ami nem képes leadni a csúteljesítményt, akkor ezzel teljesen egyenértékű, és sokkal olcsóbb, ha egyszerűen egy kisebb telejsítményű végfokot használni azzal a táppal. (vagy fogod és nem 45V-ot adsz, hanem 35V mondjuk, akkor már kisebb lesz a teljesítmény).

Ha a táp nem képes leadni az átlagos tlejesítményt, az más tészta, akkor túlmelegedik (és vagy bekapcsol egy védelem, vagy tönkremegy).

Idézet:
„A minőség fontosabb, mint a max hangerő, de azért szóljon is”

Először definiáld nekem a minőséget. Előbb én definiáltam a dinamikát, ami szerintem a "minőség" része, szóval tettem már javaslatot.
(#) saraha hozzászólása Feb 7, 2013 /
 
Lorylaci,csak kíváncsiságból kérdezem,hogy mitől függ,hogy milyen anyagú mag kell a fojtókhoz?
Nem lehet,hogy a jó öreg HAGY fazékmag valamelyike is jó ide?
(#) lorylaci válasza saraha hozzászólására (») Feb 7, 2013 /
 
A d-osztályos cikkemben le vannak, ha eddig nem ovlastad, akkor Olvasd mert ÖRIHARI lesz. Ott le vannak írva a követelmények, röviden ennyi:
- ne legyen nagyon veszteséges a működési frekevencán a működési indukció melett
- ne telítődjön be a kellő menetszám (induktivitás) és áram mellett
(#) saraha válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 7, 2013 /
 
Most lehet,hogy nem hiszed el,de egyszerűen nem találtam ezt az írásodat pedig isten bizony kerestem.
(#) zoka válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 7, 2013 /
 
Idézet:
„Először definiáld nekem a minőséget.”

A minőség alatt mindössze arra gondoltam, hogy a kapcsoló üzemű táp használatából kifolyólag ne érhesse hátrány a hangzást a toroidos meghajtáshoz képest.
(Biztos hülyeség, de olyanra gondolok, hogy a kapcsolóüzemű táp esetleg zavaró elektromágneses teret kelt, stb. ami megjelenik az erősítő hangjában) Nyugtass meg, hogy ez nem így van.
Teljesen más, de például, ha a vezetékes routerem kapcsoló üzemű hálózati adapterét csatlakoztatom, sipoló hangot okoz az fm rádióadások vételében, és az elemes DCF falióra nem képes szinkronizálni az időt.

Amit a tápegységekről általában írtál, azt értem, képesnek kell lennie a csúcsokat leadni. Viszont ha ebből indulnék ki, 8x300 + egy kis rátartás, 2,5kW táp kellene. Viszont szó sincs arról, hogy én ezt a bődületes teljesítményt egyszerre / tartósan szeretném kivenni.

Több indokból sem kell ekkora táp:

- 8 Ohm-osak a hangfalak (a szubok 4 Ohmosak), nem kap 50V tápfeszültséget, csak 45V-ot, így eleve kisebb a kimenő teljesítmény, összesen: 6x140 + 2x250, összesen kb.: 1,4kW, de mivel:

- A házimozi alkalmazáskor nem létezik olyan, hogy az összes csatornán egyszerre jelenjen meg ugyanaz a jel, 100% intenzitással. Ráadásul csak 1 center, így 7 csatorna van (5.2). Ebből következik, hogy kb. 1kW szerintem elég lenne.

Mindezek alapján mekkora tápot használnál?
(#) saraha válasza zoka hozzászólására (») Feb 7, 2013 /
 
Tudom nem engem kérdeztél,de akkor is elmondom a véleményem mert sokáig én is hagyományos táppal építettem erősítőimet.(Nagyon sokat)Amióta tudok csinálni kapcsitápokat az itteni fórumtársak jóvoltából ,azóta csak a kapcsolóüzem van.Csak előnyei vannak minden szempontból szerintem.Megfelelő méretezés, árnyékolás és nincs gond.
Még az 1kW is bődületes házimozira...nem is értem.Megmondom őszintén nekem a lakásba 7x30W +1x100W Bass rendszer van, persze megfelelően túlméretezve és 90dB körüli ládákkal.Full hangerőn kiszaladnál a házból a biztos mert ez több,mint elég.
(#) lorylaci válasza zoka hozzászólására (») Feb 7, 2013 /
 
Idézet:
„- 8 Ω-osak a hangfalak (a szubok 4 Ωosak), nem kap 50V tápfeszültséget, csak 45V-ot, így eleve kisebb a kimenő teljesítmény, összesen: 6x140 + 2x250, összesen kb.: 1,4kW”


Nem. Ha 8 ohmos a hangfal és 45V a táp, akkor 250W a csúcsfelvétel (nem 140). A 4 ohmos szuobknál ez meg 500W

Idézet:
„- A házimozi alkalmazáskor nem létezik olyan, hogy az összes csatornán egyszerre jelenjen meg ugyanaz a jel, 100% intenzitással.”


Ameddig ez a feltétel igaz, addig akár egy 500W csúcs leadására képes táp is elég lehet.
Amúgy egyetértek saraha-val. Ekkora teljesítmény teljesen felesleges.

Én azt javasolnám, hogy csinálj két modult, amiből az egyik Singleben megy (4 csatorna), és a másiknál meg 2 csatorna Single és 1 csatorna BTL. Ez IMHO bőven elég teljesítményt adhat: 6x60W 4 Ohmon és 1x125W 8 ohmon.

Idézet:
„esetleg zavaró elektromágneses teret”


Ezt EMI-nek hívják. Amit te leírtál a router kapcsitápjával, az az olcsó keménykapcsoló flyback jellegzetésse. Topológiától és megtervezettségtől függ, hogy mekkora a zaj. Jó tervezés esetén észrevehetetlen.

Másik dolog: több modul használatánál a TAS-ek órajelét érdemes összeszinkronizálni. MInél több modul van, annál nagyobb az esély, hogy megjelenjen a lebegés. (a kapcsolófrekvbenciák különbsége megjelenik valahol, ami már hangfrekvenciás)
Szóval mielőtt itten 5-6 modult csinálná gondolkozz el, hogy vagy -e olyan jó....
(#) saraha válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 7, 2013 /
 
Idézet:
„Olvasd mert ÖRIHARI lesz.”

Hűűű ,ezt tényleg el kellett volna olvasnom,bocsi.Gratula ,ügyesek vagytok nagyon jó írás.
(#) zoka válasza saraha hozzászólására (») Feb 7, 2013 /
 
Köszönöm, hogy megosztottad a tapasztalataidat. Nekem is szimpatikusabb lenne, már csak a kisebb tömeg / helyigény miatt is. Persze hogy nem kell ekkora teljesítmény, de valami tartalék legyen benn. Az erősítő adott, így annak nincs értelme, hogy egy 100W-os táppal lekorlátozzam, de nem is lesz több 1000W.
(#) zoka válasza lorylaci hozzászólására (») Feb 7, 2013 /
 
A 4 modul már elkészült, úgyhogy most már nem szeretnék mást, 4db stereo BTL modul lenne.
Nemcsak hogy érdemes, de össze is fogom szinkronizálni őket. Én nem vagyok olyan jó, de remélem az IC megbirkózik a feladattal, ha máshogy nem megy, 4 dobozba lesz
Az esetek többségében néhány 10W-on hallgatnám, de legyen tartalék, ha úgy adódik.
Nekem sajnos nincs időm kiokosodni a kapcsolóüzemű tápokból, meg szeretném kérdezni, hogy esetleg vállalnád-e a legyártást vagy kit kellene megkérdeznem?
Köszönöm!
A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2013
Következő: »»   6 / 12
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem