Fórum témák
» Több friss téma |
Helló!
Szeretnék egy olyan timert készíteni ami általam megadott idöközönként bekapcsol, általam megadott ideig egy relét. És ez állandóan ismétlödik, amig ki nem kapcsolom. Valami hasonlóra gondoltam, mindt a Timer kapcsolás. tahátt arra gondoltam, hogy pl. beállítom, hogy 30 percenként 2 percig legyen "behuzva" a relé. Van valakinek hasonló áramköre vagy tapasztalata ilyennel?
Mekkora pontosságra lenne szükség? Ha nem kell nagy pontosság, akkor NE555-el is meg lehet oldani.
Szia !
Kimenetről csinálasz egy visszacsatolást és ciklikusan ismétlődik. Első időzítő pl 30 perc, és ez idő letelte indítja a második időzítőt ami pl: 2 perc. dualtimer C1 - C6 értékét úgy választod, hogy a kellő időhöz jó legyen. Üdv!
öö... nemigazán értem, hogy mire is gondoltál..
Szia! A Hobbyelektronika 1994/4/133- as oldalán jelent meg egy nem túl bonyolult "Programozható ciklusidőzítő" rajza szerintem neked az megfelelne, bár az órajel előállítása nem túl pontos, de ha fontos a pontosság akkor kvarcoszcillátorral ki lehet egészíteni. Én is ezt az áramkört használom denekem elég jól bejött a pontossága (nem tizedmásodpercekről beszélek), és külön állítható a jelfogó meghúzási ideje is, bár kijelző az nincsen rajta, de ha mindíg ugyanaz az időzítési hossz akkor nem is kell, bár ezt te tudod.Nézd meg érdemes.
jön a tavasz. megint fontos lett számomra a téma.
mi a legegyszerübb melodás az idözítésre? elég az is ha PC-re kapcsolva tudom csak megváltoztatni az idözítés idejét.
Hát ha kettes számrendszerben dip kapcsolóval akarod programozni akkor cd4541+ cd 4060 kvarcoszcillátorral 2 db egymás után kötve (ha fontos az egymástól teljesen független állítás akkor 2-2 darab ha az alap órajel lehet közös akkor csak a 4541 ből kell kettő. Potméterrel is lehet az időt állítani ha fontos a folyamatos állítás(nagyon fog hiányozni, hogy nem tudod hol tart(ha locsoláshoz kell akkor lehet hogy egy mechanikus kapcsolóóra a legegyszerűbb,áramszünet esetén ott folytatja ahol abbahagyta, könnyen programozható,lehet látni hogy hol tart,kis helyet foglal... :dizzy
Hát ez nem épp a legjobban sikerült válasz volt. Ez a páros csak duplázva tudja az időt változtatni (ki8véve ha rc oszcillátort használsz .A mech kapcsolóóra meg nem tud 2 percet.Bocs
Vannak digi kapcsolóórák amik fél vagy egy perces pontossággal dolgoznak! Nem drágák...
Itt egy egyperces pl: Bővebben: Link Remélem segítettem! Üdv: Takács Richárd
Helló!
Asszem megtaláltam a legegyszerübb, de lehet nem a legolcsóbb megoldást, csak picit gondom akadt a bekötéssel. Szerintem a problémámat a CRM-91H oldja majd meg. Viszont én azt szeretném, hogy egy bizolyos fogyasztót X idönként Y ideig futtassak (a nap 24 órájában, állandóan). Ezért rögtön vettem is belöle 2-t. (kettövel már csak meglehet oldani) az alap funkciója megy. viszont a CRM-91H leírásából nem igazán jöttem rá az S (indító impulzus) használatára. valaki meg tudná nekem lesni és leírni, hogy hogyan is kellene ezt bekötnöm?
Szerintem a legjobb megoldás a CRM-91H!
Ezért ugy döntöttem, hogy magamnak adom a pontot, nem a pont végett hanem, hogy zöld legyen a megoldás. Ki tudja, lehet másnak is fog segiteni a téma! |
Bejelentkezés
Hirdetés |