Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Az Oshon féle (picprogparallelsetup.exe) megy simán, pedig a notin Win98 van, nem XP. Nem talált egy msvbvm60.dll-t de azt meg leszedtem a netről és bemásoltam a system-be. Ezek után már simán indult. Szóval megépítem az Oshon félét.
Köszi, ilyet régebben párszor már kerestem a neten, de nem találtam...olyasmi ez, mint régen lehetett sokat látni főleg a P1-P2-es procik idejében, hogy milyen is a szerkezetük...na persze az ember nem nagyon igazodik el a képeken, de azért érdekességnek, látványosságnak tökéletes!
Én hülye meg boltban veszem ahelyett, hogy összeforrasztanám a sufniban!!!
Épp meg akartam jegyezni, hogy olyan, mint egy műholdas felvétel egy nagyvárosról, amikor láttam, hogy a következő hozzászóló ezt írja:
Idézet: „Is it Dwarfland or Picland from satellite view ? ”
Sziasztok!
kezdő vagyok PIC programozás terén, most építettem meg az első égetőm. a kapcsolást innen vettem: http://www.hobbielektronika.hu/cikkek/nullarol_a_robotokig_-_pic_mi...l?pg=6 az égető működik. a winpic beleégeti a programot, de mikor visszaolvasom a PIC-ből (16F84A) minden word első bitjét kinullázva látom. miért???? segítségetek előre is köszönöm!
Sziasztok !
Próbálom lementeni az ADRESH és ADRESL regisztereket de nem igazán sikerül...A létrehozott 2 regiszterbe ahová a mentés kerülne, mindíg csak az ADRESH értéke kerül lementésre. Miért lehet ez? A mentést ugyanúgy próbálom ahogy a megszakítás előtti mentést kell elvégezni.
Írod:
Idézet: „az égető működik. a winpic beleégeti a programot,” aztán: Idézet: „de mikor visszaolvasom a PIC-ből (16F84A) minden word első bitjét kinullázva látom.” Tehát akkor ez még sem működik! Idézet: „miért????” Azért, mert ez az égető nem működik mindig, ill. mindenkinél. Építs megbízható, normális égetőt!
Azt nem értem, miért swapolsz?
Mentsd le movf-el. Működnie kell.
Azt már a megszakítás előtti mentéseknél sem értettem miért kell az alsó felső biteket felcserélve menteni, gondoltam valami oka biztosan van. Ezért próbáltam most is ugyanígy. Köszi megpróbálom ahogyan írtad, MOVF el.
Idézet: „Azt már a megszakítás előtti mentéseknél sem értettem miért kell az alsó felső biteket felcserélve menteni, gondoltam valami oka biztosan van. Ezért próbáltam most is ugyanígy.” Ott azért van szükség a SWAPF-re, mert ez nem változtatja meg az állapot biteket(C,Z,DC). A MOVF megváltoztatja, ezért a STATUS regisztert nem lehet vele áttöteni, mert az áttöltés alatt módosulhat a tartalma! Itt ezügyben nem kell aggódni! Ráadásul azt sem szabad elfelejteni, hogy a SWAPF megcseréli az alsó és felső nibblét, amit erősen figyelembe kell vennünk a továbbiakban. Feleslegesen nem érdemes használni!
Hát ez nekem nem jön össze. Csak az ADRESH értéke kerül a W be az ADRESL értéke nem. A watch ablakban kézzel írok be valamit a regiszterekbe de hiába, az ADRESL nem kerül a W be.
movf ADRESH,w clrw movf ADRESL,w
Kipróbáltam, akkor sem megy. Az ADRESL mintha nem is létezne.
Lehet, hogy rossz gondolat, de nem kell bankot váltani, hogy az ADRESL-hez is hozzáférhess?
Hát erre nem is gondoltam... Valahogy logikusnak tűnt hogy egy helyen vannak. Igazad van, az ADRESH a BANK0 ban van, az ADRESL a BANK1 ben.
Köszönöm !
Az ADRESL - t még mindíg nem menti le, csak az ADRESH - t. Kiolvassa a W be, de nem tölti be a regiszterbe. Pedig ugyanúgy csinálom mint az ADRESH esetében. Próbáltam fordítva is ahogy potyo írta de nincs eredmény.
movf ADRESH,w movwf adresh_i bsf STATUS,RP0 movf ADRESL,w movwf adresl_i bcf STATUS,RP0
Próbáld meg azt, hogy az utolsó 2 sort felcseréled!
Ezt azért kell, mert szerintem az ideiglenes ADRESx értékeket tároló memóriacímeket kb. 20h-tól definiálhattad a programodban (legalábbis kb. onnan szokás)...az meg már megint a BANK0-ban van
Hellosztók. köbetkező lenne a kérdés: szeretnék PicKit 2 Debug Express-t, de nem nagyon vágom, h mit lehet azzal a panellel, amit adnak hozzá? lehet-e rá külön rakni pic-eket, vagy csak már a rajta lévő 4szögletest lehet progizni. szóval: ha lehet más pic-eket rakni rá, akkor milyeneket? Válaszotokat előre köszönöm. Ali
tehát azt mondod, hogy semmiképp nem ronthattam el valami winpic beállítást? ezt a jelenséget csak az égetőm okozhatja mert valami tranziens miatt nem megy át az első bit az adatvonalon? (az órajel viszont átmegy)
hát nem az első áramköröm ami azt illeti! árnyékolt kábeleim vannak, rövidek, nyitnak a tranzisztorok is, nem tudom mi lehet a baj. vagy másik típusú égetőre gondolsz? milyenre?
Na ezért használok én 18F-eket!
Ha nem csak egy bankra kellen ugrani, akkor az RP1-et is váltani kéne, ami azt eredményezné, hogy több memóriát fordítanék a bankváltásokra, mint a kódra!
Nézz fel az oldalamra, van egy pár lehetőség.
Watt oldalán találtam egy 150 ledes "fényfüggönyt".
Azt a részét már értem, hogy hogy a pic kapcsolja az adott sort (a sor tranyó bázisát megpücköli, mire az ugye kinyit) a másik lábán meg az oszlop tragyót birizgálja, ami igy a föld felé nyit , (vagy fordítva) csak az ellenállások méretezését nem értem, mert utoljára 20 éve csináltam ilyet még a Latinca Sándor Gép és Villamosipari szakközépiskolában. Tudtok egy olyan fórumot ahol ezügyben kérdezhetek balgaságokat? A PIC programozás szerintem menni fog, mert 20 éve programozok, és a leírásokat elolvasva nem egy vasziszdasz ez sem.
Szia Watt !
A 18F szériában csak 2 BANK van? Idézet: „Tudtok egy olyan fórumot ahol ezügyben kérdezhetek balgaságokat?” Elméletileg ott van a "kiemelt" Kezdő kérdések című... Idézet: „A 18F szériában csak 2 BANK van?” Nem(...példányfüggő), de meg lehet oldani, hogy 256+128bájt egybe legyen kezelve bankváltás nélkül, ami nagy könnyebség. A többit meg úgy is indirekt címzéssel használjuk a legtöbb esetben. De nem ez a lényeg! Az összes funkció regiszter elérhető bármelyik RAM bankból! Tehát pl. TRIS-elni, nem kell bankot váltogatni.
Én nem szoktam számolgatni. Egy szál LED-el kipróbálom, alulról közelítve a fényerőt. Mikor nem emelkedik tovább, vagy már elegendő, akkor azt választom. Persze elképzelésem van, hogy az adott feszültséghez és multiplexelés arányhoz mekkora érték lesz jó, ezt közelítem felülről. Az biztos nem okozhat gondot, ha pl. 12V esetén 1K-ról indítasz, de valószínű nem fog valami fényesen világítani, ha 10 felé van plexelve. Poti is jó szolgálatot tehet, alulról egy 100ohm-al biztosítva...(írtam privit az emiled miatt.)
Hali!
Nekem van olyanom és meg vok vele elégedve. A hozzáadott panelen pic-et nehézkes cserélni, smd. A pickit2-t áramkörön belüli programozásra találták ki. Én csináltam 1 adapter félét az általam használt 2 típushoz, ez lényegében 2 ic foglalatból, szűrőkondikból és 1 tüskesorból áll amire csatlakozik az eszköz. De későbbi áramkörökről nem fogom lehagyni a tüskesort . |
Bejelentkezés
Hirdetés |