Fórum témák
» Több friss téma |
Kedves Fórumozók!
Segítségeteket kérném túlfeszültségvédelemben. Van egy NI PCI-6220 mérőkártyám, amivel +-10 volt közötti analóg jelet mérek. A mérési bemenet előtti áramkör egy 1:1 erősítésű műveleti erősítő (OPA551) - 1/3.2 osztó - 1:1 erősítésű műveleti erősítőből (OPA551) áll. Azaz az első erősítő bemenetére +-32V jel érkezhet, amit leosztok +-10 Voltra. A második erősítő kimenetete csatlakozik a kártya analóg bemenetére, amit védeni kellene. A kártya analóg bemenetére maximum +-10V feszültség kapcsolható. Még éppen elvisel 10-20 volt közötti bipoláris feszültséget is (elvileg először az első műveleti erősítő pukkan ki túlfesznél) de nem akarom kockáztatni a mérőkártyát. Milyen megoldást javasolnátok ezen bipoláris jel korlátozására? Válaszotokat előre is köszönöm! A hozzászólás módosítva: Feb 18, 2013
Szia!
Használj megfelelő feszültségen letörő TVS szuppresszor diódát vagy egyszerű Zener-diódát úgy, hogy szembekötsz kettőt.
Szia,
Nagyon köszönöm a gyors segítséget, nemsokára ki is próbálom az áramkört!!
Egyelőre még nem a megfelelő zenerrel, de az elv működik! Köszi szépen!!
Sziasztok!
Szeretnék egy áramkör elejére betenni egy lehetőleg minél egyszerűbb túlfeszültség védelmet. Az áramkör bemenetén egy induktív csatolás szekunder tekercse van (vezeték nélküli táplálás), amin elvileg 5..6 V feszültség indukálódik, miközben 300mA folyik a fogyasztón. A gond az, hogy előfordulhat, hogy kisebb áramfelvételkor, vagy a szándékosnál "jobb" induktív csatolás esetén ez a feszültség megnövekszik, akár 7..8 V-ig is, ami már nem szerencsés. A: beteszek egy 5..6 V körüli Zenert, ami el tud disszipálni mondjuk 2W-ot és kész (ellenállás, minden nélkül...) B: gondolkodtam valami P-csatornás FET-es kapcsoláson, ami mondjuk 6 V-nál nagyobb feszültség esetén "leválasztja" a fogyasztó áramkört a bemenetről, de nem tudtam kitalálni, hogyan kellene ezt megvalósítani. Valahogy a GATE-et kellene ugye alapból földre húzni, mondjuk 100kohm-al, és így alapból nyitva van, és talán valami Zener-es kapcsolással lehetne a GATE-jét összekötni a SOURCE-szal, amikor meghaladjuk a 6V-ot... Köszönök minden ötletet, ha van! Ádám
Hello! Hogy legyen a "B" változatara is kapcsolásod. Bár egy LDO stabilizátor nem lenne célszerűbb 300mA-re? üdv!
Szia!
Köszönöm szépen a kapcsolást! Tetszik! Egy dolgot nem értek benne, az 1N4148-as elemet... adott feszültségnél ugye (ami a fesz.osztón kialakul) a sönt "kinyit", zárja a bipoláris tranzisztort, ami zárja a FET-et.. de akkor miért kell nekünk a diódás rész? Egyébként az áramkör nem indulhat LDO-val, mert az első eleme egy LiPo akkumulátor töltő IC, ami nem szeret a bemenetén 7V-nál nagyobb feszültséget.. mondjuk ezt persze azzal is lehet orvosolni, hogy választ az ember egy olyan töltő IC-t, aminek magasabb a bemenő fesz.-tűrése. Ehhez már be is rendeltem egyet próbára (végül is ez a legegyszerűbb megoldás), csak hát ez LGA16-os tokozású... de hát erre van az Auchan-os akciós grillsütő Köszönöm még egyszer! Ádám
Hello! A dióda és az R5 csak kis hiszterézist készít az áramkörnek. Mint ahogy a grafikonon is látszik, nem ugyan azon feszültségen kapcsol ki és be az áramkör. Ezt azért raktam bele, hogy a Fet határozottan kapcsoljon, ne legyen a kimeneten féltáp, átváltáskor. Ha nem kell kihagyod. A dióda egyébként azért van, hogy az R5 csak a visszakapcsolási értéket változtassa meg, a kikapcsolásit nem. Az is lehet, hogy ez magától is teljesülni fog, lévén hogy amikor túlfeszültség van, és kikapcsol a fet, megszűnik a terhelés, ami továbbnöveli a betáp feszültségét. De ennek létező hatását, csak beépítve fogod tapasztalni. A 300mA terhelésnél nem gond ha a Fet "analóg módon " megy nyitásból zárásba, de esetleg nagyobb áramnál, már gondot jelenthetne. Ha nincs hiszterézis, akkor várhatóan a TL431 Katód és Gate pontja közé, egy 1..100nF-os kondit kell kötni, mert átmenet esetén gerjedhet is a TL.
Az nem helytálló, hogy "nem indulhat LDO-val". Hiszen az LDO stabilizálja a feszültséget pld. 6V-ra, hogy annál több ne lehessen. Akkor meg mi a gond? üdv!
Köszönöm a részletes magyarázatot!
A "nem indulhat" rossz megfogalmazás. Úgy értettem, nem akarnám, hogy azzal induljon, mivel akkor úgy nézne ki az áramkör, hogy 6V-os LDO -> akkut töltő -> akku -> 3.3V-os LDO -> fogyasztó.. és mind-e-közben kritikus tényező a panel mérete, már így is 0402-es SMD alkatrészeket terveztem a panelre, hogy beleférjen az előírt méretbe Ezért akartam eredetileg egy minél kevesebb alkatrészből álló kapcsolást. A megoldás a valóságban valószínűleg a nagyobb bemeneti feszültségű töltő-IC lesz, de ettől függetlenül meg fogom építeni - már csak kíváncsiságból is - a kapcsolásod! Köszönöm még egyszer, tanultam belőle! Ádám
Összességében a harmadik, a héten a második műszerem, illetőleg átcsöngető zárlatjelzőm ment tönkre amiatt, hogy rámértem a 230V -ra. Milyen megoldással lehetne AC 230V tűrő jelzőt építeni? Gondolok például olyan eszközre aminek a galvanikus kapcsolat a hálózattal nem árt. Pl: 1000 Hz -el mérne, kapacitív csatolással, vagy soros, induktivitás, esetleg rezgőkör jelentene nagy impedanciát a hálózati váltóárammal szemben. Biztosíték kiégetős megoldás nem jöhet szóba, csak olyasmi ami magától visszaáll.
A megoldás "okos" multiméter... Ezek kitalálják mit kellene mérni, erősáramú körben szerintem tök jó! Hátrány: kb 0.5V alatt nem tudja kitalálni mit mérjen, ehhez át kell kapcsolni az auto-ról manuálba. Nem rég vettem kinntről Aneng SZ02 multit, szimpatikus, pl rálépek egy relé kontaktusra, és vagy fütyül, vagy jelzi a 230-at, "ész nélkül/kapcsolgatás nélkül" lehet benyúlni vele a hálózatba... Megvan a maga felhasználási területe, Nem elfelejteni, hogy a rendes multit nem helyettesíti, legalábbis szerintem...
De vigyázni kell, van olyan kitalálósom is ami nagyon sokára találja ki, hogy csipognia kell, ez nem szimpi. A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2023
Köszi, megnéztem, most Super Deals keretében már 13 $ -ért adják, de erre figyelmezetetnek:
"SZ01 (az SZ01 modell megegyezik az FS2201 modellel, két modell véletlenszerűen kerül kiszállításra)" Te mit tudsz erről, melyik a jobb, nincs átverés mögötte? Diódavizsgálat, meg zárlati hangjelzés esetén is kibírja a hálózati nafát?
Annak idején a minimulti bemeneti védelmét tettem egy 555-ös sípoló tápágára. Egy 9V-os elemmel egybe dobozolva ( szigetelve), tápot szakította a két mérő vezeték, 230-ra morgott, de baja sosem volt. Még kapcsoló sem kellett rá.
SZ02 !!! . Automatában (csipogni is tud) 0,5-1000Vdc-ac
kiválsztva direkt csipogó, ellenállás, dióda, kondi 600V dc-ac doksi szerint Én a bangood-on vettem A hozzászólás módosítva: Jún 21, 2023
Köszi, megrendeltem végül 15.66 $ lett az Alin
Szerintem valami hasonló volt. A felső tranzisztor valami nagyfeszültségű, az alsó bármi. Az ellenállás okkal a kívánt feszültség korlátot lehet beállítani.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |