Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » MPLAB kérdések
Szia! Én abban reménykedem, hogy sokan fognak reklamálni és ha mást nem is, a szimulátor részét átírják normális nyelvre! Ha nem, akkor nagy bukta lesz az X! Sokan el fogják hagyni a PIC vonalat, rengeteg alternatíva van már. Hiába ingyenes a fejlesztői környezet, ha nem használható. A régi MPLAB sorozat egy darabig jó lesz, aztán muszáj lesz lépniük! A komolyabb fejlesztők ki lesznek akadva erre a szutyokra! Meglátjuk...
A gond az, hogy a platformfüggetlenséget jelenleg csak a JAVA biztosítja. A JAVA meg lassú. Ez van, ezzel együtt kell élni. Egy ideig én is próbáltam az X-t, de meguntam, mert bizonyos részek még bugosak. Visszaváltottam MPLAB 8.x-re, editornak meg CodeBlocks- t használok. Ez így jelenleg nem annyira rossz megoldás. Egyetlen dolog zavar az MPLAB esetén, hogy függetlenül attól, hogy mely források változtak meg, mindig mindent újrafordít, így ez sem túl gyors. Esetleg erre tudtok valami orvosságot?
Sziasztok, most ültem neki elkezdeni C nyelven PIC programozást tanulni, és ehhez MpLabot szeretnék használni , el is kezdtem, de fordításnál hibát dob.
Idézet: „---------------------------------------------------------------------- Debug build of project `C:\Users\Tamás\Desktop\C_Kurzus\MPLAB C\main.mcp' started. Language tool versions: mpasmwin.exe v5.46, mplink.exe v4.44, mcc18.exe v3.43, mplib.exe v4.44 Preprocessor symbol `__DEBUG' is defined. Sat Oct 27 19:30:44 2012 ---------------------------------------------------------------------- Executing: "C:\Program Files (x86)\Microchip\mplabc18\v3.43\bin\mcc18.exe" -p=18F2550 /i"\lib" "main.c" -fo="main.o" -D__DEBUG -Ou- -Ot- -Ob- -Op- -Or- -Od- -Opa- C:\Users\Tamás\Desktop\C_Kurzus\MPLAB C\main.c:1:Error [1027] unable to locate 'pic.h' MPLAB C18 v3.43 (evaluation) Copyright 2000-2011 Microchip Technology Inc. Days remaining until evaluation becomes feature limited: 60 ---------------------------------------------------------------------- Debug build of project `C:\Users\Tamás\Desktop\C_Kurzus\MPLAB C\main.mcp' failed. Language tool versions: mpasmwin.exe v5.46, mplink.exe v4.44, mcc18.exe v3.43, mplib.exe v4.44 Preprocessor symbol `__DEBUG' is defined. Sat Oct 27 19:30:44 2012 ---------------------------------------------------------------------- BUILD FAILED ” A programkódom:
Nemtudom hogy mi lehet a hiba... a C fordítót felraktam . Köszi!
A C18 nem ismeri a PIC.h.t Írd helyette a kiválasztott PIC szerinti x.h filet. pl:
Nagyon szépen köszönöm, ha #include
Most látom, hogy a példa lemaradt a fórummotor miatt! De mindegy, mert megoldottad, ahogy azt kell!
Lehet, hogy te is írtál még valamit az #include mögé?
Sziasztok!
MplabX-ben hol lehet a szimulátorban kapcsolót beállítani?
Sziasztok!
Az MPLAB 8.30-at letöltöttem és nekiláttam a doksiknak amit itt megadtatok, és egy funkciójára lennék kiváncsi amit nem sikerült végrehajtani a dissassambler-el a hex fájl visszafejtése. Ugyanis van egy hex fájlom amit vissza szeretnék fejteni de ez nem sikerül. Ebben kérnék segítséget.
Szia!
Az MPLAB 8.30 már elég régi verzió, azóta sok új PIC jött ki (szinte mindegyik családnál). HEX-et visszafejteni úgy tudsz, hogy File--> Import.. aztán View-->Program Memory.
Felraktam a az MPLAB 8.89-et (mivel a 16LF1824 nem volt benne a 8.49-ben), és fordításnál ezt írja ki:
Idézet: „ Message[303] C:\MPLAB_ASM\PROBA_16LF1824\PROBA_16LF1824.ASM 4 : Program word too large. Truncated to core size. (C9A4) Message[303] C:\MPLAB_ASM\PROBA_16LF1824\PROBA_16LF1824.ASM 5 : Program word too large. Truncated to core size. (DCFF) Message[303] C:\MPLAB_ASM\PROBA_16LF1824\PROBA_16LF1824.ASM 19 : Program word too large. Truncated to core size. (C9A4) Message[303] C:\MPLAB_ASM\PROBA_16LF1824\PROBA_16LF1824.ASM 19 : Program word too large. Truncated to core size. (DCFF) ” Végülis lefordul, csak nem értem mi túl nagy neki és miért csonkítja le? A 4. és 5. sorban a két CONFIG van, a 19. sorban pedig az END. Ha nem írom bele a konfigurációs biteket, akkor nem ír ki semmilyen "MESSAGE"-t.
Nézd meg a helpben a PIC config kulcsszvait, mert változhatott.
A helpben lévő leírás alapján jónak kell lennie.
Te melyik verziót használod?
Na nem engedte az előző hozzászólást módosítani (vagyis engedte, de nem kerül bele, szóval írhatom elölről..).
Szóval ha a konfignál csak 1 értéket írok, akkor is kiírja hogy túl hosszú.
Erre is azt írja ki, hogy Idézet: „Program word too large. Truncated to core size. (FFFC)” (Meg az END-re is, ami miatt még furcsább a dolog). Viszont itt már "FFFC"-t ír. Szóval lehet az értékével lesz valami baj, vagyis rosszul fordul le. Bár az inculde fájl szerint vannak a konfigszavak. Na majd holnap tüzetesebben neki esek, csak megyek az ágyikóba, mert mindjárt kelek. De legalább holnap péntek .
v8.88-at használom, lehet, hogy valamit elszúrtak?
Így van, valamit elszúrtak. Felraktam a v8.88-at és azzal tökéletesen lefordul.
Bár utánanézhettem volna mi a baj, de lehet inkább írok emailt a Microchip-nek. Köszi a választ! Szerk.: jut eszembe, van fórumjuk is, inkább oda írom a bugot. A hozzászólás módosítva: Jan 25, 2013
Szerk2.: kéne minden fordító meg minden verziója is, és nincs kedvem mégegyszer felrakni szóval inkább nem írok.. hátha ír más vagy rájönnek maguktól.
Sziasztok!
Az MPLAB X-ben Keeloq plugint hol találom? Eddig az MPLAB-ba beépített plugint használtam erre a céra. Most csak az MPLAB X van fent mert azt használom de nem találom a Keeloq plugint benne.
Sziasztok!
Nem régen kezdtem el a PIC programozást C nyelven. A könyv, ami szerint haladok, abban MPLAB szerepel fejlesztőeszközként. A könyvben szereplő mintaprogramokkal nincs semmi bajom, működnek szimulátorral rendesen. Azonban, amikor szeretnék egy projektet létrehozni, másik PIC-kel, akkor a mellékletben csatolt hibaüzenetet kapom. A jelenlegi forrás fájlom: #include int main(void) { return (0); } Ha valaki tudna segíteni, azt nagyon megköszönném. Üdv. Balázs
Az #include így nem jelent semmit. Pl.: #include <18F1320.h> Ez már ok.
Valamiért lemaradt az #include vége, természetesen van header fájl, valójában ez az include-os sorom:
#include Nem tudom miért tűnt el. Ez a header fájl az xc8-as fordító mappájában van, a megadott helyen, a hibaüzenetekre ha rámegyek, akkor pedig megnyitja a header fájlt, és abban jelzi a hibás sorokat. Üdv. Balázs
Megint levette: helyesen: #include < as12f629 [pont] h > A space-ek nincsenek benne, de így nem vette le.
Haszáld a válasz és a kód gombokat a válaszod írásakor! A program forrást is lehet csatolni, mint a txt-t...
Használd ezt:
A project beállításainál állítsd be az include könyvtár elérési útvonalát. A hozzászólás módosítva: Feb 17, 2013
Köszönöm a válaszod, most már lefordul a programom. Elérési utat sem kellett módosítani. Ezt a megoldást sehol sem találtam meg. Ez esetleg minden PIC típusnál működik? A project készítésénél kiválasztottam az xc8 fordító mappáját. Ez az "xc.h" esetleg azt csinálja, hogy automatikusan a megfelelő header fájlt rendeli a projekthez, abból a mappából amit megadtam az elején?
Üdv. Balázs
Szia! Igen, ez pontosan így van. Nézz bele az xc.h fájlba!
Szia!
Nagyon sokat segítettél, még azt szeretném megkérdezni, hogy esetleg tudsz mondani olyan szakirodalmat, jegyzetet, bármit, amiben ezek a kis trükkök benne vannak? Sajnos egy könyvem van, ami C nyelvű PIC programozásról szól, az viszont elég felületes szerintem. Pl. nincs benne LCD kezelés stb. Még egyszer köszönöm a segítséget. Üdv. Balázs
Az interneten sok példát lehet találni, elsősorban a microchip oldalán. icserny oldalát is érdemes felkeresni, igaz nem XC-t használ, de ez majdnem mindegy, ha a lényegre koncentrálsz.
Az XC részletek a help-ben is benne vannak.
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni hex fájl készítésében. Az a problémám, hogy a szimulátorban működő projektből nem tudok működő hex fájlt készíteni. Ha 8.20 -as MPLAB-ból hozom létre a hex-et, akkor pickit2 probléma nélkül be tudja olvasni, viszont a PIC-re írva nem csinál semmit a PIC. Ha MPLABX -ből hozom létre a hex fájlt, akkor a pickit2 a következő hibaüzenetet jeleníti meg: "Warning: No configuration words in hex file. In MPLAB use File-Export to save hex with config." Próbáltam a forrás fájlomban elhelyezni különböző config parancsokat, nem működött. Egy parancsot találtam az MPLAB -ban amivel hexet lehet készíteni, mégpedig a projekt nevére jobb klikk, ezután Export Hex. Ugyanebben a menüben a Set Configuration -ben azon a fülön, ahol be lehet állítani többek között a szimulátort, és a PicKit2-őt is, itt mindegy mit állítok be, mindig hibás hex készül. Észrevettem még, hogy minden lehetséges eszköznél 2 zöld pont van, a szimulátornál 1 zöld 1 sárga, a Pickit2-nél pedig 2 sárga. Ha csatlakoztatva van a programozó, ha nincs. XC8-as fordítót használok, de a többivel sem működik. Valamit biztosan rosszul csinálok. Ha valaki tudna segíteni, akár privátban, azt nagyon megköszönném. Esetleg a forrásfájlban módosítani, hogy működjön. Sehol sem találok megoldást ilyen problémára, az angol nyelvel pedig még csak ismerkedek, sajnos. Csatolom a forrásfájlomat. Előre is köszönöm a segítséget! Üdv. Balázs
Szia!
1. Config: Az XC8 telepítési könyvtárában a docs\chips alkönyvtárban minden kontrollerhez magtalálható a configuráció beállítására szolgáló lehetőségek (#pragma config 2. A hex nem működőképes. Az MpLab ablakában felül, középen a Debug módot állítsd át Release -re. |
Bejelentkezés
Hirdetés |