Fórum témák
» Több friss téma |
Üdv urak.A mai napon ismét tovább agyaltam,és szögeltem.. ismét beleraktam 3 munkaórát,és szöszöltem egy kicsit.. Bekerültek a kimeneti,és a bemeneti csatlakozók.. megjött a hangfalvédelem is,köszönöm Zoli. Nézzétek a képeket.
Igen,csak nehezen tudok guberálni hozzá,jó alapanyagot,meg kevés az időm csinálni.Most a bakelit volt az,amit 2 hétig guberáltam,mire lett... Azt várom már,mikor a diófa kávánál tartok,mint a bemenetválasztónál,mind a végfok résznél..
Nem kell ezt elkapkodni, a hobbinak pont ez a lényege. Amikor van időd és kedved. Szép lassan majd csak elkészül. Nekem volt olyan motyóm, ami egy évik készült..... de elkészült.
Ennek lassan 4éve van szándéka,hogy épül.. Kivitelezni csak mostanában tudom.. Az oké,hogy a végfok elkészül.. Az volt a munka könnyebbik része.. De a bemenetválasztó.. az kemény lesz.. Az is beag dobozba kerül,csak annak a magasságából kiszedek vagy 5cm-t.. szóval nem 11,5cm magas lesz,hanem 6,5cm.. De ott még nem tartok.. Odáig jussak el,hogy ne búgócsigázzon,ha ez megvan,lesz boldogság és szeretet..
Megfelelő kábelezéssel nem lesz csigusz.
Reményeim szerint minden bizonnyal így fog történni.. Mármint,hogy nem bújik bele a csiga...
A frissen maratott nyákok, pár csepp hígabb szósavval letisztítod, de letörölni nem szükséges. Bár mostanság a Wolf cég forrasztózsírját használom, azzal kenem be nagyon vékonyan.
Ezután az átlagnál melegebbre állítom a pákát és minimális, akár "használt" ónnal végigfuttatom a réz felületeket. mcsubika! Örülök hogy helyretettük az alkatrészérték dolgokat ! A másik erősítődre viszont még rá se néztem, de fél év alatt kész lesz
Köszi a válaszotokat! Igazából a nyákkal van problémám azt nem tudom melyik verziót lehetne a legkönyebben megcsinálni. Még vasalni nem vasaltam nyákot de valahogy majd csak rá jövök. Szerintem ezt így volna a leg egyszerűb ide haza megcsinálni ha vasalnám . Az előző az egyszerű volt meg volt a kész nyák az urbános csomagban. Ezt kellene valahogy meg csinálnom. Kézzel nehéz volna megrajzolni . Tanácstalan vagyok most ebben a dologban.
Köszi.
Ráér az, türelmes ember vagyok és a JBL is elfér az ágy alatt. A quad pedig Natához költözött, az általad épített kék band-passt fogja nyúzni (teszt péntek este). Viszont van itthon egy 450w 2x28v toroidom, ami ugye egyenirányítva, terhelés nélkül 2x40v. Urbán féle sztereó TDA 7294-nek szántam, ami átalakulna híd kapcsolásúra. De egy sztereó quad jobban tetszene. Elég lehet ennek a trafónak a feszültsége egy Aloktó v5.1 féle erősítőhöz?
Elég, csak 8 ohmon nem jön le a 100w. Nem lehet kicsit rátekerni 2*8v ot?
A hozzászólás módosítva: Feb 28, 2013
Szervusz!
Én kezdőként most építettem meg az Alkotó féle leírás alapján a quadot. 2-3 oldalt visszalapozol és mindent megtalálsz róla. (A kapcsolási rajzban jól van D5 dióda, de a beültetési rajzon fordítva lett berajzolva, dB_Thunder javaslatára R10-et kivettem és helyéra átkötés került, R12 pedig 2,2Kohm-ra változott, R35 és R36 2x0,1 ohm 2watt párhuzamosan kötve ami a panel alján kapott helyet.) Nekem ez volt az első panel készítésem és ez a link sokat segített: Vasalós technika alkalmazása.. A tekercsek mérete nincs a leírásban, én az urbán féle méreteket használtam, de utólag itt a topikban visszalapozva is megtaláltam az Alkotó V5.1-es verzió leírásában. Azért megkönnyítem a dolgod, hogy ne olyan orjásokat készíts mint én. A légmagos tekercsek adatai: 6,9μH: D10-es anyagra, D1-es lakkszigetelésű rézhuzalból, egyszer 22menet, majd ennek tetejére még 18 menet. Így mindkét kivezetés az álló henger alján lesz 3 μH: D10-es anyagra, D1-es lakkszigetelésű rézhuzalból 31menet. Jó építést!
A trafó közepe ki van öntve műgyantával, amit szerintem állványos fúróval ki tudok fúrni. Viszont a jelenlegi minimális tudásom ehhez a rátekerős művelethez kevés, de megkérdezem a gyártótól (H&M Trafó kft), hogy megoldható-e.
Hát, ha ki van öntve, akkor ez sajnos nem lehetséges. Kár. De így is megépítheted, csak ágyúval verébre dolog lesz. Ebből olyan 50-70w lesz, teljesen jól fog működni, az én legutóbbi quadom is +-40v-ról jár, egyetlen szépséghibája a dolognak, hogy szükségtelen 450w. De ha téged nem zavar, baj nem lesz belőle.
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2013
Akkor nem szükségtelen a 450w,ha kihasználná mondjuk 4db panellal.. Csak egy szösszenet volt.
A 450W-os transzformátor nem elég a 2x200W-os Urbán féle Quad-hoz. Az AB osztály szabálya ( és a B osztályé is), hogy a legnagyobb kimeneti teljesítménnyel kb megegyező teljesítményt fűtenek el a végtranzisztorok. Tehát egy 450W-os transzformátor 2x100W-os erősítőhöz elég csak.
A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2013
Üdv! Akusztikai célú felhasználásnál más méretezési szabályokról tudok. Beszéd, vagy zene esetén az átlagos teljesítmény, melyet a disszipáció számításánál figyelembe kell venni a csúcs fele körül alakul, mivel nem igény a szinusz maximális amplitúdójú folyamatos kibocsájtása. Még ne találkoztam professzionális hangosítási célú erősítőben az általad javasolt módon méretezett transzformátorral.
Megnéztem a v5.1 quadod rajzát, amiben + - 50 volt van feltüntetve tápfeszültségnek.
Az általad közzétett mérésben viszont írtad, hogy + - 58 voltot adtál az erősítőnek. Ezt hosszú távon is elviseli a rajzban szereplő alkatrészekkel, vagy ez már nagyon határeset? (Mert úgy döntöttem maradok a quadnál a hidas tda7294 helyett. Ehhez viszont át kell tekerni a trafóm szekundereit és most el kellene döntenem, hogy elég 2x36 voltra csináltatni , vagy legyen inkább 2x40 volt?)
Nekem azt mondták amit Reloop is írt. 100 watthoz legalább 150 wattos trafó kell, de indokolatlanul túlméretezni felesleges.
A kiindulási pontom: Alkotó mérései alapján több jön ki egy panelből mint 100watt, de nem éri el a 200at. Tehát úgy gondolom 2x100-150 wattig biztosan jó lehet ez a trafó.
Szia! A tápfeszültség 15%-os megnövelése elenyésző mértékben változtatja meg az elért hangnyomást. Kipróbáltam a Quad405-öt +/-40V-ról +/-50V-ra emelve, a hatás szinte semmi, egyedül a disszipáció emelkedése tűnt fel.
A tápfeszültség duplázása, vagy a híd kapcsolás az amikor úgy érzi az ember, hogy csinált is valamit
A leírtak alapján akkor 2x34 volt lesz a szekunder, ami egyenirányítva 2x48 volt.
Teljes kivezérlésnél biztosan esni fog legalább 3 voltot.
Az Én mérésem körülményei (pl. a trafó) adott volt. Ez nem jelent ajánlást! Megy +-58V-ról is, de ha most méretezel, akkor maradj a "normál" megközelítésnél. Ez nekem a 2xAC36V-ot jelenti (terhelve és üresen jelentős eltérés is lehet).
Nincs haszna a nagyobb feszültséget erőltetni, mert nem tudod a "többletet" kihallani, tehát csak fölöslegesen melegítesz magadnak. Szerk: Reloop mindenben megelőzött... A hozzászólás módosítva: Márc 1, 2013
A Quadnál (mint legtöbb erősítőben) a végtranyók feszültségtűrése , ami általában 100V, korlátozza a tápfeszültséget. Jelen esetben ez +- 50V. Közös ismerősünk Major "tuning" quad-jainál sem volt betartva ez a szabály. Az én 300wattás quad-omál ugye nagyobb feszültségtűrésű tranyókat használtam, és némi átalakítás után, vígan ment +- 65 voltról.
A zenei jel csúcsteljesítménye pontosan annyi mint a szinuszé (mert a zene is szinuszból van), illetve picit több, mivel nem folyamatos, ezért kevésbé terheli a tápot az átlagteljesítményével.
Már elküldtem a trafót a gyártónak.
7főn értesítem a szekunderek méretéről, ami 34 vagy 36 volt lesz. Majd még megálmodom a végeredményt.
Üdvözlet mindenkinek!Egy kis szakértői véleményre lenne szükségem!Hozzám kerülte egy régebben épített Quad 405-ős, és úgy döntöttem hogy kicsit "felújítom" átkábelezem meg leárnyékolom a trafókat mert elég zajos ,de működik!Na már most "szemet szúrt " hogy mindkét panelon van egy 1,5 K-os ellenállás ami csak félig van beforrasztva,valószínűleg szándékosan,csak nem tudom milyen apropóból!?A képeken bejelöltem melyik és hogy hova csatlakozna a kiforrasztott fele!Szerintetek miért van kiiktatva?Előre is köszi a válaszokat!
A hozzászólás módosítva: Márc 3, 2013
Szia! Az egy kompenzáció lenne a vele soros kondenzátorral együtt. TL071 esetén nincs rá szükség.
Akkor ez eredetileg egy másik típusú IC-vel tervezett panel lehet,de ennél az IC-nél ami benne van erre nincs szükség ha jól értelmezem ugye?Bocs hogy visszakérdezek de én olyan vagyok hogy inkább kétszer rákérdezek mint egyszer sem!Egyébként KÖSZI A VÁLASZT!
|
Bejelentkezés
Hirdetés |