Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PC AT táp +-40V?
Lapozás: OK   6 / 15
(#) ha1drp válasza sejtek hozzászólására (») Okt 30, 2007 /
 
Inkább a szekunder oldalt válaszd le!
És nézd meg a linket
itt: Link

És egyformák legyenek a tápok, s ne felejtsd a műterhelést.
(#) sejtek hozzászólása Okt 31, 2007 /
 
köszi, ez még hasznos lehet.
És a +5V-ból lehet -5Vt csinálni?
(#) Krisz03 válasza sejtek hozzászólására (») Okt 31, 2007 /
 
Talán így. :yes:
(#) roland0327 hozzászólása Nov 1, 2007 /
 
helló mindenkinek!

Volna egy kérésem.

Egy olyan kapcsolásra lenne szükségem amely +-40 voltot tud le adni. De olyan alkatrészekből amelyek megtalálhatók az AT-s tápban. Egy 2*100 wattos erősítőhöz kellene!

Ha lenne kapcsolás és nyákrajz azt nagyon meg köszönném!

Segítségeteket kössz előre is.

Roland
(#) EcoPityu válasza ha1drp hozzászólására (») Nov 4, 2007 /
 
Jól idelinkelted ezt a marha amerikait!
A barom sorba kötött 3 tápot, hogy legyen 13,8v-ja! Iddióta! nem tudok rá mást mondani, Lehet, hogy a zsebtelepeken nőtt fel. Remélem én nem vagyok idióta, de én a tesztfalamba, hogy legyen jó erős 13,8v-om / az autóerősítők teszteléséhez javítás után/.
Fogtam 5 egyforma ATX-es Mercury tápot/300w-osat/. Feltekertem őket egyformán 14v-ra/1-es láb segítségével/ És utána ugyanolyan hűthető shottky-kal mint amilyen az 5v-okon van , közös hűtő réz "u" alakon összeközösítettem mind az 5-öt. Kivezettem táponként 1-1 ledre a powergoodokat, és a remotékat.
A primerekkel/ még váltón sorba kötöttem egy 220ohm-15w-os ellenállást/hogy az 5 táp ne verje le a biztit véletlenül sem/. Van egy kepcsoló , ami az ellenállás elé kapcsolja a 230-at, és egy másik kétáramkörös, ami az egyik ágán zárja a 220ohmot, a másik ágon pedig testre kapcsolja az összes remotét.
A shottky-kon jó ha 200mv esik, de azért még mögé raktam a 13,8v-nak egy 130000µF-os kondit a/ biztonság kedvéért /
Így a 13,8v-om 5x12A=60A, az 5,5v-om 5x26A=130A, és a 3,3v-om 5x14A=70A. Amiből persze mivel nem lehet 5v-al max ponthegeszteni, ezért csak a 13,8v használom odakint.
Nagyon jól üzemelt róla asztalon a Rockford Fosgate 1000D digitális erősítő!
(#) ha1drp válasza EcoPityu hozzászólására (») Nov 4, 2007 /
 
- Olasz
- Én csak egy ötletet szerettem volna adni a 24v, (+/- 12v) megvalósításához PC AT tápokhoz.

A közölt leírásban egy 13.8v/22A tápigény előállítása volt a cél, ezt AT tápból nem egyszerű megoldani. Persze lehetett volna párhuzamosan is kötni, de sorosan talán egyszerűbb volt.
(#) EcoPityu válasza ha1drp hozzászólására (») Nov 5, 2007 /
 
Ne haragudj!
Nem akartalak bántani, eszem ágában sem volt, de ez a nagyagy ha párhuzamosan köti, elég lett volna hozzá 2 db táp is
(#) EcoPityu válasza EcoPityu hozzászólására (») Nov 5, 2007 /
 
Ígértem nektek egy kis PC-táp trafó hasznosítást(autóerősítőbe, DVD-táp12v) ,plusz egy minimális elmélet.:
Ím a PDF, most lett kész!
(#) sejtek válasza EcoPityu hozzászólására (») Nov 5, 2007 /
 
Én a leírtak szerint sorbakötötem 2db 400W-os atx táp 12V-os ágát, igy kitűnő 24V 24A és 2db 5V 32 A -es tápot kaptam. Természetesen a többi kivezetés is megmaradt, csak azt nem használtam föl.
Szépen műkszik.
(#) ha1drp válasza sejtek hozzászólására (») Nov 5, 2007 /
 
Én is ezen munkálkodom. De lenne egy kérdésem feléd, illetve a többiek felé is, amennyiben csak a 12v-os ágat használom fel, szerintetek hány A-ral lehet túllépni a megadottat. - Vagy csak a diódák árama szab határt - illetve mekkora elektrolitkondenzátort képes elviselni a kimenet.
Jutott eszembe mindez azért, mint írtad, hogy 24v/24A. Én olyan tápokkal találkoztam a megadott teljesítménykategóriában melyek max 17A-ral terhelhetők.
(#) sejtek válasza ha1drp hozzászólására (») Nov 5, 2007 /
 
az elkórol és a tulterhelésről sajnos fogalmam sincs, a 24A pedig a tápra van ráírva, nem mértem.
(#) GTI hozzászólása Nov 5, 2007 /
 
Ecu Pityu

ez egy jó megoldás, és ahogy látom, nem is kell hozzá pluszba csak 1 Schotty Greatz, a +-35V pont jó, mert erősítőbe kellene, alapvetően. De a kérdésem melyik primer oldalra gondoltál amelyikról a szekunderen lejön a 12V; 5; stb.. Mit is kell ott szigetelni?

A másik kérdésem, tudomásom szerint egy trafó teljesítménye négyzetesen arányos a frekvenciával, tehát ha én egy ilyen trafót összerakok, Tom025 leírásai alapján, és pl nem 100kHZ-ről járatom hanem 200kHz-ról, akkor a teljesítményt esetleg ugyanezen a trafón lehet a négyzetesére növelni? És az örvényáram esetleg nem-e csinál fűtőtestet a trafóból? Mit is bír freki szempontjából egy ilyen trafó?
(#) Petroimro válasza EcoPityu hozzászólására (») Nov 5, 2007 /
 
És akkor a 300W-os PCtápból csinálok -+35V/300W-os tápot?
NEm lesz ez nagyon zajos erősítőhöz?
Köszi
(#) EcoPityu válasza GTI hozzászólására (») Nov 6, 2007 /
 
Szia GTI!
EcoPityu!
Arra a gyári primerre gondolok, amire eredetileg a táp kapcsolgatta a 320v/2-t, tehát az egyenirányított 230v csúcsának a felét. Itt lesz a közel 200v.
(#) EcoPityu válasza GTI hozzászólására (») Nov 6, 2007 /
 
Elvileg a frekvencia növelés jó dolog lenne, csak senki, Vargánén kívül, nem tudja, hogy mit bír ez a vas, meg nagyon gyors kapcsolótranyók kellenek, mert ilyen frekvencián már inkább azok melegednének.
(#) EcoPityu válasza Petroimro hozzászólására (») Nov 6, 2007 / 4
 
Pont erősítőtáplálás kérdésében dobtam össze a köv. két doc.-ot/pdf/
Csak hogy mindenki érezze, hogy nem kell több mint 2x25v, mert akár hídkapcsolású erősítőt is hajthattam volna róla, akkor pedig 2x25v-os táppal akár 4ohm/200w is elérhető. A két pdf , egymás folytatása!
(#) EcoPityu válasza Petroimro hozzászólására (») Nov 6, 2007 /
 
Remélem, nem tévedtetek el, de az a 2x35v-os átalakítás végülis 12v-ról 2x35v-ra történik autós felhasználáshoz, és így hajtja a végfokokat, autóerősítőként. Viszont az előző két pdf pont azt taglalja, hogy 2x25v-ról már vannak jó erősítők.Egyébként abszolút semmi zaja nincs, és még csak nem is gerjed!
Készülőben van egy 2x24v-ról működő "D" osztályú/kapcsüzemű/ erősítőm is, amit egy másik tuningolt CODEGEN-ről fogok hajtani.
(#) GTI válasza EcoPityu hozzászólására (») Nov 6, 2007 /
 
Hát kár hogy nem igazán tudni mit bírnak ezek, de nem baj, végülis úgy is ez a legköltséghatékonyabb, ha egy működő tápot alakítok át. :yes:
(#) richard hozzászólása Nov 6, 2007 /
 
hello!
Lenne egy kérdésem ezzel a házimozi erősítő tápjával kapcsolatban:
Ha vezérlő IC 4-es lábán lévő ellenállást csökkentjük akkor estelg nem lehetne nagyobb feszültséget kivenni belőle mert nekem praktikusabb lenne pl.+-35...40V
köszi!!!!
kölönben teccetős megodás.....
(#) Petroimro válasza EcoPityu hozzászólására (») Nov 6, 2007 /
 
Szépen megycsináltad . Nekem tetszik, de engem is érdekelne, hogy nem lehet-e -+40V-osra csinálni.
Köszi
(#) Inhouse válasza Petroimro hozzászólására (») Nov 7, 2007 /
 
Ahhoz már újra kell tekerni a trafót...

Üdv
Inhouse
(#) EcoPityu válasza Inhouse hozzászólására (») Nov 7, 2007 /
 
Kedves kollega, majdnem igazad van!
Mindenkinek vélaszolok.:
Az ellenállás azért 100ohm, hogy ne csak úgy letesteljem, mert ki tudja, milyen bejövő feszültséget zárok vele rövidre, ha csak úgy lekötöm testre. Kipróbáltam rövidzárral is, ez a teljes fizikai maximum a trafó gyári bekötésével,. VISZONT!, ha a tekercseket úgy rakjátok szálanként sorba , hogy a feszültségeik összeadódjanak, pl.: az 5v 1-1 szálát leválsztjuk a többiről, és még sorbakötjük a 12v-oséval, akkor akár lehet több is, én próbáltam, szarul nézett ki a trafó a sok kósza mazzaggal, de nagyobb fesz jött ki. csak akkor még nem tudtam, hogy maxigázhoz 4-es láb testelés kell, így visszaszabályzott a szemétje!
Próbáljátok ki, lerajzoltam a pdf-ben, hogy helyezkednek el a menetek, meg mi a módszer!
Majd írjátok le mi a tapasztalat! És jelöljetek "megoldónak", hogy kapjak sok pontot!
(#) EcoPityu hozzászólása Nov 7, 2007 /
 
Egyébként ha majd lesz sok-sok "időm"!,akkor a TL494 visszacsatolatlan alapkapcsolásával, amikor teljesen szimmetrikus, 50-50%-os kitöltési tényezővel dolgozik, rákötök egy pc-táp csatolótrafót, csinálok egy jó erős egyenirányítást, jó nagy, és jó sok kondival, jó nagy és erős tranyókkal...És berakok egymás mellé 4db egyforma PC-táp trafót, középkivezetés letestelése nélkül shottky graetz-el egyenirányítva 2-esével/trafónként/ párhuzamba kötve 2x50v 1200w-os tápot lökök össze mindenféle szabályzás nélkül, maxigázon! Ugyanis én nem szervíztápot akarok, hogy változtatható legyen, hanem egy 1kg-os tápot egy jó nagy "D"-osztályú erősítőhöz!
(#) ensium hozzászólása Nov 8, 2007 /
 
Sziasztok!
Lenne pár érdésem.
dbase oldalán találtam ezt a rajzot, ami egy 30V-ot leadó trafóból csinál 2x 40V-ot. Viszont az nem világos, hogy hol van ennek a 0 pontja. A trafó után a föld jel lesz az? És még egy kérdés, az áramot, hogy befolyásolja? Mondjuk 30V-os 2.3A-es trafóval?
Üdv!
(#) Tarzan válasza ensium hozzászólására (») Nov 8, 2007 /
 
Jól látod a trafó után a földjel 0 PONT.

A kivehető áram pedig a plusz 40V és mínusz 40V oldalán is kb az eredeti fele lesz

(#) ensium válasza Tarzan hozzászólására (») Nov 8, 2007 /
 
Kösz!
Akkor 100Wos végfoknak 30V 10A és ebből lesz 40V ~5A (200W)? Egyáltalán bírni fogja egy fesz. stab IC, vagy egy erősítő IC (TDA, LM)?
(#) EcoPityu válasza ensium hozzászólására (») Nov 8, 2007 /
 
Ez a kapcsolás mezei módon két egyutas egyenirányítás ellentétes polaritással, kis frekvencián nem ajánlatos, esetünkben /PC-tápban/ az igen magas frekvencia miatt bejöhet, ha a trafó egyik végét testeled le, és nem a középkivezetést, de szerintem elég kezdetleges és megbízhatatlan megoldás, mert a PC-táp trafó ellenütemű meghajtású, és ezért szimmetrikus terhelést is vár el tőlünk, ezért van rajta osztott tekercselésű szekunder, és kétutas egyenirányítás.
DVD-játszó tápokban, meg kisebb kapcsüzemű tápokban együtemű a primer meghajtása, és légréses trafót alkalmaznak, ezeken szoktak simán egy soros diódával egyenirányítani. De ezeknél nem meglepő az akár 100khz-es működési frekvencia/úgy jóhogy bírja/
(#) EcoPityu válasza ensium hozzászólására (») Nov 8, 2007 /
 
Egyébként ez a dbase-es kapcsolás, a nagyonnagy kapacitásokból kiindulva , bizonyára egy 50Hz-es trafó szimmetrikusítására volt megoldás.
A diódák 1N4009-ek, ezek legjobb tudomásom szerint/1N400x/1A-terhelhetőségűek, így erről a tápról max egy nagyonnagy feszültségről működő előerősítőt lehet meghajtani, vagy mert bár a 80v x 1A az 80w, akár egy több tíz óhmos hangszóróra kötött erősítőt, de ennek kicsi az esélye...
(#) Petroimro hozzászólása Nov 9, 2007 /
 
Sziasztok.
Átalakítottam egy ATX-es tápot. A trafó 12v-os kimenetére 2utas egyenirányítás, 2*220uF... és -+ 36V-om lett. Kipróbáltam a VF2-vel és nagyon jól szól. Nem hallható zaj, ha nem kep jelet teljesen csendes(csAk ha be van dugva az rca, mert ha nincs halk zúgás hallható, de ez toroidnál is így volt).
Nagyon jól szól.
(#) Petroimro válasza Petroimro hozzászólására (») Dec 3, 2007 /
 
A csatolt képen a bekeretezett alkatrészek milyen értékűek? És a trafónek mik az adatai, esetleg ki lehet bányászni pc tápból és ha igen melyik az?
És a 4093 ic-nek a csillaggal jelölt lábait hova kell kötni?
Következő: »»   6 / 15
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem