Fórum témák
» Több friss téma |
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal! - Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni! - És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Közvetlen még az erősítés előtt szeretném a jelet ráadni. Pl akár a pc ből kiérkező audió jel.
Azok az erősítők igazából nem erősítenek, csak impedancia illesztést végeznek, és védik a mikrovezérlőt.
Akkor ha jól értelmezem az elképzelés működik. És sztereó audió jelet tudok bevinni az áramkörre.
Azt vedd figyelembe, hogy a másik csatornán csak a basszusok okoznak kitérést. Nem világos, mire készült eredetileg ez az áramkör.
Sziasztok!
PC / ATX-es táp kérdés: Hány voltos a piros és hány voltos a sárga vezeték? Egy tápból kiszedett 12cm-es ventillátort szeretnék a gép tápcsatijára (ami pl winyóba is megy) rákötni, amibe körbe belenyomtam 4db ledet sorba kötve. (2 piros 2 zöld) 12 voltos adapterrel tökéletesen működik, a ventillátor és a ledek is. Viszont amikor a pc táp piros+fekete vezetékére dugom, akkor a ventillátor épp hogy csak forog, s a ledek még csak haloványan se világítanak. Régen már ment, bár az még talán AT-s táp volt. Mit rontok el? Vagy hova kéne rádugnom, h a gébpen ne tegyen kárt? (Semmi ellenálás, biztosíték stb, csak úgy natúrba rákötve. ) Köszönöm!
Piros 5V
Sárga 12V Elvileg a dobozon is rajta kell lennie. Egyébként teljesen jól viselkedik. Földnek mindegy melyik feketét választod a molex csatiból.
Igen. Sárgával kicsit gyorsabban pörög, és világít is.
Köszönöm!
Ilyen formán ez bizony csak egy csatornás.
Sztereó jelhez kettő kellene, de lehet, hogy az összegzést bellül elintézi. Ezt nem tudom, és sajna csehül se tudok. Fordíttasd le a cikket a gugli fordítóval, többet fogsz tudni a működéséről. A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2013
Vagy olyan kapcsolást elé tenni ami összegzi a 2 vagy 4 bemeneti csatornát?
Ilyen kapcsolást hogyan keressek, vagy mi alapján?
Ellenállásokkal összeadod. Ahány bemenet annyi 10 kohm sorba, egyik végén a jelforrás, másik végeit összekötöd, az összekötött ellenállásokat egy másik 10 kohm ellenállással földre, az összekötött végeken ott az összegzett jel.
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2013
Sziasztok
Ismét egy értelmezésbe futottam bele, a MAX232 mit csinál konkrétan?
A dokumentációja szerint többcsatornás sorosporti kommunikációért felelős(meghajtó)
Az eredeti rs232 szabvány úgy szól, hogy a jel vezetéken a magas szint -12V az alacsony pedig +12V a testhez képest. (Remélem jól emlékszem, hogy fordítva volt mint gondolná az ember), no ez az ic ezt intézi el, hogy a ttl szintből ilyen legyen és fordítva. Van neki dc-dc konvertere is így csak +5V kell neki.
Az attól függ, sokan a ttl kimenetű usb-soros átalakítót is rs232-nek nevezik (itt elsősorban eladókra gondolok), ahhoz nem kell, onnan ismered meg, hogy nem 9pólusu canon csati van rajta, hanem tüskesor. A másik, az igazi azon pedig az van, no ahhoz kell, mert a ttl/cmos cuccok nem kedvelik a -12Vot.
Ez például egy olyan kábel, amihez nem kell:Bővebben: Link Mondjuk jó lenne többet tudni a táv.-ról. A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2013
Itt konkrétan nincs 12V-t mert 9,6V-rol megy a táv illetve ha kiveszem az aksikat akkor max én tudok generálni de nem akarok. Köszönöm segitséged akkor nekilátok a méregetésnek azt majd kiderül.
Sziasztok!
Remélem jó helyre írok Mikroprocesszor használatára szeretnék áttérni mikrovezérlőről, de semmi leírást nem találtam. Eddig PIC mcu-kal foglalkoztam, Mplab-ot használtam (assembly) és a vezérlőre égettem rá a programot. Kérdésem, hogy ez hogyan müködik az mpu-knál. Ott is a processzorra égetem a programot? Vagy ott külön van a rom? Illetve milyen égetőt és szoftvert tudtok ajánlani (akár égetéshez vagy program megírásához) ? Esetleg processzort is ajánlhattok kezdésnek, de ahhoz is jó lenne egy leírás, mert eddig semmi olyan részleteset nem találtam, ahol pl. a regiszterek címeit, vagy kimenetek használatát leírták volna (PICes datasheetek-nél pedig minden könnyen érthetöen le volt írva (a regiszterek címei, a kimenetek hasznalata és címei, utasításkészlet, stb.)). Googléban már kerestem de nem jártam sikerrel. Akár egy angolul írt cikk is megteszi, minden segítséget megköszönök
Sziasztok!
Szeretném megépíteni az alábbi kapcsolást azonban felmerült bennem pár kérdés. - Ha DC feszültséggel szeretném üzemeltetni akkor is kell bele a Graetz híd? - A pdf-ben lévő nyáktervet kell tükrözni vasalásos módszerhez? - A listában 5 nyomógomb szerepel, de a panelon csak négyet látok, hol az ötödik? Szerintetek mennyi rá az esély, hogy elsőre induljon tökéletesen? Ez előtt csak erősítőt építettem ott nem volt semmi gond. Bővebben: Link Köszi
Szia! Más világ a kettő. A mikrovezérlőben is van mikroprocesszor, ez a blokkvázlatán a cpu. Mikroprocesszor köré Neked kell felépíteni mindent, a memóriát (ezeknél álltalában nem külön van program és az adatmemória, hanem egyben, Neumanni architektúrát használ), rá kell aggatni a cím és adatbuszra a használni kívánt perifériákat. Talán a Z80-ra ha rákeresel találsz infókat, régebben elég sok mindent ezzel oldottak meg. Esetleg a 8051, 80535 -höz találhatsz konkrét leírásokat. Valamikor a Rádiótechnika és a Hobbyelektronika újság foglalkozott ezekkel. Nézd át az évkönyveket, asszem' a 81-es RT évkönyvtől indult egy sorozat.
Nem kell a híd, de "bolond biztosabb" és univerzálisabb tőle, nem nagy összeg.
5. gomb, jobb szél alsó harmadában.
Tehát ha berakom a hidat akkor is mehet rá a DC ugye?
Természetesen, sőt még a polaritást sem tudod elrontani
Sziasztok
Több helyen láttam, hogy a panelt lefestitek valamilyen színre.Megkérdezhetem, hogy milyen festéket használtok, amelyet a forrasztás nem éget meg? Köszönöm a válaszokat.
Löt stop fóliát. Bővebben a nyákkészítés totyikban.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |