Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Erősítő mindig és mindig
Mielőtt kérdezel, a következő két dolgot ellenőrizd! I. A helyes tápfeszültségek megléte. II. A kimeneten van-e egyenfeszültség. Élesztés.
Lapozás: OK   1256 / 2523
(#) agressiv válasza kupeti hozzászólására (») Márc 5, 2013 /

Nem jó, mert akkor kapcsolná le, amikor a hálózatot és ugyanúgy csattanna. Kérdés, hogy kikapcsoláskor csattan, vagy utána, ha utána, akkor mennyi idővel?
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2013
(#) szamóca válasza kupeti hozzászólására (») Márc 5, 2013 /

Nálad a kikapcsolási kopp.védelmi funkciót kiiktatták azzal, hogy az IC 4-es lábát a tápra kötötték.
A gyári ajánlásban ott van hogy három alkatrésszel és a trafó szekunderére kötéssel ez ismét működésbe hozható lenne. AZ IC kimenetről vagy egy tranzisztoron keresztül lehetne lekapcsoltatni a hangsugárzókat egy relével, vagy méréssel, adatlap egyeztetéssel megállapíthatón akár két relét is elbírhat a kimenete az IC-nek. (nem túl elegáns megoldás)
(#) zsoltkis100 hozzászólása Márc 5, 2013 /

Sziasztok

Remélem tud nekem segíteni valaki, van egy kis generátorom és ehhez szeretnék egy olyan erősítőt
ami a generátorból jövő áramot fel tudja erősíteni egy elektromágnes működéséhez, a generátor 24VDc áramot (elvileg 400W teljesítmény van rá írva) biztosít az elektromágnes pedig percenként
1-2-szer húzna be. Valakinek esetleg valamilyen kapcsolási rajza ha lenne az nagy segítség lenne.
Előre is köszi
(#) kupeti válasza agressiv hozzászólására (») Márc 5, 2013 /

A kapcsolás pillanatában csattan.
(#) kupeti válasza szamóca hozzászólására (») Márc 5, 2013 /

Egy dolgot nem értek: eredetileg biztosan nem csattant, legalábbis ekkorát nem. Tényleg elég gázos. A leírásban benne van hogy koppanásgátló áramkör van benne. Mi nem működik? A leírás a két előfok ict említi: "IC7860, 7886, 3as láb, 2949 kondi, ez a rész bekapcskor. Dióda 6892, tranzisztor 7938, 7937, ellenállás és a két előfok, ez játszik szerepet kikapcskor.

Tehát a koppanásgátlás nem a védelmi icben valósul meg (bár lehet hogy amúgy képes lenne erre is). Az biztosan nem normális, hogy a hangszórón sül ki a puffer, de a többi számomra nem világos sajnos! Lehet hogy csak egy tranzisztor rossz?
Egyébként a relés koppanásgátló feladata is az lenne, hogy ha elveszem az áramot, még valami (gondolom kondi) táplálja a végfokot egy pillanatig, amíg a relé lekapcsol.
Nálam ugyanezt kellene megvalósítani, hogy abban a pillanatban, amikor az előfok némít, a végtranzisztorok még "vezérelve" maradjanak, amíg a kondi ki nem fogy. Rosszul gondolom?
Esetleg ha ért valaki hollandul, elolvashatná mit írnak pontosan (a manualban van, még a rajz előtt).
Köszönöm.
(#) agressiv válasza kupeti hozzászólására (») Márc 5, 2013 /

Akkor azon nem segít semmiféle védelem. A hálózatot kapcsoló reléről már volt szó és arról is, hogy lett rá heftelve kondenzátor, kérdés, hogy mekkora a kondi? Esetleg érdemes lehet nagyobbra cserélni.
(#) reloop válasza kupeti hozzászólására (») Márc 5, 2013 /

Szia! Nem olyan ördöngös ez a koppanásgátló.
Kiemeltem a kapcsolásból. Az F pontra érkező AC elmaradásakor a uPC1225-ösök 3-as (mute) lábát pozitív tápra húzza. Nálad nem, vagy lassan teszi ezt meg. Mérj rá!
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2013

Koppanás.JPG

(#) kupeti válasza reloop hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

Bekapcsoláskor kb 38V-ot mérek, kb 2-3mp elteltével (amikor megszólal) visszaesik 29V-ra, egészen kikapcsolásig, amikor is a kikapcs pillanatától szépen lassan lecsökken. Még egy dolgot észrevettem kapcsolgatás közben, bekapcs után 2-3mp elteltével (pont mikor a Volt visszaesik 29re) úgy szólal meg, hogy a kimenetre kötött hangszóró membránja maxig kitér, és viszonylag lassan áll vissza. Szóval gondolom ez is összefügghet a koppanásgátló hibával (talán túl hamar kapcsolja le a "mutét").
A hozzászólás módosítva: Márc 6, 2013

Tehát lényeg ha jól értem a "nálam nem" esete forog fenn. További teendőm mi? Gondolom lomex bc akármikért.
(#) chipi hozzászólása Márc 6, 2013 /

Sziasztok!

50w teljesítményű végfok ic-t tudtok ajánlani ami bevált, szép hangzása van?
Sajnos STK496 -t nem lehet kapni.

Köszönöm!
(#) szamóca válasza chipi hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

pl. LM3875 LM3886.
(#) chipi válasza szamóca hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

Hangzás világra milyenek?
(#) szamóca válasza chipi hozzászólására (») Márc 6, 2013 / 1

Mint Jemen, és Nepál világa. Micsoda kérdés? Milyen választ lehet erre adni? Gondolom valami hányend szóvirágos valamire gondolsz, ami olyan jól hangzik, pl. hallod, és képzeletben magad előtt látod a fű növekedését, vagy ahogy a gitárosnak beszakad a körme a húrokon, transzparencia, white filing, grandiózus hang, be tud szippantani, bársonyos, édeskés, enyhe homályosság a mély tartományban, barátságos hang, kontrollált, elkent, stb meghatározhatatlan jelző.
(#) reloop válasza kupeti hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

A kapcsolás arra bazírozik, hogy a némítás olyan lassan kapcsol ki-be, hogy a szub csatornán 2915-tel jelölt 220µF kondenzátor az egyenfeszültségű komponenst elnyeli. Meglátásom szerint a 2949 jelű 4,7µF kapacitás méltatlanul alacsony, az uPC1225 adatlapja például 100µF-et ajánl, későbbiekben lehet meg kéne próbálni egy kis növelést.
A kikapcsolás koppanásmentességéhez a 7937 tranzisztornak ezt a kondenzátort kell kisütnie.
A koppanásgátló működőképességéről és hatásosságáról úgy tudsz meggyőződni, hogy az F pontra érkező váltófeszültséget üzem közben megszakítod. Jobb híján 6892 dióda katódjának testet adsz. Ettől tranziensektől mentesen el kéne hallgatni az erősítőnek.
(#) chipi válasza szamóca hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

Konkrétan nem értem most ezt. De filmbeli jelenetek, elképzelések jelennek meg, a mély varázsa körkörös színspektrum előtt.
Hangzás világa alatt csak annyit érettem kérdésem alatt, nem mint ha beszívva hallgatnám. 60% 1w -n a torzítás, lehet így kellet volna feltennem kérdésem.
Köszönöm a segítséget!
(#) bereczk.jans válasza chipi hozzászólására (») Márc 6, 2013 /

Én LM1876 sztereo végfok IC-vel (2x25W) nagy megelégedéssel váltottam ki az Orion minitorony Sanken végfok IC-jét. Tapasztalatom vele, hogy a mintakapcsolásnál nagyobb erősítést nem szabad nála beállítani, mert a nagyon jó tulajdonságai észrevehetően romlanak. (Kb. 3 szoros meghajtó fokozatot kell elé kötni, pl. műveleti erősítővel. LM3875, 3886-nál is hasonló lehet a helyzet.) Persze ez utóbbiak mono változatúak. Szerintem elég nehéz ezeknél jobbat készíteni diszkrét alkatrészekből kudarcok nélkül, vagy valamilyen különleges torzításcsökkentő eljárás is kell alkalmazni. Ha jól emlékszem ezeknek van külön fórumuk, csak be kell írni a keresőbe és mindent megtalálsz róluk. (A készenlét és némítás - mute - üzemmódokra kicsit nem árt odafigyelni.

Sikerült.. tönkretennem a 6892est. Átvezet, biztos valamit rossz helyre tettem. A lényeg hogy így 38Voltot mérek a 3-as lábon, az erősítő néma, viszont most nem is koppan kikapcsoláskor, tehát van remény. Holnap folytatom, elmegyek a lomexba. Mit vegyek ha biztosra akarok menni? Mindent ami a rajzon van? Kondiból 100 mikróig mindent? A bekapcsoláskor a membrán kitérése is lehet hogy megoldódik? Úgy értem a némítás idejét is el lehet tolni kicsit a kondi változtatásával?
(#) reloop válasza kupeti hozzászólására (») Márc 7, 2013 /

A 6892 dióda zárlata esetén bekövetkezett némítás azt jelzi, hogy a 7937, 7938 tranzisztorok teszik a dolgukat. Egyelőre elegendő az 1N4148 dióda cseréje, valamint 2949 pozícióba egy 47µF próba kondi beszerzése.
A rajz és a panel kapacitás értékei egyeznek? A dokumentáció nem mindig tükrözi a valóságot.
(#) lobbooo hozzászólása Márc 7, 2013 /

Sziasztok! Légyszives mondjatok erről a kapcsolásról véleményt, hogy érdemleges vagy sem. Egybeépítve kapható hűtőbordával, a driver ic LM4702. Megéri? Az ic és a fetek jónak számítanak. A kapcsolás szerintetek?
Toshiba
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2013
(#) ZSS2 válasza lobbooo hozzászólására (») Márc 7, 2013 /

Szia! ez sem rossz,TDA 8950-es ic-t vajon hol lehet hazánkban beszerezni?High End végfok védelemmel
(#) kadarist válasza ZSS2 hozzászólására (») Márc 7, 2013 /

Szia!
Például itt.
(#) djdavid hozzászólása Márc 7, 2013 /

MPS 9680 mivel helyettesíthető ? BC 556 B vel nem helyettesíthetem?
(#) kadarist válasza djdavid hozzászólására (») Márc 7, 2013 /

Szia!
Helyettesítheted, csak ügyelj arra, hogy más a bekötése.
(#) djdavid válasza kadarist hozzászólására (») Márc 7, 2013 /

rendben migy utánna nézek akkor a bekötésének
(#) djdavid válasza djdavid hozzászólására (») Márc 7, 2013 /

most néztem meg elvileg ugyan az a lábkiosztása
(#) djdavid hozzászólása Márc 7, 2013 /

vagyis nem bocsánat pont fordítva van! elnéztem!

Szedd össze a gondolataidat, és ne SMS-ez! A mondatokat pedig továbbra is nagybetűvel kezdjük!
mod.
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2013
(#) lobbooo hozzászólása Márc 7, 2013 /

Hát nem sok választ kaptam. De utána számoltam, ha a hq-nál veszem meg az összes alkatrészt a Cresendo-hoz buffer nélkül, 25000 ft, a kinai 22400...igaz ehez van borda, de valószínű a kapcsolás jobb a cresendo-nak.
Egy kérdés azért lenne, akinek van tapasztalata a 2sj201 (és párja 2sk1530 2300ft ) darabja megér 2000Ft-ot? Nem tudom elképzelni, hogy annyival jobb lenne a többitől, de helyettesíteni nem tudom milyen toshibával lehetne, irfp9240-et írják amivel cserélhető, de azt se használtam még.
(#) pinyó39 válasza lobbooo hozzászólására (») Márc 7, 2013 /

Valaki a va..-án hírdet egy tejesen igényesen összerakottat, dobozoltat, írd be a keresőbe hogy Elektor.
(#) lobbooo válasza pinyó39 hozzászólására (») Márc 7, 2013 /

Köszi! Ma délután vettem hozzá trafót, már megépítem. A fetekkel kapcsolatban valami tapasztalatod van? Nagyon drágák és nem tudom megérik e a pénzüket.
(#) (Felhasználó 46585) válasza lobbooo hozzászólására (») Márc 7, 2013 /

Először próbáld meg az olcsó IRFP-kel. Ha megy rendesen, még mindíg elgondolkodhatsz a drágább tranyókon.
Következő: »»   1256 / 2523
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem