Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » TV hiba, mi a megoldás?
Lapozás: OK   781 / 1273
(#) szauron válasza martin96 hozzászólására (») Márc 4, 2013 /
 
Mint írtad a nagyfesznél tranyó zárlat van,ekkor a táp már nem indítja be a tv-t.
Még a készenléti ledet se,csak fura hangot ad. Cseréld ki a tranzisztort.
(#) szauron válasza martin96 hozzászólására (») Márc 4, 2013 /
 
Hogy jó e az ic honnan tudod?
(#) 1984white válasza x555 hozzászólására (») Márc 4, 2013 /
 
Szia! Típus alapján nézz szét az ebay-en vagy alibaba-express stb-n Gugli segíteni fog. Paypallal tudsz fizetni. Így jösz ki a legolcsóbban.
(#) mucsa hozzászólása Márc 4, 2013 /
 
Sziasztok!
Lenne egy régi képcsöves Samsung(ck-20p30bt) aminek a felső részén a kép csíkozódik, kb. 5-8 cm-en, mint a mellékelt képen.
Ha összébb húznám a lépet eltünne? Mit tehetnék mást, röviden?
Köszi a segítséget.
(#) Orion90 válasza mucsa hozzászólására (») Márc 4, 2013 /
 
Szia!

Nem tudom mennyire vagy jártas az elektronikában. Esetenként nagyobb kárt lehet tenni mint ami volt, ha nem vagy teljesen kezdő, akkor meg lehet javítani. Ahhoz hogy eltűnjön szét lehet húzni a képet, de ez csak ideig óráig jó, rosszabb esetben nagyobb hibát is okozhat a későbbiekben ha sokáig így járatod. Elsőre úgy néz ki a függőleges eltérítőkörben vagy a video végfokban van 1-2 kiszáradt elektrolit kondenzátor. Ezeket kéne átmérni, vagy cserélni. Ha már szét van szedve a rossz, körberepedt forrasztásokat is rendbe kell tenni. Tápban, sormeghajtásban is át lehet mérni a kondenzátorokat.
(#) kocici17 válasza mucsa hozzászólására (») Márc 4, 2013 /
 
1. A képgenerátor /függőleges eltérítés/ felső linearításának, és, vagy képméretszabályzónak /inkább felső linearitás, mert az alja viszont nincs megnyúlva/ a hibája.
A képgenerátor elektrolitíkus kondenzátorainak cseréje, segít a problémának megoldásában.

2. képinpulzus hiba a videófokozat, és vagy kolorkiller felé. Át kell nézni a képinpulzus jelének csatolását. /ez is elkó hiba csak máshol van.
(#) mucsa hozzászólása Márc 4, 2013 /
 
Köszönöm a válaszokat. Nem kihívás az alkatrészek cseréje de a TV-kben nincs rutinom, el tudná valaki röviden magyarázni merre, mi körül nézelődjek?
(#) kocici17 válasza mucsa hozzászólására (») Márc 4, 2013 /
 
Azt nem tudom megígérni, mert sok más dolgom van, de egy rajzot, ami közel van hozzá, azt ide raktam. A TDA 8356 környéke.

Ha megtaláltad az eltérítő ic-t mert lehet, hogy más típus van benne, illetve más a száma az alaplapnak, akkor pontos rajz is van, de addig, úgy gondoltam, hogy valószínűleg ez az, mivel nem tudom melyik alaplap van benne.
A hozzászólás módosítva: Márc 4, 2013
(#) erdoszoli hozzászólása Márc 5, 2013 /
 
Sziasztok!

Rég jártam erre, de megint tanácsra lenne szükségem.

DLP Tv szerelésben jártas-e valaki ? Van egy Sony KP-48PS1 típusú televízióm, és egy ideje kezd furcsaságokat csinálni.
Visszajelző leden villogtatja a 9-es kódot, adatlapját megnézve azt látom hogy ez a hiba :
"MEGATEXT (IC9502)"
Nah jó helyen járunk, ugyanis amikor a led villog akkor már a Teletext se akar bejönni, ráadásul néha-néha zöld karakterek jelennek meg a képernyőn véletlenszerű pozíciókban. Olvastam valahol hogy ez a hibaleírás arra utal hogy nincs adatkapcsolat ezzel a Megatext IC-vel.
Meglestem hát az I2C vonalat és a kontakttal nem volt gond. Körbenéztünk a panelon és bizony olyannal is találkoztunk hogy a Flash Rom IC egyik oldala abszolut le se volt forradva(másik oldalt melengetve elmozdult..). Mondhatni át lett nézve minden azon a modulon , újraforrasztás mindenhol, majd vissza a TV-be. Hibajelenség viszont nem múlt el. Változó idő elteltével a led újra el kezd villogni és megint a 9es kódot dobálja.
Lenne tippetek hogy mi lehet a baj?
IC-t ugyanis nem szeretnék cserélni ( SDA5275-3PC02 ) , mert valahol nem kapható, máshol meg annyiba kerül mint egy új TV

Zoli
(#) agressiv válasza erdoszoli hozzászólására (») Márc 5, 2013 /
 
Én már le sem futom a felesleges méregetős köröket, mindjárt IC-t cserélek és átforrasztással kezdek. Utóbbi ártani nem ért és gyakran megoldja a problémát. Kontakthiba tesztelésére pedig a nyákot szoktam különböző pontokon hajlítgatni, kitámasztani.
(#) baobab hozzászólása Márc 5, 2013 /
 
Jó napot kívánok!
A kb. 10 éves Sony TV kikapcsolásakor egy ideje, élénk vörös-lila színek villannak fel.
Várhatom, hogy hamarosan szakember segítségére kényszerülök??
Hozzáértők tanácsát, véleményét szeretném kérni.
Köszönettel:M
(#) erdoszoli válasza agressiv hozzászólására (») Márc 5, 2013 /
 
Hát igen, de azért gondoltam hogy valaki tippet ad a "méregetős körök" futására hogy ne kelljen IC-t cserélni .
Azt hiszem a Sini-nél találtunk ilyen IC-t, ami 5-6-7ezer Huf körül volt az persze nem kaptható már, amiből meg van rendelésre az meg 40ezer fölött van... ÖöÖ hát olyat nem kéne brahiból cserélni hogy vagy bejön vagy nem
De ha tud valaki olcsón ilyen IC-t akkor szívesen venném.
Ettől függetlenül még lehet máshol a baj, ezért a tippeket várom lelkesen
(#) kocici17 válasza baobab hozzászólására (») Márc 5, 2013 /
 
Igen.
(#) kocici17 válasza erdoszoli hozzászólására (») Márc 5, 2013 /
 
Szia Zoli.
Szerintem nem kéne még azt az ic-t kidobni. Nem hal olyan könnyen meg, és nem biztos, hogy a csere megoldja.De ha sok a HUF akkor ....mind1.
A nyáklapokat, én személy szerint nem szoktam hajtogatni, mert ami eddig nem szakadt el az biztos elszakad, Kapható az ic árához képest fillérekért fagyasztó spray, és hólégfúvó is létezik, Ezekkel egyszerűbb a keresgélés. Az I2C-t szkóppal vagy analizátorral lehet meglesni, másképp nem, mert sem nem látod, sem nem hallod, hogy melyik címet szólítja a processzor.

Következtetés:lehet órajel , /ebből következően összeszinkronizálási hiba, / lehet eeprom tartalom sérülés, és még a rajzát nem néztem meg.

Üdv : kocici
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2013
(#) agressiv válasza kocici17 hozzászólására (») Márc 5, 2013 /
 
Én sem tekerem fel magára, csak érzéssel és, ha menet közben csinálod látod, hogy kontaktgondvan-e, vagy másról van szó.
(#) kocici17 válasza agressiv hozzászólására (») Márc 5, 2013 /
 
Semmi gond. egyéni a dolog, de egy 3 ágyús projeltornál ez nem is egyszerű.
(#) erdoszoli válasza kocici17 hozzászólására (») Márc 5, 2013 /
 
Szia kocici! (tetszik a nick )

Igen maradnék én is a "nem kell IC-t cserélni" megoldásnál.

I2C -hez ha kell , akkor csinálok egy soros vonal tesztert, nem gond , bár nem hinném hogy a hiba ott lesz.
Ugyanis néha egész nap megy hiba nélkül, semmi gond a képpel, semmi gond a TXT-vel , és hibakód se villog. Viszont van hogy 10 perc után már villog a kód és ha a képen nem is jelenik meg zöld "katyvasz" a TXT már akkor se szeretne bejönni.

Egyértelműen kontakthibára gondoltam én is, ezért lett kiszedve az a panel és az utolsó smd alkatrészig átnézve. ( ezután az összes panellel ez el lett játszva )
Mint írtam a memória IC szó szerint elúszott a helyéről ahogy az egyik oldalát el kezdtem melengetni, szóval a forrasztások már nem voltak az igaziak, de minden újra lett forrasztva , még a legsűrűbb lábú is. A kvarc és a hozzá tartozó kis kondik is kaptak némi ónt, igaz szkóppal nem néztem meg hogy tényleg stimmel-e az órajel, de meg se fordult a fejemben mert egyszer jól megy egyszer nem , az nem kvarc hiba.

Ráadásképpen újabb infó amit eddig nem írtam, ha villog a hibakód, kikapcs->bekapcs -> nem villog és működik minden...

Csatolni a TV doksit nem tudom mert nagy méretű, de elektrotanyán fent van

Zoli
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2013
(#) feridani13 hozzászólása Márc 5, 2013 /
 
Sziasztok!

Volna egy Videoton c2911-am plat TV, aminek a képszélei ingadoznak a képernyő tartalmától függően. Szerviz menüben összehúztam és egyenes szinte sose volt a széle. AV mód fekete képen is rángatja, ahogy a menüben lépkedek. Leginkább a tetejét húzza szét olyan 5cm-es sávban. A sorkimenő körül kicseréltem minden kondenzátort és a VT701 tranzisztort is.
A feszültségek nem változnak amik a sorkimenőnél vannak, szkóppal is néztem, de nem láttam ingadozást. A táp puffer kondin viszont 307V körül van a feszültség, próba ként párhuzamosan forrasztottam vele egy másik kondenzátort, ettől 320V lett, de a jelenség megmaradt.

Mikor először láttam a TV-t, akkor fekete képnél is húzta a képet. Ezután szétszedtem, és az L701 -es tekercsen lévő mágnes mozgott, vissza ragasztottam.

Azt tudom, hogy a CRT-k egy kicsit mozgatják a képet, de ez nagyon látható torzítás és mozgás.

Nem tudom sikerült-e képet alkotnom a problémáról vagy készítsek fotót esetleg?

Minden segítséget előre is köszönök.
A hozzászólás módosítva: Márc 5, 2013
(#) kocici17 válasza erdoszoli hozzászólására (») Márc 5, 2013 /
 
Köszi én ott nagyon régi bútor vagyok, és persze a rajz nekem is megvan itt a gépemen. Most, hogy írok így nem látom a rajzot, mert lusta vagyok behívni, de megnyugtatlak lehet qvarc hiba, és ha van ott trimer kondi az is lehet beteg. Jellemzőjük még a nagyfesz osztó átütése a bekapcs pillanatában, és az azonnal tiltás, de a kontakt hiba keményen lehetséges, sőt forrasztási "kikagylósodás is jellemző ezekre a projektorokra.
Szerintem názd át PISZKOSÚL és tisztitsd ki porfújóval /a porszívó fordítottja/ különös tekintettel a csatlakozókra, mert az is mánia. Azután holnap estefelé agonizálhatunk rajta.
(#) kocici17 válasza erdoszoli hozzászólására (») Márc 5, 2013 /
 
Nekem is tetszik.. ... a ko a nevemből a cici (gondolom ezt nem kell magyarázni, mivel ezt többen szeretjük) -ből ered.
(#) feridani13 válasza feridani13 hozzászólására (») Márc 6, 2013 /
 
Sziasztok!

Tegnap csináltam képeket, amihez kicsit az EW-vel összehúztam a képet. Amit visszaállítottam utána. Viszont mielőtt kiléptem volna a szerviz menüből a firmware típus kiírásnál megnyomtam a balra gombot a lefelé helyett, ekkor kiírta "busy", majd "Ready" és szétugrott a kép kívül a képernyőn. Mivel még a szervizmenüben voltam vissza igazítottam a helyére. Viszont mikor kiléptem a szervizmenüből megint szétugrott a kép és villogó LED-del kikapcsolt. És teszi ezt rendre, pedig lefuttatja az auto teszteket és mindegyik "Rendben", majd kiírja, hogy "automatikus teszt kész" és kikapcsol, majd villog a LED.

Most csak akkor nem kapcsol ki, ha szervizmódban indítom el. De az EW opció hatástalan, nem reagál akármi is az értéke.

Talán az EW részen szállt el végleg a hibás alkatrész.
(#) baloghzsolt81 hozzászólása Márc 6, 2013 /
 
üdv mindenkinek:egy olyan kérdésem lenne hogy helyettesíthető valamivel ez a tekercs?
orion t2835stx-silver tv alkatrész íme a kép a tekercsről.
segitségeteket előre is köszönöm.

esetleg hol szerezhető be?

Tisztelettel : Balogh Zsolt
(#) erdoszoli válasza kocici17 hozzászólására (») Márc 6, 2013 /
 
Hidd el megnyugtattál a kvarc hibával Viszonylag filléres dolog azt majd megpróbálom hátha egy csere segít, a kondijaival együtt.

A forrasztási rész meg mondom, át lett nézve, szinte minden újraforrasztva, csatlakozók, Ic-k , Elkók, majdnem mindegyik smd alkatrész is... Sőt elkók mérve is voltak, 1et igaz kellett cserélni, de a többi jó volt. Sűrített levegős átfújás is volt, kikaptam az egész alaplapot a helyéről, és úgy egyben tisztítottam ki... Hát nem mondom hogy nem volt tüsszentőrohamom a végére, de a legtöbb javított tv-hez képest ez még tisztának mondható

Történethez tartozik hogy ha már minden kint volt a tv-ből akkor az összes panel át lett nézve, sűrűlábúak újraforrasztva, csatik szintén, a meleg helyeken az elkók bemérve és a tápnál 2db cserélve. Persze voltak csúnya forrasztási pontok, de miután friss ónt kapott se lett másabb a tv működése.

A héten ennyit tudtam vele foglalkozni, jövő hét hétfőn leszek újra itthon , remélem összehozunk valamit.

Zoli

ui.:
Feridani, nem bunkózom hogy neked nem írok , csak ehhez nem tudok hozzászólni, sok sikert!
(#) kovi84 válasza kocici17 hozzászólására (») Márc 6, 2013 /
 
Szia! Bocsi kicsit sok volt a dolgom mostanság! Ez egy Orion T2835.Elég kezdő vagyok a TV javításba nem tudom hol fogjak hozzá.
(#) Lali23 hozzászólása Márc 7, 2013 /
 
Sziasztok van nálam egy Condor tv az a bajom vele, hogy nem menti el az adásokat ha automatán is keresem akkor is csak átfut az összes adáson és nem áll meg egynélsem. Szerintetek hol keressem a hibát?
(#) feridani13 válasza Lali23 hozzászólására (») Márc 7, 2013 /
 
Szia Lali23!

Szerintem az IC801-es (M58655P) eeprom-mal lehet gond, ami ezenfelül tárolja a fényerő, szín és a többi tárolandó dolgot is. Ha ezeket sem jegyzi meg, akkor rossz az IC vagy az eeprom-ot vezérlő jelek nem jutnak el odáig.

Üdvözlettel:
feridani13
(#) laca80 hozzászólása Márc 7, 2013 /
 
Sziasztok !
Segítségeteket szeretném kérni .
Van egy Funai-MK7 tv-m. Az a problémám vele ,hogy a VHFH sávszélességben nem tudok beállítani
3 kábel tv csatornát nem tudok beállítani . Az lenne a kérdésem, hogy kábel tv erősítővel meglehet-e oldani a problémát ?
(#) zolika60 válasza laca80 hozzászólására (») Márc 7, 2013 / 1
 
Nem. Valószínűleg a tuner nem tudja azokat a csatornákat. Ezen nem segít az erősítő.
(#) Lali23 hozzászólása Márc 7, 2013 /
 
Köszönöm a gyors választ keritek ic-t kicserélem és majd irok.
(#) kislacikahu válasza laca80 hozzászólására (») Márc 7, 2013 /
 
Hali!

A megoldás: euró csatlakozóval összekötöd a TV-t a videóval, - és a videón beállítod a csatornákat, - így ki lesz iktatva a tv készülékből a hibás tuner egység AV üzemben!
A hozzászólás módosítva: Márc 7, 2013
Következő: »»   781 / 1273
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem