Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1945 / 3998
(#) storm hozzászólása Márc 16, 2013 /

Sziasztok!
Építettem egy órát, melynek egy 37.768Khz-es kvarc az adja az órajelet, ez a jel van leosztva egy 4060-al 2Hz-re, majd egy 4013-as flip-floppal 1Hz-re. A probléma az, hogy az óra jóval gyorsabban számol mint ahogy kéne, viszont ha hozzányúlok a kvarchoz vagy mozgatom, akkor van hogy beáll az 1Hz. Mi lehet a gond?
(#) mps válasza storm hozzászólására (») Márc 16, 2013 /

Nézd át a kvarc körül a forrasztásokat, a kvarc kondijait (biztosan jó az értékük?), mosd le a nyákot a gyantától. De a kvarc is lehet rossz.
(#) storm válasza mps hozzászólására (») Márc 16, 2013 /

Ha az egyiket trimmerkondira cserélem, akkor be lehet állítani az 1Hz-et, de nem értem, hogyha 2 egyforma kondi van a kapcsolásban, akor úgy miért nem jó.
(#) mps válasza storm hozzászólására (») Márc 16, 2013 /

A kvarcok elég érzékenyek tudnak lenni a kondikra. Főleg ha nagyok. Cseréld le kisebbre, vagy hagyd benne a trimert, csak az jó minőségű legyen.
(#) havranarpi hozzászólása Márc 16, 2013 /

Sziasztok!
Itt a trimmer kondit ,hogyan kell bekötni?
Bővebben: Link
(#) proli007 válasza havranarpi hozzászólására (») Márc 16, 2013 /

Hello! Úgy, hogy az a lába, mely közös az állító csavarral, legyen a GND felé. Ha erre gondolsz.. üdv!
(#) mps válasza havranarpi hozzászólására (») Márc 16, 2013 /

Pl.: forrasztással. Igazából nem értem a kérdést. Rajta van a rajzon, sok lehetőség nincs.
(#) havranarpi válasza mps hozzászólására (») Márc 16, 2013 /

mert ha megnézem a rajzát akkor 3 lába van de csak 2 van berajzolva a kapcs rajzon.
A 2 szélső.
Tehát ez olyan mint az Ellenállás poti vagy itt a csúszó rész hozzá van fogatva az egyik oldalhoz?
(#) proli007 válasza havranarpi hozzászólására (») Márc 16, 2013 /

Ha három lábú, akkor abból kettő azonos, és a GND-re kerül.
(#) havranarpi válasza proli007 hozzászólására (») Márc 16, 2013 /

Köszönöm.
És a kettőből az egyik biztos a csúszó része?
(#) mps válasza havranarpi hozzászólására (») Márc 16, 2013 /

Ha 3 lába van akkor abból 2 ugyan az a pont. csak két oldalra van kivezetve. A csavaros részét Proli007 meg szépen leírta.
Nem olyan mint egy poti, csak két csatlakozása van, egyik az álló fegyverzetre megy a másik amit forgatsz, minél jobban fedi egymást a kettő annál nagyobb a kapacitása.
Ilyen mint ezek, csak kicsibe: Bővebben: Link
A hozzászólás módosítva: Márc 16, 2013
(#) Szirty válasza havranarpi hozzászólására (») Márc 17, 2013 /

Helló havranarpi!

Idézet:
„mert ha megnézem a rajzát akkor 3 lába van de csak 2 van berajzolva a kapcs rajzon.
A 2 szélső.”

Van műszered?
Használd!
(#) kamaro hozzászólása Márc 17, 2013 /

Sziasztok! Ha egy autógenerátorból mindent kiiktatok és csak a külső tekercseket hagyom meg akkor az működhet? Persze nem autóban akarom használni.
(#) blackdog hozzászólása Márc 17, 2013 /

Sziasztok!

Ilyen: Bővebben: Link LCD kijelzőnek csinált már valaki háttérvilágítást? Valahogy meg szeretném oldani mert óra ként használom, de sötétben ugye nem látni semmit.
Próbálkoztam LED-el oldalról megvilágítani, de nem az igazi.
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2013
(#) agressiv válasza B.I hozzászólására (») Márc 17, 2013 /

Mit értesz aza latt, hogy van-e ézékenysége?
(#) proli007 válasza kamaro hozzászólására (») Márc 17, 2013 /

Hello!
Kicsit ködös. Mit iktatsz ki, és mi működjön? Mert ha a diódákra gondolsz, akkor működik mint háromfázisú AC generátor. Ha a gerjesztést, akkor várhatóan nem fog felgerjedni. Ha a szabályzót, akkor vagy nem lesz gerjesztés, vagy szabályozás. De ha nincs dióda, amúgy sem lesz.
üdv!
(#) proli007 válasza blackdog hozzászólására (») Márc 17, 2013 /

Hello! LCD üdv!
(#) brato hozzászólása Márc 17, 2013 /

Üdv!

Tudna valaki egy rajzot adni ami 24V 4A DC-t kellene kapcsoljon tranzisztorokkal?
A kapcsolójel 5V 10mA DC.
(#) Kovabe válasza blackdog hozzászólására (») Márc 17, 2013 /

Szia nekem van egy 16x2 LCD-m aminek a háttérvilágitása még jó, ha kell én oda tudom adni de max postán mert kicsit messze vagy.
(#) kamaro válasza proli007 hozzászólására (») Márc 17, 2013 /

Hát én úgy gondoltam hogy a gerjesztést és a diódákat is, de ezek szerint az úgy nem jó. Az az igazság hogy hegeszteni akarok vele. Tehát a feszültség ingadozása nem igazán számít. Viszont ha jól értem akkor a gerjesztést valahogy meg kellene oldanom ahhoz hogy ez áramot termeljen. Ehhez milyen feszültség illetve áram szükséges?
(#) zolika60 válasza kamaro hozzászólására (») Márc 17, 2013 /

Általában 12V 1-2A. A kimenő feszültség a terheléstől és a kimenő áramtól fog függni.
(#) kamaro válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 17, 2013 /

Értem, akkor mostmár képben vagyok. Lenne még egy kérdésem. Láttam olyan videókat ahol autógenerátorok 60V körüli feszt szolgáltattak, szintén hegesztéshez.Bővebben: Link Ezt hogy lehet elérni?
A hozzászólás módosítva: Márc 17, 2013
(#) zolika60 válasza kamaro hozzászólására (») Márc 17, 2013 /

Feszültség szabályozás nélkül simán eléri minden különösebb beavatkozás nélkül. A feszültség szabályozó a gerjesztés kikapcsolgatásával tartja a kimenő feszültséget a 14V körüli szinten. Ha állandó gerjesztés van a kimenő feszültség szintje a terheléstől függ csak. Minél kisebb a terhelés, annál nagyobb a kimenő feszültség.
(#) kamaro válasza zolika60 hozzászólására (») Márc 17, 2013 /

Értem, akkor ez nekem pont jó lesz. Köszönöm!
(#) Teaway válasza blackdog hozzászólására (») Márc 17, 2013 /

Igen, le kell húzni a hátuljáról a fényvisszaverő fóliát (óvatosan!!), és akkor mehet mögé bármi, pl. nálam egy darabka LED szalag van.
Nem közvetlenül a panelba van forrasztva, hanem két tüskesorra, hogy legyen hely mögötte. Kell még vmi közéjük, ami szétszórja a fényt, pl. vajkrémes doboz tetejéből kivágott lap.
(#) proli007 válasza brato hozzászólására (») Márc 18, 2013 /

Hello!
Ez így túl általános, hogy "kapcsoljon". Mert nem mindegy a sebesség, és a megengedhető maradék feszültség, hőtermelés. Egyébiránt a Fet is tranzisztor, mert azzal megoldható. Ha "sima" tranyókat szeretnél használni, akkor 4A/10mA=400-as áramerősítés kell. Azt nem tudja csak egy BDX54 darlington tranyó, 470ohm-os bázisellenálással. De ennek maradék kollektor-emitter feszültsége 1V között lesz, ami azt jelenti, hogy 4W lesz a disszipációja. Vagy is hűtőborda kell hozzá.
De az sem mindegy, hogy a terhelés egyik pontja a +tápon, vagy a -tápon van-e.
Vagy is talán sokkal egyszerűbb lett volna megírod mihez használnád, hogyan van a terhelés bekötve, vagy mi az.
üdv!
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2013
(#) HERC hozzászólása Márc 18, 2013 /

Üdv! Nem tudom ez mennyire kezdő kérdés.
Csak nem találtam igazán magyarázatot ezért felteszem hátha itt már valaki
próbálta.
Egy kamera infra vetője zavarhatja a tv távkapcsolóját?
Azaz ha egy ilyen infra vető megy pl egy szobában akkor attól még
használható a tv távja?
Azt sajnos nem sikerült kideríteni hogy egy ilyen infravető milyen hullámhosszal
rendelkezik.
(#) proli007 válasza HERC hozzászólására (») Márc 18, 2013 / 1

Hello! Persze hogy zavarja, hiszen ugyan azon a hullámhosszon működnek. Te sem látsz, ha közben a szemedbe világítanak. üdv!
(#) gombatermeszto hozzászólása Márc 18, 2013 /

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogy hol találok kapcsolási rajzot egy olyan eszközhöz ami méri a levegő CO2 tartalmát és ha fentebb megy mint 750 ppm akkor meghúz egy relét?
Üdv!
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2013
(#) nedudgi válasza gombatermeszto hozzászólására (») Márc 18, 2013 /

Itt nézz körül.
Következő: »»   1945 / 3998
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem