Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Elektronikában kezdők kérdései
- Ez a felület kizárólag, az elektronikában kezdők kérdéseinek van fenntartva és nem elfelejtve, hogy hobbielektronika a fórumunk!
- Ami tehát azt jelenti, hogy a nagymama bevásárlását nem itt beszéljük meg, ill. ez nem üzenőfal!
- Kerülendő az olyan kérdés, amit egy másik meglévő (több mint 17000 van), témában kellene kitárgyalni!
- És végül büntetés terhe mellett kerülendő az MSN és egyéb szleng, a magyar helyesírás mellőzése, beleértve a mondateleji nagybetűket is!
Lapozás: OK   1946 / 3986
(#) blackdog hozzászólása Márc 18, 2013 /

Sziasztok!

Az mitől lehet, hogy ez az LCD Bővebben: Link kijelző szinte pontosan 30 perc után néhány szegmensén elveszíti a fényerejét, elhalványul?
CD4026 IC hajtja meg a tápfesz 5V.
(#) bbalazs_ válasza blackdog hozzászólására (») Márc 18, 2013 /

Hibas a kijelzo. Esetleg ha noveled a frissitesi frekit, akkor jobb lesz?
Meg ramerhetnel a kontrasztfeszre is az elejen es a halvanyulaskor is.
A hozzászólás módosítva: Márc 18, 2013
(#) IRONbene hozzászólása Márc 18, 2013 /

Sziasztok !

A TCP-s Weller pákámhoz tervezek egy tápegységet.
Azt szeretném ha, lenne 3 LEDem.
Az első a főkapcsoló átbillentésével kapcsolna fel , tehát jelezné , hogy áram alatt.
A másik kettő pedig akkor ha a páka épp fűt.
Ha jól tudom akkor ez a kattogós páka ha nem fűt akkor szakadásként viselkedik , ha pedig fűt akkor rezisztív terhelés.
A problémám a fűtét jelző LEDek kapcsolgatása.
Először egy relére gondoltam , de mivel itt 2-2,5A folyik így a relé tekercse nem bírná el.
Viszont nincs más ötletem amivel váltakozó áramkörben ezt a feladatot meg tudnám oldani.
Ötleteket szeretnék kérni.

p.JPG

(#) proli007 válasza blackdog hozzászólására (») Márc 18, 2013 /

Hello!
A CD4026 Led meghajtáshoz való, az LCD-t nem szabad egyenáramról hajtani, mert megpusztul..
üdv!
(#) mps válasza IRONbene hozzászólására (») Márc 18, 2013 /

Szia! A én úgy csináltam, hogy raktam egy ledet párhuzamosan a kapcsolójával, bele a nyélbe (persze soros ellenállással), igaz ez akkor világít ha éppen nem fűt. De egy(inkább 3) soros diódán eső feszültség simán begyújt egy ledet, csak kell tenni a diódákkal párhuzamosan de fordított polaritással is egyet, hogy a páka megkapja a (majdnem)teljes váltót.
(#) blackdog válasza proli007 hozzászólására (») Márc 18, 2013 /

Az az LCD amit linkeltem nem? Ez egy 7 szegmenses kijelző. Máshol sem láttam másként.
(#) proli007 válasza IRONbene hozzászólására (») Márc 18, 2013 /

Hello! Valahogy így, szerintem megoldható. Az áramfigyelő ellenállás 0,47ohm/2W legyen. üdv!
(#) proli007 válasza blackdog hozzászólására (») Márc 18, 2013 /

Hello!
Hol láttál ilyesmit? Az LCD BP hátlapját, a szegmensekkel ellen-fázisban forgatni kell. Vagy is amelyik jelez, az ellen-fázisban forog a BP-vel,amelyik nemjelez, az azonos-fázisban. Vagy is az azonos-fázisban nincs a kettő között feszültség, ellen-fázisban pedig váltóáram van.
üdv!
(#) tamast2 hozzászólása Márc 18, 2013 /

Miért van az, ha bedugom a labortápot a konnektorba, akkor a kimenetet (mindegy hogy a pozitívat, vagy a negatívat) és a radiátort egyszerre megérintve ráz? A táp ki van kapcsolva, sőt a kimenetet kikapcsoló kapcsoló is ki van kapcsolva, mégis ráz! Ha kihúzom a konnektorból nem ráz. A kimenetek egymás között sem ráznak, csak a radiátorral. Mi ennek a magyarázata?
(#) proli007 válasza tamast2 hozzászólására (») Márc 18, 2013 /

Hello!
Vagy a hálózattal képzet parazita kapacitáson keresztül ráz, vagy földelt, és a radiátor és a földelés között van potenciál különbség. A kimentét ha kikapcsolod, akkor sem mind két pontot szakítod meg. De félő, hogy egy-áramkörös hálózati kapcsolót alkalmaztál. Ami egyéb iránt szabálytalan. De az hogy "labortáp" elég bő fogalmat takar.
üdv!
(#) tamast2 válasza proli007 hozzászólására (») Márc 18, 2013 /

A labortápom gyári, én csak megvettem, nem szabálytalankodtam
(#) proli007 válasza tamast2 hozzászólására (») Márc 18, 2013 /

Hello! Attól még lehet rossz konstrukció, és akár szabálytalan is. De gyári labortápoknál, sokszor feltöltődés ellen, a kimentet egy nagyértékű ellenálással, és/vagy egy kondival közösítik a földeléssel. Vagy kapcsolóüzemű tápoknál (mint a PC-táp) kondikat kötnek a GND-re. Ha a táp nem földelt, vagy rossz földelésű csatlakozóba van kötve, simán ráz.
üdv!
(#) tamast2 hozzászólása Márc 18, 2013 /

A táp egy igencsak drága fajta. Nem kapcsolóüzemű. Van hely a földelésnek, de nem kötöttem be. Csak attól tartottam, hogy valami baja van, de ezek szerint nincs.
Köszönöm!
(#) brato válasza proli007 hozzászólására (») Márc 18, 2013 /

A kapcsolási sebesség 8Hz és 500Hz között van. Az mindegy, hogy a terhelés hol van, ahogy könnyebb lenne kivitelezni. Több tranzisztorból is állhat az áramkör. Hűtőborda elfér rajta. Lényeg az, hogy négyszögjelet kellene előállítani 50% kitöltéssel.
Van elfekvőben egy marék BD437, BD438 tranzisztor, ha ezeket be lehetne használni az jó volna.
(#) proli007 válasza brato hozzászólására (») Márc 18, 2013 /

Hello! Ezzel a két tranyóval necces, de megoldható. Mert a határadata a 4A. Így nemlehet egy, és áramkiegyenlítés is kell. üdv!
(#) brato válasza proli007 hozzászólására (») Márc 18, 2013 /

Köszönöm a rajzot, kipróbálom.
(#) mayer1998 hozzászólása Márc 18, 2013 /

Sziasztok!
Az lenne a kérdésem hogy azt hogy tudom meg csinálni hogy ventilátor automatikusan bekapapcsol?
pl:hűtésre
(#) Csupasz válasza mayer1998 hozzászólására (») Márc 18, 2013 /

Szia
Egy hőérzékelő segítségével.
A kapcsolások között találsz ilyet.
Üdv,Csupasz
(#) mayer1998 válasza Csupasz hozzászólására (») Márc 18, 2013 /

kösz!
(#) Csupasz válasza mayer1998 hozzászólására (») Márc 18, 2013 /

Küldtem
(#) Samus1989 hozzászólása Márc 18, 2013 /

Anno még gondolkodtam, hogy a router és modem tápját közösre csinálom, kis helyen elférőre, de a gyári adaptert nem akartam megbontani (garancia miatt, bár soha ne legyen rá szükségem). Néztem eBay-en 12V/1A-es adaptert. Darabja kb. 800 pénz. Igaz, US villás dugóval (úgyis levágom majdnem tőből), és a kimenet dugója sem olyan, mint kellene, de ezt könnyen pótolom pár száz forintból. A gondom, hogy az egyikből 9V/1A-t kellene csinálnom. Ezt simán megoldhatom egy stab IC-vel? Hűtőfelületnek van bordám, akár nagy (5x5x3cm) méretű is.
(#) IRONbene válasza proli007 hozzászólására (») Márc 18, 2013 /

Egy kis magyarázatot kaphatok a kapcsolás működéséről ?
(#) Csupasz válasza Samus1989 hozzászólására (») Márc 18, 2013 /

Szia
Ha jobban rákeresel, találhatsz megfelelőt is, mert így drágább lesz, mintha veszel egyet itthon!
Üdv,Csupasz
(#) Samus1989 válasza Csupasz hozzászólására (») Márc 18, 2013 /

Ahogy számoltam, 2k-ból kijönne a kész egység, ennyiért kétlem, hogy nálunk kapok egy 12V/1A és egy 9V/1A adapter-t. Néztem ebay-en 9voltost is, de csak univerzálisat találtam, 15 dolcsi felett. Ez a 12V/1A elvileg térfigyelő kamera adapter, bár ez nem igazán érdekel. A stab IC olcsó, a kettő kellő dugó párszáz forint (router és modembe való), "csoki" filléres dolog, tápkábelem van, tápkábel aljzat pedig egy nyomtatóból bontódik. Az eBay-es cucc 5x5x3cm, szóval elég pici.
(#) proli007 válasza IRONbene hozzászólására (») Márc 18, 2013 /

Hello! Nem egy nagy kaland ez.
- Az R1 ellenállás egy Shunt ellenállás. Vagy is azon figyeljük, hogy folyik-e az áram. Ha a páka 2A-t vesz fel, akkor azon, kb. 1V váltófeszültség lesz.
- A tranzisztor minden pozitív félperiódusban kinyit, és töltögeti a kondit, amiből a Led-ek égnek.
- Az R2 védi a bázist a túláramtól, a D1 ugyan ezt a fordított feszültségtől, az R3 a kollektort a túláramtó, a D2 a kollektor helyes polaritású feszültségét adja. R4 pedig a Led-ek előtét ellenállása. C1 azért kell, hogy a félhullámú jeltől ne villogjon a Led.
üdv!
(#) kamaro hozzászólása Márc 18, 2013 /

Sziasztok! Még az előző generátoros dologgal kapcsoltban van egy dolog ami nem tiszta. Gerjeszteni egyenárammal vagy váltóval célszerű? Én egyennel próbáltam és úgy működött is csak mégse vagyok benne biztos.
(#) proli007 válasza kamaro hozzászólására (») Márc 18, 2013 /

Hello! Egyenárammal kell gerjeszteni, mert a váltót, majd a generátor forgatása hozza létre. üdv!
(#) kamaro válasza proli007 hozzászólására (») Márc 18, 2013 /

Köszi!
(#) IRONbene válasza proli007 hozzászólására (») Márc 18, 2013 /

Tehát ha váltakozó körre tervezek. Akkor:
A: úgy tekintem a pozitív félperiódusnál mintha DC lenne pozitív irányba , majd a negatív félperiódusnál ugyan úgy pozitív csak a másik irányba folyna az áram ?

vagy B: Ugyan abba az irányba folyik csak egyszer pozitív másszor negatív előjelel ,ebből következően a negatív a negatív előfeszítésű diódán folyik át , a pozitív a pozitívon ?

C: mind kettő butaság.
(#) proli007 válasza IRONbene hozzászólására (») Márc 19, 2013 /

Hello!
Mondjuk az áram első félperiódusban "felfelé" indul el, másodikban "lefelé". Mert ugye a nevében is benne van, hogy váltóáram, avagy váltakozó irányú áram. De egyenáramnak nem tekinthető, mert az idő függvényében nem állandó, hanem a szinusz függvény szerint változik az értéke. Az iránya pedig másodpercenként 50-szer fordul. A pákának persze tök mindegy, mindegyik áramirányra fűt.
üdv!
A hozzászólás módosítva: Márc 19, 2013
Következő: »»   1946 / 3986
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem