Fórum témák
» Több friss téma |
Szervusztok!
A képen látható Peltier elemről leszakadt az egyik kábel, megforrasztható ez még egyáltalán?
Üdv!
Újra elővettem a peltieremet, ezúttal szerintem egy ilyen modul amitn még hestoréból rendeltem anno: Peltier modul 85W 40x40x3.5mm 8.5A/15.4V TEC1-12708 Szeretném az új Pc-m processzorának ahűtésére rásegíteni, mégpedig betenném a CPU és a hűtőborda közé. Külső tápról szeretném megtáplálni a lehető legolcsóbban és legkisebb extra melegedéssel. Arra gondoltam egy szabályozatlan dugasztáp is jó lehet mivel ha AT vagy ATX tápra kötöm akkor az símán túlhajthatja. Dugasztápnál meg az abaj, hogy 80wattosat nemkapok, bár van egy 12V 66wattosam, de az szintén túl kezdi el hevíteni... Kisebb trafós dugasztápról is próbáltam de akkor nagyon melegszik a táp mert túlterheli, pl. egy névlegesen 7.5V 100mA tápra rádugtam és 800mA 1,8voltot mértem rajta terhelve... Viszonylag kelemesen hűtött mindössze 2db hűtőbordát tettem a két oldalra hyog ellenőrizzem működik-e Kipróbáltam egy böszmenagy névlegesen 12V 2amper trafós táppal is, de furamód enyhén égett műanyag szag jött kicsit a peltierből pár másodperc után... Lehet túl sok kakaót ad neki? Mivel lehetne egyszerűen meghajtani, hogy jó legyen? A CPU-m 100Watt hőt termel, szeretném 30fok alatt tartani mert CPU-ba integrált GPU-ja van és aláfűti a beépített GPU-t. (Ha használom a procit 100%-on a CPU 60fok köré megy, a GPU 75fok lesz még 3-ad sebességen 0% használatnál is). A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2013
A fehér ragasztót óvatosan kapard ki és hozzáférsz a forrszeméhez.
De nagyon óvatosan,ne sértsd meg az cella elemeit,mert jóesély van rá hogy akkor kidobhatod. Múltkor én a kerámialapkák mentén szikével végig megvágtam és szépen ki tudtam húzni a ragacs csikocskát. A hozzászólás módosítva: Feb 7, 2013
Szevasz!
Ingyen nem adnak semmit... Az eredeti hűtőbordád durván 100W elvezetésére volt tervezve. A 100W, mint processzor teljesítmény megmarad, erre Te még "ráteszel " legalább ugyanannyit (8*15V=120W), így már összesen több mint 200W a bordával elvezetendő hőmennyiség. Nem erre tervezték... Át kell gondolni a dolgot, nem megvalósíthatatlan, de az a Te elgondolásod szerint igen nagy valószínűséggel nem működik. Üdv: StMiklos
Hali!
Egy ilyen Peltier elemtől milyen hatásfokot lehet elérni, ha egy kompresszoros hűtőhöz viszonyítunk sacc/kb. ?
Ebben a PDF-ben azt írják közel olyan jó a hatásfoka mint a kompresszorosnak.
Ha ez igaz lenne akkor nem kompresszoros hűtőket gyártanának.
Kompresszoros hűtés esetén, a kompresszor által elfogyasztott energiához képest, 3...10 szeres hőteljesítményt tud átszivattíyúni.
A peltier optimális esetben kb az elfogysztott energiánál picivel többet tud átszvattyúzni, ha nem túl nagy a hőmérséklet különbség, átlagban pedig kb a felét. Ha %-osan akkrom kifejezni (azonos körülmények esetén): Kompresszoros hűtés 300....1000% Peltieres hűtés: 40...120% Persze ezek nem kőbe véstt dolgok, drágább modernebb tipusok akár jobbak is lehetnek, a régebbiek meg rosszabbak. A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2013
Igazából én egy hőszivattyún vagy levegőkazánon spekuláltam. De ha ilyen alacsony a hatásfoka akkor éppen csak nullán lennék.
Visszafelé ha hő különbségből kell áramot csinálni akkor milyen a hatásfoka? Ha mondjuk egy Peltiert áram alá helyezek akkor, az egyik oldala lehűl és a másik oldala ugyanannyival melegszik, vagy többel? Mert mondjuk, ha ezt egy zárt szobában csinálom, akkor lekapcsolás után a két oldal hőmérséklete kiegyenlítődik, de mivel energiát fektettem be annak valahol meg kell jelennie.
Szia!
Idézet: „Visszafelé ha hő különbségből kell áramot csinálni akkor milyen a hatásfoka?” Szerintem még rosszabb. Idézet: „Ha mondjuk egy Peltiert áram alá helyezek akkor, az egyik oldala lehűl és a másik oldala ugyanannyival melegszik, vagy többel?” Nyilván többel, hiszen az átszivattyúzott, és a befektetett energia is a meleg oldalon jelenik meg. Ha nem így lenne, akkor mi értelme lenne e híres találmánynak?
De ha mondjuk mi fűtésre szeretnénk használni a Peltier-t és mondjuk a hűtött fele fix 10 C fokos.
Akkor a teljesítménye, hogyan alakul? Mert ugye egy sima ellenálláson 100%-nak vesszük a fűtés hatásfokot. De így itt ebben a formában jóval több van, talán többszöröse. Hűtésre használva azért olyan rossz a hatásfoka, mert túl kicsi a távolság a hideg és a melg oldal közt, vagy van más oka is? A hozzászólás módosítva: Ápr 4, 2013
A Peltierre is érvényes az energia megmaradás. A meleg oldala pont annyi hőt ad le, amennyi energiát elektromosan betáplálsz plusz amit még a hideg oldalán elvon.
A hatásfoka egyik üzemmódjában sem túl jó, gondolom a fizikai felépítése az egyik korlátozó tényező, illetve a működési elvnek is lehetnek komoly fizikai korlátai. A legfőbb előnye a peltiernek, a kompreszoros megoldásokal szemben az egyszerűsége, és hogy nem kel mozgó alkatrész hozzá. Ahol viszont számít a hatásfok (mindegy, hogy fűtés, vagy hűtés) ott a kompresszoros megoldás messze sokkal jobb. A peltierre visszatérve, nyilván a gyártóknak az a célja, hogy minél jobb hatásfokú eszközt készítsenek. Házilagosan biztos , hogy nem tudsz javítani rajta semmilyen módszerrel sem. Az alkalmazási területe főleg a hűtés, kis teljesítményű speciális eszközökhöz, pl. kiszajú spec erősítők, kvarcoszcillátor termosztálása, félvezető lézer hűtése (pl. ahol szobahőmérséklet alá kel hűteni), de az egyszerűsége folytán autós hűtődobozokban is használják.
De gondolom akkor a legjobb a hatásfoka, ha kicsi a hőkülönbség a két oldala között. Ha többet egymásra pakolnánk 2C fokos különbséggel, pl. 10db-ot, akkor gondolom jobb lenne a hatásfok mint ha 1db-al csinálnánk 20C fokos különbséget?
Sziasztok! Az érdekelne hogy, van értelme peltier-rel csinálni egy mini vaj hűtőt?
A kamrák nyáron +20 fok le szeretném vinni 5-10 fokra egy kis dobozban. Ha nem érdemes akkor is ha tudtok mondani valami egyszerű hőérzékelős vezérlést egy kis teljesítményűhöz nagyon megköszönöm. 12V os aksim van a kamra világításhoz ha 20w fogyasztáson belül megoldható akkor érdekelne megoldás. Bár azt sem értem még ,hova kell hűtőbordát raknom rá mind a két oldalra és a meleg oldalt kis ventilátorral hűteni ha bekapcsol a peltier? Előre is köszi .
Szevasz!
A szokásos aktív autós hűtős dobozban Peltier cella van. Űrtartalma 20l, max. 16 fokkal képes a környezet alá hűteni. Ez a névleges adata. Sok típus mondjuk nyögve teljesíti ezt, van amelyik ezt sem tudja, ami jó az a MobiCool. Az lazán tudja, de ennek fejében 12V-ról felvesz legalább 4A-t (inkább 5), a többi is... Jobb hőszigeteléssel, nagyobb külső bordával nyerhetsz még 20%-ot. Ebből indulj ki, a vezérlés sokféle módon megoldható.. Lehet kapni 12V-os, Dixell vezérlőt, digitális kijelzővel, érzékelővel együtt 6000+ÁFA. XR02CX, keress rá. Arra programozod, amire akarod. Van ugyanerre sima mechanikus is (-35..+35) ca. 3000+ÁFA Üdv: StMiklos A hozzászólás módosítva: Máj 12, 2013
A peltier cellát mivel lehetne felragasztani a hűtőbordára? Keresgéltem de eddig nem nagyon találtam. Esetleg tudtok e olyan beszerzési forrást ahol kompletten hűtőborda+ventilátorral egybe árulják? Egy kissebb elektromos szekrényt szeretnék vele hűteni.
Szevasz!
Nem biztos, hogy nekiállnék megcsinálni, talán vennék egy autós hűtő"dobozt", annak tetejét lekapom, abban minden benne van: Peltier, hideg-meleg borda, ventillátor, kétttengelyű, kívül-belül keringet. Rá kell "dolgozni a szekrény oldalára és villanyt neki. Megkapod készen ca. 10-13 körül. Van olyan változata is, amiben benne van egy 220/12V kapcs. üzemű táp. A ventilátortól azért ne várj sok üzemidőt, nem arra csinálták, jó ha 1 évet bír tartós üzemben, ha szerencséd van, többet. Más kérdés, hogy ez a tápegységes a leggyengébb, nyögve ha tudja eredeti dobozában a delta 16 fokot. Üdv: StMiklos
Hát úgylátszik nem tud elmaradni a barkácsolás. Valahogy úgy érzem hogy nem arra találták ezt a dolgot ki hogy egy 500x500x25es szekrényt lehűtsőn mpndjuk 16C-fokra úgy hogy van benne egy mini PC, és a külső környezeti hőmérséklet meg 35 C-fok.
Bár megjegyzem, hogy fóliahegesztő hegesztőpofája is van ilyen Peltieres folyadék visszahűtős rendszerrel hűtve. Igaz az nem kisjátékos. 40-50A-t vesz fel 24V-on. Nekem már az is megtenné ha a PC-re fújná a hideget, nem kellene hogy mindenhol egyenletesen hideg legyen. Ebayen találtam még egy ilyet:Bővebben: ebay_peltier De gondolom csodát ettől sem kell várni
Ha megnézed a Peltier cella hűtőteljesítmény diagramját kb. 20W-ra számíthatsz...,
Ennek fejében betáplálsz ca. 50-et.... Én a "szokásos" (mert azért van lényegesen nagyobb is) 12V 4-5A áramfelvételűről "beszélek".. Üdv: StMiklos
Jelen esetben az energia nem számít. Mármint a betáplált. Tudom nem egy kifejezett "zöldeknek" is tetsző mondat ez, de tényleg így van.Bár ahogyan látom az ebayes fotókat, gyakorlatilag 2 hűtőborda közé kell betenni a Peltiert, valami pozicionálóval, hogy ne essen ki közüle majd rászerelni egy-egy ventit. A ragasztót azért kérdeztem, mert amikről én beszéltem nagy teljesítményűekről, azon mintha valami cement szerű ragasztó lenne...
Üdv.
Van nekem egy teljesen ugyanilyen peltier elemem. A kérdésem, hogy honnan tudom én azt meg, hogy melyik a hideg, illetve meleg oldala? ...vagy ez mindegy? Köszi. Tomi
Szia!
A hideg, és a meleg oldalt úgy tudod megkülönböztetni, hogy a vezetékek színe alapján polaritáshelyesen áram alá helyezed. Próbára pár másodpercre megfelel egy 9V-os elem is. Egyébként a feszültség megfordításával megváltozik a hőszivattyúzás iránya is, tehát ami eddig meleg volt, az hideg lesz, a másik fordítva. A hozzászólás módosítva: Máj 21, 2013
Szia.
Köszike. ...akkor gondolom így működik a mini hűtömben a meleg, hideg funckió. Van benne egy váltókapcsoló, gondolom akkor a polaritásokat fordítja meg. Köszi szépen. Tomi
Valószínüleg így, bár még nem volt ilyen rendszerű hűtőm.
Sziasztok!
Lehet, hogy buta kérdés, de nem létezik 220V-os, 100-500W körüli cella? Egyenirányítani nem gond a hálózatot.
Van ay 700W-os is
Bővebben: Link
Ezzel csak az a probléma, hogy 12V-os és komoly táp kell hozzá.
Amit linkeltél, csak 70 Wattos.
Egy nullát elnéztél. |
Bejelentkezés
Hirdetés |