Fórum témák
» Több friss téma |
Fontosabb, hogy a kiolvasás után vizsgáld a CRC-t.
Értem.Akkor maradok a ds mellett.Nem kell semmi illesztés,csak programozni a picet.
Szia!
40m már elég sok illesztés nélkül. A dallasnak van erre alkalmazási példája. http://www.maximintegrated.com/app-notes/index.mvp/id/244 Én kipróbáltam, 60m-ig jó. Kábelnek 2 eres árnyékolt mikrofon kábelt használtam. (MIC214R)
Ha kiviszed a tápot, akkor sokkal messzebbre lehet vinni, mint ha fantomtáppal akarnád megoldani(a belinkelt cikkben ilyen meghajtót mutatnak). Az egyel több vezeték nekünk nem okozhat gondot. Viszont akkor érdemes minimum 3 eres árnyékoltat használni, pl. árnyékolt UTP-t, mert nem jó az árnyékoláson áramot vezetni, azaz annak csak az egyik végét illik bekötni. Az UTP olcsó...
Üdv!
Angolul tudóktól kérnék segítséget, a DS18B20 adatlapjában az Example of a ROM Search fejezetet nem tudná valaki lefordítani? 2 oldal lenne. A Google -val egyáltalán nem értem meg.
Az adatlapból a folyamatábra segítségével sem érted?
Steve
Egy részét értem, de nagyon jó lenne a példa ami le van írva az adatlapban.
Nem akarok rajta végigmenni, de régebben olvastam... A lényeg : a proc kiadja a kereső parancsot, erre a vonalon lévő eszközök kiadják a 0. bitet, majd a következő időszeletben a 0.bit invertáltját. Ha a két jelből mind a két esetben nullát olvas a proci, akkor biztos, hogy legalább két eszköz van a vonalon. Ha a két esetben egyformát olvas, akkor az azt jelenti, hogy vagy 1 db eszköz van a vonalon vagy az adott bithelyen ( első esetben a 0.hely, de utána jön a többi!) a több eszköznek ugyanaz az azonosítója. Ezután a proc kiadja, hogy milyen bitet vesz figyelembe az adott helyen (azaz kivel foglalkozik!)! Amelyik eszköznek nem ez a bit nem illeszkedik az azonosítójába, az kilép az azonosítás további részéből. A proc ( ő a mester ) így egy megfelelő algoritmus segítségével fel tudja deríteni a vonalon lévő eszközöket egymás után ( ha valahol észlelte, hogy két eszköz volt /a bit és a negált bit is nulla volt!/, akkor egyszer az egyik ágon megy végig, utána meg a másik ágon ) !Ezt a bitenkénti vizsgálatot mind a 64 bittel végigjátssza egy-egy eszköz esetén!
Remélem így érthető?! Steve A hozzászólás módosítva: Jan 12, 2013
A kérdés az, hogy mit szeretnél tudni, hogy egy vezetéken több ds 18b20 tudjon kommunikálni a pic-el, vagy, hogy hogyan ismeri fel az eszközöket a pic?
A hozzászólás módosítva: Jan 13, 2013
Azt, hogy több ds kommunikáljon a pic-cel nem gond, basicben le tudom programozni.
Most asm -ben készíteném el az összes parancs lekezelését és ehez kellene tudni minél többet a felismerésről.
Ez ds1820 nak a magyar nyelvű leírása, de a parancsok, végül is ugyanazok. Bővebben: Link
A Basic programod részleteinek nem lehet utána nézni? Ott kellene lennie a gyári függvényeknek egy fájlban valahol, amiket használsz!
Ott vannak, csak a fordító annyi minden mást is beletesz + a cimkézés is sorszámozott ezért egyenlőre nem hiszem, hogy belátható időn belül ki tudnám vadászni belőle.
Meg az ASM sem megy annyira profin, hogy ezt kimazsolázzam.
Nekem volt a 10 darab között egy DS18S20. Először nem értettem, miért mutat 2 fokot, aztán rájöttem a turpisságra, és valójában 20 fok volt, csak 20>>3=2
T. Uraim !
Elkövettem egy kisebb figyelmetlenséget ! Betokoztam az érzékelőt , és nem emlékszem, hogy az adat és a táp lábat az árnyékolt vezeték melyik lábára kötöttem . Az árnyékolás az tuti , hogy az egyes lábra megy . A belső két érről viszont lövésem sincs ...... Tönkre tehetem az ic-t a próbálgatással ? Vagy van valamilyen mód a lábak azonosítására ?? Előre is köszönöm a segítséget ! / a típus az alap DS18B20 /
Ha a gnd a helyén van, akkor a másik kettő cseréjétől nem lesz baja. Kösd be valahogy, ha nem működik, akkor megcseréled a két drótot.
T. "potyo" !
Örök Hála a gyors válaszért ! További szép napot !
Sziasztok!
Olyan kérdésem lenne, hogy kazánból kb 90 fokos kijövő víz hőmérsékletét (infra hőmérővel) a DS18b20 miért csak 70 fok körül jelzi ki? A szenzort ragasztópisztolyhoz való műanyag ragaccsal fogtam a csőre, hogy jobban átvegye a hőt és egy kábelkötegelő tartja a helyén még a drótoknál. Zsogorcsövet is húztam a lábaira. Így a kazánban ugye felrottyan a víz és védőszelep meg kinyit. Lehet a ragacs a baj? Nem tud átmelegedni? Vagy valaki tud egy jó módszert, amivel egy 4 colos csőhöz hozzá lehet fogatni? Előre is köszönöm.
A ragacs a baj! Kend be szilikonzsírral és úgy kötegeld a csőhöz! Utána hőszigeteld le az egészet polifoam csővel.
Hello,
Az infrahomero sem pontos. Milyen infrahomero? Allithato benne a parameterezes? Emisszio es transzmiszio? De valoszinubb hogy, a hoatadas ami tobbet csal.
Igen, a ragacs volt a baj. A pasztás hőszigeteléses javaslat Watt mestertől bejött. Hibátlanul ment ma reggelig és pontos is volt. Reggelre viszont a 3 benti szenzor, ami a szoba és a padlófűtés értékeit méri, gyakorlatilag olvashatatlan lett. 10-ből jó ha 1x tudja olvasni, amúgy CRC hibás az érték. Mind a 3 szenzor ezt csinálja. De van amikor mind a 3-at szépen tudja olvasni. Aztán megint sokáig nem, van amikor csak 1-et. Ezek kb 20-25m-re vannak a vezérléstől. Amik a kazán hőmérsékletét mérik, azok viszont hibátlanul működnek továbbra is. Próbáltam az ellenállást 4,7k-ról lentebb vinni egészen 1,5k-ig, de nem lett jobb. Árnyékolt ftp és riasztó kábelen vannak átvezetve. Lehet a fehér szilikonpaszta szivatna?(bár azzal is ment 2 napot hibátlanul) Amíg nem lett leszigetelve polifoammal és pasztázva, addig hibátlanul ment(ekkor meg ugye false értékekeet mért a ragacs miatt). Igazából nincs ötletem mi lehet a baj. A kábelen a szenzoroknál 4.9 V tápot mértem, tehát alig esik a feszültség rajta. Az adat lábon meg ugrál, ahogy kommunikál. Néha van amikor 85 fokot olvas, mintha resetelődne valamiért, pedig kivárom a max 750ms-ot mindig. Hátha valaki már találkozott ilyesmivel, csak az a legfurcsább, hogy eddig meg ment hibátlanul. Előre is köszönöm, ha valakinek van ötlete mi történt, amiért szivat. Ha lekötöm a többi szenzort és csak a 3 benti van az adatvonalon, akkor is hibásak az adatok.
A hozzászólás módosítva: Márc 20, 2013
Hali,
Sikerült azóta lefordítanod? Én csak nemrég kapcsolódtam az oldalhoz. Üdv: Mike
Szia atgyuric,
Néztem a DS18b20 adatlapját, de nem derül ki, hogy az adatkimenet OC, vagy TP. mindenképpen arra a vonalra kerül zavar a TP-s többer kibir, de ha opencollectoros akkor mindenképp felhúzó ellenállás kell a +táp felé. Mérjél rá digit műszerrel, mekkora fesz van rajta. Üdv: Mike
Van kerámia kondi a szenzoroknál a tápon a kábelek végén? Inkább 470nF, vagy 1µF-ot tennék oda. Léteznek SMD kivitelben, ilyet használok, pár forint.
Gondolom a szilikonzsírban nincs fém, vagy egyéb vezető szemcse? A processzorok alá való fehér pasztában van fémszemcse, vagy fémoxid, az nem jó, mert vezethet! Tiszta áttetsző szilikonzsír kéne, vagy sziloplaszt is megteszi!
"ROM search" folyamatra van egy mintaprogram a Dallas ajánlásában (OneWire_lib.c). Egy kis ügyeskedéssel átírtam, hogy a MikroC-be illeszthető legyen. Próbaképp 4 onewire eszköz van a közös adatvonalon. A lényege, hogy minden eszközt megtalál, és kiírja a címüket egy kijelzőre.
Bonca
Nekem Kínábol rendelt hőmérőszenzorok csináltak hasonlót. Semmi nem változott a környezetben csak annyi, hogy eltelt 3-4 hét. 5-ből szép sorban döglöttek ki a szenzorok.
Tényleg nem változott semmi, mert a szenzor és elektronika ugyan az volt. A PIC programja sem változott. Aztem rendeltem a HE-ről szenzorokat azok pedig jók voltak. A kínaiak feltünően olcsóak voltak. Sajnos olcsó húsnak híg a leve.
Proci alá való fehéret vettem, de multiméterrel rámérve nem vezetett. Kondikat nem raktam a szenzorokhoz, mert amikor be lettek forrasztva, akkor hibátlanul mentek. De hétvégén beforrasztom, hátha ez a baj. Csak az a fura, hogy eddig mentek és a közeliek is mennek. Ez a 3 van a legmesszebb és vacakolnak. Azt nem tudjátok mi az oldószere ennek a pasztának?
Ezek is kínaiak, van 2 ami kilógott egész télen egy zsugorcsővel szigetelve, de azok bírják a strapát.
Megoldódott. A legtávolabbi szenzor riasztó vezetékének cseréje után minden megjavult és azóta jól megy. Ezt úgy derítettük ki, hogy elkezdtük kiszakaszolni a szenzorokat. Csere óta semmi hiba nincs.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |