Fórum témák
» Több friss téma |
Fórum » JLT-02 analóg forrasztóállomás
Ez mitől lehet?
Az áramkör jó, a feszültségek rendben. Rádugom a pákát, elkezd fűteni, ugyanakkor a csatlakoztatás pillanatától kezdve az LM324-es 1-2-3 lábáról "eltűnik" a feszültség, 0V mérhető. Minden egyéb helyen a feszültségek rendben vannak, nincs extra nagy áramfelvétel, melegedés, stb. Páka levesz, a feszültségek helyreállnak. Létezhet az, hogy a hőelem rossz a pákában? Vadonatúj a cucc
Érdeklődés képpen egy összeszerelt élesztett panel mennyit kostál mostanában? egyáltalán van aki bérben épít ilyet?
Valaki leírhatná, hogy páka nélkül, ill. pákával mekkora feszültségeknek kellene körülbelül lennie az LM324 1-2-3 lábán!
Annak a fokozatnak elvileg a hőelem feszültségének erősítése lenne a feladata, nem? Többen írtátok, hogy az 1-es láb átvált magas szintre. Miért váltana, amikor ott a hőmérséklettől függően feszültségnek kellene lennie. De mekkorának? Ha valaki ráér, mérje már ki ezt a három lábat páka nélkül, és pákával! Jó lenne leírni azt is, hogy az említett három lábon a melegedés során mekkora feszültségváltozásnak kell bekövetkeznie. Sokan túl vagyunk már azon, hogy hogyan kell egy elkót helyesen beforrasztani, az nem segítség, hogy "jól forrasztottál be mindent?". Már három IC-vel is kipróbáltam az áramkört, egy teljes napig ellenőriztem mindent, nincs szakadás, zárlat, rosszul ültetett alkatrészek, stb. Ennek ellenére ugyanaz a helyzet nálam is, mint PHARO-nál: nem hajlandó kikapcsolni a komparátor.
Valószínüleg a hőelem fordítva van bekötve.
Én eddig is készítettem már jó párat, bár beültetve és élesztve eddig senki sem kérte. De semmi akadálya hogy megcsináljam. (A saját verziómat.)
A többit privátban.
Nem nyert. Jól van bekötve. A 22k-s potit kellett 2,2k-ra cserélni, és jól beállítani. Most viszont a komparátor nem billen át határozottan, hanem nagyon gyorsan kapcsol ki-be, ill. nem kapcsol ki teljesen, hanem csak elhalványul a fűtés-led.
Üdvözlök Mindenkit!
Új vagyok ezen a fórumon és elnézést kérek, ha olyan kérdést boncolgatok, amit már kitárgyaltak, de még nem jutottam a végére az összes hozzászólás átolvasásának. Hozzám került egy Fahrenheit 28001-es forrasztóállomás, ám mikor ki szerettem volna próbálni, a LED felvillant egy pillanatra majd nem égett tovább, illetve nem is fűtötte fel a pákát. Átnéztem a beredezést és a páka fűtőbetétjének a tetejéről le volt törve egy darab. Valószínűleg emiatt nem működik. A kérdéseim: Hol lehet beszerezni ehhez a típushoz fűtőbetétet? Pákát boltokban csak a 28002-es és jlt-02-es állomáshoz láttam. A 28001;28002, 28003 és a jlt-02-es típusok miben különböznek egymástól? Károsodhatott-e a trafó amiatt hogy a rossz fűtőbetéttel próbáltam meg használni? A válaszokat előre is köszönöm: Gyula
Sziasztok!
Én sem vagyok valami profi de építettem egy forrasztóállomást JLT 02-HÖZ amit ISAMISA készített és nemtudom pontosan hogy hogy kell beállítani a trim.potikat és azt hogy a három álló ic-nek, (ami van rajta) merre kell allnia a hűtőfelületeinek???? Itt van egy kép az enyémről és a kapcsolás,ami alapján építettem!!Kérem mondjátok meg hogy jol van- e megépítve vagy valami rossz van-e benne??? Segítségeteket előrer is köszönöm!! (Bocs a rossz minőségű képért!! )
Szeva!
A stab kocka jól van. Át kell alakítani opto + triacra, mert így csak fél hullámú fűtés... Bővebben: Link
Hello!
Köszi, a segítséget de azt pontosan hogy csináljam meg ?? mit kell kicserélni és mire?? Ugy is meglehet oldani hogy nem kellene hozzá új nyákot csinálnom?? Köszke a segítséget!
Sziasztok!
Valaki tudna segíteni a kijelző problémát megoldani?
Nem teljesen világos,hogy miért cserélted ki a 22k-s potit, mivel (a kapcsolási rajz szerinti bekötésnél) beállíthatod 2k-ra 1k-ra vagy bármire - érted?!
Helló!!!
Azt szeretném kérdezni Szabi83-tól hogy kell-e készítenem új nyákot hozzá ha meg akarom csinálni amit mondott??? És az a "fél hullámú fűtés"- pontosan mit jelent?? Köszönöm a választ előre is!
Nézd meg a kétféle kapcsolást, amit itt közzétettek!
1. Az elsőben (hőm. kijelző nélküli) 2,2k-s poti van, a kijelzősben 22k-s. 2. Korábban rákérdeztem, hogy miért van 10-szeres különbség ennek az alkatrésznek az értékében - nem kaptam rá választ. 3. A legtöbben mit írnak? Azt írják, hogy ezt a potit végállásba tekerve használják, azaz az ellenállása nulla Ohm. 4. Mi van akkor, ha konkrétan az én alkatrészeimnek akkora a szórása, hogy be kell állítanom párszáz Ohmot azon a potin? Melyikkel könnyebb ezt megtenni? A 2,2k-sal, vagy a 22k-sal? Utóbbinál ugyanakkora csúszkamozdítás tízszeres ellenállásváltozást eredményez, nem? 5. Ezzel a fokozattal már semmi bajom, végre rendesen működik. Ám a második fokozat működése momentán arra jó, hogy a fűtésjelző led fényerejét változtassam vele, vagy pedig pár Hz-es villogóként használjam. Holott annak a fokozatnak határozottan kéne átbillennie, nem? Sokkal inkább erre szeretnék magyarázatot kapni...
Fálhullámú fűtés annyit tesz,hogy csak az egyik félperiódusban folyik áram a pákán keresztül,vagyis 50Hz-nél a periódus 20ms,így 10ms-g fűt,10ms-ig semmi,és így tovább. Lényegében lefelezed a fűtőteljesítményt.
Hello!
Akkor ez csak annyi hogy hosszab időbe telik felfűteni a pákát ugye??? Ez végül is baj???
Nem akarok kötekedni, de az enyémben a 22K-s poti maximumon van. Annyit még hozzá, hogy kijelzővel és kijelző nélkül is használtam minden további átalakítás nélkül.
Ha Ferrarid van és csak 50-el hajtod,lehet de értelmetlen.
Továbbra is azt mondom, hogy valamilyen kontakthiba van a panelon. Ha szakadás nem is, lehet hogy zárlat.
Szétszedem és most újra átnézem.Nekem a C3 az 470nF-os kerámia.Az nem lehet baj?
Ami a 29-es lábra cstlakozik? Nem, annak 470n-nak kell lennie.
a fahrenheit 28001 28002 és a jlt-02-es forrasztóállomás pákája miben különbözik?
28001es trafóhoz bármelyik illeszthető? voltaképpen egy fűtőbetét kellene.
Maximumon??? A csúszka a föld felé, vagy a 10k-s ellenállás felé eső végére van tekerve? Én a helyedben fognám az ellenállásmérőt, és megmérném, hogy az utóbbi esetben a poti középső kivezetése és a 10k-s ellenállás felé eső kivezetése között mekkora ellenállást fogsz mérni... :yes:
Nálam egyébként a poti beállítása kb. 150 Ohm ellenállást jelent, oda egy ilyen értékű ellenállást fogok beültetni. Figyelem! Ha valakinek nem határozott a kikapcsolás, a led gyorsan villog, akkor kössön a 6-os lábra (az 51k-s ellenállás, és a második fokozat) közé egy 1u-s tantálkondit (a pozitív láb megy az IC kivezetésére, a negatív a GND-re). Szépen, határozottan fog átbillenni a komparátor, és nem fog olyan gyorsan ki-be kapcsolgatni, mint amennyire többen is jelezték.
Újra szétszedtem,kisípoltattam,de nem történt változás.
Eljutottam odáig,hogy végre megjelennek számok a kijelzőn c2 helyére betettem egy 270 pf-os kondit.A helivel tudom állítani az értéket,de ugrál.Lemostam a panelt.A hőfokszabályzó potméter állítására pedig nem reagál.Leforrasztottam a kijelző bemenetét és ugyan úgy ugrál,tehát nem a páka hőfokát méri.Kipróbáltam az lm 324-es 3-as lábára rákötve,de azzal sem mér,majd tettem a 6-os lába és a föld közé egy puffert,majd a műszert a 6-os lábára kötve sem mért.Mi lehet a baja?
Helló!!
Azt szertném kérdezni hogy feltettem egy kapcsolási rajzot és egy képet egy általam épített forrasztóállomásról(amit Isamisa talált ki),és kértem egy kis segítséget azzal kapcsolatban hogy jó-e,és Szabi83 azt javasolta hogy építsem meg egy opto+triak felhasználásával!!! Kérdéseim: -Kell-e új nyákot készítenem hozzá? -Nem lehet-e ezzel a nyákkal megcsinálni?? -És mit kellene még vennem a meglévő alkatrészeken kívül? -Próbáljatok kitalálni nekem valami egyszerű megoldást!!! Mielőbbi válaszaitokat előre is köszönöm! |
Bejelentkezés
Hirdetés |