Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » Modulrendszerű, grafikus PIC programozás
Lapozás: OK   132 / 177
(#) dcsabi válasza jdani hozzászólására (») Márc 23, 2013 /

Szerintem nem, ugyanis az adatátvitelhez pl: "mencseszter" kódolás kell, amit a PIC-nek kell előállítania, ezt Parsic-ból modullal nem tudod megcsinálni. Keress olyan cuccot ami direkt soros adat átvitelére készült. Bár lehet, hogy ez is az csak én vagyok figyelmetlen. De ha ennyiért ezt tudja, akkor rendelj belőle egy jó nagy dobozzal.
(#) jdani válasza dcsabi hozzászólására (») Márc 23, 2013 /

De az már megoldható lenne hogy az adó PIC monjduk ZV1en keresztül mondjuk 0-9ig számot küldene, és a vevő meg fogadná ezt, és a kimeneten mondjujk 10 relé? Az adó PICen 10 gomb, az küldené a jelet ezzel a 433MHzes adóval, a vevő PIC meg ugyanígy venné a jelet a vevővel, és a programban, attól függ miylen szám érkezik az UARton, azt a relét kapcsolná. Lényegében ez megoldható nem?
(#) Szammer válasza jdani hozzászólására (») Márc 24, 2013 /

Szia!
Először a második kérdésre válaszolok:
A linkelt adó/vevőpárosból rendeltem 2 párost.
1200 baudig tökéletesen működik. A hatótávot nem teszteltem, de elvileg 100-200m-ig mennie kellene, ha jó az antenna illesztés.
Az első kérdésre:
A linkelt gyári komlett adóval nem fogod tudni alapból megoldani, viszont ha írsz egy viszonylag egyszerű UART kezelő progit (saját adó/vevő), menni fog.
Én próbálkoztam 4db AD jelátvitellel és ment. Adó oldalon 4db poti, adó és vevő oldalon 1-1 LCD, hogy lássam az átvitelt + beletettem egy címellenőrzést is. Amennyiben egyedül én adtam tökéletesen ment, de ha üzem körben elindítottam a második adót (folyamatos adásban), akkor leállt. Mondjuk az kipróbálhattam volna, hogy ha a második adóval egy másik címről adok, akkor mennyire stabil az átvitel.
Üdv:
Zsolt
(#) Szammer hozzászólása Márc 24, 2013 /

Sziasztok!
Egy kérdésem lenne:
A PARSIC alap esetben 4MHz-es quartz-ból számol mindent.
Amennyiben feljebb megyek a osci frekivel (mondjuk 20MHz-re), akkor LCD használatnál jók lesznek az időzítések, vagy ilyenkor az "Output delay" feljebb állítandó?
Csak azért kérdezem, mert még nem próbáltam, és hátha van valakinek tapasztalata.
Üdv:
Zsolt
(#) kissi válasza Szammer hozzászólására (») Márc 24, 2013 /

Nem ismerem a PARSIC-ot, de a kijelzőhöz szükséges min. késleltetés az adott ( vagy olvasd a 'busy' bitet! ). Ha a programod 4MHz-es hardware-t feltételez, akkor biztos, hogy nem jók az időzítései a 20 MHz-es alkalmazáshoz !
Steve
(#) kaqkk válasza kissi hozzászólására (») Márc 24, 2013 /

Az lcd időzítései nem változnak a kvarc frekvenciával , nyugodtan használj bármekkora kavicsot amit a pic megenged . Az lcd egy kész függvény állandó időzítésekkel .
A hozzászólás módosítva: Márc 24, 2013
(#) kissi válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 24, 2013 /

Gondolom nem nekem szántad, de a kérdező azt írta, hogy a
Idézet:
„PARSIC alap esetben 4MHz-es quartz-ból számol mindent.”
: akkor be lehet állítani a frekit és annak megfelelően számolja a késleltetést ?!
(#) kaqkk válasza kissi hozzászólására (») Márc 24, 2013 /

Tényleg nem neked szántam a hsz-t .A parsic a kristály frekvenciájából számol mindent , de a beépített függvények időzítéseit nem.
(#) kissi válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 24, 2013 /

Akkor hogy lesz jó 5-ször olyan gyors gépi ciklussal ( nagyon túl van méretezve eredetileg a késleltetés vagy már az előbb általam emlegetett 'busy-t' használja ?! ) ?
(#) kaqkk válasza (Felhasználó 15355) hozzászólására (») Márc 24, 2013 /

Szerintem eleve a legnagyobb frekvenciákhoz méretezték a függvények időzítéseit .
(#) proli007 válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 24, 2013 /

Hello!
Az a gyanúm nem ez a helyzet. Az időzítő tagokat nem lehet 2ms alá vinni a programban. Ha 20MHZ-es kavicsot használsz, abból is 2ms-ot állít elő. Ha azt hazudod neki, hogy 4MHz a kavics, közben 20-ast teszel bele, akkor ugyan ötször gyorsabban fog járni a program, csak éppen a beépített LCD rutinok időzítése nem lesz megfelelő, hiszen azt is 4MHz-haz számolja...
üdv!
(#) kaqkk válasza proli007 hozzászólására (») Márc 24, 2013 /

A programban állítható a kvarc értéke , nem kell" hazudni "neki Beállítható a 20Mhz is .
(#) proli007 válasza kaqkk hozzászólására (») Márc 24, 2013 /

Oké, de pont azért akar hazudni neki, hogy gyorsabban járjon a program. Hiszen alapfelállásban bármit teszel bele, és megmondod mi az, visszaállítja a működési időt. Ez a program, olyan mint egy PLC, mindig azonos ciklusidővel hajtja végre az összes programsort.
(#) dcsabi hozzászólása Márc 24, 2013 /

Az időzítésekhez. Ha a "rajzolós oldal" mellé megnyítjuk a forrásfájl is ott simán látható, hogy egy processzor freki átírás után az adott időzítést milyen osztásokból állítja elő a Parsic.
A 4Mhz tudtommal csak az Uart esetén kötött. Használtam 20Mhz-ről is párban PIC-et 19200-as beállított sebességgel, de nyilván az ötszöröse volt. Itt párban találkoztak...
Az is működik, ahogy már említettétek, hogy 4Mhz-t írok be és közben 20Mhz teszek a PIC-hez.(a HS bejelölve) Vagy esetleg egészen alacsony értéket is írhatok akár 500Khz-t is és közben 20Mhz-t használok ekkor tényleg rövid időzítés is előállítható. Így még nem próbáltam az LCD-t.
Amit a programba beírok és azt használok, abban az esetben biztosan működik az LCD, tudtommal egyedül az UART esetén sérülnek az idők...
(#) dcsabi hozzászólása Márc 24, 2013 /

Egy egészen friss PIC-Parsic termés, ha valakit érdekel. Működik is...
(#) Szammer válasza dcsabi hozzászólására (») Márc 24, 2013 /

Sziasztok!
Bocs, hogy csak az utsóra válaszolok, de köszönöm.
Üdv:
Zsolt
(#) mokmen hozzászólása Márc 29, 2013 /

Sziasztok!
Új vagyok köztetek, bár régóta lesem töletek a Parsic használatát.Most egy keltető vezérlést
szeretnék erre készitettem egy programot,le is fordult de őrülnék ha szak avatottabb szemek is látnák. vélemények,tanácsok érdekelnének

kelt1.PIC

(#) proli007 válasza mokmen hozzászólására (») Márc 29, 2013 /

Hello!
Hú ha! Ezt nem tudom ki fogja átnézni, de türelme lesz rengeteg. A Parsic azért áll több oldalból, hogy használd. Ha egy feladat blokkokra bontott különálló működésű részeit más-más lapon helyezed el, akkor átlátható, ki-bemenetei és azok funkciói érthetők, lapozhatók. De így minden egyben? Ide-oda tologatva, igen nehéz eligazodni. Valamint részegységekről sem árt néhány szavas magyarázat, mi mi tesz, vagy is mi a szándékod.
Ez tipikusan olyan mint a rossz ASM program, ami mindenféle rutin nélkül, valahol elkezdődik, és zsinórba megy mindenféle ugrásokkal ezer soron át. Én azt sem olvasnám el..
üdv!
(#) mokmen válasza proli007 hozzászólására (») Márc 30, 2013 /

Igen.Ez nekem is gondom,még fejben nemlátom át progit igy menetközben mindig rákell füznöm.Lényeg egy hőntartás lenne PWM teljesitmény szabályzással,a kivánt hőfokot beállitás után memorizálná,2 óránként fórgatna,bizonyos napokon viz permetezne ill. beállitot napok szerin a hütési idöt vissza számolna és hangjelzéssel figyelmeztetne.
(#) dcsabi válasza mokmen hozzászólására (») Márc 30, 2013 /

Nos én belenéztem... Tényleg egy kicsit bonyolulutnak tűnik. Ez azért is van mert, ahogy a proli007 kolléga is jelezte egy oldalra sok mindent rajzoltál. Lehet akár 8-10 oldalra is rajzolni, aztán az összekötő zászlókat célszerű átnevezni valami célszerű rövid szóra vagy kifejezésre. Egy oldalon lehetőleg annyi legyen, ami a képernyőn van, hacsak ven 30 colos monitorod van. Ha lefordult, az azt jelenti, hogy a PIC-be működőképes program lesz. Az már egy másik tény, hogy azt fogja-e csinálni amit szerettél volna. A kijelző jó segéd, oda minden változót ki lehet iratni... Az igazi teszt a valóságos környezet. Néhány tanács: a sok időzítést helyettesítsd 1db 100ms timerrel és ZV modulokkal osztogasd amennyi kell. Az idő nem fog pontosan járni, ehhez RTC ic kell, Pl PCF8583, vagy 5c372 ezekre tettem fel kiolvasási példát Parsiccal a fórumra, -még az elején...
(#) mokmen válasza dcsabi hozzászólására (») Márc 30, 2013 /

Köszönöm!
Szerencsére nem kell pontos óra.Az enkoderes beállitás miatt is bonyolodot nem tudom meg lehetne-e egy multiplexel is oldani azt hony a kivánt számlálora kuldje a be állitott
értéket.
(#) dcsabi válasza mokmen hozzászólására (») Márc 30, 2013 /

Gondolom a menű esetében. A menűpont kiválasztás BV-és call -TAB variációkból, ha és kapukkal csinálod egyszerűbb. A kapukat lehet több bemenetűre is állítani, illetve a bemeneteket invertálni, ezekkel is jól meg lehet oldani és nem zabálja a kapacitást. Az értékek határolását a limiter modullal előnyösen meg lehet valósítani. Látom az enkódered nyomógombos, ezzel a ki-be lépést, a menűpont kiválasztást és az érték változtatást nagyon könnyű lekezelni, olyan mint három nyomógomb.
(#) mokmen válasza dcsabi hozzászólására (») Márc 30, 2013 /

Azért érzem jónak a multiplexes beállitást mert csak a gomb lenyomásakor változtat az beállítot értéken.de jobb volna egy MX-el megoldani több számláló egymástol független változtatását.Csak két időzitöt használtam 1 a PWM nek 1 az óra jelnek ez zavaró lehet?
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2013
(#) benko_balazs válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 12, 2013 /

kedves kaqkk, kérlek szépen töltsd fel még egyszer a parsic-ot, én is le szeretném tölteni és későn láttam a linkedet, már nem volt meg.
Köszönöm, Balázs
(#) benko_balazs válasza benko_balazs hozzászólására (») Ápr 13, 2013 /

automata ajtó vezérlése. Az ajtómozgató mechanikája jó, kontroller kártyája hiányzik. Szénkefés 24 voltos motor hajtja, Teljes hídas pwm vezérlést akarok építeni neki, a pic-el egy A4973 áramkört vezérelnék. Kezdetnek ennyi (teljesen kezdő pic programozóként), de természetesen tovább fogom fejleszteni. Várom a konstruktív kritikákat.

proba1.pic

(#) MusicMan válasza dcsabi hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /

Mivel lehet ezeket megnyitni?
(#) kaqkk válasza MusicMan hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /

A pic fájlt parsic-kal, a hex fájlt pedig a pickit2 , vagy más pic égető programjával.
(#) MusicMan válasza kaqkk hozzászólására (») Ápr 28, 2013 /

köszi
(#) Zoli_bácsi hozzászólása Máj 9, 2013 /

LCD kijelzőre magyar ékezetes betűket ki lehet írni? Most sajnos nincs LCD modulom, nem tudom kipróbálni, gondoltam megkérdezem, hátha kipróbálta már valaki.
(#) kissi válasza Zoli_bácsi hozzászólására (») Máj 9, 2013 /

Szia!
Lehet az LCD-nek definiálni saját karaktereket ( ha jól emlékszem 8-at ) és azzal azt írsz ki, amit akarsz ( ékezetest, mikro-t, lambdát a felbontás határain belül! )!
Ki tudod próbálni pl. az OSHON szoftverével, virtuális kijelzőn ( izmos gép kell a "valósidejű" végrehajtáshoz --> késleltetéseket le kell csökkenteni! ) !
A hozzászólás módosítva: Máj 9, 2013
Következő: »»   132 / 177
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem