Fórum témák

» Több friss téma
Fórum » PIC - Miértek, hogyanok haladóknak
Lapozás: OK   100 / 1320
(#) watt válasza pepe33 hozzászólására (») Nov 12, 2007 /

pepe33!
Játékból összedobtam neked egy USART kommunikációt. Az egész project a rar-ban van.

16F877-en fut ki van próbálva. 10MHz-es kristály van a PIC-en nekem. Ha neked más van, akkor a BaudRate képletnél át kell írnod az órajelet! A forrásban is írtam mit kell változtatni más kvarc esetén.
MAX232 természetesen kell.

Van 4 LED is a programban az RA0,1,2,3 lábakon, Te ezt átteheted máshová ha kell, a hogyan a programból egyértelműen kiderül.

Remélem tudtam segíteni!
(#) menyus válasza kocici17 hozzászólására (») Nov 12, 2007 /

Nem meleg, nem is volt. Írom olvasom csak az ADC nem megy, legalábbis azon a bemeneten. Teszek egy próbát átrakom másik bemenetre átíxrom a progit és lesz ami lesz. Szerencsére próbapanelen van. "gyakorló példány" Csak a chipcadnél egyelőre nincs a DIP tokozású F690 ből. Addíg megint áll az LCD s próbálkozásom.
(#) watt válasza menyus hozzászólására (») Nov 12, 2007 /

Érdemes a bemenetekre védelmet tenni. A bemeneti soros ellenállás után egy dióda katóddal a ref fesz irányába sokat segíthet. Legrosszabb esetben a ref fesz is megemelkedik.
(#) 5cmarzo hozzászólása Nov 12, 2007 /

Köszönöm a segítséget!
(#) menyus válasza watt hozzászólására (») Nov 12, 2007 /

Ok, köszi az infót. Megint tanultam valamit, igaz belekerült egy F690 esbe ugyanis teljesen halott az AD perifériája. Talán egyéb dolgokra még lehetne használni, bár inkább kidobom minthogy tovább szívjak vele mert bizonytalanul működik.
(#) pepe33 válasza watt hozzászólására (») Nov 12, 2007 /

Megpróbáltam a dolgot, csak nem tudom jól csináltam-e.
A kimeneteket átkötöttem a programnak megfelelően, de nem tudtam elkerülni a modositást, mert 10 MHZ kvarcom nincs , ugyhogy 20MHZ-t használtam.
Ha jól értelmeztem a kommentket akkor a következőképpen kellett átirnom:
#DEFINE orajel D'20000000'
#DEFINE BAUD(129) ((orajel/9600)/D'16')-1
Valamint a COUNT értékét 2 helyen a programban 30-ra átirtam.

Ha ezt jól csináltam akkor hardweres hiba van.
Ja terminal progit a windoz beépitettet is próbáltam valamint a DOCKLIHGT-et, 9600-8-1-N beállítással.
(#) gulasoft hozzászólása Nov 12, 2007 /

Ha már pic "égetés" a szó leszorosabb értelmében, akkor egy kérdés.
Hány áltlalános 5mm-es ledet lehet rákötni egy 16F877-es lábára anélkül, hogy megsülne, illetve ha minden lábára rárakjuk azt azx mennyiséget, süthetünk e rántottát rajta, vagy bírja évekig.
Eddig minden lábára csak egy ledet raktam, nem kísérletezném halálba az ic-t, mert messze van a chipcad, és nagyon hülye nyitvatartásuk van.
(#) pepe33 válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 13, 2007 /

Úgy tudom 25mA tud kapcsolni lábanként.
Tudni kellene hogy a led mennyit vesz fel, mert abból is van többféle.
Ha kevés a 25mA akkor esetleg használni kell valami tranzisztort.
(#) menyus válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 13, 2007 /

Viszont ha megrendeled online akkor másnap már fékez a ház előtt a GLS futár 1200 huf ért. Szerintem olcsóbb mint bemenni a IX. ker be. Legalábbis nekem dél-pest megyéből...
(#) gulasoft válasza watt hozzászólására (») Nov 13, 2007 /

Tök jó, hogy vannak ezek a források, az ember sok mindent megtanul belőle.
Két kérdésem lenne.
A megszakításban nagyon sok minden történik az után, hogy a megszakítás flaget visszaállítod. (többek között két ciklus ami az adatok küldésének illetve vételének elészültére vár.
Ha ilyenkor beesik egy új megszakítás mi történik?
A másik az, hogy
BCF INTCON,T0IF
ugye azt mondja, hogy a timer megszakítás flag töröve, jöhet az új.
Az USART-nál ilyen flag nincsen? Honnan tudja a proci, hogy le lett kezelve a megszakítás, jöhet a következő?
(#) gulasoft válasza menyus hozzászólására (») Nov 13, 2007 /

1200HUF+az ic ára.
Most kérdeztem itt a XVII.-ben egy elektronikai boltot (köszi ka213), és ők is beszerzik a chipcad-től +50%-os árréssel. Ez egy 1600Ft chip esetén +800Ft, és szombaton is nyitva vannak, szóval csak akkor éri meg a futáros buli, ha több chippet is tönkre akarok tenni, ami az én esetemben nem kizárt.
Ilyenkor tényleg megéri az 1200Ft.
(#) watt válasza pepe33 hozzászólására (») Nov 13, 2007 /

1. #DEFINE BAUD(129) ((orajel/9600)/D'16')-1

Ezt a sort nem szabadott volna változtatni, ez a képlet!
Ha 9600-at akarsz, akkor semmi mást nem kell változtatni, csak a 10000000->20000000 értéket!!
A COUNT-ba 15-volt, de a 30, az jó érték a 20MHz-hez!
Ha nem 9600-at, akkor a PIC_COMM_SET rutinban kell változtatni az ott található 9600-at!
  1. MOVLW   BAUD(D'9600')           ; BAUD RATE BEALLITASA

Bármilyen értéket nem lehet beírni, mert kvarctól függően az BRGH bitet változtatni kell és akkor a képtetet is! Nézzd meg az idevonatkozó részt az adatlapban!

A MAX232-t próbáld ki, jó-e! Egyszerűen összekötöd a PIC-re menő RX-TX vezetékeket(persze miután a PIC-ről lekötötted!!) Ekkor a terminalból kiküldött adatok viszafordulnak a MAX-on, és megjelennek a kijelzőn! (az echo-t ki kell kapcsolni a terminalban, mert az becsapna!) Ha így megy, akkor jöhet a PIC próba.
Mennie kell, nekem elsőre ment!
(#) pepe33 válasza watt hozzászólására (») Nov 13, 2007 /

Összekötötem a picre menö RX-TX lábat és nem fordul vissza az adat.
Ellenben ha leveszem 110 baudra a sebességet és a pcről köldök valamit akkor ha teszek ledet az rx lábra látom a villogást. Tehát befele megjön a az adat.
Amire gyanakszom , hogy 1u kondikat ki kell cserélnem 10u ra a max232 mellett.
Bár az adatlapon és a rajzokon 1u-t írnak, de nekem ugy rémlik hogy 10u-t is szoktak tenni , azt fogom megprobálni ha hazajöttem melóból.

Még mielőtt kondikat cserélsz, kösd össze a 2, 3-as lábakat a soros kábeled végén, hátha rossz a kábel, vagy egyéb baj van! A jelnek(karaktersornak)) meg kell jelennie a küldés pillanatában a terminal ablakjában is. Addig nem érdemes tovább lépni, amíg ez nem oké!
Egyébként az 1µF kondik jó értékek, van olyan MAX, amire csak 100nF kell. Esetleg valamelyik kondi hibás, de ez majd kiderül a kábel vizsgálata után!
(#) kocici17 válasza pepe33 hozzászólására (») Nov 13, 2007 /

Biztos jol raktad össze a max232 kapcsolást, mert ahogy watt leirta annak mennie kell.
(#) denon888 hozzászólása Nov 13, 2007 /

Sziasztok!
Szeretném megépiteni ezt a pic égetőt. http://www.oshonsoft.com/picprog.html csak azt nem tudom az LVP-DATA-CLOCK kimenetek hova is csatlakoznak a PIC lábain. Történetesen 16F628 as ról van szó.Néztem a PIC adatlapját de konkrétan erre nincs semmi utalás.Minden segitséget köszönök!
(#) watt válasza denon888 hozzászólására (») Nov 13, 2007 /

A 14.12-es bekezdésnél még rajz is van(16F628)!
(#) denon888 hozzászólása Nov 13, 2007 /

Nagyjából kihámoztam,de nem nagyon beszélem az angolt.Még egy kérdés: az LVP az RB4/PGM lábát akarja jelenteni?Ezt kell negativra zárni egy 10k ellenállással.Jól gondolom?
(#) pepe33 hozzászólása Nov 13, 2007 /

Kicseréltem a kondikat a MAX232 melett és azóta van loopback , meg minden amit karok.

Nem értem hogy mért irnak hozzá 1u-t , megnéztem az EASYPIC fejlesztőpanel rajzát és abban is 10u volt.
Csak azt sajnálom hogy nem jutott hamarabb eszembe a dolog.

Köszönöm szépen mindenkinek a segitséget !
(#) MPi-c válasza denon888 hozzászólására (») Nov 13, 2007 /

LVP - PGM, DATA-PGD, CLOCK-PGC. Nem feltétlenül kell a PGM-et lehúzni, megy a programozás anélkül is.
(#) MPi-c válasza pepe33 hozzászólására (») Nov 13, 2007 /

Én meg pont fordítva jártam, a 10 µF helyett 1 µF-os kondik kellettek.(Nem értem, miért írtak hozzá 10µF-ot? )
(#) pepe33 válasza MPi-c hozzászólására (») Nov 13, 2007 /

Akkor most hogy van ?
Véletlen képlettel kell kiszámolni hogy mekkora kondikat kell használni ? Vagy csak úgy probálgasson az ember ?
(#) kocici17 válasza pepe33 hozzászólására (») Nov 13, 2007 /

Minden esetben 1u kell.

Adatlapokon 1µF van. Én csak 1µF-al szereltem SMD-től kezdve sima DIP-est, mind működik!
De a lényeg, hogy most megy! Szerintem valamelyik kondid nem volt jó! Már mint nem az értéke!
(#) pepe33 hozzászólása Nov 13, 2007 /

Pedig nem használt volt a kondi.
Az EASYPIC4 fejlesztőpanel rajzát letöltöttem ott 10µF ot irnak. Mindegy lényeg az hogy most már megy és tudok tovább probálkozni !

Mégegyszer köszönöm mindenkinek a segitséget !
(#) gulasoft hozzászólása Nov 13, 2007 /

Watt!
Nem tudom olvasod-e a leveleidet, de sikerült felfognom a pic-es fényfalod működési elvét a multiplexet is értem, csak az da küldött leveleke nem jön válasz.
Meg fofom építeni, de nem piztos, hogy fényfal lesz, lehet hogy csak futófény (különbőző effektekkel.)
A bekötéshez 150 eres kábelt használtál?
elnézést a kicsit off-ért de végül is ez is pic-es project.
(#) watt válasza gulasoft hozzászólására (») Nov 14, 2007 /

Írod:
Idézet:
„sikerült felfognom a pic-es fényfalod működési elvét a multiplexet is értem,”

Aztán:
Idézet:
„A bekötéshez 150 eres kábelt használtál?”

No látod ezért nem válaszolok a levelidre, és nem kívánok a többi kérdésedre sem!

De ennek előzménye a korábbi irritáló, okoskodó viselkedésed volt, ami sértő volt számomra, így kérlek nézd el nekem, hogy nem szeretnék válaszolni! Kommunikáció és az OFF részemről vége.

Majd biztosan lesz, aki válaszol helyettem!
(#) gulasoft válasza watt hozzászólására (») Nov 14, 2007 /

Köszi!
Bár tegyük hozzá, ha 2 mondatban megindokoltad volna, hogy miért nem jó az érvelésem lehet hogy többre mentem volna, nem csak azt mondod, hogy csak hidjem el, hogy multiplexelni kell, de mindegy majd akkor megoldom magam.
(#) gulasoft válasza watt hozzászólására (») Nov 14, 2007 /

Jogos a
25 eres elég. Remélem elégedett vagy a válasszal, jó megfejtést adtam.
(#) szilva válasza menyus hozzászólására (») Nov 14, 2007 /

Ez egy érdekes probléma. Miután olvastam a postodat, direkt meg is néztem az F690 doksiját, de én sehol nem találok rá utalást, hogy káros lenne az IC-re, ha külső referenciával használva az A/D bemenetre nagyobb feszültség kerül. Egyedül annyit láttam, hogy minden be- és kimenetre az absolute maximum értékek vannak megadva, az meg ugye a szokásos. Vagy nem figyeltem jól...

Ez egy valós probléma, van róla valahol dokumentáció?
Következő: »»   100 / 1320
Bejelentkezés

Belépés

Hirdetés
XDT.hu
Az oldalon sütiket használunk a helyes működéshez. Bővebb információt az adatvédelmi szabályzatban olvashatsz. Megértettem