Fórum témák
» Több friss téma |
A saru rögzítésénél úgy gondoltam, követném a kis generátorom terveit, ha szerintetek is megfelel, tehát a 100 hosszú forgórész két végére felteszek 2db 15mm vastag alu pogácsát, amit a vashoz hasonlóan 6 lapra gyalulok, csak a mágnes vastagságát rajtahagyom a lapon még, és úgy rá a saru, az aluba meg menet és csavar, így a forgórészen teljes hosszban is lehet akár mágnes, nem kell a csavarnak "rést kihagyni". (remélem átlátható a tervem)
Vélemény?? Mágnessel meg úgy vagyok, ha vastag(6mm) és széles(40mm) mágnes kell, mint ahogy az elején volt, akkor elgondolkodnék a fele mágneses dolgon. De ha ennél jóval kisebb méretű is elég lesz, akkor én azt mondom, legyen minden pólus mágnes, mert akkor az a pár ezres plusz már talán megéri. A ferde hornyot nem tudom egyenlőre, hogy tudom megoldani, mert egy nagy fémgyalu van meg egy eszterga, marógép sajnos nincs.. Meg kell néznem komolyabban esetleg a gyalu asztalát, lehet-e ferdén feltenni a satut rajta. Bár a kis generátoromon nem volt ferde horony, mégsem ragad egy dekát sem... Mintha az eredeti forgórész lenne benne- persze terhelés nélkül...
Terheléses szim:
3 fázisú vezetés, 236 os EI, négyszög hullámforma, 2A kimenőáram. Szerintem a fizikai állásszög megfelel a villamos szögnek (az a fázis éppen fluxus előjel váltásnál tart). 1mm-es a mágnes, hogy a terhelés hatása valószinűbben megfigyelhető legyen. Amit én látok az üres és a terhelt esetek között, hogy az oszlopok indukciósűrűségének eloszlása eltolódik a forgásiránnyal szemben hátra (jelalaktorzulás) (nem pont erre számítottam). De ha már ez van, akkor én azt mondon, hogy az optimális mágnes legyen olyan vastag, hogy a pólus feletti két szélső pszlop indukciója legfeljebb 5% ban térjen el (2A már túlterheli a vezetéket). Saru rögzítés nekem tetszik, én is így csinálnám. Ragadással én nem foglalkoznék nagyon. Ha a saru szélessége pontosan 50° mechanikai, akkor elég kicsi lesz szerintem. (ha meg mégis sok, akkor a sarut gyorsan le lehet dobni és másikat csinálni) A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2013
A 6 pólus már a múlt héten is elég egyértelmű volt.
Részemről is kösz a fáradozást a FEM-l. (Én egyenlőre épp a gépterhelés miatt nem igyekszem telepíteni.) A terheléses szimulációkat legalább ekkora, ha nem nagyobb kíváncsisággal várom. Igazából azok lesznek sokatmondóak. A koszorú, vagy fog max. kihajtás talán az épp alkalmazott vasmag geometriától is függ. (Meglevő gépekről lévén szó.) Szerintem vagy, vagy - amelyik indukció telítődése előbb bekövetkezik. És bármelyik esetben természetesen a használt dinamólemez Bmax értékétől durva közelítéssel. (A hiszterézis göbe H és frekvencia függésébe nem bonyolódnék bele. Itt szerintem felesleges.) Megnyugtatott a 2 mm-s szimuláció. Miután a saját kreálású számsegédemben kijavítottam egy óvodás hibát - cm3-m3 átváltást, kételyeim támadtak használhatóságában, mert ~2,5 mm mágnesvastagság adódott N35-s neodyminum-bór, és 24 mm HF30 ferrit mágnessel. Megnézhetnéd ferrit mágnessel a FEM-l, ha időd és a laptopod hőmérséklete engedi. Lehet, hogy mégse véglegesen vetendő el a fapados analitikus módszer se. Idáig nem mertem előhozakodni a 2,5 mm-l. A terheléses számolásra még nem vettem rá magam, majd a FEM-ed. A mágnestakarékos kép is megerősített a gerjesztések (+szórás, "tau"~1,2...1,5) egyenlősége elméleti fizikai tétel igazában. (Az aszinkron forgórész teljesen jogos. Jobb lett volna a fényképes mondatom kitörölni amikor a közepén felderengett, hogy csak szócséplés, mint folytatni.)
Bocs a FEM nemismerése miatti buta kérdésért: A FEM vajon tisztában van azzal, hogy állandómágnesből és mekkorából és milyenből származik a gerjesztő mágneses tér, vagy ne adj Isten, azt "gondolja", hogy bármi biztosít állandó fluxust?
Igen. Van SmCo, kerámia (szerintem ferrit), NdFeB (32, 37, 40, 52 ), meg AlNiCo.
Én a NdFeB37-est használtam. Most látom hogy lehagytam néhol a menetszám paramétert, úgyhogy az elöbbi terheléses szimuláció stornó. A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2013
Kerámia, ferrit - ugyanaz. SmCo = stroncium-ferrit.
Ezek szerint a terhelés csak a mágnestér torzulását, csak a fogakban levő indukció arányokat módosítja és elhanyagolható a többlet szóródás (fogakból "kiszorítás") hatása - ha jól értelmezem?. Ez is jó hír! A 2 mm körüli vastagság előtt még mindig csodálkozva állok, annak ellenére, hogy most-már szerintem az én számolásom is jó, a FEM-éhez meg kétség nem férhet.
Aki berakta ezeket az undorító cset figurákat.... Azt se tudom, hogy mit jelent, nem is érdekel. Oda egy zárójelet írtam.
Én meg most fogtam fel a végét is. Úgy érted, hogy 1A és nem N*1A tekercs-gerjesztéssel számolt a FEM? Nem mindegy.
Én azt gondoltam hogy az SmCo az szomáriumkobalt.
150 menet*az adott helyen az áram amivel számolt (+-150 és 300 A gerjesztés). Ezt az indukció eloszlás torzulást még nekem is emészteni kell.
Sm, Sn - hagyjuk, mert öntudatlanul félre megyünk. (Sn a stroncium, Sm a samarium.)
Ebben a terheltben valami nekem se gömbölyű. Mintha külső forrásból származó 3f-ú áramnak tekintené, és nem a forgásból, fluxusmetszésből származónak, de ez se tuti. Ha kibogozol valamit (a FEM-t TE ismered) írd meg légyszíves, mert ez lenne a lényeg, a terhelt.
A mágneses mező torzulásról írtál a feltett képeknél, írtál fordulatról és furán az irányról. Na meg nekem, hogy most szinkron gépet méretezünk. Ha a FEM tudja a billenő nyomaték fogalmát, akkor minden rendbe, mert ez mágneses mező torzulást is jelent szinkron üzemnél.
Az áramos részt én adom neki kézzel, hogy hol és mennyi.
2A-t vettem fel a 0.6mm-es huzalhoz, a menetszámot egy horonyban 150 kürölire saccolom (vagyis Sprint layoutban az adott horonymetszetbe) 158db 0.7 esforrszemet tudtam bepötyögni (furatinfóba meg megnéztem hogy hány darab).
Az aramok előjele és elhelyezkedése összefügg azzal hogy merre forogna a gép, ezt megintcsak én döntöttem el. A Femm csak egy pillanatképet szimulál.
A szinkron gépes elmélet meg a forgórész kialakítás miatt érdekes. A hozzászólás módosítva: Márc 31, 2013
Szétnéztem a mágnespiacon.. Amiket én lehetségesnek találok:
40x20x5 N42, ebből pólusonként 2db, azaz 80x20x5 lesz egy pólus. 20x20x3 N45, ebből 5db, 100x20x3 egy pólus 20x20x5 N45, szintén 5db, 100x20x5 egy pólus Valahogy a 30mm szélességet(mert úgy látom ezzel számolunk) nagyon nem tudom kihozni normálisan, ebben a tartományban nincs értelmes méretű és nem túl vastag, pedig már jópár oldalt megnéztem. Ami van, az meg pl.30x10 3 vagy 5 vastagon, de abból tegyek 10db-ot egy pólusra??? Elég érdekes megoldásnak tűnik.. Csak azért nézegettem, mert ha terveztek egy olyan mágnes méretre, amit nagyon nehéz összehozni, az még okozhat fejtörést.. Ha ez a 20 széles elég lenne, nem is volna baj.. Vagy amit találtam még 40x20x5 de N52, ez 60 fokig jó, félek a lemágneseződéstől...
A "mégse ragad egy dekát sem" egyenes horonnyal megállapítást kétkedve olvasom, de el kell fogadnom. Ha összeáll részedről, hogy milyen mágnes, milyen saru alak, Excel-be leírom a méreteket, ebbe tudok tovább segíteni.
Én úgy emlékszem hogy annó generátor24 kollega átalakítása sem ragadt.
A menet sacc szerintem is jó, nyilván az áram "adagolás" is. Lehet, hogy én egyenlőre a képet nem tudom még teljesen értelmezni. Más ám egy képernyő képet nézni, ahol az output-ablak értékeiek jelentését is csak kitalálni igyekszem, mint paraméterezve a FEM-t értelmezni. Minden esetre csendes magányomban mindenképp agyalok rajta, megpróbálom összefésülni az analitikus modellezéssel, és figyelek. A terhelőáram hatása a gerjesztésre - kapásból azért nekem nem megy kiszámolni, ismétlés, puskázás.
Ha változatlanul hiszek a saját számításomnak, akkor az N42 40x20x5 x 6x2 már szinte luxus (1,6 mm vastagság jött ki), de 20 mm szélesség alá szerintem ne menj! N32, N35, N38-asok bőven elegendőek (nem légmagos generátor ez), ha találsz jó méretet.
Én azt se értem, hogy mitől ragadna üresben? A sugár irányú vonzó-erők egyirányúak és a kör mentén egyenletes eloszlásúak. Ha csak nem a mechanikai pontatlanságtól, csapágy kotyogástól. Terhelten meg nem ragadás, hanem Lenz-visszahatás, energia megmaradás van.
Pedig tényleg nem ragad. Meg sem éreztem rajta terhelés nélkül a pólusokat, terhelve talán, de nagyjából egyenletesen "fékeződött", nem ugrált...
Úgy látom, akkor marad a N42 40x20x5, pólusonként 2 db. Összesen 12db. (Ezzel csak annyi a baj, hogy itthon nincs ilyen méret, supermagnete-n meg kifogyott, április végén lesz csak belőle... Nem baj végülis, addig nyugisan elkészítem a forgórészt) Este ehhez megtervezem a forgórészt. A saru az 5 hornyot ívelne át szerintem.
Köszönjük és viszont kívánom én is Mindenkinek!!!
Úgy néz ki a dolog, marad ez a mágnes. Bár ha türelmetlen leszek, megcsinálom inkább 30db 20x20x3as N45ös mágnessel, az van is raktáron a magnet-shop.net-en. Árban 1-2ezres a difi...
Inkább a felületet növeld a vastagság rovására (2.2- 2.5 szeres koszorú keresztmetszet/pólusra, vastagság 2mm is elég).
Még mindig türelemre intenélek pár napig. Nem oszt, nem szoroz. Ha a terhelt vizsgálgatások is EGYÉRTELMŰEN azt mutatják, hogy a 2-3 mm körüli vastagság terhelés visszahatás szempontból se okoz galibát - akkor ugrás a beszerzésre. Aki marógéppel, esztergával dolgozik, annak meg nem jelenthet gondot majd a forgórész, kalap lerajzolása ("megszerkesztése") egy kockás papírra bármikor.
Csak hogy legyen min agyalni.
Megküldtem árammal vegyes mágnesezéssel hogy egyszerrelássam a helyzetet. Felső pólus meg az alsó pólus környezete az ami értékelhető. 1mm és 8mm mágnesekkel.
Okés, megpróbálom majd, csak annyira nehéz viszonylag nagy felületű 2-3mm vastag mágnest találni. De utánanézek...
Ahogy emlékszem, Generátor24 kolléga elfelejtette megírni mi lett az alak és az eredmény, most sem szólt hozzá. Ha ezt megtette volna, most fix tippünk lenne.
A ragadás 10 perc alatt megmérhető. Annak nem az a mértékegysége, hogy könnyen forog, majd kiderül, hogy áttétellel meg nem indul. Most morogtam egy picit. Egy kérdés: a szimuláció mellett érdemes lenne-e megmérni a mágnesek húzóerejét különböző légréseknél, és ebből visszaszámolni a légrés fluxusát (tudom, nem lesz annyi a generátornál).
Persze, várok még vele.. Még a fizu sem jött meg, muszáj várni.. Meg tényleg jobba biztosra menni... Csupán a lehetőségeket mérem fel, milyen mágnest lehet beszerezni. Mivel tudjak majd tervezni stb... De most lehet inkább 25-30széles mágneseket keresgetek..
Ha nincs más, akkor járható út az is hogy csak minden második pólus alá kerül be dupla olyan vastag mágnes mint egyébként.
|
Bejelentkezés
Hirdetés |