Fórum témák
» Több friss téma |
Nagyon szépen dolgozik. Mérföldekkel jársz előttem.
Holnap csavar behajtóval kipróbálom én is.
Ide is beteszem a kérdésemet.
Van egy régi plotterem (Iwatsu DPL-3321). Szeretném használatba venni, de nem tudom hogy működik a régi fajta D-sub25 - CN36m csati jelátvitele. Milyen jelet kell ott küldeni? Nem step dir lehet ugye? Ha van valaki aki ért ehhez a dologhoz kérem írja le. Az is jól jönne, ha a régi nyomtatók metodikájáról lenne valakinek infója. Kössz Ílyen a párhuzamos port csatlakozója Bővebben: Link
A 36p Centronics csati arra utal, hogy simán rá lehet dugni a gépet a párhuzamos portra. (A bekötést szétszedés nélkül ellenőrizheted pl. egy multiméterrel úgy, ha megnézed, hogy a test kivezetések össze vannak-e kötve: a szabványos kiosztás szerint a 19-30,33,17,16 pólusok vannak testre kötve.)
Sokat segítene a gépkönyv, de a neten találhatók HPGL, HPGL/2 illetve DMPL nyelvű tesztfájlok (ezek a leggyakoribb plottervezérlő nyelvek), amik egyszerű ábrákat rajzolnak ki a plotterrel. Keress ilyeneket, és "copy /b fájlnév LPT1:" paranccsal ki tudod küldeni őket a gépre. Ha valamelyikből értelmes ábra lesz, akkor nyert ügyed van, mivel innentől amit ki akarsz rajzoltatni, már csak át kell tudni konvertálni erre a formátumra. (A HPGL-t és a HPGL/2-t amúgyis szinte minden tervezőprogram ismeri.) Ha nincs szerencséd, akkor viszont az a leggyorsabb megoldás, hogy kukázod az elektronikát, és építesz egy STEP/DIR vezérlést a géphez...
Köszi
Jó lesz ezzel *. Matrica kivágásra szeretném használni a gépet. Lehet a vége az lesz, hogy vezérlés kuka. Ha mégis sikerülne összehozni a gyári vezérléssel, annak örülnék. A hozzászólás módosítva: Márc 25, 2013
Lineáris vezeték (rúd) kellene nekem 8mm átmérőjű. Keresgélek sokfelé, de nem találok. Csak 8mm átmérőjű jó.
Ilyen kellene: http://cncdrive.hu/shop/index.php?productID=357
Cnc berkekben nem hiszem, hogy találni fogsz, 12 mm alatt nem használnak.
Attól függ mire kell? Én a gépkocsi csomagtér ajtó kinyomó teleszkópját szoktam használni. Bontóban lehet kapni. A hozzászólás módosítva: Márc 26, 2013
Náluk van:Klavio
Köszi!
Ez nagyon jó. Ha esetleg valaki tud olcsóbbat, érdekelne, mert sok kellene. Ha nincs olcsóbb, akkor marad ez.
Ennél olcsóbb csak a hidraulika szár lenne, de az nem olyan tartós. Esetleg nagy nyomtatókból vagy plotterből bontott.
Oké, még egyszer köszi. Megrendeltem a Klaviotól a lineáris tengelyt.
Segítsetek kicsit légyszi.
Még mindig a nyák gyártással szenvedek. A SprintLayoutból kellene kinyernem a file-okat, hogy létrehozzam a cnc számára a gravír file-t és a fúró file-okat. Úgy csináltam, hogy elmentem a SL-ben a cuccot HPGL-fileként. Eddig jó lenne, mert külön file-ba pakolja a különböző méretű fúrók lyukait. A probléma az, hogy utána elindítom a Mach1Filter progit, ami ugyan meg teszi amit kell, de a nyákom mérete 2.5mm lesz! Hogy lehet azt helyre tenni? Azért keresek egy olyan megoldást, ahol a nyákot nem kell elmozdíteni az elsőtől az utolsó fázisig a helyéről, mert akkor biztos nem lesz elcsúszás. Viszont ha elmentem a Drill file-okat és abból készítek fúró file-t az Excellon to G-Code convertor progival, akkor a méret jó, de a nyák gravírozás nem biztos, hogy onnan akar majd ndulni ahonnan jó lenne. Tudtok ajánlani egy olyan programot, amivel ki lehet gravírozni a kontúrokat és fúró méretenként csinál nekem egy fúró file-t? Azért fúró méretenként, mert nem áll le magától a gép, hogy fúrót tudjak cserélni. Ezért nem hagyhatnám magára. Remélem értitek a kacifántos fogalmazványomat.
Szia! Én is végigjártam ezt az utat és nem segített senki, de nem adtam fel és sok kínlódás után ráleltem a megoldásra. Létezik olyan prg amiről álmodozol, és másodpercek alatt megoldható a problémád. Te most nagyon rossz helyen kapirgálsz, de ne add fel, mert értékelem a kitartásodat és segítek neked.
Kezdésképpen felejtsd el a külön fúrófájlokat, hisz egyetlen kattintással meg lehet oldani a maró és fúró fájlok elkészítését, úgy ahogyan szeretnéd. Mivel a SprintLayout német prg, ezért koncentrálj kizárólag csak a német oldalakra a keresésnél....Ha nem jársz eredménnyel, akkor keress meg pü-ben. Üdv.:tj
Te egy nagyon titokzatos ember vagy. Csak ez a stílus itt a fórumon nem szokásos. A fórum lényege pont az, hogy osszuk meg az ismereteinket másokkal is. Ha mindenki így gondolkodna akkor egyetlen cikk, videó stb nem jelent volna meg és talán fórum sem lenne. Nem akarom a neveket sorolni, akinek áldozatos munkája nyomán számtalan műszer, labortáp stb készült és ezen útmutatások alapján a gyakorlatlanabb fórum társak is birtokosai egy - egy készüléknek.
Ha nem akarod közzé tenni a titkodat akkor írj pü-t.
Szia! Én nem CNC-zek de néhány hónapja rátaláltam erre az oldalra. Próbáld ki hátha ér valamit.
A hozzászólás módosítva: Márc 28, 2013
Szia! Egyáltalán nem vagyok titokzatos ember, hisz akkor nem reagáltam volna a fórumtárs problémájára. Az viszont tény, hogy nem tálcán kínáltam a megoldást, szerettem volna egy kis kutatásra sarkallni. Ha tévedtem a módszert illetően akkor elnézést kérek mindenkitől. Azzal maximálisan egyetértek, hogy vannak páran akik áldozatos munkájukkal segítették gyakorlatlanabb társaikat. Ami a felvetett problémát illeti, mégiscsak sikerült felkavarnom az állóvizet, amit az a tény bizonyít, hogy gyök2 fórumtárs által ajánlott oldalon van a korrekt megoldás. Ő is, én is véletlenül találtunk rá, de a lényeg az, hogy ez a keresett megoldás a problémára.
Üdv:tj
Ma eddig jutottam.
Úgy készült végül, hogy készítettem HPGL file-t a SprintLayoutból. Ezt a Mach1Filterrel folytattam tovább. A Mach1Filterrel annyi a baj, hogy nem jól csinálja a munkáját. A fúrófile-okat külön-külön fúróméretenként készítettem, hogy ne kelljen tökölni a szerszám csere kód beillesztésével. mindegy. Szóval annyi a bajom, hogy minden luk után leállítja a főorsót és újból elindítja. Ezt hogy lehetne megoldani nem tudom. A gravírozást 0.1mm mélyen csináltam. A főorsó 12000 1/min fordulattal ment az előtolás 200mm/min volt. A gravírtű 30°-os. Az SL2M3 progival még nem játszottam, de kipróbálom, mert jókat írtak mások.
Ha van türelmed szedd ki a G-kódból az M5 utasításokat.
Nem kell hozzá türelem...meg kell nyitni jegyzettömben, ott pedig van olyan csere funkció. Be kell pötyögni hogy cserélje az M5 utasítást egy space-re...és a mindent cserél gomb lenyomására eltűnik az összes. Egyszerű de hasznos.
Szia! Lézeren kívül én más cipelésére nem merném használni. Egy erősebb, nagy fordulatú marómotornak ugyanis súlya is van - és tehetetlensége is.
Ez eszembe se jutott...
Mennyivel egyszerűbb.
Azért a végére írd vissza. Bár gondolom a végre tett M30-at.
Hát ez az. Ezzel nem akarok tökölni.
Ez nagyon jó ötlet, de nem tudom pontosan hogy kell végrehajtani.
Annyi még ezzel a baj, hogy az összeset kitörlöd és a fúró csere előtt nem fogja leállítani a motort. Vagy azokat vissza kell pötyögni. Akkor az ember hibázhat. ...
Ezt mindenképp meg kell tanulni mert nagyon sokszor lesz rá szükséged. Egy kis gyakorlás és a levegőben ki tudod próbálni mielött élesben használod. Ha az előtolásokat is átirod a 10x-ére akkor mindez nagyon gyorsan lejátszódik. Persze utána vissza kell állitani, ez nagyon fontos!!!
Kössz a bölcselkedő szavakat, de egy konkrét példának jobban örültem volna.
Szia! Pedig konkrét példát kaptál. Én a notepad 2-t használom a g-kód javítgatására, finomhangolására. Ott Nyomsz egy ctrl+h kombinációt, beírod az első mezőbe az M5-öt, a másodikba a space-t és minden M5 G-kód parancsot semmire cserél. Ez szerintem elég konkrétan lett leírva. Az pedig óhatatlan, hogy megtanulj egy-két parancsot, mert a szoftverek nem feltétlenül mindig úgy generálják le a kódot, ahogy az a te gépednek a legjobb, tekintve, hogy jellemzően nagy, gyors és erős ipari gépekhez írták őket, ahol kevesebb a kompromisszum, van automatikus szerszámcsere stb.. Ha az F értéket nagyobbra veszed, szintén egy egyszerű notepad segítségével, akkor a levegőben le tudod próbálni anyag és szerszámveszteség nélkül a végleges mozgást. Majd egy újabb csere például F1000.000 ről F 100.000-ra és mehet a végleges művelet. F= feedrate. Arra is vigyázz, hogy a z tengely magasabban legyen a próbánál, mint élesben. Ezt egyszerűen a Z origó pontjának eltolásával megteheted, amikor beállítod a kezdőpozíciót.
A hozzászólás módosítva: Márc 30, 2013
Idézet: „F= feedrate” Azaz előtolási érték.
Nem bölcselkedtem. Csak továbbadtam valamit amit kaptam
Elkészült a vezérlőm előlapja. Ilyen lett:
Bővebben Link: Képek kattints ide. A hozzászólás módosítva: Ápr 1, 2013
|
Bejelentkezés
Hirdetés |